13 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Polis korumasında oy verdiler

Türkİye, dün 6. kez referanduma gitti. Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun halk oylaması için 32 ilde oy verme işlemi 07.00-16.00 saatleri, diğer illerde ise saat 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirildi.

Halk oylamasında, 49 milyon 446 bin 369 seçmen için 151 bin 546 sandık kuruldu. Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve üzerinde TC vatandaşlık numarası bulunan geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verdi. Halk oylamasında, beyaz renk üzerine ‘’Evet’’, kahverengi üzerinde ‘’Hayır’’ ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanıldı. Halk oylamasına katılanlar, üzerinde ‘’tercih’’ yazılı mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu verdi. Ancak yurdun bazı yerlerinde sandığa gitmek isteyen vatandaşlar bazı gruplarca engellenmek istendi.

Mersin’in Akdeniz ilçesindeki Yeni Hal Mahallesi’nde bulunan Mimar Sinan İlköğretim Okulu’na gelen bir grup, vatandaşlar oy kullandığı sırada Molotof kokteyli attı. Molotof kokteyllerinden biri okulun bahçesine diğeri de giriş kapısının önüne düştü. Okulda herhangi bir zarar meydana gelmedi. Gruptakiler ayrıca okul önünde bulunan 33 RK 288 plakalı kamyonet ile 33 EH 733 plakalı otomobile de Molotof kokteyli attılar, bir ekmek satış kulübesine de zarar vererek kaçtılar. İtfaiyenin müdahale ederek söndürdüğü araçlardan biri kullanılamaz hale geldi, diğeri ise kısmen yandı. Bu arada Şevket Sümer Mahallesi’nde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu gruplar, halkın sandık başına gitmesini engellemek amacıyla Hatice Uluğ İlköğretim Okulunun bulunduğu 156. Cadde’de ve ara sokaklarda izinsiz gösteri düzenledi, polise taş ve molotofkokteyli attı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin uyarılarına rağmen eylem yapmakta ısrar eden gruplara polis ekipleri müdahale etti. Bu sırada oy kullanmak için okula gelen bir grupla, aynı caddede bulunan BDP Akdeniz İlçe Teşkilatı yakınında bekleyen başka bir grup arasında yaşanan tartışma arbedeye dönüştü. Polise taş atan, yolu çöp konteynerleriyle kapatmaya çalışan grupları polis, gaz bombası atarak dağıtmaya çalıştı. Şevket Sümer Mahallesi’nde oy kullanılan Hatice Uluğ İlköğretim Okulu’nu taşlayan grup, maddi hasara sebep oldu. Göstericilerin okula oy kullanmak üzere gelen vatandaşları tehdit etmesi üzerine, oy kullanmak isteyenler gruplar halinde Önleyici Hizmetler ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerine bağlı ekipler tarafından oluşturulan polis kordonu eşliğinde okula getirildi. Oylarını kullanan vatandaşlar yine kordon eşliğinde evlerine götürüldü.

Öte yandan, polis kordonunda evlerine götürülen vatandaşlar, bazı gruplar tarafından yuhalanıp taşlandı. Oy kullanan bazı vatandaşların darbedildiği gözlendi. Bazı vatandaşlar, bıçak zoruyla oy kullanmamaları yönünde tehdit edildiklerini öne sürdü.

Mahallede izinsiz gösterilerin devam ettiği, güvenlik önlemlerinin sürdürüldüğü bildirildi.

SEÇMENLERİ

TEHDİT EDEN 50 KİŞİ GÖZALTINDA

Van ve Batman’da oy kullanmak isteyen seçmenleri tehdit ettikleri gerekçesiyle 50 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, halk oylaması dolayısıyla Van merkezde okul çevrelerinde yaklaşık 2 bin polis görev aldı. Okul çevresindeki güvenlik kameralarının görüntülerini inceleyen ve 155 polis hattına gelen ihbarları değerlendiren emniyet müdürlüğü ekipleri, Hacıbekir, Seyyit Fehim Arvasi, Yenimahalle, Karşıyaka ve Süphan mahallelerinde oy kullanmak isteyen vatandaşları tehdit ettikleri gerekçesiyle 20 kişiyi gözaltına aldı. Bu arada, Batman şehir merkezinde bir vatandaşın, bazı şahısların halk oylamasının boykot edilmesi yönünde tehdit içerikli bildiri dağıttığı yönünde Batman Emniyet Müdürlüğüne e-posta yoluyla ihbarda bulunması üzerine başlatılan çalışmalarda 30 kişi gözaltına alındı.

13.09.2010


 

Yine mayın, yine şehit

Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Çırpılı köyü kırsal kesiminde mayın patlaması sonucu jandarma er Fevzi Tekir şehit oldu. Şehit erin cenazesi, memleketi Manisa'ya gönderildi. Öte yandan, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde de devriye görevi yapan köy korucularının yola döşenen mayına basması sonucu meydana gelen patlamada 2 korucu ağır yaralandı.

ERUH’TA MAYIN PATLADI: 1 ŞEHİT Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Çırpılı köyü kırsal kesiminde terör örgütü PKK üyelerince döşenen mayının patlaması sonucu bir er şehit oldu. Edinilen bilgiye göre, Çırpılı köyü kırsal kesiminde yol güvenliğinin sağlanması için yapılan çalışmalar sırasında terör örgütü PKK tarafından daha önceden tuzaklanmış mayın patladı. Patlamada jandarma komando er Feyzi Tekeş şehit oldu. Şehit Tekeş’in cenazesinin Manisa’ya gönderileceği bildirildi. Bölgede operasyonların sürdürüldüğü belirtildi. Bu arada, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde devriye görevi yapan köy korucuları yola döşenen mayına bastı. Patlamada, 2 korucu ağır yaralandı.

BATMAN’DA

6 POLİS YARALANDI

Batman Yavuz Selim Mahallesi Metin Bostancı İlköğretim Okulunun önünde oy kullanmaya gelen vatandaşları ‘’Halk oylamasını boykot edin’’ diyerek tehdit eden gruba polis müdahalede bulundu. Grubun taşlı saldırısında 6 polis hafif yaralandı, 4 kişi gözaltına alındı. Yaralı polisler, Batman Bölge Hastanesinde tedavi altına alındı. Olay yerine gelen BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ile güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı. Milletvekili Ata, güvenlik görevlilerinin havaya silâhla ateş açtığını ileri sürdü.

ŞIRNAK’TA KAVGA

8 YARALDI

ŞIrnak’In Kumçatı beldesinde bir grup ile geçici köy korucuları arasında oy verme işlemi sırasında çıkan kavgada 8 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, merkeze bağlı Kumçatı beldesindeki bir okulda oy verme işlemi sırasında bir grubun oy kullanmaya gelen vatandaşları ‘Halk oylamasını boykot edin, oy kullanmayın’’ diyerek tehdit etmesi üzerine tartışma çıktı. Grup ile oy kullanmaya gelen geçici köy korucuları arasındaki tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada 8 kişi hafif yaralandı. Yaralılar, Şırnak Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

AKP TATVAN İLÇE

BİNASINA SALDIRI

Bİtlİs’İn Tatvan ilçesinde, AKP Tatvan İlçe Başkanlığının bulunduğunu binaya molotofkokteylli saldırı düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi’ndeki Süphanoğlu İş Merkezi’nde bulunan AKP ilçe binasına, öncek gün gece, kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişilerce 2 molotofkokteyli atıldı. Molotofkokteylleri, parti binasının alt katındaki kıraathanenin camlarına isabet etti. Tatvan Emniyet Müdürlüğü ekipleri olay yerinde incelemelerde bulundu.

13.09.2010


 

Eroğlu, AB’ye unutulan sözleri hatırlatacak

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Birliği’nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine verdiği ve yerine getirilmeyen sözleri, AB yetkililerine bir kere daha hatırlatıp, gerekenin yapılması yönünde dileklerini aktaracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, AB Dönem Başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Stevan Vanackere ve üst düzey AB yetkileriyle, KKTC limanlarından AB ülkelerine serbest ticareti öngören Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda temaslarda bulunmak üzere üç günlük ziyaret için dün sabah Brüksel’e gitti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ercan Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, AB’ye dönük yıllardan beri çalışma yürüttüklerini, Başbakanlığı döneminde AB Koordinasyon Merkezini kurduğunu, bu merkezin AB’ye uyum çalışmalarını sürdürdüğünü anlatarak, hedeflerinin AB üyeliği olduğunu, bir çözümden sonra AB’ye girmeyi arzu ettiklerini, ancak Rum tarafının Kıbrıs sorunu çözülmeden AB’ye üye olduğunu kaydetti. Türkiye’nin AB yolundaki çalışmalarını takdirle izlediklerini belirten Eroğlu, Kıbrıs Türklerinin ve anavatan Türkiye’nin yerinin AB olduğunu söyledi. Brüksel ziyaretinde, özellikle, AB’nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine verdiği ve yerine getirilmeyen sözlerle, gelecek günlerde görüşülmesine başlanacak Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda ilgililere görüşerek düşüncelerini aktaracaklarını ifade eden Eroğlu, daha önce de Cumhurbaşkanlığına bağlı görevlilerin Brüksel’de Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda temaslarda bulunduğunu hatırlattı. Geçmişte izolasyonların kaldırılması yönünde verilen ve yerine getirilmeyen sözler de olduğunu belirten Eroğlu, ‘’Bu sözleri bir kere daha hatırlatıp gerekenin yapılması yönünde dileklerimizi aktaracağız’’ dedi. Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün öncelikli olduğunu ifade eden Eroğlu, verilen sözlerin yerine getirilmesinin, Rumalara, müzakere masasında anlaşma yönünde itici güç olacağını olacağını kaydetti.

13.09.2010


 

Merkel’e büyük tepki

Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşları ve İslâmî kuruluşlar, karikatürleriyle Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (asm) hakaret eden Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard’a lâyık görülen M100 medya ödülünü kendi eliyle veren Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Müslümanları hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, bu davranışı yakıştıramadıklarını ifade ettiler.

STK’lardan Merkel’e tepki Almanya’dakİ Türk sivil toplum kuruluşları (STK) ve İslâmî kuruluşlar, karikatürleriyle Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (asm) hakaret eden ve bu şekilde Müslümanları provoke eden Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard’a layık görülen “M100 Medya Ödülü”nü kendi eliyle veren Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Müslümanları hayal kırıklığına uğrattığının altını çizdi. STK’ların yöneticileri söz konusu davranışı, Başbakan Tayyip Erdoğan Almanya’ya geldiğinde Türk gençlerine, “Ben de sizlerin başbakanıyım” diyen, daha önce kurduğu hükümet döneminde Almanya İslâm Konferansı (DIK), Uyum Zirvesi gibi icraatların mimarı sayılan Başbakan Merkel’e yakıştıramadı. Bünyesinde DİTİB, İslâm Konseyi (Islamrat), İslâm Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi’ni (ZMD) barındıran İslami çatı kuruluşu Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) sözcüsü Ali Kızılkaya, şunları kaydetti: “Başbakan Merkel’in karikatüriste verdiği ödül bizleri hiçbir şekilde uyuma dâvet etmiyor. Başbakan bu davranışıyla biz Müslümanları üzmüştür. Ramazan’da ve bayramda insanların kaynaştığı bir ortamda Almanya Başbakanı’nın Peygamberimize en büyük hakareti yapan karikatüriste ödül vermesi, övücü şeyler söylemesi Müslümanları incitmiştir. Bu ayrıca, entegrasyonda hükümetin tutarsız olduğu intibaını verdi. Çünkü bunu bu şekilde yapmak entegrasyon politikalarını gölgeler. Çünkü Peygamberimize hakaret eden karikatürleri çizmek, fikir veya basın özgürlüğüne girmez. Hiçbir özgürlük bir dini, bir inancı, bir topluluğu aşağılamayı, hakaret etmeyi getirmez. Çünkü özgürlük aynı zamanda mesuliyettir.”

13.09.2010


 

SANDIKTAN ‘EVET’ ÇIKTI

Anayasanın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun halk oylamasında yüzde 58 oranında ''evet'', yüzde 42 oranında ''hayır'' oyu çıktı. Muhalefetin hükümet için güven oylamasına çevirdiği referandumda, sonuçlar son genel seçimler doğrultusunda gerçekleşti. Trakya, Akdeniz ve Ege sahilleri büyük ölçüde hayır derken, diğer coğrafyalar evet yönünde oy kullandı.

EVET % 58 HAYIR HAYIR GÜNEYDOĞU'DA BOYKOT ETKİLİ OLDU Katılımın %77.5 oranında gerçekleştiği oylamada, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu'da boykot etkili oldu. BDP'nin baştan beri yürüttüğü boykot kampanyasının bu illerde başarılı olduğu görüldü. Sandığa gitme oranının % 35'lerde kaldığı illerde çok büyük oranda evet çıktı. Başbakan Erdoğan sonuçları değerlendirdiği konuşmada herkesin kazandığını söyledi. ‘Evet’ diyen de kazandı, ‘hayır’ diyen de BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Halkımız takdir yetkisini kullanarak anayasa değişikliği paketini onaylamıştır’’ dedi. Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada, anayasa değişikliği paketine ilişkin halk oylamasının sonucunu değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, konuşmasına, ‘’Öncelikle milletimizin Ramazan Bayramını bir kez daha kutluyor, aziz milletimize en kalbi muhabbetlerimi sunuyorum. Türkiye, Ramazan Bayramının ardından demokrasi bayramından da yüzünün akıyla çıkmıştır’’ dedi. Halk oylamasından, anayasa değişikliğinin kabulü için gereken yüzde 50’inin üzerinde oy çıktığını belirten Erdoğan, geçici sonuçlara göre Anayasa’nın 26 maddesinde yapılan düzenlemesinin yüzde 58’lik bir evet oyuyla kabul edildiğini söyledi. Türkiye çapında katılımın yüzde 77-78 aralığında olduğunu da belirten Erdoğan, bu oranın bundan önceki referandumda yüzde 67 olduğunu hatırlattı. Erdoğan, ‘’Halkımız takdir yetkisini kullanarak anayasa değişikliği paketini onaylamıştır. Bu sonucun ülkemize, milletimize ve bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Öncelikle halk oylamasının ülke genelinde huzur ve esenlik içinde gerçekleşmesinden dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum’’ diye konuştu. Halk oylamasına vatandaşların huzur içinde gittiğini ve hür iradelerini ortaya koyduğunu söyleyen Erdoğan, halk oylamasındaki demokratik olgunluğun tüm dünyaya güzel bir mesaj verdiğini de kaydetti. Erdoğan, halk oylamasında görevli olanlara teşekkürlerini de sundu. Erdoğan, anayasa değişikliği paketine ilişkin halk oylaması sonucunu değerlendir, “İleri demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelemizde tarihi bir eşiği milletçe aşmış bulunuyoruz. Ne mutlu bizlere ki demokrasinin, hukukun, adaletin çıtasını el birliğiyle yükseltmiş bulunuyoruz. Demokrasinin gücü, siyasetin gücü, milli iradenin gücü bugün kat be kat artmıştır. Evet diyenlerin iradesi de hayır diyenlerin iradesi de sandığa gitmeyenlerin tercihi de saygı değerdir. Hiç kimsenin bu iradeyi küçümseme, yok sayma, görmezden gelme hakkı yoktur, olamaz” Bahçeli korkuttu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a milletvekili erken seçimlerine gidilmesi çağrısında bulundu. Bahçeli, ‘’AKP’nin devlet imkânlarını seferber etmesi, baskı, rüşvet, yalan ve tehdit dahil, hukuk ve ahlak dışı yol ve yöntemlere başvurması ve manevi değerleri siyasi amaçlı istismar etmesinin siyasi tarihe kara bir sayfa olarak geçtiğini’’ ileri süren Bahçeli, şunları kaydetti: ‘’Buna rağmen, referandum sonuçlarına herkes saygı göstermek durumundadır. Başbakan Erdoğan ve AKP’nin bölücülük ve yolsuzluk siciline uygun yandaş yargı yaratma gizli amaçlarına hizmet edecek anayasa değişikliklerinin Türk milleti tarafından kabul edilmesiyle Türkiye için hayati risk ve tehlikelerle dolu karanlık bir döneme girilmiştir. Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki yıl gündeme getireceğini açıkladığı kapsamlı anayasa değişikliğinde PKK açılımının ilerletilmesi kapsamında Türkiye’nin milli birliği, milli devlet niteliği ve üniter siyasi yapısının temellerinin yıkılmasını amaçlayan düzenlemelerin yer almasının Türkiye’yi etnik temelde ayrışma, çatışma ve bölünme sürecine mahkum etmesi kaçınılmazdır. Böyle bir gelişmenin doğuracağı vahim ve ağır sonuçlar açıktır. MHP, önümüzdeki zor ve sıkıntılı dönemde Türkiye’nin ve Büyük Türk milletinin huzuru, güvenliği, birliği ve bin yıllık kardeşliğini korumak için üzerine düşeni yapmaya azimli ve kararlıdır.”

13.09.2010


 

Önümüze bakmalıyız

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, halk oylaması sonucu ne olursa olsun herkesin saygı göstermesini isteyerek, ‘’Söylenenler söylendi, herkes söylediğini artık miting meydanlarında ve televizyon programlarında bırakmalı.

Yarından itibaren Türkiye’nin hep beraber kucaklaşarak önüne bakması gerekir’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile konutundan yürüyerek Çankaya İlköğretim Okulu’na geldi ve 1103 No’lu sandıkta oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere okul bahçesinde açıklama yapan Gül, bugün demokrasinin güzel yanlarından birinin yaşandığını ifade etti. Önemli konular söz konusu olduğunda demokrasilerde son sözü hep halkın söylediğini dile getiren Gül, halk oylaması sonucunun nasıl çıkarsa çıksın hayırlı olmasını diledi. Cumhurbaşkanı Gül, ‘’Neticeyi herkesin saygıyla ve büyük bir olgunlukla karşılaması gerektiğini vatandaşlarıma ve bütün Türkiye’ye hatırlatıyorum’’ dedi.

Siyasi mücadelenin her zaman yumuşak geçmeyeceğine, bazen sert ve çekişmeli olabileceğine işaret eden Gül, bunun çok partili sistemlerin doğasında olduğunu kaydetti.

Gül, şöyle devam etti: ‘’Bundan dolayı siyasetçiler zaman zaman miting meydanlarında niyetlerini aşan konuşmalar yapabilirler. Bütün bunların orada kalması gerektiği kanaatindeyim. Söylenenler söylendi, herkes söylediğini artık miting meydanlarında ve televizyon programlarında bırakmalı. Yarından itibaren Türkiye’nin hep beraber kucaklaşarak önüne bakması gerekir. Enerjisini halkın sorunları ile Türkiye’nin geleceği ile Türkiye’nin daha güçlü hale gelmesi ve halkımızın daha mutlu olması ile uğraşmak gerekir. Şimdiden neticenin hayırlı olsun diyorum ve Türkiye’nin geleceğinin daha parlak olduğunu, hepimizin daha fazla çalışması gerektiğini, çocuklara gençlere çok daha güzel Türkiye inşa ettiğimizi hatırlatmak istiyorum.’’

13.09.2010


 

BAĞIŞ: HER ŞEYİ SÖYLEDİK, ARTIK SÖZ MİLLETİN

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, eşi Beyhan Bağış ve kızı Ecehan ile Sarıyer İstinye Özel Ufuk İlköğretim Okulu’na gelerek, oyunu 1456 numaralı sandıkta kullandı.

Gazetecilerin oy kullandıktan sonra görüşlerini almak istediği Bağış, ‘’Bugüne kadar söylenecek her şeyi söyledik, artık söz milletin’’ diye konuştu.

13.09.2010


 

ŞAHİN: SPORU KONUŞALIM

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Muratpaşa ilçesi Atatürk İlköğretim Okulu’nda 1322 No’lu sandıkta oyunu kullandıktan sonra, gazetecilerin referandumla ilgili soruları üzerine, ‘’Şu anda değerlendirme yapmak yasaklara girer. Yasaklar kalktıktan sonra referandumla ilgili değerlendirme yaparız.

Bugün siyaset konuşmayalım, spor konuşalım’’ karşılığını verdi. (A) Milli Basketbol Takımının ‘’adeta bir mucizeyi gerçekleştirdiğini’’ kaydeden Şahin, ‘’Millilerimiz, basketbol sporunun saniyelerin değil, saliselerin bile değerlendirildiği bir spor olduğunu herkese ispat etti’’ dedi.

13.09.2010


 

KILIÇDAROĞLU OYUNU KULLANAMADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçmen kaydı bulunamadığı için 12 Eylül referandumunda oy kullanamadı.

Son hayır mitingini İstanbul’da gerçekleştiren Kılıçdaroğlu’nun burada oy kullanamayacağının anlaşılması üzerine milletvekili olarak oy kullanabileceği düşüncesiyle Ankara’ya geldiği, ancak burada da seçmen kaydı çıkmadığı için oy kullanmayı başaramadığı belirtildi. YSK ile bu konuda yoğun bir görüşme trafiği içine giren CHP yönetiminin başarılı olamadığı ifade edildi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ise Çukurambar’daki evinin yakınında bulunan Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi’nde 4143 nolu sandıkta oyunu kullandı.

13.09.2010


 

CİNDORUK: SONUCU ÇOK ÖNEMSEMİYORUM

DEMOKRAT Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eşi Kadriye Cindoruk ile oyunu Şişli Maçka Akif Tunçel Endüstri Meslek Lisesi’ndeki 1122 numaralı sandıkta kullandı.

Cindoruk, ‘Çıkacak sonucu çok önemsemiyorum. Çünkü bu referandumu yapıp da rejime baskı uygulamayı düşünenler muvaffak olamayacaklardır’’ diye konuştu.

13.09.2010


 

Kurtulmuş: Anayasa tartışmaları bitmeyecek

SAADET Partisi Genel Başkanı Njuman Kurtulmuş, eşi Sevgi ve kızı Ayşe Kurtulmuş’la birlikte oyunu Fatih’teki 29 Mayıs İlköğretimokulunda 1263 numaralı sandıkta kullandı.

Kurtulmuş, oyunu sandığa atmadan önce bir süre gazetecilere poz verdi. Buradan ayrılırken gazetecilere halk oylamasına ilişkin bir değerlendirme yapan Kurtulmuş, artık siyasi partilerin konuşma sırasının bittiğini belirterek, bundan sonra söz ve karar sırasının milletin olduğuna dikkati çekti. Kurtulmuş, ‘’Referandum sonucu ne çıkarsa çıksın, hangi oranda çıkarsa çıksın, Türkiye’de anayasa tartışmaları bitmeyecektir, ta ki millet tarafından yapılan katılımcı, demokratik bir anayasaya Türkiye kavuşana kadar’’ dedi.

13.09.2010


 

ARINÇ: TÜRK HALKI HEP DOĞRU KARAR VERDİ

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eşi Münevver Arınç ve oğlu Mücahit ile Adakale Mahallesi Murat Germen İlköğretim Okulu’nda 1002 nolu sandıkta oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Arınç, halk oylamasının Türkiye için birlik ve güzelliklere vesile olmasını diledi.

Türk halkının sandığa gittiğinde hep doğru ve isabetli karar verdiğini ifade eden Arınç, şunları söyledi: ‘’Eminim bugün de bizim, çocuklarımızın, hepimizin geleceği için, daha demokrat, daha özgür bir Türkiye için oylarını kullanmışlardır, kullanacaklardır. Hayırlı olmasını diliyorum, bildiğimiz anlamda hayırlı olmasını diliyorum.’’

13.09.2010


 

Çelik: Yeni adımlar atılacak

DEVLET Bakanı Faruk Çelik, “yarın, propaganda döneminde anlatıldığı gibi, ne bir şeyin yıkılacağını, ne de kötü bir şey olacağını” söyledi. Yıldırım İlköğretim Okulunda oyunu kullanan Bakan gazetecilerin ‘’Yarın nasıl bir gün hayal ediyorsunuz?’’ sorusu üzerine şöyle konuştu: ‘’Yarın, propaganda döneminde anlatıldığı gibi ne bir şey yıkılacak, ne de kötü bir şey olacak.

Her şey daha güzel olacak. Herkes geleceğe daha ümitli bir şekilde bakacak. Değişen Türkiye’nin ve milletimizin geleceğe dönük yüzünün net bir şekilde ortaya çıkacağı bir sürece girmiş olacağız. Bundan en ufak bir endişemiz, tereddütümüz yok. Yapılması gereken daha çok şey olduğu için olayı abartmaya da gerek yok. Geçilmesi gereken bir süreçti. 26 madde, birinci adımdır. Türkiye, bu adımı sağlıklı bir şekilde geçtikten sonra 12 Eylülden itibaren atması gereken diğer adımları kamuoyunun tüm kesimleriyle paylaşıp, yeni yeni adımlar atmaya devam edecek. Çünkü Türkiye’nin bu adımlara çok ciddi ihtiyacı var.’’ Herkesin şapkasını önüne koyup, biraz daha sağlıklı düşünmek zorunda kalacağını ifade eden Çelik, plansız, programsız şekilde siyasette var olmanın mümkün olamayacağını dile getirdi.

13.09.2010


 

ERDOĞAN OYUNU AİLESİ İLE KULLANDI

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, halk oylaması için oyunu Üsküdar Burhaniye’de kullandı. Başbakan Erdoğan, Kısıklı’daki ikametgahından Burhaniye İlköğretim Okuluna eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile geldi.

Başbakan Erdoğan, burada 2130 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın annesi Tenzile, oğlu Bilal ve gelini Reyyan Erdoğan da aynı sandıkta oyunu verdi. Başbakan Erdoğan’dan önce okula gelen Tenzile Erdoğan’ı torunu Bilal Erdoğan sandığa getirdi ve paravanın arkasına birlikte geçerek oy kullanmasına yardım etti.

13.09.2010


 

BAHÇELİ, İMZAYI UNUTTU

Özellikle 2011 yılında siyasal alandaki gelişmelerin izini de ortaya koymuş olacaktır” dedi. Bu bakımından halk oylamasının çok önemli olduğunu söyleyen Bahçeli, bunun bir demokratik hak olduğunu vurguladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara Anıttepe İlköğretim Okulu’nda 4329 nolu sandıkta oy kullandı. Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Bahçeli, “Halk oylaması 2011 ve sonrası için, Türkiye’nin geleceğinin belirlenmesi için bir dönüm noktası niteliği taşımaktadır. Öte yandan Bahçeli, oyunu kullanmasının ardından kimlik bilgilerinin bulunduğu listeyi imzalamayı unuttu. Oradan ayrılmak için arabasına binen Bahçeli’yi, sandık görevlileri durdurdu. Görevlilerin uyarısının ardandan Bahçeli imzasını da attı.

13.09.2010


 

TÜRKER’DEN ÇAĞR

DSP Genel Başkanı Masum Türker, eşi Hatice Deniz Türker’le Ataşehir Lisesi’ne 2049 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Türker, ‘’Oyların rengi ister ‘evet’ olsun, ister ‘hayır’ olsun, yarından itibaren Türkiye’nin birlik, beraberlik ve barış içinde yoluna devam etmesi gerekir’’ diye konuştu.

13.09.2010


 

BAYKAL:SİYASİ TARİHİN ÖNEMLİ KARARLARINDAN

CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, oyunu kullanacağı Ankara Beysukent Ayten-Şaban Diri İlköğretim Okulu’na eşi Olcay Baykal birlikte geldi. Ancak Baykal, nüfus cüzdanını unuttuğu için bir süre oy kullanmadan beklemek zorunda kaldı.

Oy kullanmak için okulda bulunan vatandaşlarla tokalaşan Baykal, basın mensuplarıyla da sohbet etti. Baykal, Türkiye’nin, siyasi tarihinin en önemli kararlarından birini vereceğini belirterek, referandum sonucunun ülkenin geleceğini etkileyeceğini söyledi.

13.09.2010


 

HİLMİ ÖZKÖK: HAVET DİYORUM

ANAYASA değişikliğine ilişkin halk oylamasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile Ankara Valisi Alaaddin Yüksel Çankaya İlköğretim Okulunda oy kullandı.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ise eşiyle geldiği Urla EGİAD İlköğretim Okulu 1075 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Özkök, gazetecilerin, halk oylaması sonucunu nasıl gördüğüne ilişkin sorusuna, ‘’Havet diyorum’’ diye cevap verdi.

13.09.2010


 

Gölette 2 el bombası daha bulundu

ERZİNCAN'IN Çayırlı ilçesinde, Elazığ’dan gelen dalgıç ekibi, 3 adet eğitim tipi el bombasının bulunduğu sulama göletinde yoğun güvenlik önlemleri altında yaptığı çalışmada 2 el bombası daha bulundu.

Edinilen bilgiye göre, Erzincan’a 123 kilometre uzaklıktaki Çayırlı ilçesinde önceki gün vatandaşlar tarafından 3 el bombası bulunması üzerine, suyun boşaltılması için göletin kapakları açıldı. Elazığ Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliğinden Çayırlı’ya gelen, bir amir ile 4 polis memurundan oluşan 5 kişilik dalgıç ekibi sulama göletinde çalışmalar yaptı. Çalışmalara İl Jandarma Komutanlığına bağlı olay yeri inceleme ekipleri ile Erzincan Emniyet Müdürlüğüne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de destek verdi. İnceleme kapsamında, bombaların bulunduğu noktalar işaretlendi. Göletin balçık olması sebebiyle su altı arama ekipleri, çalışmalarını güçlükle yürüttü. Bombaların atıldığı tahmin edilen noktalar su altı metal arama dedektörüyle arandı. Aramalarda, 2 el bombası daha bulundu. Göletteki çalışmalar Çayırlı Savcısı gözetiminde yürütüldü ve kameraya kaydedildi.

13.09.2010


 

CHP’de moraller bozuldu

REFERANDUMUN resmi olmayan sonuçlarına göre evet oylarının 15 puana yakın bir farkla önde olması CHP’de moralleri bozdu.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda partililerden çok basın mensubu bulunuyor. Referandumun resmi olmayan sonuçlarına göre saat 19.30 itibariyle evet oylarının yüzde 58, hayır oylarının ise yüzde 42 seviyesinde olması CHP’lileri üzdü. Bu fark hayır cephesinin en önemli partisi CHP’de moralleri bozdu. İstanbul İl Başkanlığı’nda sonuçları izleyen partililerin moral bozukluğu yüzlerine yansıdı.

13.09.2010


 

Yalçıntaş: Sonuç, ekonomiyi hızlandıracak

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, halkın onayladığı bu anayasa değişiklikleriyle Türkiye’nin sadece daha demokratik bir ülke olmakla kalmayacağına, aynı zamanda ekonomik gelişmesinin hızlanacağına ve istikrarını muhafaza edeceğine inandığını kaydetti.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) halk oylamasına ilişkin yayın yasağını kaldırmasının ardından, açıklamada bulunan Yalçıntaş, referandum sonucunun hayırlı olması dileğinde bulunarak, Türk milletinin büyük sağduyu örneği göstererek tercihini ortaya koyduğunu belirtti. Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bizler iş dünyası olarak her zaman Türkiye’nin istikrarından, Türkiye’nin ekonomik gelişmesinden, zenginleşmesinden ve refahın tabana yayılmasından yana olduk. İnanıyorum ki halkımızın onayladığı bu anayasa değişiklikleriyle Türkiye sadece daha demokratik bir ülke olmakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomik gelişmesi hızlanacak ve istikrarını muhafaza edecek.’’

13.09.2010


 

Olcay Yazıcı Hakk’a yürüdü

ŞAİR ve yazar Osman Olcay Yazıcı, kaldırıldığı hastanede vefat etti. Verilen bilgiye göre, Yazıcı, bayram ziyareti için gittiği Samsun’dan İstanbul’a dönerken otobüste rahatsızlandı.

Kalp krizi geçirdiği belirlenen Yazıcı, kaldırıldığı hastanede vefat etti. Yazıcı’nın cenazesi bugün Zeytinburnu Ulucami’de öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Topkapı’da bulunan Çamlık mezarlığında toprağa verilecek. Osman Olcay Yazıcı, 1953’te Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Yukarıovalı köyünde dünyaya geldi. Yazıcı, ilkokulu Aşağıovalı köyünde, ortaokulu Zeytinburnu’nda, liseyi Zonguldak Fener Lisesi’nde, yüksekokulu da İstanbul’da okudu. Birçok dergide şiir, hikaye, deneme, kültür ve fikir yazıları yayımlanan Olcay Yazıcı, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneğinin, Araştırma Yayın Komisyonu koordinatörlüğü ile süreli yayınlar editörlüğünü de yürütüyordu.

13.09.2010


 

YSK’dan başörtülü görevlilere yasak

Özgürlüklerin oylandığı anayasa değişikliği referandumunda Yüksek Seçim Kurulu, son anda aldığı bir kararla özgürlüğü kısıtladı.

Oylama başlamadan sadece saatler önce sandıkların kurulduğu yerleri kamusal alan ilân eden YSK, başörtülülerin görev yapmasını engelledi.

ÖZGÜRLÜKLERİN oylandığı anayasa değişikliği referandumunda Yüksek Seçim Kurulu (YSK), son anda aldığı bir kararla özgürlüğü kısıtladı. Oylama başlamadan sadece saatler önce sandıkların kurulduğu yerleri kamusal alan ilân eden YSK, başörtülülerin görev yapmasını engelledi. YSK’nın 11 Eylül 2010 tarihinde oybirliğiyle aldığı 744 numaralı kararda, “Siyasi partiler tarafından isimleri bildirilen sandık kurulu üyelerinin, sandık alanının kamusal alan olması ve sandık kurullarında görev alacak olanların da hizmet verme konumunda bulunmaları nedeniyle sınırları yasalarla ve yargı kararıyla çizilmiş bulunan kılık kıyafet ölçülerine uymaları gerekir” denildi. Bu karar sebebiyle İzmir’de birçok sandık görevlisinin görev yapmasına izin verilmedi. Özellikle CHP’liler tarafından tesettürlü görevlilere zorluk çıkardı. Bayraklı İmbat İlköğretim Okulu, Çamkıran İlköğretim Okulu ve Konak Göztepe Kız Meslek Lisesi’nde, tesettürlü resmî sandık görevlilerinin görev yapması engellenmek istendi.

İmbat İlköğretim Okulu’ndaki 2135 numaralı sandıkta görevli Hatice Özen’e de tesettürlü olduğu için görev yapamayacağı söylendi. İtirazlar üzerine okula gelen YSK yetkili hakimi, Özen’in tesettürlü olarak görev yapamayacağını ifade etti. Uygulamaya vatandaşların tepki göstermesi üzerine Özen’e, peruk takması veya başörtüsünü çenesinin altından bağlaması önerildi. Özen de başörtüsünü ensesinden bağlayınca görev yapmasına müsaade edildi. Göztepe Kız Meslek Lisesi’ndeki 1155 numaralı sandıkta Sevel Ahmetoğlu Akgül ve 1046 numaralı sandıktaki Kezban Canpolat’a ise MHP il yönetiminden olduğunu iddia eden bir kadın, önceki senelerde başörtüsüyle görev yapılmadığını iddia ederek bu şekilde görev yapamayacaklarını söyledi. Bu okulda CHP’li görevlilerin tesettürlü kadınlara sahip çıkmasıyla sıkıntı önlendi.

Bayraklı’da iki kadın ve bir erkek, Çamkıran İlköğretim Okulu’na giderek sınıfları tek tek gezdi. CHP’liler, 1083 numaralı sandıktaki tesettürlü Hatice Ergin’in görev yapamayacağını ileri sürdü. Araya avukatların girmesiyle Ergin’in yerine, müşahitlerden Hasan Doğan’ın görev yapması kararlaştırdı. Doğan’a da karşı çıkan CHP’liler, sandık başkanının araya girmesiyle ikna edildi.

13.09.2010


 

Kılıçdaroğlu oy kullanamadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandumda oy kullanamadı.

Son mitingini İstanbul’da gerçekleştiren Kılıçdaroğlu burada oy kullanamayacağının anlaşılması üzerine, Ankara’ya geldi, ancak burada da seçmen kaydı çıkmadı. Kılıçdaroğlu sorumlu olarak emniyeti gösterdi.

13.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.