23 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Mevsimlik işçiler için beş yıldızlı konaklama!

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, ‘’Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi’’ (METİP) kapsamında Ankara’nın Polatlı ilçesine günde 20 lira kazanmak için zor şartlarda 100’lerce kilometre yoldan gelen mevsimlik tarım işçileri için ‘’5 yıldızlı’’ konaklama alanı kurdu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çeşitli illerinden projede pilot bölge seçilen Polatlı’ya bağlı Sarıoba Köyüne gelen mevsimlik tarım işçileri, kendilerine gösterilen ilgiden oldukça memnun. Çoğunluğu göçebe yaşayan, kış aylarında Adana’ya, yaz aylarında ise Polatlı’ya gelen işçiler, Sarıoba’da aileleriyle birlikte kendilerine has bir hayat sürdürüyor. İşçiler için köyde sabah saat 05.00’da başlayan hayat, hava kararana kadar zor şartlarla mücadeleyle geçiyor. Günün erken saatlerinde tarlalarda alışmaya başlayan ailelerin tek eğlencesi, akşam 20.00 civarında döndükleri çadırlarında toplanıp sohbet etmek...

DÜZENLİ YERLEŞİM PLANI

METİP projesi kapsamında pilot bölge olarak seçilen Sarıoba’da işçiler için yoğun bir çalışma sürüyor. Polatlı Kaymakamlığının takip ettiği projede, işçilerin çadırlarının kurulu olduğu alan, baştan oluşturuluyor. Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, işçilerin çadırlarının kurulduğu alanı baştan aşağı düzenlediklerini bildirdi. Tarlaların arasında dağınık halde duran çadırları yerlerinden kaldırarak, oluşturdukları oturma planına göre düzenli bir şekilde yerleştireceklerini anlatan Bilgin, şunları kaydetti: ‘’Burada altyapı çalışmalarını hemen hemen bitirdik. Alana içme suyu, elektrik ve kanalizasyon sistemi getirdik. İşçilerle birlikte hareket ederek köy muhtarı, kaymakamlıktan görevli bir müdür ve işçi çavuşlarının katılımı ile çadır yönetimi oluşturduk. Alana seyyar tuvaletler, mutfaklar, banyolar gibi tesisler kurduk. Amacımız yılın belirli dönemlerinde de olsa burada yaşayan mevsimlik işçilerin hayat standartlarını yükseltmek.’’

ÇADIR OKULDA EĞİTİM

METİP Projesi Polatlı Koordinatörü Hasan Çetin de, Sarıoba’da yaşayan işçilerin çocuklarının eğitimlerinin yarım kalmaması için çadırların bulunduğu alanda kurdukları ‘’çadır okul’’u hizmete açtıklarını hatırlatarak, bunun yanında 200’er metrekare büyüklüğünde iki çadırı daha işçilerin kullanımına sunacaklarını söyledi. Çadırlardan birinin mescit olacağını aktaran Çetin ayrıca, işçilerin çocukları için ‘’çadır okul’’un arka tarafında bir oyun alanı da kurulacağını sözlerine ekledi.

“KEŞKE HER YERDE YAPILSA”

SARIOBA’YA 8 kişilik ailesiyle birlikte Şanlıurfa’dan gelen Mehmet Ali Buz da tarlalarda çalışmak için çok erken yola düştüklerini, hava kararana kadar da çalıştıklarını söyledi. Mevsimlik işçilerin çoğunun kendi illerinde iş bulamadıkları ve kendilerine ait tarlaları olmadığı için buraya geldiğini anlatan Buz, ‘’Buraya geliyoruz, çünkü başka çaremiz yok. Aslında burada da bir birikim yapamıyoruz, ama çocuklarımıza bakabilmek için karın tokluğuna çalışıyoruz. Başka çaremiz yok’’ dedi. Sarıoba’da kendileri için yapılan hizmetleri çok beğendiklerini belirten Buz, ‘’Devletin bize sahip çıkmasından çok mutlu olduk. Keşke diğer yerlere de aynı şeyler yapılsa. Çocuklarımız okullarına gidebilecek, parkta oynayabilecek. Elektrik, su ve kanalizasyon getirildi. Bunu yapan herkese teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.

23.09.2010


 

Üç HES hakkında iptal kararı verildi

RİZE İdare Mahkemesi, Rize ve Artvin’de yapımı planlanan üç hidroelektrik santralinden (HES) ikisi hakkında ‘’ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) olumlu’’, biri hakkında da ‘’ÇED gerekli değildir’’ kararlarını iptal etti.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, Rize İdare Mahkemesinin Rize’nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi üzerinde yapımı planlanan 34,8 megavat gücündeki Kayalar HES projesi için ‘’ÇED gerekli değildir’’ kararı ile Fındıklı ilçesi Çağlayan Vadisi üzerinde yapımı planlanan 40 megavat kurulu gücündeki Paşalar HES ve Artvin’in Şavşat ilçesi Papart Vadisinde yapımı planlanan Cüneyt 1-2-3-4 HES projelerindeki ‘’ÇED olumlu’’ kararları için iptal kararı verdiğini belirtti.

54 sayfayı bulan üç ayrı gerekçeli iptal kararında, Çevre ve Orman Bakanlığı ile HES yapımcı firmalarının savunmalarında ÇED raporunun nihaî proje izni olmadığı, ÇED sürecinde halkın katılımının sağlanarak bilgilendirildiği, aynı havzalarda başka HES projelerinin de bulunduğunun belirtildiğini ifade eden Şan, şöyle devam etti: ‘’Bilirkişi inceleme raporlarının da yer aldığı gerekçeli kararlarda, çevrecilerin yaptığı demokratik mücadelenin haklılığına vurgu yapılıyor. HES’lerin teknik özelliklerinin yanında elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması, ulusal kalkınmanın sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve bu durumun stratejik önemine değiniliyor. Küresel ısınma, sera gazı ile karbondioksit emisyonlarının azaltılmasından Türkiye’nin de imzaladığı Kyoto Protokolüne gönderme yapılan kararlardaki bilirkişi raporlarında ise HES projeleri ile havzaların, dere ve su kaynaklarının sadece elektrik üretim alanı olarak şekillendirildiğine dikkat çekildi.

Rize İdare Mahkemesinin gerekçeli kararlarında ayrıca, HES projelerinin yapıldıkları alanlara kontrolsüz ve geri dönüşümü olmayan zararlar verdiği, bu durumun aynı zamanda insan hayatı ile diğer projeleri olumsuz etkilediğine işaret ediliyor.’’ Şan, Rize İdare Mahkemesinin HES’ler konusunda adeta uzman bir yapıya kavuştuğunu, verilen gerekçeli iptal kararlarının bilimsel rapor niteliğinde olduğunu vurguladı.

23.09.2010


 

Kaz Dağlarında elma hasadı

ÇANAKKALE'NİN Bayramiç ilçesinde Kaz Dağları eteklerinde üretilen çeşitli cinsteki elmaların hasadına başlandı.

Rekoltenin 120 bin ton olması bekleniyor. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ilçede 3 bin hektar alan üzerinde İyi Tarım Uygulamasına geçildiğini hatırlattı. Karpuz, kavun ve domatesteki fiyat artışının elmada olmadığını, ancak alıcının arttığını ifade eden Pehlivan, bunun üreticiyi sevindirdiğini bildirdi. Kaz Dağları eteklerinin sebze ve meyve üretiminde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Pehlivan, bu yılki meyve veriminde geçmiş yıllara oranla artış yaşandığını, bu artışın da yöreye yeni alıcıların gelmesini sağladığını dile getirdi.

Pehlivan, şöyle dedi: ‘’Bu yılki elma rekoltesinin 120 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz. Fiyatlar birinci sınıf elma için 65 ila 70, ikinci sınıf elma için ise 30 ila 40 kuruş civarında. Bölgemiz Kaz Dağları eteklerinde olduğu için meyvede önemli bir lezzet ayrıcalığı oluşuyor. Hava şartları meyvede ayrı bir lezzet oluşmasını sağlıyor. Fiyatlar maliyet yükselişi karşısında çok iyi olmasa da ürünün alıcı bulması yöre halkını sevindirdi. Hasat döneminin yaklaşık 45 gün sürmesini bekliyoruz. Bu da yöre halkına ayrı bir ekonomik girdi sağlayacaktır.’’ Elma üreticisi Mesut Şen de, yeni dönem hasada başladıklarını belirterek, 85 dönümlük araziden 150 ton elma toplamayı hedeflediğini söyledi.

23.09.2010


 

Domuz zannedip komşusunu vurdu

KARS'IN Kağızman ilçesinde bir kişi bahçesinin önünde gördüğü komşusunu yaban domuzu zannederek tüfekle öldürdü.

Alınan bilgiye göre, Kümbet Mahallesi Başevler mevkiinde E.D, gece geç saatlerde bahçesinde bulunduğu sırada sulama kanalına doğru gelen komşusu Kazım Kaya’yı (56) yaban domuzu sanması üzerine av tüfeğiyle ateş açtı. Kaya, tüfekten çıkan saçmaların isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Komşusunu vurduğunu fark eden E. D, yaralı Kaya’yı özel otomobiliyle Kağızman Devlet Hastanesine götürdü. Kaya, hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis, E. D’yi gözaltına aldı.

23.09.2010


 

Sarp’ta kaçak et operasyonu

ARTVİN'DE Sarp Sınır Kapısı’nda 160 kilogram kaçak et ele geçirildi. Alınan bilgiye göre, Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yapmak için Sarp Sınır Kapısı’ndaki gümrük sahasına gelen Gürcistan uyruklu A. D’nin kullandığı ABC 962/BA 749 plâkalı tırda, Hopa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince arama yapıldı.

Arama sonucu, poşetler içinde tırın çeşitli yerlerine saklanmış toplam 160 kilogram kaçak et ele geçirildi. A. D’nin gözaltına alındığı olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

23.09.2010


 

Kenan Evren’in heykeli kaldırılıyor

12 Eylül’deki anayasa değişikliği referandumunda “evet” çıkmasından sonra dava üstüne dâvâ açılan Kenan Evren’e bir darbe de hemşehrilerinden geldi.

Evren’in doğduğu yer olan Manisa’nın Alaşehir ilçesi, cuntanın komutanının heykelini kaldıracak. MHP’li Alaşehir Belediye Meclisi, Atatürk Bulvarı’ndaki yenileme çalışmaları çerçevesinde 1985 yılında dikilen heykeli kaldırma kararı aldı. 10 MHP’li ve 5 AKP'li üyeden oluşan belediye meclisi, önümüzdeki ay yapılacak toplantıda heykelin akıbetine karar verecek.

23.09.2010


 

Çanakkale’de büyük gözaltı

ÇANAKKALE'DE yürütülen bir soruşturma kapsamında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ekipleri, daha önceden belirlenen adreslere sabah saatlerinde operasyon düzenledi. Operasyonda, aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, Bölge Trafik ve Denetleme Şube Müdürlüğü arkasındaki spor salonuna getirildi. Emniyet yetkilileri, soruşturmanın içeriğine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

23.09.2010


 

Feke’ye 18 yataklı devlet hastanesi

ADANA'NIN Feke ilçesinde yapılması planlanan devlet hastanesi için kollar sıvandı.

Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile yürütülen çalışmalar sonucunda 4 bin 300 nüfuslu Feke halkı önümüzdeki yılın Ağustos ayında tam donanımlı devlet hastanesine kavuşacak. AKP İlçe Başkanı Vahit Todil, “Sağlık Bakanlığı 10 bin nüfusun altında olan ilçelere devlet hastanesi için bütçe ayırmıyor. Fakat biz bölgemizde yaylacıların oluşturduğu nüfusu göz önüne alarak, bölgenin merkezi olan ilçemize tam donanımlı hastane için tüm enerjimizi kullandık. İnşallah girişimlerimiz sonucunda 2011 Ağustos başında hastanemiz sağlık hizmeti vermeye başlayacak. Hastanemiz hizmet vermeye başladıktan sonra Kozan ve Adana’daki hastanelerin de yükü önemli ölçüde hafifleyecek” dedi.

23.09.2010


 

Hazır kıyma uyarısı

SİİRT Tarım İl Müdürlüğü, vatandaşları hazır kıyma almaması konusunda uyardı.

Konu ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, Gıda Kanunu ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde hazır kıyma satışının yasak olduğu belirtilerek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na yapılan ihbar ve şikayetlerin yanı sıra yazılı ve görsel basında; çeşitli market ve kasaplarda içine kemik, sakatat, havuç, tavuk derisi, antibiyotik ilâç karıştırılmış kıyma satışının yapıldığı, ayrıca bazı büyük firmaların kullandığı etlerde çeşitli hastalıklara yol açabilen bakterilerin bulunduğu, gıda güvenlik şartlarına uyulmayarak yapılan bu satışların halk sağlığını riske attığı şeklinde basında haberlerin yer aldığı hatırlatıldı. Vatandaşların gıda ile ilgili şikâyetlerini “ALO 174 Gıda Hattı”na ya da Tarım İl Müdürlüğü’ne yapabilecekleri de belirtildi.

23.09.2010


 

RTÜK’e tecavüz şikâyeti yağıyor

DAKİKALARCA yayınlanan tecavüz görüntüleri sebebiyle eleştirilere hedef olan ‘Fatmagül’ün Suçu ne?’ adlı diziye seyirciden şikâyet yağdı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İletişim Birimi’ne gelen yüzlerce telefonda, seyirciler dizideki tecavüz sahnesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, dizinin yayından kaldırılmasını istedi. Kanal D’de yayınlanan ‘Fatmagül’ün Suçu ne?’ adlı televizyon dizisinde yayınlanan bazı sahneler, seyircinin de tepkisine yol açtı. İzleyicilerin radyo ve televizyon yayınları ile ilgili beğeni, istek ve eleştirilerini ilettiği 444 1 178 nolu RTÜK İletişim Merkezi’ne yüzlerce şikâyet geldi. Gelen şikâyetlerde aile içinde izlenebilecek görüntüler olmadığı, söz konusu sahnelerin çocukları olumsuz etkilediği belirtildi.

23.09.2010


 

Medyadaki intihar haberleri artışta

MEDYANIN 2010 yılında intihar haberlerine olan ilgisinin 2009 yılına göre yüzde 26 oranında artış gösterdiği belirtildi.

Daha önce 3. sayfadan verilen intihar haberleri artık manşetlere taşındı. Medya takip ve ölçümleme kuruluşu Medya Takip Merkezi (MTM) son günlerin en çok tartışılan konularından biri olan “intihar vak'alarının medyada ne kadar ve nasıl ele alındığı” konusunu mercek altına aldı. MTM’nin, 2010 yılının ilk 8 ayında, bin 800’ü aşkın, gazete, dergi ve TV kanalında yayınlanan her haberi inceleyerek hazırladığı raporuna göre, artan intihar vak'alarına medyanın ilgisi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla büyük bir artış gösterdi. Üçüncü sayfalardan birinci sayfalara kadar taşınan intihar vak'aları, bazen de etkileyici görsel malzemeler ile manşetlere kadar çıktı. TV kanalları, intihar vak'alarını ana haber bültenlerinde defalarca ekrana taşıyarak, trajik hikâyeleri, günün en çok izlenen saatlerinde izleyiciler ile buluşturdu. Halktan da büyük ilgi gören bu haberler, 2009 yılının ilk 8 aylık dönemine göre yüzde 26 oranında arttı.

23.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.