27 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Filistinli babaya BARIŞ ÖDÜLÜ

Filistinli İsmail Hatib, 2005 yılında hayatının en acı tecrübesini yaşadı. 11 yaşındaki oğlu Ahmed, elindeki oyuncak silâhı gerçek sanan İsrailli askerlerin kurşunlarıyla öldürüldü. Ancak o bir insanlık dersi vererek, oğlunun organlarını İsrailli çocuklara bağışladı. İsmail Hatib, bu takdire şâyan davranışı nedeniyle, bu yılki Hessen Barış Ödülüne lâyık görüldü.

BAŞBAKAN: YAPTIĞINIZIN BİR BENZERİ DAHA YOK Almanya'nın Hessen Eyaleti Parlamentosunun her yıl verdiği Barış Ödülüne bu sene Filistinli baba İsmail Hatib lâyık görüldü. Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier İsmail Hatib için “Siz acı ve hüznü aşarak öyle bir amelde bulundunuz ki, ben onun bir benzerini daha tanımıyorum” derken, İsrail’in Almanya eski Büyükelçisi Avi Primor da “O bir kahramandır” şeklinde konuştu. ALMANYA'NIN Hessen Eyaleti Parlamentosunun her yıl verdiği Barış Ödülü’ne bu sene Filistinli baba İsmail Hatip lâyık görüldü. Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier Filistinli baba İsmail Hatip’i “Bütün dünya için örnek bir şahsiyet” olarak tanımladı. Hatip'e 25 bin Avroluk ödül verilirken yaptığı konuşmada Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier “Siz acı ve hüznü aşarak öyle bir amelde bulundunuz ki, ben onun bir benzerini daha tanımıyorum” dedi. İsrailin Almanya eski Büyükelçisi Avi Primor da İsmail Hatip için “O bir kahramandır” dedi.

ZAMANINDA FİLİSTİNLİ BABA İSRAİL'E İNSANLIK DERSİ VERMİŞTİ

İsrailli askerlerin ateşi sonucu yaralanan ve hastanede ölen 11 yaşındaki Filistinli Ahmet Hatip’in babası İsmail Hatip oğlunun organlarını bağışlamış, Ahmet’in kalbi, iki böbreği, karaciğer ve akciğeri ile 5 İsrailli hayata yeniden dönmüştü. Kutsal topraklarda akan kan ilk kez can vermişti. 11 yaşındaki Filistinli bir çocuğun kalbi, İsrailli bir kızı hayata döndürmüş diğer organlar da 4 İsrailli’de yaşamaya devam etmişti.

2005 senesinin Ramazan Bayramı’nın birinci günüydü. Filistinli 11 yaşındaki Ahmet Hatip, elinde gitarı, kin ve nefretin hákim olduğu ortama inat, insanlığın evrensel dili müziği seçmişti. İsrail ablukasındaki Cenin’de, okula yakın boş alanda arkadaşlarıyla birlikte oynuyordu. Ahmet’le birlikte oynayan çocuklardan birinin elinde oyuncak bir tabanca vardı. Devriye gezen İsrail askerleri çocukların üzerine ateş açmış, başından ve karnından ağır yaralanan Ahmet, kaldırıldığı Tel Aviv’deki hastanede ölmüş, ama organlarıyla 5 İsrailli hastanın hayata döndürülmesine vesile olmuştu.

Kardeşimin dramını hatırladım

İSMAİL Hatip (Ahmet’in babası) şöyle demişti: “İki gün boyunca hastanede oğlumun kurtulması için duâ ederken, benim gibi orada bekleyen anne-babaları görünce kardeşim aklıma geldi. Onların çocukları hastaydı. O an oğlumun organlarını bağışlamaya karar verdim. Hem o hastalar kurtulacak, hem ailelerinin acısı dinecekti. Benim için bu çok insanî bir karardı, yani organları alacak kişilerin Filistinli, İsrailli ya da başka bir halktan olması önemli değildi. Çünkü hasta olanların nasıl çaresiz olduklarını biliyorduk. Bir insan ve Müslüman olarak böyle bir karar verdik. Şimdi oğlumuz Ahmet, başka insanlarda yaşıyor. Bunun barış için de önemli bir adım olacağını düşünüyorum.”

Ahmet’in kalbi 12 yaşındaki İsrailli kız Samah Gadban’ın göğsünde atmaya devam etti. Ahmet’in böbreklerinden biri 5 yaşındaki Yasef Mohammed Kavoah’a diğeri, 4 yaşındaki Menucha Levinson’a, karaciğerinin bir parçası 56 yaşındaki Jill Adam’a akciğeri ise 5 yaşındaki Yahudi bir erkek çocuğa nakledildi. Karaciğerin diğer parçasının nakledildiği 7 aylık bebek ise yaşamamıştı.

Olmert bile Filistinli babaya teşekkür etti

O ZAMAN İsrail Başbakan Yardımcısı olan Ehud Olmert’e şu soru yöneltilmişti: İsrail askerlerince öldürülen bir Filistinli çocuğun organları ailesi tarafından bağışlandı. Organlar 5 İsraillinin hayatını kurtardı. Filistinli baba, bunu barış için yaptığını söyledi. Siz nasıl yorumluyorsunuz?

Olmert, "Masum bir çocuğun öldürülmesi dolayısıyla özür diliyorum. Organlarını bağışlayarak başkalarının hayatını kurtaran ailesinin davranışı ise son derece soylu ve büyük bir saygıyı hak ediyor. Ben de babayı aradım. ‘Yahudiler ve Filistinliler arasındaki iyi niyet ruhuna en büyük katkıyı yaptınız. Çocuğunuzu kaybettiğiniz için ne kadar üzgün olduğunuzu biliyorum. Ancak biz sizin yaptıklarınızla gurur duyuyoruz’ dedim" diye konuşmuştu.

27.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistinli babaya BARIŞ ÖDÜLÜ

  Bush ekibi bahane aramış

  Hastalıkların kaynağı temiz su problemi

  Brüksel’deki Türk mahallesinde patlama

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.