16 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İNŞAATLAR BAŞLARSA GÖRÜŞMELER DURUR

Londra’da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesi, İsrail ile Filistinliler arasında dün Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde yapılan görüşmeler sırasında, İsrail’in Batı Şeria’daki inşaatları yeniden başlatması halinde, Filistin tarafının doğrudan görüşmelerden çekilme tehdidinde bulunduğunu öne sürdü.

Gazete, İsrail tarafının 10 aydır devam eden Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde uygulanan inşaat yasağını uzatmayacağını da vurguladığını kaydetti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin Yahudi yerleşimleri için aldığı inşaatlarda yasak kararı, bu ayın 26’sında sona eriyor.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü ve Filistinli görüşmeci heyeti üyelerinden Nebil Ebu Rudeyna, gazeteye Amerikalılar’ın İsrail’e inşaat yasağının devam ettirilmesi yönünde baskı yapacaklarını da ifade etti. Öte yandan Haaretz gazetesi de Netanyahu’nun dünkü görüşmede Abbas’a, yerleşimlerdeki inşaat yasağının sonlandırılmasının, barış görüşmelerini başarısızlığa uğratmasına izin vermemesini söylediğini belirtti. Abbas ve Netanyahu, doğrudan görüşmeler kapsamında bugün öğleden sonra Kudüs’te bir araya gelecekler. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun resmî konutundaki görüşmeler, Netanyahu’nun göreve geldiğinden bu yana Kudüs’te, her iki taraf arasındaki ilk buluşma olması açısından önem taşıyor. Abbas ve Netanyahu’nun ilk olarak, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile daha sonra da başbaşa görüşmeleri bekleniyor. Doğrudan görüşmeleri amacı iki devlet oluşturmak ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, İsrail-Filistin görüşmelerinin amacının iki devlet oluşturmak olduğunu söyledi. Mitchell, Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde bugün ikinci turu başlayan İsrail-Filistin doğrudan görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Ortadoğu barış görüşmelerine katılan tarafların ortak amacının, iki halk için iki devlet oluşturmak olduğunu belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD’de 20 ay aradan sonra 2 Eylül’de yapılan ilk doğrudan görüşmelerin ardından, dün Şarm El Şeyh’te ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Mitchell’in katılımıyla ikinci tur için bir araya gelmişti. Amerikalı arabulucu, görüşmede, İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerleri inşaatlarının yavaşlatılmasını öngören moratoryum konusunda bir ilerleme olup olmadığına ilişkin soruya doğrudan cevap vermezken, Clinton ve kendisinin görüşmelerin doğru yönde ilerlediğine inandığını söylemekle yetindi. Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimlerinin çoğundaki inşaatlara yönelik 10 aylık moratoryum 26 Eylül’de sona eriyor. ABD, İsrail’in moratoryumu uzatmasını istiyor. Filistin tarafı ise inşaatların tamamen durdurulmasını talep ediyor. Washington yönetimi, yerleşim birimleri, güvenlik, sınırlar ve Filistinli mültecilerin akıbeti gibi önemli konuları içerecek bir çerçeve anlaşmasına bir yıl içinde varılmasını hedefliyor.

16.09.2010


 

ABD, Pakistan’ı 24 saatte 3 kez vurdu

Ramazan ayı içinde muson yağmurlarının ardından sellere teslim olan Pakistan zor günler geçiriyor.

Binlerce kişinin öldüğü, yüz binlerce evin sular altında kaldığı sel afetinde, bütün ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanan Pakistan’da, tarım alanları sel suları ile kullanılamaz hale geldi. Sellerin vurduğu Pakistan’da, pilotsuz Amerikan uçağıyla düzenlenen üçüncü saldırıda 11 kişi öldü. Adının açıklanmasını istemeyen Pakistanlı güvenlik yetkilileri yaptığı açıklamada, Çarşamba günü şafaktan önce ülkenin Kuzey Veziristan vilayetinin başlıca şehri Miranşah’ın yakınlarında bulunan Dergah Mandi Köyüne pilotsuz Amerikan uçağının, 7 füze attığını ve Tabiban mensubu 11 direnişçinin öldüğünü belirtti. Son saldırıda ölenlerle birlikte, önceki günden beri pilotsuz uçakla düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 26’ya yükseldi. Önceki gün sabah saatlerinde, Amerikan insansız uçağıyla ilk saldırı Pakistan’ın kuzeybatısında düzenlenmiş ve 11 direnişçi ölmüştü. Ardından, akşam saatlerinde Miranşah vilayetinde ikinci saldırı düzenlenmiş ve 4 direnişçi öldürülmüştü. Çarşamba, şafaktan önce üçüncü saldırıda da ise 11 direnişçi ölmüş böylece 24 saat içinde 26 direnişçi, pilotsuz Amerikan uçağıyla düzenlenen saldırılarda ölmüş oldu. Pakistanlı güvenlik yetkilileri AFP’ye yaptığı açıklamada, öldürülen Taliban mensupları arasında, Arap ülkelerinden veya Orta Asya ülkelerinden gelip Taliban’a katılmış olan yabancı direnişçilerin de bulunduğunu ifade etti. Sadece ABD ordusu ve ABD istihbaratı CİA’nın elinde bulunan ‘’Predator’’ veya ‘’Reaper’’ türü insansız uçaklar, 12 günde Veziristan’a 12 saldırı düzenledi. Aşiretler bölgesi olarak bilinen Veziristan, El-Kaide terör örgütü ve Afgan Taliban’ına bağlı Pakistanlı Talibanların kalesi olarak biliniyor. Amerikan insansız uçaklarının 3 Eylülden beri Veziristan’ın kuzeyine düzenlediği saldırılarda, çoğu silâhlı direnişçi olmak üzere, 68 kişinin öldüğü belirtiliyor.

MÜŞERREF, SİYASETE DÖNMEYE HAZIRLANIYOR

Pakİstan’In eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref, yeni bir partiyle siyasete dönmeye hazırlanıyor. Ülke genelinde düzenlenen protestolardan sonra iki yıl önce devlet başkanlığını bırakarak ülkeden ayrılan Müşerref, Bütün Pakistan Müslüman Birliği adlı yeni partisinin kuruluşunu 1 Ekimde İngiltere’nin başşehri Londra’da ilân edeceğini bildirdi. Bir yatırımcı konferansı için Hong Kong’da bulunan Müşerref, 2013 genel seçimleri için ülkesine döneceğini belirtti. Müşerref, ülkesinde popülaritesini yeniden kazanacağından emin olduğunu da kaydetti.

16.09.2010


 

Komşuda üniversite öğrencileri çatıştı

Yunanistan’ın Patra şehri üniversitesinde öğrenciler arasında çatışma çıktığı, çok sayıda öğrencinin yaralandığı bildirildi.

Yunan basını, sol görüşlü gruplar arasında çıkan çatışmada, öğrencilerin birbirlerine çeşitli cisimler fırlattıklarını, olayda ilk belirlemelere göre 7 kişinin yaralandığını duyurdu. Yaralılardan ikisinin hastaneye sevk edildiği belirtildi. Öte yandan Başşehir Atina’da hafta sonunda düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 55 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Merkezi Eksarhia semtinde yürütülen operasyonda yakalanan, tamamı uyuşturucu ticareti yapmakla suçlanan şüphelilerin, savcılığa sevk edileceği kaydedildi. Grubun büyük bölümünü Afrika kökenlilerin oluşturduğu belirtilirken, yapılan aramada, paketler halinde, eroin, kokain, esrar gibi uyuşturucu maddeler ele geçirildiği ifade edildi.

16.09.2010


 

Tacik muhalefeti baskı altında

Tacİkİstan İslâmî Uyanış Partisi, Ramazan Bayramının ilk gününde tutuklanan partinin önde gelen isimlerinden Hüsniddin Davlatov’un serbest bırakılmasını talep etti.

Tacikistan İslâmî Uyanış Partisi başkan yardımcısı Mahmadali Hayit yaptığı açıklamada, Davlatov’un halen Devlet Güvenlik Komitesine ait Duşanbe’deki tutukevinde bulunduğunu hatırlatarak, bütün girişim ve çabalarına rağmen, ilgili kurumlarca Davlatov’un tutuklanmasına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığını kaydetti. 1993-1997 yıllarında meydana gelen iç savaşın ardından, hükümet ile barış anlaşması imzalayan Tacikistan Birleşik Muhalefeti üyeleri, daha sonra Tacikistan İslâmî Uyanış Partisi çatısı altında birleşti. Parti, Orta Asya ülkelerindeki resmî olarak kayda alınan tek İslâmî parti durumunda.

16.09.2010


 

Çin ile Japonya arasında kriz

Çİn ile Japonya arasında bir balıkçı teknesinin alıkoyulmasıyla başlayan son yılların en ciddî diplomatik krizi sürüyor.

Çin Dışişleri Bakanlığının internet sayfasından dün geç saatlerde yapılan açıklamada, Japonya’nın Pekin Büyükelçisi Uichiro Niwa’nın beşini kez bakanlığa çağrıldığı belirtildi. Pekin yönetimi, balıkçı teknesinin nezarette tutulan kaptanının serbest bırakılması talebini yineledi. Balıkçı teknesi krizi dünyanın ikinci ve üçüncü büyük ekonomilerine sahip iki ülkesi arasında söz düellosuna yol açarken, Tayvan’daki Japonya karşıtı grupları da harekete geçirdi. Balıkçı teknesinin alıkoyulduğu bölgenin kendilerine ait olduğunu iddia eden Tayvanlı protestocular, Diaoyu adalarına gitmek istedi. Ancak Japon sahil güvenlik gemileri, Tayvanlı eylemcilere izin vermedi. Şinhua haber ajansı, Tayvanlı eylemcilerin dün sabah erken saatlerde Çin’in güneydoğusundaki Fujian eyaletinin Çüencou şehri limanına geldiklerini bildirdi.

16.09.2010


 

Kabil’de ABD karşıtı gösteri

Afganİstan’In başşehri Kabil’de binlerce kişi ABD karşıtı gösteri düzenledi.

Polis, bir kısmı Taliban bayrağı sallayan 10 binden fazla göstericinin “ABD’ye ölüm”, “Hıristiyanlara Ölüm”, “Karzai’ye (Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai) ölüm” sloganları attığını belirtti. Şehrin batı kesiminde toplanan göstericilerin, lastikler yaktığı ve başşehri güneye bağlayan karayolunu kapattığı da kaydedildi. Polisin, göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtığı bildirilirken, bölgedeki Reuters muhabiri, kanlar içinde iki kişiyi götürdüklerini gördüğünü aktardı. Bu arada Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, protestolardan haberdar olduklarını, ancak örgütün gösterilerle ilgisi bulunmadığını söyledi.

16.09.2010


 

Hikmetyar: Seçimleri tanımıyoruz

Afgan muhalif lider Gülbeddin Hikmetyar, ülkesindeki parlamento seçimlerini tanımadıklarını açıkladı.

Fransız RFI radyosu ve Liberation gazetesine konuşan Hikmetyar, “Bu seçimleri tamamen reddediyoruz” dedi. Eski Afganistan başbakanlarından Hikmetyar, kendi liderliğini yaptığı grubun da bu seçimlere katılmadığını söyledi. Afganistan’da muhtemel bir koalisyon hükümetine katılmayacaklarını ifade eden Hikmetyar, yabancı askerlerin ülke toraklarını derhal terk etmelerini istedi.

16.09.2010


 

Amerikalı bir iş adamı tutuklandı

Irak’In Basra şehrinde Amerikalı bir iş adamının tutuklandığı bildirildi.

Irak resmî ajansı INA’nın polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Amerikalı iş adamının ruhsatsız silâh taşıdığı suçlamasıyla Irak’ın güneyinde yer alan Basra şehrinin havaalanında polisler tarafından tutuklandığı bildirildi. Adı açıklanmayan ABD vatandaşı iş adamının uçağa bineceği sırada havaalanı polisleri tarafından yapılan aramada ruhsatsız silâh taşıdığı gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi.

16.09.2010


 

Kuzey Kore’yi kasırga vurdu

Kore Yarımadası’nı bu ay başı vuran Kompasu Kasırgasında, Kuzey Kore’de 10’a yakın kişinin öldüğü bildirildi.

Resmî Kuzey Kore haber ajansı KCNA’nın haberine göre, 2 Eylülde Kore Yarımadası’nı vuran Kompasu Kasırgası, toprak kaymalarına yol açtı. Kompasu Kasırgası ayrıca, 8 binden fazla evin ve 230 kamu binasının, tarım alanları nın, yolların, tren raylarının ve elektrik direklerini yıktı.

16.09.2010


 

Ege’de göçmen operasyonu

Ege’dekİ Tilos adasında 123 kaçak göçmen yakalandı.

Yunan medyası, polisin, sahil güvenlik ekiplerine, adanın güneydoğusunda çok sayıda göçmen bulunduğuna dair bilgi vermesi üzerine başlatılan operasyonda, 46 erkek, 19 kadın, 58 çocuğun gözaltına alındığını duyurdu. Göçmenler, polise verdikleri ifadelerinde Türkiye'den geldikni söyledile.

16.09.2010


 

Pakistan’daki kalıcı konutların temeli atıldı

Pakistan’da yaraları sarmak için ilk günden itibaren yoğun çalışmalar yürüten İHH İnsanî Yardım Vakfı, sel sularının çekilmeye başladığı bölgelerde kalıcı sosyal yardım projelerini hayata geçirmeye başladı.

İHH, ilk etapta 3 farklı bölgede yapılacak 100 konutun temellerini attı. Yaklaşık 2 ay içerisinde tamamlanacak olan konutlar, tam eşyalı olarak ailelere teslim edilecek. İHH ekipleri ilk etapta Nevşahra eyaleti yakınlarında bulunan Kuralşerif, Bela ve İsmailhan bölgelerinde konutların temel atma işlemlerini gerçekleştirdi. Konutların temel atma işlemlerini takip etmek için bölgede bulunan İHH Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıkurt, konutların 2 ay içerisinde eşyalı bir şekilde ailelere teslim edileceğinin müjdesini verdi. Sel sularında topraktan yapılan evlerin yıkıldığını ancak çimentodan yapılan evlerin sağlam kaldığını ifade eden Sarıkurt, İHH tarafından yapılacak konutların da çimentodan olacağını ve muhtemel sel felâketlerine karşı daha dayanıklı olacağını vurguladı. Her bir evi 5500 dolar maliyetle inşa edeceklerini de ifade eden Ahmet Sarıkurt 60 metrekare olarak planlanan evlerin iki oda, bir mutfak, banyo ve tuvaletten oluşacağını kaydetti. Konutların afet bölgelerinin tamamında yapılacağını söyleyen Sartıkurt, evlerin tam eşyalı olarak ailelere teslim edeceğinin altını çizdi.

16.09.2010


 

Avusturya’da daha çok minareli cami yapılmalı

Uluslar arasI Katolik barış hareketi Pax Christi, Viyana Eyaleti seçim kampanyasıyla birlikte gündeme oturan cami karşıtı söylemlere tepki gösterdi.

Kuruluş, Avusturya’da daha çok minareli cami yapılması gerektiğini belirtti. İbadet ihtiyaçlarını karşılamaları için Müslümanlara uygun bir yer ayırmanın temel bir zorunluluk olduğunu kaydeden Pax Christi Avusturya Temsilcliği, caminin minareli olmasının Müslümanlara aidiyet hissini vereceğini ifade etti. Pax Christi Avusturya, Batılı mânâda demokrasinin din özgürlüğü söz konusu olduğunda da devreye girmesi gerektiğine vurgu yaptı. Öte yandan, Viyana merkezli araştırma şirketi Karmasin’in 500 kişi ile yaptığı son çalışmada, Avusturyalıların yüzde 52’sinin minareli cami yapımına karşı olduğunu ortaya koydu. Ankete göre halkın yüzde 35’i de minareli caminin yapılmasına destek verirken yüzde 13’ü ise fikir belirtmekten kaçındı.

16.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.