11 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Rahip, çirkin planından vazgeçti

ABD’nin Florida eyaletinin Gainesville şehrinde 11 Eylül’de Kur’ân’ı Kerim’in kopyasını yakacağını açıklayan rahip Terry Jones, planından vazgeçtiğini açıkladı. Rahip, ‘Sıfır Noktası’’ olarak adlandırılan bölge yakınında inşa edilmesi planlanan caminin başka bir yerde yapılması sözünü aldıktan sonra planından vazgeçtiğini belirtti.

Dünyanın baskısı sonucu çirkin plan iptal edildi 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Kur'ân-ı Kerim yakacağını ilân eden Papaz Terry Jones, eylemini iptal etti. Florida eyaletinindeki küçük bir kilisenin papazı olan Jones, Florida İslâm Toplumu İmamı Muhammad Musri ile basının karşısına çıkarak açıklama yaptı. Saldırılarda yıkılan ikiz kulelerin yakınına yapılması planlanan caminin taşınması şartı karşısında planından vazgeçtiğini açıklayan Jones, ‘’Caminin taşınması Tanrı’dan gelen bir işaret. Elbette şimdi başka grupların da Kur'ân yakmasına karşıyız. Kimseden Kur'ân yakmasını istemeyeceğiz. Bu konuda oldukça netiz. Bunu yapmanın zamanı değil’’ dedi. Kur'ân yakma planının iptalinin kendisine verilen söz üzerine gerçekleştiğini ifade eden Jones, ‘’Şimdilik bu sözün tutulacağını umuyorum’’ diye konuştu. Savuma Bakanı Robert Gates’in kendisini aradığını ifade eden Jones, Gates’in eyleme devam etmemeleri konusunda uyarıda bulunduğunu ifade etti. İmam Musri ise, Jones’a aldığı karardan dolayı teşekkür ederek olayın olumlu olarak sonuçlaması karşısında aşırıcılar ya da teröristlerin bundan çıkar sağlamasının önüne geçtiğini dile getirdi.

Bu arada, New York’taki cami planının arkasındaki isim olan Faysal Abdul Rauf ise karardan memnuniyet duyduğunu ancak şimdilik bir değiş tokuş olmadığını açıkladı.

11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Kur'ân-ı Kerim yakmayı planlayan Papaz Terry Jones’a Beyaz Saray’dan Birleşmiş Milletler’e, ABD Savunma Bakanlığı’ndan Dışişleri Bakanlığı’na herkes geri adım atması için uyarıda bulunmuştu.

11.09.2010


 

Orta Asya’da bayram coşkusu

RAMAZAN Bayramı, bütün dünyada olduğu gibi Orta Asya ülkelerinde de sevinçle karşılandı. Kazakistan’ın güneyinde yer alan Jambul eyaletindeki Ahıska Türkleri, Ramazan Bayramını coşkuyla kutladı.

Jambul eyaletine bağlı Çuy şehrinde camileri sabah saatlerinde dolduran yüzlerce vatandaş, Bayram namazı kıldı. Tölebi Merkez Camii İmamı Ayat Abdrahmanov vaazında, İslam dininin toplum hayatındaki önemine ve İslam dininin farzlarına değindi. Çuy Kent Belediye Başkanı Birinci Yardımcısı da yaptığı konuşmada, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajını okuyarak, vatandaşlara sağlık ve mutluluk diledi.

Kırgızistan’ın başşehri Bişkek’teki bayram namazı ise, bu yıl da Parlamento binasının önündeki Lenin meydanında kılındı. Kırgızistan Müftüsü Çubak Jalilov, Kırgızistan halkını sabırlı olmaya ve barışa dâvet etti. Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Emil Kaptagayev de, vatandaşları Ramazan Bayramı dolayısıyla kutladı ve barış ve istikrar diledi. Kaptagayev, Kırgızistan’da yüzyıllarca barış içinde yaşanıldığını vurgulayarak, “Ülkede farklı ulus ve dine mensup insanların yaşadığını, tarihin ülkeyi sınava tuttuğunu ve son dönemde ülkede meydana gelen acı olayların ardından, toplumda barışın ve istikrarın değerini çok iyi kavradıklarını” söyledi.

Türkmenistan’da da halk bayram namazı için camilere akın etti. Bayram namazı için başşehir Aşkabat’taki ‘’Türk Camisi’’ olarak bilinen Ertuğrul Gazi Camii’ni dolduranlar, birlik ve beraberlik için duâ etti. Ülkede yaşayan Türk vatandaşların da tercih ettiği Ertuğrul Gazi Camii’nde aşırı kalabalık dolayısıyla birçok kişi bayram namazını cami bahçesinde kılmak zorunda kaldılar. Namazda kadınların ve çocukların çokluğu da dikkat çekti.

11.09.2010


 

ABD’de büyük patlama

ABD’nin San Francisco şehrindeki havaalanı yakınında, yeraltına döşenmiş uzun doğalgaz boru hattında şiddetli bir patlama meydana geldi.

Patlamada 1 kişinin öldüğü, 30 kadar kişinin yaralandığı, 53 evin yıkıldığı ve 120 evin hasar gördüğü bildirildi. Yangına yüzlerce itfaiyeci müdahale etti. ABD’de doğalgaz hattında patlama ABD'NİN San Francisco şehrindeki havaalanı yakınında meydan gelen şiddetli patlamada 1 kişinin öldüğü bildirildi. Yerel yetkililer ve görgü şahitleri, patlamanın ardından 30 kadar kişinin de yaralandığını belirtti. Patlamanın, havaalanı yakınlarındaki San Bruno mahallesinde, yeraltına döşenmiş uzun doğalgaz boru hattında meydana geldiği belirtiliyor. Yetkililerin, mahalle sakinlerini acilen tahliye ettiği bildirilirken, yaralıların yakınlardaki hastanelere götürüldüğü ifade edildi. Patlamanın ardından saatlerce alevler söndürülemedi, yüzlerce itfaiyeci yangınla mücadele etti. Görgü şahidi Tina Dialoia, alçaktan uçan bir uçağın sesine benzer bir ses duyduğunu, ardından evin sallanmaya başladığını anlattı. Patlama sırasında bebeği ile evinde olduğunu belirten Tina Dialoia, “Daha sonra bir başka patlama oldu. Evden çıktım, gökten birşeyler düşüyordu” ifadesini kullandı. Patlamada 53 evin yıkıldığı da bildirildi. Yerel yetkililer, havaalanı yakınlarındaki San Bruno mahallesinde bulunan 120 evin de hasar gördüğünü kaydetti.

11.09.2010


 

Hamaney, Bayram namazını kıldırdı

İRAN'DA Ramazan Bayramı, ülke genelinde coşkuyla kutlanıyor.

Tahran’daki kutlamalar dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in imametinde kılınan bayram namazı ile başladı. Tahran Üniversitesi bahçesinde kılınan namaza milyonlarca kişinin katılmasıyla, safların uzunluğu kilometreleri buldu. Üniversiteden Filistin ve Veli-yi Asr Meydanı’na kadar tüm ana yollar ile ara sokaklarda namaz için tutulan safların yarıya yakınını kadınların oluşturduğu görüldü. Kutlamalara aileleriyle birlikte katılan vatandaşlara namaz öncesi ve sonrası çeşitli sivil toplum ve yardım kuruluşlarınca tatlı, çay ve şerbet ikram edildi. Ayetullah Hamaney hutbesine, ‘’Tüm İslam Alemi’nin bayramını tebrik ederek’’ başladı. Hutbesinde Filistin sorunu ile Pakistan’daki sel felaketine değinen Hamaney, ‘’Filistin sorunu, İslam Dünyası’nın en temel sorunudur’’ dedi.

11.09.2010


 

Karzai’den Molla Ömer’e çağrı

Karzai’den Molla Ömer’e çağrı

AFGANİSTAN Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afganistan’daki Taliban örgütünün lideri Molla Ömer’i silâh bırakıp, çatışmalara son vermeyi hedefleyen barış müzakerelerine katılmaya dâvet etti. 2005’ten beri Taliban’a ve militanlara benzer çağrılarda bulunan Karzai, “Molla Ömer’in barış sürecine katılacağını, kanlı saldırılar düzenlemeyi ve Afganistan’ın kadın, erkek ve çocuk larını kurban etmeyi bırakacağını umuyoruz” dedi.

11.09.2010


 

Türkiye ile nükleer santral anlaşması büyük başarı

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin hükümet toplantısında Mersin Akkuyu’da inşa edilecek Türkiye’nin ilk nükleer santralini gündeme aldı.

Putin, Rusya’nın atom enerjisi şirketi (Rosatom)’un alım garantisi ile inşa edeceği nükleer santral için “Türkiye’de kurulacak ilk nükleer santral anlaşması Rus enerji şirketleri açısından büyük başarı” ifadesini kullandı. “Türk ortaklarımızla bu ülkenin ilk nükleer santralini inşa konusunda anlaştık. Rusya Türkiye’nin 4,8 GW kapasitesindeki ilk modern nükleer santralini kuracak ve işletecek” hatırlatmasında bulunan Rusya Başbakanı, Türkiye’nin de sorumluluğunun bir gereği olarak kendilerine önemli miktarda alım garantisi verdiğini kaydetti. Anlaşmanın Rusya’nın güç endüstrisi açısından büyük başarı olduğuna inandığını belirten Vladimir Putin, “Yerli makine üretimlerine yapılacak düzinelerce sipariş garantisi, Rusya’nın nükleer endüstrisine güven düzeyini de arttıracak” öngörüsünde bulundu.

11.09.2010


 

Sırbistan ile Kosova diyaloğuna BM onayı

BM Genel Kurulu, Kosova ile Sırbistan arasında diyalog öngören bir kararı kabul etti.

192 üyeli BM Genel Kurulunun tüm üyelerin kabul ettiği kararda, BM Genel Kurulu ‘’AB’nin Sırbistan ile Kosova arasında diyalog süreci oluşturma yönündeki isteğini memnuniyetle karşılayarak bu diyalog sürecinin bölgede barış, güvenlik ve istikrar unsuru olacağı, diyaloğun iki tarafa iş birliği getireceği, AB üyeliği yolunda ilerleme kaydedilmesini sağlayacağı ve insanların hayatlarını iyileştireceğini’’ belirtti. Kararda, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) Kosova’nın bağımsızlığıyla ilgili aldığı tavsiye karar da not edildi.

11.09.2010


 

Sarrazin istifa etti

“Almanya Kendini Yok Ediyor” kitabındaki Müslümanlara yönelttiği eleştirileriyle gündemde olan Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin istifa etti.

ALMANYA Kendini Yok Ediyor” kitabındaki Müslümanlara yönelttiği eleştirileriyle gündemde olan Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin istifa etti. Almanya Merkez Bankasından yapılan açıklamada, kitabındaki ırkçı dil dolayısıyla polemiğe sebep olan sosyal demokrat yönetim kurulu üyesi Sarrazin’in istifa ettiği belirtildi. Türkleri ve Müslümanları hedef alan açıklamaları ve piyasaya yeni çıkan kitabıyla Almanya’nın gündeminde ilk sıraya oturan Sarrazin günlerdir eleştirilerin hedefinde bulunuyor.

11.09.2010


 

İsrail bayramda da Gazze'ye saldırdı

İSRAİL'İN Gazze Şeridi’nde Hamas hedeflerine hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Hamas örgütü ve Filistinli görgü şahitleri, gece yapılan saldırılarda Gazze şehrinde Hamas’ın güvenlik binası, kuzeydeki sahil bölgesinde Hamas’a ait eğitim kampları ile güneyde Mısır sınırındaki bir tünelin İsrail uçaklarınca vurulduğunu kaydetti. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Gazze’den İsrail topraklarına roket ve havan saldırısı düzenlenmesinin ardından, tünel ve militanların kullandığı bir tesisin vurulduğu bildirildi.

11.09.2010


 

Kırgızistan acil yardım bekliyor

KIRGIZİSTAN yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) acil tahıl ve pirinç yardımı istedi. Maliye Bakanlığının web sayfasında yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton’a ve Tarım Bakanı Tom Vilsack’a ilettiği mektupta, tahıl ve pirinç yardımı istediği belirtildi.

Haberde, acil yardım kapsamında istenilen 50 bin ton tahıl ile 20 bin ton pirincin 1 Aralık 2010 tarihine kadar gerektiği ifade edildi. Kırgızistan’da kanlı iktidar değişikliği ve ardından yaşanan şiddet olayları, devlet bütçesinde yüzde 20 açığa sebep olmuştu.

11.09.2010


 

Fransa, AP’nin kararına tepkili

FRANSA Romanları sınırdışı eylemini derhal askıya almasını isteyen Avrupa Parlamentosu’na tepkili. Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Pierre Lelouche, “Avrupa Parlamentosu’nun kendi itibarını düşürmek üzere olduğunu” iddia etti.

Avrupa Parlamentosu’nun Lizbon anlaşmasıyla önemli bir güce ulaştığını ifade eden Lelouche, bununla birlikte parlamentonun kararıyla, kendisinin de AB mevzuatına aykırı bir tutum sergilediği yorumunu yaptı. Lelouche, AB’nin serbest dolaşım mevzuatına göre, birlik vatandaşlarının, çalışmadan başka bir ülkede üç aydan fazla kalamayacağını ifade ederek, serbest dolaşım hakkının, sınırsız bir süre için diğer ülkede hiç bir mali kaynağa sahip olmadan yaşama hakkı vermediğini söyledi. Göç ve Uyumdan Sorumlu Bakan Eric Besson, Avrupa Parlamentosu’nun kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Fransa’nın sınırdışı eylemlerini askıya almasının söz konusu olmadığını” söylemişti.

11.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.