07 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Karadağ camiye kavuştu

Karadağ’In başşehri Podgorica’da bulunan ve 1931 yılında Kadir Gecesi kılınan teravih namazının ardından kapatılan ‘’Nizam Camisi’’, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından yeniden yapılarak ibadete açıldı.

Podgorica’nın Tuzi ilçesinde yer alan ve şehrin kurucusu Fatih Sultan Mehmet’in, o dönemde bölgede ölen askerlerini defnettiği yerde yapılan ‘’Nizam Camisi’’, 1931 yılının Kadir Gecesi’nde kılınan teravih namazının ardından kapatıldı. Cami, 2. Dünya Savaşı yıllarında büyük ölçüde hasar görerek yıkıldı. 2000 yılında bölgede yaşayan Müslüman vatandaşların, camiyi yeniden eski haline getirebilmeye uğraştığı ancak maddî yetersizlikler yüzünden çalışmaların durdurulduğu öğrenildi. Karadağ’da bazı çalışmalar yürüten TİKA, yaklaşık 3 ay önce ‘’Nizam Camisi’’ ile çevresinde bulunan ‘’Tuzi Osmanlı Mezarlığı’nı’’ yeniden yapmaya başladı.

TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya, mezarlık ve caminin bölge insanı için çok önemli olduğunu belirterek, bu projenin sonuçlanmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Osmanlı döneminde bu bölgenin güvenliğini sağlamakla görevli olan ve bazılarının salgın hastalıklardan öldüğü askerlerin bulunduğu mezarlık için Kulaklıkaya, ‘’Yıllarca bu bölge insanı, bu mezarlığa çok büyük bir kutsiyet atfetmiş. Nizam Camisi de bu halkın geleneklerinde ve dinî hayatında çok önemli bir yer tutmuş. Karadağ Müslümanlarının bu güzel anını burada paylaştığım için çok mutluyum’’ diye konuştu.

07.09.2010


 

Rusların alkol korkusu

Rusya’da yapılan bir araştırmada, halkın terörden daha çok alkolik ya da uyuşturucu bağımlısı olmaktan ve enflasyondan korktuğu belirlendi.

VTsIOM araştırma kurumunun, Rusya’nın 42 bölgesi ve 140 yerleşim alanında bin 600 kişi ile birebir görüşerek yaptığı ankete göre, halkın yüzde 57’si alkolik ve uyuşturucu bağımlısı olmaktan korkuyor. Halkın yüzde 55’i ise ikinci sırada en çok enflasyonun yükselmesinden endişe ediyor. 14-15 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen ankete göre, işsiz kalma korkusu yüzde 50 ile üçüncü sırada. Rüşvetten endişe edenlerin oranı yüzde 41 olarak görülürken, adi suçlarla karşılaşma endişesi yüzde 32 şeklinde ortaya çıktı. Çevre problemleri ve terör ise en az korkulan alanla yüzde 22’de kaldı.

07.09.2010


 

İrlandalılar hesap bilmiyor

İrlanda’da yapılan bir araştırma, ülkedeki yetişkinlerin yüzde 40’ının temel matematik problemlerini çözmekte güçlük çektiğini ortaya koydu.

İrlanda’daki okur-yazarlık seviyesini yükseltmeyi amaçlayan “National Adult Literacy Agency”nin (NALA) yaptığı araştırma kapsamında, 1000’i aşkın yetişkine ilkokul müfredatından seçilen 2 matematik sorusuyla, günlük hayatta karşılaşılan türden 4 hesaplama işlemi soruldu. Test sonuçları, 10 kişiden 4’ünün soruların yarısını ya da tamamını yanlış cevapladığını gösterdi. NALA çalışanları, araştırma sonuçlarının okuldan ayrılma yaşının önemini gösterdiğini belirtirken, ülkedeki işgücünün yüzde 20’sinin orta öğretim seviyesinin altında olduğu bildirildi.

07.09.2010


 

Lieberman barış İstemiyor

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistin Yönetimi ile ‘’ne bu yıl ne de gelecek kuşak boyunca’’ barış anlaşması yapabileceklerine inanmadığını söyledi.

İsrail ordu radyosundaki habere göre, Lieberman lideri olduğu aşırı sağcı İsrail Evimiz partisinin yandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, ‘’Ne bu yıl ne de gelecek kuşak döneminde Filistinlilerle global bir barış anlaşması yapılacağına inanmıyorum. Oslo anlaşmasından bu yana geçen 17 yıldır, önemli siyaset adamları sözlerini ve açıklamalarını artırdı ama bunlar hiçbir sonuç vermedi’’ dedi. İsrail’in Gazze’ye saldırıyı başlattığı Aralık 2008’de kesilen İsrail-Filistin doğrudan barış görüşmeleri, ABD himayesinde 2 Eylülde yeniden başlamıştı.

ABD'Lİ SANATÇILARDAN

BATI ŞERİA PROTESTOSU

İşgal altındaki Batı Şeria’da bulunan bir Yahudi yerleşim biriminde gösteriye çıkmayı reddeden İsrailli sanatçılara, 150’yi aşkın Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusundan destek geldi. Barış yanlısı Yahudi asıllı Amerikalıların oluşturduğu bir örgütün açıklamasına göre, İsrailli sanatçıların protestolarına desteklerini belirten mektubu, 150’yi aşkın Amerikalı sanatçı imzaladı. İsrail’de geçen ay bir grup İsrailli oyuncu, Batı Şeria’daki yerleşim birimi Ariel’de bir tiyatro oyununu sergilemeyi reddetmişti. Batı Şeria’daki İsrail kontrolünü protesto ettiklerini belirten İsrailli oyunculara, yaklaşık 150 İsrailli akademisyen ve aralarında Amos Oz ve David Grossman’ın bulunduğu onlarca yazar da destek vermişti.

07.09.2010


 

İran: Saldırı olursa karşılık verilecek

İran, ABD ve İsrail’in muhtemel bir saldırısına ilişkin olarak ‘’bütün imkânların kullanılarak karşılık verileceğini’’ belirtti.

İran Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ahmet Rıza Purdestan, olası bir saldırı karşısında ülkenin savunulması ve halkın güvenliği için bütün imkânların kullanılacağını söyledi. Orduya ait bir üniversitede konuşan Tuğgeneral Purdestan, ‘’ordunun gücünün millet için ümit, düşmanlar için ise korku ve ümitsizlik olduğu’’ ifadesini kullandı. Tuğgeneral Purdestan, konuşmasında ‘’Düşmanlar, gayri meşru hedeflerine ve isteklerine ulaşmak için her türlü cinayeti işliyor. BM de hiçbir zaman onları engellemiyor’’ diye konuştu. Purdestan, ‘’Düşmanların, hareketlerini an be an takip ediyoruz’’ dedi. ABD ve İsrail askeri saldırı seçeneğinin gerektiğinde kullanılmak üzere masada tutulduğunu, İran da saldırıya uğraması halinde ABD ve İsrail’in dünya genelindeki çıkarlarını hedef alacağını açıklamıştı.

07.09.2010


 

Mahsur madenciler yorgun ve öfkeli

Şili'de yerin 700 metre altında bir aydır mahsur 33 madencinin “yorgun ve öfkeli” oldukları bildirildi.

Yakınları, madencilerin, uzun süredir toprak altında yaşamak zorunda kaldıkları için öfkeli ve yorgun olduğunu, hemen kurtulma umutları bulunmadığı ve bıkkınlık hissettikleri için de çok fazla konuşmak istemediklerini söyledi. Şili Madencilik Bakanı Laurence Golborne da yaptığı açıklamada, mahsur madencileri kurtarmak için başlatılan ve 70 metre derinliğe ulaşan delme operasyonunun başarısızlıkla sonuçlanması ihtimaline karşı, ikinci bir delik açma işlemine de başlandığını bildirdi. Golborne, madencileri Kasım başında ya da Aralık ayında çıkarmayı umduklarını söyledi.

07.09.2010


 

Afganistan’daki NATO kaybı bu ay 500’ü buldu

Afganİstan’da 2010’da öldürülen yabancı asker sayısının en az 500 olduğu bildirildi.

Reuters ajansının bağımsız bir izleme kuruluşuna dayanarak derlediği verilere göre, Afganistan’da geçen yıl 521 olan öldürülen yabancı asker sayısı, bu yıl Eylül ayında 500’e ulaştı. Bu arada, NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF), Afganistan’ın doğusunda militanların saldırısında bir ISAF askerinin daha öldürüldüğünü bildirdi. Afganistan’da artan Taliban liderliğindeki isyanı bastırmak için operasyonlarını yoğunlaştıran çoğunluğu Amerikalı yabancı askerlerin can kaybında hızlı bir artış oldu. Öte yandan, şiddet ortamında sivil can kayıplarının da tırmandığı belirtiliyor. Afganistan’da BM’nin bu yılın ortasındaki bir raporuna göre, sivil kayıplar 2010’da yüzde 31 arttı.

07.09.2010


 

Moldova referandum yapamadı

Moldova’da düzenlenen referandumun geçersiz olduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanının parlamento yerine halk tarafından seçilmesiyle ilgili referandumda katılım oranının yüzde 29,67’de kaldığı, oysa referandumun geçerli olabilmesi için katılım oranının enaz yüzde 33 olması gerektiği belirtildi. Siyasi krize son vermek amacıyla düzenlenen referandumun geçersiz ilan edilmesiyle, krizin devam ettiği yorumları yapılıyor. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından, Moldova’da 2001 yılında ilk komünist cumhurbaşkanı seçilen eski Moldova Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin, referandumun bir “tuzak” olduğunu savunarak, yandaşlarına boykot çağrısında bulunmuştu.

07.09.2010


 

Irak’ta muharip güçler çekildi çatışmalar devam ediyor

Amerikan askerlerinin, muharip birliklerin çekildiği 31 Ağustostan sonra Irak’ta ilk kez militanlara ateş açtığı bildirildi.

Amerikan ordusundan Yarbay Eric Bloom, AFP’ye yaptığı açıklamada, Irak’ın başkenti Bağdat’taki Operasyon Komutanlığı’nın da içinde bulunduğu tesise militanların saldırı düzenlediğini ve bu sırada tesiste bulunan Amerikan ordusunun bir danışman ekibinin ateş açtığını belirtti. Bloom, ekibin, 2 militanın tesise girdiği sırada müdahale etmek için pozisyon alan Irak ordusuna destek verdiğini belirtti ve ‘’Herşey birkaç dakika sürdü ve çabucak sona erdi. Adamlarımız oradaydı ve kendilerini savunma hakları da bulunuyordu. Yapabildiklerini yaptılar’’ ifadesini kullandı. Yarbay Bloom, Amerikan ordusunun Iraklı güvenlik güçlerine hava desteği sağladığını da belirtti.

07.09.2010


 

Hariri’den Suriye itirafı

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, babası eski Başbakan Refik Hariri’ye 2005’de düzenlenen suikastla ilgili Suriye’yi suçlamak konusunda “hata yapıldığını” söyledi.

Hariri, Eşşark El Avsat gazetesine verdiği demeçte, “Zamanında bazı hatalar yaptık. Suriye’yi başbakanı öldürmekle suçladık. Bu, siyasi bir ithamdı ve bu siyasi itham artık gündemde değil” dedi. Refik Hariri, 14 Şubat 2005’te, Beyrut’taki Saint George Oteli yakınlarındaki bir kavşağın 1 ton patlayıcı ile havaya uçurulması sonucu 61 yaşında öldürülmüştü. Hariri’ye düzenlenen suikastta İsrail’in parmağı olduğunu ileri süren Hizbullah’ın delilleri, Lübnan tarafından, ilgili BM mahkemesine sunulmuştu. Mahkemenin davayla ilgili ilk iddianamesini bu yıl hazırlaması bekleniyor.

07.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.