28 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Plansızlık afetlerin zararlarını artırıyor

DEVLET Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ulubay, sel ve taşkınların, dünyada gözlenen bütün tabiî afetlerin ve bunlardan kaynaklanan ekonomik kayıpların üçte birini oluşturduğunu bildirdi.

‘’Güneydoğu Avrupa Ülkelerinde Afet Risk Azaltımı Bölgesel Programı’’ kapsamında, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) katkılarıyla İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğünde düzenlenen ‘’Sel Risk Değerlendirmesi Eğitim Çalıştayı’’ başladı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ulubay, çalıştaydaki konuşmasında, risk yönetiminde tahmin ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi. Türkiye’nin, karmaşık topografik özellikleri, farklı büyük ölçekli hava sirkülasyon sistemlerinin geçiş zonunda olması ve farklı iklim özellikleriyle, hidrometeorolojik afetlerin oldukça sık yaşandığı bir ülke olduğunu belirten Ulubay, bu afetler nedeniyle, her yıl oldukça fazla sayıda can kaybı ve önemli ölçüde ekonomik zararlar meydana geldiğini kaydetti. ‘’Sel ve taşkınlar, dünyada gözlenen bütün tabiî afetlerin ve bunlardan kaynaklanan ekonomik kayıpların yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır’’ diyen Ulubay, nüfus baskısı, arazi kullanımı, yetersiz altyapı ve plansız şehirleşmenin bu afetlerin zararlarını daha da artırdığını ifade etti. Ulubay, sel ve taşkınlarda etkilenebilirliğin ortaya konmasının ve sel risk haritalarının çıkarılmasının, risk değerlendirme kapsamında üzerinde durulması gereken hususlar olduğunu dile getirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak ülke genelinde yayılmış radarlar ve otomatik hava gözlem istasyonlarının yanı sıra yeterli uzman personel ile yüzde 95’e varan tutarlılıkta tahmin ve erken uyarı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Ulubay, kurumun gerek bilgi ve tecrübe, gerekse veri paylaşımı ile omuhtemel afet riskini azaltmada uluslararası projelere büyük önemi verdiğini anlattı. Mehmet Ulubay, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün sahip olduğu WMO Bölgesel Eğitim Merkezi’nde, her yıl WMO üye ülkelerinden gelen 100’den fazla katılımcıya önemli meteorolojik ve hidrolik konularda hizmet eğitimi verildiğini kaydederek, son dönemde kurumda hizmete giren kalibrasyon merkezinin de bu eğitim faaliyetlerine katkı sağladığını aktardı. Güneydoğu Avrupa’da, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Kosova ve Türkiye’yi kapsayan Felâket Riskinin Azaltılması Bölgesel Programı çerçevesindeki 5 gün sürecek çalıştayda, her ülkeden gelen katılımcıların kendi ülkeleri ile ilgili risk haritalarının değerlendirmelerini sunacakları bir de atölye çalışması yapılacak.

28.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Trafik terörü yollarda

  “Canavar” mesaide: Diğer kazalarda 9 kişi öldü

  Minibüs traktörle çarpıştı: 4 ölü

  Bu defa gaziler tatile çıktı!

  İstanbullu yağmura hazırlıksız yakalandı

  Eczacıları memnun eden yönetmelik

  Bu, cennetasa bir bahar olmalı

  Üstad’ı Isparta’da ziyaret ettim

  Plansızlık afetlerin zararlarını artırıyor

  Sabır ödülleri sahiplerini buldu

  Torosların zirvesinde çadırda senfoni konser

  Yardıma muhtaç kişilere “sıcak bir dost eli’’ uzandı

  Feribotta halat kazası

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.