09 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Evliya Çelebi’nin izini sürüyorlar

KANADA, Yeni Zelanda, ABD, Almanya ve İngiltere’den bilim adamı, yazar ve gazeteciler ile Türkiye’den 4 kişinin katıldığı 15 kişilik ekip, Evliya Çelebi’nin ‘’Hac Yolu’’nu, ‘’Evliya Çelebi’nin Peşinde’’ adlı proje kapsamında at üzerinde geçiyor.

Ekipteki proje yürütücüsü Ercihan Dilari, Kapadokya’da at turları üzerine faaliyet gösteren bir işletmenin sahibi olduğunu belirterek, at turlarıyla gezintiyi Türkiye’de ilk olarak kendisinin hayata geçirdiğini söyledi.

Türkiye’de, at turuyla gezinti yapılabilecek birçok yer bulunduğunu ve bu yerlerin Evliya Çelebi’nin Seyehatname’sinde geniş yer aldığını vurgulayan Dilari, şunları anlattı: “Buradan hareketle yapılan girişimler sonucu yurt dışından bilim adamları, yazar ve gazetecilerin katılımıyla ‘Evliya Çelebi’nin Peşinde’’ adlı bir proje geliştirdik. Kanada, Yeni Zelanda, ABD, Almanya, İngiltere’den 11, Türkiye’den 4 olmak üzere toplam 15 kişilik ekip, Evliya Çelebi’nin yüzyıllar önce İstanbul’dan Hicaz’a giderken izlediği yolun bir bölümünü, at sırtında kat edecek.’’

Yalova’nın Hersek mahallesinden 1 Eylülde atlarla yola çıktıklarını ifade eden Dilari, projenin ilk etabını Kütahya Simav’da tamamlayacaklarını ve oradan geri döneceklerini bildirdi. Toplam gidiş-dönüş bin 100 kilometrelik yolda Evliya Çelebi’nin izini süreceklerini vurgulayan Dilari, şunları kaydetti: “Kitapta ne yazıyorsa çıkıyor. Örneğin iki yerleşim arasındaki uzaklık atla 6 saat olarak gösterilmiş. Biz de aynı mesafeyi atla 6 saatte geçiyoruz. Bilim adamları ve yazarlar, anlatılanları gördükçe şaşırıyor. Önümüzdeki yıl Simav’dan yola çıkıp Antalya’ya gideceğiz. Suriye izin verirse Gaziantep, Şam, Şanlıurfa ve tekrar Gaziantep güzergâhını da atla gezeceğiz. Amacımız Evliya Çelebi’nin geçtiği yolları turizme kazandırmak, yurt dışında tanıtımını sağlamak. Bu geziyle ilgili, kitap yazılacak, elde edilen bilgiler ve izlenimler dergilerde ve televizyonlarda yayımlanacak.’’

Grupta yer alan İngiliz Prof. Dr. Donna Landry ise bugüne kadar İngiltere-Osmanlı arası ilişkiler üzerine birçok araştırma yaptığını ve Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sini incelediğini belirterek, ‘’Evliya Çelebi’nin seyahat yolunu ticarete ve turizme açmayı planlıyoruz. Mükemmel yerler var. Özellikle Uludağ eteklerindeki köyler, yerleşim birimleri inanılmaz güzel. Ülkenin bu bölümünün tanıtıma ihtiyacı var’’ dedi.

09.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Başucunuzdan ayıramayacağınız DERGİLER

  Evliya Çelebi’nin izini sürüyorlar

  Şirinevler Can Kardeş dergisi okuyucuları hayırda yarıştılar

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.