01 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Afetler bizim eserimiz

Nevzat Özer, Doğu Karadeniz’de son yaşanan afetle ilgili olarak, ‘’Yeşil örtünün tahribi, ormansızlaşma, açılan arazi yolları, yanlış tarım uygulamaları, çarpık kentleşme, dere yataklarının ıslâh edilmemesi gibi nedenlerle sık sık sel ve heyelanların yaşanması kaçınılmazdır. Yanlışımızdan dönmediğimiz ve önlem almadığımız sürece bu tür felâketlerin sonu gelmeyecek” diye konuştu.

İNSANLAR ÇARESİZ İslÂm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Prof Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Pakistan’daki sel felâketinin, verdiği zarar bakımından, büyük can kayıplarına sebep olan yıkıcı tsunamiyi geçtiğini belirtti.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Pakistan temaslarını başşehir İslamabad’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde Türk basın mensuplarına değerlendirdi. İhsanoğlu, Pakistan topraklarının beşte birinin şu anda sular altında olduğunu dile getirdi. İKT Genel Sekreteri, süper güç dahi olsa bu kadar büyük bir felâketin üstesinden hiçbir ülkenin tek başına gelemeyeceğini vurguladı.

Sel bölgesini gezdikten sonra Pakistanlıların her şeye ihtiyacı olduğunu gözlemlediğini aktaran İhsanoğlu, afetzedelerin öncelikle yiyecek, içecek ve sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunu anlattı. Yardımların bir an önce ulaştırılması gerektiğine işaret eden İhsanoğlu, zararın Birleşmiş Milletlerin açıkladığı 43 milyar dolardan daha fazla olduğunu düşündüğünü dile getirdi. İKT Genel Sekreteri, “Afetzedelerin, barınma ihtiyaçlarının karşılanmasının ardından bu insanların tekrar evlerine dönmemesi ve yıkılan evlerin yeniden inşa edilmemesi durumunda bir takım sosyal problemler ortaya çıkacaktır.’’ uyarısında bulundu.

İhsanoğlu, Pakistan’da selin ardından ortaya çıkan tehlikelere dikkat çekerek şöyle konuştu: “Aldığımız bilgilere göre Pakistan’daki felâket bölgesinde yarım milyon kadın hamile. Salgın hastalıklar başlamış. Kısa süre içinde on binlerce çocuk yurtsuz yuvasız, ilâçsız, doktorsuz doğacak. Milyonlarca selzedenin kendi evlerine, yurtlarına geri dönmesi temin edilmezse, bir takım sosyal problemler, sosyal problemlerle beraber siyasî problemler doğacaktır.’’

İhsanoğlu, “Dünyanın ve özellikle İslâm dünyasının buraya özel önem vermesi ve yardım ulaştırması lâzım. Özellikle Ramazan ayı olması münasebetiyle, dini kurumların, özellikle ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fitre ve zekâtları bu tarafa yönlendirmeye teşvik etmesi lâzım. Bu hem Allah nezdinde hem de büyük bir insanî hedefe büyük katkısı olacaktır’’ diye konuştu.

17 Ağustos depreminin ardından dönemin Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in Türkiye’ye gidip deprem bölgesini ziyaret ettiğini ve 10 milyon dolar bağışta bulunduğunu hatırlatan İhsanoğlu, diğer İslâm ülkelerinin de aynı şekilde yardımlarda bulunduğunu hatırlattı. İhsanoğlu, şimdi de Pakistan için tam dayanışma zamanı olduğunu dile getirdi. İKT Genel Sekreteri Prof Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu İKT üyesi ülkelerin hükümetleri, yardım kuruluşları ve yardımseverler arasında koordinasyonu sağlamak için İslamabad’da özel bir koordinasyon merkezi kuracaklarını da belirtti.

01.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Afetler bizim eserimiz

  Filistinliler zorla masaya oturtuldu

  Kosova’da bombalı saldırı: 6 yaralı

  NATO’da yetki devri hazırlığı

  Irak’ta hükümet arayışı sürüyor

  Vaftizden, cami inşaatına destek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.