11 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

BURSALI STK'LARDAN GÜNEYDOĞU GEZİSİ

BURSA Gönüllü Kuruluşlar Platformu, Kürt sorununun çözüm sürecine katkıda bulunmak için “DOĞUBATI KARDEŞLİK BULUŞMASI” adı altında yaptığı çalışmayla Güneydoğu gezisi düzenledi.

Aralarında Yeni Asya Derneği'nin de bulunduğu 7 kişilik ekip geçtiğimiz ay Kürt sorununu doğru algılayabilmek için yollara koyuldu.

57 sivil toplum kuruluşunu bünyesinde barındıran Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu, üye kuruluşlardan oluşturulan gönüllü heyetle Bursa’dan yola çıkarak Urfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkâri, Van, Tatvan, Bitlis, Muş ve Bingöl illerini kapsayan 9 günlük bir ziyaret programı gerçekleştirdi. Gönüllü Kuruluşlar Platformu düzenledikleri ortak basın toplantısında, gezinin amacını şöyle ifade ettiler: “İslâmî duyarlılık sahibi kurum ve kuruluşlardan oluşan Bursa Gönüllü Kuruluşlar platformu sıfatıyla, bölgede yaşanan ve tüm ülkeyi rahatsız eden, toplumsal geleceğimizi tehdit eden gelişmelere karşı sessiz kalmayıp duyarlılık göstermek, sivil inisiyatif geliştirmek, şiddet sarmalında kıvranan bölge halkıyla doğrudan iletişim kurmak, yaşadığı acıları yerinde tesbit etmek, paylaşmak, ortak tavır ve çözümler geliştirmek.”

Kürt sorunu PKK ile bağdaştırılmamalı

Düzenlenen gezinin ardından Güneydoğu bölgesindeki STK üyeleri Bursa’ya dâvet edildi. 33 STK temsilcisinin iade-i ziyareti ile Doğu ve Batı’nın birbirlerini anlama ve karşılıklı yapılması gerekenleri belirleme amacıyla bir dizi toplantı daha yapıldı.

Yapılan görüşmeler sonrasında Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu tarafından açıklanan değerlendirme raporunda ilginç ayrıntılar yer alıyor. Raporda, Kürtlerin en fazla üzerinde durduğu konunun, Kürt sorununun PKK, terör ve güvenlik sorunu olarak algılanması olduğu işaret ediliyor. Basın açıklamasında bölge insanı tarafından Kürtlerin yaşadığı problemlerin “Kürt sorunu” olarak adlandırılmasının bile yanlış olduğu ifade edilerek, gerçekte bir devlet (sistem) sorunu olduğu vurgulanıyor.

Raporda, Güneydoğu bölgesinde görüşülen STK üyelerinin Kürt sorunu tanımlaması şöyle ifade ediliyor: “Güneydoğu’daki ortak görüşe göre, PKK’nın Kürt sorunun sebebi değil sonucu olduğu, gerçek suçun ise ulusçu devlet politikalarından kaynaklandığı özellikle vurgulanmıştır. Bu politikaların tek mağdurunun Kürtler olmadığı, tüm Müslüman toplumun mağdur edildiği, bu anlamda Kürt halkının hem dindar hem de Kürt olduğu için iki kere mağdur edildiği beyan edilmiştir. Dindar Kürt toplumunun devlet ve PKK işbirliği ile adeta değişmeye ve dönüştürülmeye zorlandığı, son birkaç yıl içinde hiç olmadığı kadar Kürtlerin geleneksel değerlerinden uzaklaştırıldığı ifade edilmiştir.”

11.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Bayram geleneklerini yeni nesillere öğretelim

  AB, Türkiye ile daha da güçlenecek

  Gül: Oy hakkınızı kullanın

  Süper beyinler ABD'den geri dönüyor

  “Başbuğ'a madalya verebiliriz” iması

  Bakanlardan final temennisi

  Liderler, oylarını Ankara ve İstanbul’da kullanacak

  Sınırsız bayramlaşma sevinci

  DÜNYA MÂNEVÎ BUHRAN GEÇİRİYOR

  Pakistan’a el uzatın

  CHP, AYM’yi anamuhalefet mahkemesi yaptı

  Sağlık Bakanlığı’ndan Sevdanur incelemesi

  Saldırıya uğrayan uzman çavuş ateş açtı: 1 yaralı

  Buldukları cisim ellerinde patladı: 4 çocuk yaralı

  Ramazan davulcuları kazada öldü

  BURSALI STK'LARDAN GÜNEYDOĞU GEZİSİ

  Ben muhtaçlara veriyorum Allah da bana veriyor

  Onlar bayramı tarlada çalışarak geçirdiler

  Kur’ân okumayı öğrendiler, bisikleti kaptılar

  Karabük gül kokuyor

  Müslüman, Hıristiyan ve Musevi mezarları yanyana

  Harçlık alabilmek için yarıştılar

  Kapı kapı dolaşıp şeker topladılar

  Harçlıklarını alan çocuklar lunaparklara akın etti

  Akdeniz’de deprem

  Hayırseverlerin desteği 500 milyon doları aştı

  Ramazan çadırında bayram coşkusu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.