23 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Cern deneyinde yeni gelişmeler

YÜZYILIN en büyük deneyi olarak kabul edilen ve kozmosun sırlarını çözmek için yürütülen Büyük Patlama deneyinde çalışan bilim adamları, kâinatın oluşumu konusundaki araştırmalarında yeni bir fenomen keşfettiklerini düşünüyorlar.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ) adlı dev atom çarpıştırıcısında Büyük Patlama ortamını oluşturmaya çalışan Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nin (CERN) internet sitesinde yapılan açıklamada, BHÇ’nin yaklaşık 6 ay süreyle çalıştırılmasından sonra, deneylerin potansiyel olarak yeni ve enteresan fenomenlerin işaretlerini vermeye başladığı belirtildi.

Açıklamada, özellikle bazı parçacıkların, şimdiye kadarki proton çarpışmalarında gözlenmedik bir biçimde, sıkı sıkıya birbirlerine bağlı olduklarının ortaya çıktığı kaydedildi. Fizikçi Guido Tonelli, parçacıkların 27 kilometrelik oval tünelde hızlandırılarak, bugüne kadarki rekor düzeyde, 7 TeV enerjiyle ışık hızına yakın bir hızla çarpıştırıldığı deneyin ilk sonuçlarını açıkladığı sunumunda, “Temmuz ortasındaki analizlerimizde yeni bir fenomen ortaya çıktı” dedi. Bu sonuçların henüz teyit edilmediğini, ancak araştırma ekibinin keşfedilen bağlantının varolmadığını gösterecek karşı bir gözlemde bulunamadıklarını söyleyen Tonelli, “Şimdi ne olup bittiğini tam anlamıyla analiz etmek ve BHÇ’nin keşfetmemizi sağlamasını umduğumuz yeni bir dünya olan yeni fizikte ilk adımlarımızı atmak için daha fazla veriye ihtiyacımız var” diye konuştu.

CERN araştırmacıları bu gözlemleri yorumlayabilmek için biraz daha zamana ihtiyaçları olduğunu kabul ederlerken, yeni bulguların, çarpışmalarda yoğun ve sıcak madde oluşumuyla bağlantılı olabileceği şeklinde yorumlanan ABD’nin Brookhaven Ulusal Laboratuvarı’ndaki çekirdek çarpışmalarında gözlemlenen fenomenlerle benzerlikler taşıdığına da işaret ettiler.

Deneyin daha sonra 14 TeV enerjiyle yapılması öngörülüyor, ancak bunun tarihi henüz belli değil. Bilim adamları, 14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama deneyinde, evrenin doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor. Bir mikro saniye sürecek çarpışmada, temel element parçacıkları, atom çekirdeklerini oluşturmak için birleşmeye başlamadan önce meydana gelen Büyük Patlama anındaki koşullar oluşturulmak isteniyor.

23.09.2010


 

Yunan siyasetçiden ekonomik kriz itirafı

YUNANİSTAN Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, ülkenin içine sürüklendiği ağır ekonomik krize ilişkin önemli bir itirafta bulundu.

Kamu parasının aşırı memur alımıyla hem partiler hem de vatandaşlar tarafından çarçur edildiğini kabul eden Pangalos, uzun yıllar kamuyu memurla doldurduklarını söyledi. Yunan gazeteleri, Pangalos’un açıklamalarını ilk sayfadan duyurdu. Ülkenin en tecrübeli ve sözünü sakınmayan siyasetçilerinden Pangalos, Yunan halkının vergilerinin nerede harcandığına ilişkin hükümet ve siyasetçilere yöneltilen eleştirilere tarihi bir itirafta bulunarak cevap verdi. Yunan Parlamentosu’nda İçişleri Bakanlığı’nın Kamu Hizmetleri Komisyonu’nda görüşülen bazı kamu daireleri ve şirketlerin kapatılması ile bir bölümünün birleştirilmesini öngören yasa tasarısı sırasında söz alan Pangalos, şunları söyledi: “Bütün bu bize ‘paraları nerede yediniz’ diye haykıran vatandaşların sorusuna cevabımız şudur: ‘Yıllarca sizleri kamuya atadık. Paraları yozlaşma, satın alma, kamu parasını israf ve çarçur eden politik müşteri uygulamalarıyla hep birlikte yedik.’ “

Pangalos’un itirafı, İçişleri eski bakanı ve Yeni Demokrasi (YD) milletvekili Prokopis Pavlopulos’un yürürlükten kaldırılacak daire ve şirketlerde çalışanların işlerini kaybetmemeleri gerektiğine ilişkin yaptığı değerlendirme sonrasında geldi. Başbakan Yardımcısı Pangalos’un ses getiren açıklaması, yaklaşık yarım asırdan bu yana ülkeyi yöneten PASOK ve YD’nin kamuya yaptıkları yoğun atamalar nedeniyle, finans krizinde sorumlulukları bulunduğuna dair en net ifade oldu. Pangalos, önceki YD hükümetinin müşteri mantığı içerisinde sözleşmeli çalışanları ‘pencereden kamuya yerleştirdiğini’ de ileri sürdü.

23.09.2010


 

Gazze konvoyu İstanbul’a geliyor

İNGİLTERE'DEN 18 Eylülde yola çıkan ve İtalya’nın Milano şehrinde bulunan Gazze konvoyunun, 27 Eylülde İstanbul’da olacağı bildirildi. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfından yapılan yazılı açıklamada, Filistin’e araç, tıbbî malzeme, ilaç ve gıda malzemesi taşıyan konvoyun, Ekim ayının ortasında Gazze’ye ulaşmasının beklendiği belirtildi.

Wiwa Palestina Hareketi’nin organize ettiği konvoyun başında İngiliz Parlamenter George Galloway’ın bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi: ‘’50 araçtan oluşan konvoyda, İngiltere, ABD, İrlanda, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Malezya, Fas, Cezayir ve Ürdün’den aktivistler bulunuyor. Konvoyun Türkiye ev sahipliğini İHH İnsanî Yardım Vakfı yapacak. 4 gün İstanbul’da kalacak olan konvoy, 1 Ekimde şehirden ayrılacak. Konvoy, Ankara, Kayseri, Adana, Gaziantep ve Kilis üzerinden Suriye’ye geçecek. Cezayir, Ürdün ve Kuveyt’ten gelen araçlarla Suriye’nin Lazkiye Limanı’nda buluşulacak. Buradan gemilerle Mısır’ın Ariş Limanı’na geçilecek. Daha sonra Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye girilecek. Konvoyun son katılımlarla birlikte toplam 150-200 araçtan oluşması bekleniyor.’’

23.09.2010


 

Görüşmeler sürmeli

FİLİSTİN ve İsrail arasında barışın sağlanması amacıyla ABD ve Rusya ile BM ve AB’nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail’e ‘’yeni yerleşimlerin ertelenmesi süresinin uzatılması’’ çağrısında bulunurken, her iki tarafı ‘’doğrudan görüşmeleri sürdürmeye’’ davet etti.

ABD’nin girişimiyle 2 Eylül’de tekrar başlatılan ve taraflar arasındaki sorunların önemli bölümünün yıl içinde çözülmesini amaçlayan İsrail-Filistin doğrudan görüşmeleri, son olarak İsrail tarafının ‘’30 Eylül’e kadar uzatılan yerleşimlerin ertelenmesi sürecinin uzatılmayacağı’’, Filistin tarafının ise ‘’yerleşimlerin tekrar başlaması durumunda doğrudan görüşmelerden çekilecekleri’’ yönündeki açıklamaları üzerine çıkmaza girmişti.

Ortadoğu Dörtlüsü’nün konuyla ilgili sonuç kararında, ‘’İsrail’in Kasım ayında aldığı yerleşimlerin ertelenmesi kararının olumlu etkisi bulunduğu’’ ifade edilerek, ‘’ertelemenin uzatılması’’ çağrısında bulunuldu. Sonuç kararında ayrıca, ‘’Dörtlü, tarafları çözüm yolu bulmak için birlikte çalışmaya teşvik eder ve görüşmelerin sürdürülmesi çağrısında bulunur’’ denildi. Taraflar arasında çözülecek konular arasında, özellikle son dönemde İsrail’in işgali altındaki bölgelerde Yahudi yerleşim yerlerinin kurulması öncelikli olarak yer alıyor. Örnek olarak İsrail, 1967 savaşından sonra işgal ettiği Batı Şeria’da Yahudi yerleşimleri kurmaya başlamış, Filistinlilerin kabul etmediği bu yerleşimler Uluslararası Adalet Divanı tarafından da yasadışı kabul edilmişti. Kudüs’ün statüsü, İsrail’in işgal ettiği bölgelerdeki evlerini terketmek zorunda kalan Filistinli mültecilerin durumu, Filistin devletinin sınırları, güvenliğin sağlanması gibi konular da kalıcı barış için tarafların anlaşmaya varması gereken önemli sorunlar arasında bulunuyor.

23.09.2010


 

Tacikistan’da olağanüstü hal

TACİKİSTAN'IN doğusunda, 19 Eylülde askerî konvoya saldırı düzenlenen Raşt bölgesinde olağanüstü hal ilân edildi.

Raşt İlçe Emniyet Müdürlüğü, olağanüstü hal kurallarının saat 20.00-06.00 arasında geçerli olduğunu açıkladı. Duşanbe cezaevinden geçen ay sonunda kaçan mahkûmların ülkenin Afganistan sınırındaki dağlık Raşt bölgesinde gizlenmesinin ardından geniş kapsamlı operasyon başlatılmıştı. 19 Eylülde bu operasyon için bölgeye giden askerî konvoya düzenlenen saldırıda 25 asker ölmüş, 10’dan fazlası yaralanmıştı, bazı askerlerin akıbeti halen bilinmiyor.

23.09.2010


 

Arjantin hükümeti gazetecileri dâvâ etti

ARJANTİN hükümeti, diktatörlük döneminde (1976-1983) bir gazete kâğıdı fabrikasının satışıyla ilgili olarak ülkenin iki büyük gazetesi Clarin ve La Nacion yöneticileri hakkında dâvâ açtı. Yazılı açıklamada, ‘’İnsan Hakları Sekreteryası, Papel Prensa şirketinin yasa dışı satışı ve insan hakları ihlâli arasındaki bağlantı nedeniyle dâvâ açmıştır’’ ifadesine yer verildi.

Hükümet, Clarin gazetesinin sahibi ve Genel Müdürü Ernestina Herrera de Noble ile Hector Magnetto, La Nacion’un Genel Müdürü Bartolome Mitre, bugün Clarin’e ait La Razon’un eski yöneticileri Sergio, Marcos ve Hugo Peralta Ramos ile 1976’daki darbenin askerî sorumluları ile dönemin Ekonomi Bakanı hakkında suçlamada bulunuyor.

23.09.2010


 

S. Arabistan’da kaçak yabancılara af çıktı

SUUDİ Arabistan hükümeti, ülkeye çeşitli yollardan gelen ve vize tarihleri geçerek ülkede kalan binlerce yabancı için 6 aylığına af çıkardı.

Bu af çerçevesinde, halen ülkede kaçak olarak hayatlarını sürdüren binlerce yabancı, 25 Eylül 2010 ile 23 Mart 2011 tarihleri arasında hiçbir ceza almadan ülkeden ayrılabilecek. Özellikle çalışmak veya hac dönemini Suudi Arabistan’da geçirmek için gelen ve kaçak yollarla hayatlarını sürdürenler için çıkarılan af, hac dönemi yaklaşırken illegal yabancıları ülkeden uzaklaştırmayı amaçlıyor. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, aralarında çok sayıda Türk’ün de bulunduğu tahmin edilen kaçak yabancılara, af süresinden sonra ülkede kalmaya devam etmeleri ve yakalanmaları durumunda ağır cezalar uygulanacağını bildirdi.

23.09.2010


 

Turkel Komisyon üyesi öldü

İSRAİL'İN 31 Mayısta başta Mavi Marmara olmak üzere Gazze’ye yardım götüren filoya yaptığı ve 9 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan baskını soruşturmak üzere İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından atanan “Turkel Komisyonu”nun en yaşlı üyesi Prof. Şabtay Rosen (93) öldü.

Turkel Komisyonu’nun sözcüsü, Rosen’in evinde kalp yetmezliğinden öldüğünü açıkladı. Rosen, İsrail Hukuk ve Lahey Uluslararası Hukuk ödülü sahibiydi. Rosen, Haziranda kurulan ikisi yabancı gözlemci, 5 kişilik komisyonun İsrailli üyelerinden biri olarak atanmıştı.

23.09.2010


 

Şaron, çiftlik evine nakledilecek

İSRAİL'İN Ocak 2006’dan beri komadaki eski başbakanı Ariel Şaron’un yakında İsrail’in güneyindeki çiftlik evine nakledileceği bildirildi.

Yediot Aharonot gazetesindeki haberde, Şaron’u hayata bağlayan tıbbî makinelerin şimdiden çiftlikte kurulduğu ifade edildi. Şaron’un Gazze Şeridi yakınlarında, aileye ait Sycomores’daki çiftliğine naklinin oğulları Gilad ve Omri tarafından istendiği kaydedildi. 4 Ocak 2006’da beyin kanaması geçiren ve bugüne kadar girdiği komadan uyanmayan Ariel Şaron 82 yaşında.

23.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.