25 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Afrika yatırımcı bekliyor

AFRİKA'DA son yıllarda gözlenen ekonomik büyümenin oluşturduğu yeni yatırım fırsatları, dünyanın ilgisini buraya yönlendirirken, kıt'ada tüketim, tabiî kaynaklar, tarım ve altyapı gibi kategorilerin toplam yıllık gelirinin 2020’de 2,6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Danışmanlık şirketi McKinsey Global Institute’un hazırladığı ‘’Aslanların Zamanı/Afrika İçin Sürdürülebilir Büyüme’’ adlı rapora göre, kıt'ada uzun vadeli ekonomik hedefler çok güçlü ve küresel iş çevreleri bu potansiyeli görmezden gelemiyor. Son 10 yılda Afrika ekonomisindeki büyüme hızı, sürekli bir hareket olarak değerlendiriliyor. Bu sebeple Avrupalı şirketlerin, harita üzerinde Afrika kıt'asına daha iddialı bir şekilde oynaması bekleniyor. Afrika’daki reel Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH), 2000-2008 döneminde yılda ortalama yüzde 4,9 oranında büyüdü. Bu rakam, 1980-1990 döneminin yaklaşık iki katına denk geldi. Bu gelişme özellikle telekom, bankacılık, inşaat ve perakende sektörlerinde görülürken, yabancı yatırımlar da gelişme kaydetti. Kıt'adaki hanehalkı tüketimi harcamaları 2008 yılında 860 milyar dolar düzeyindeydi ve bu oran Hindistan ve Rusya’dakinden daha fazla. Reel GSYH’nin şu anki hızda artmaya devam etmesi durumunda bunun, 10 yıl içinde 1,4 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Birbirinden ayrı 50 ekonominin önünde yoksulluk, salgın hastalıklar ve bebek ölümleri gibi önemli engeller bulunan kıt'ada 2008 yılındaki 1,6 trilyon dolar düzeyindeki toplam GSYH, Rusya ve Brezilya’nın GSYH’lerine denk geliyor.

DOĞRUDAN YABANCI

YATIRIM, 8 YILDA 7 KAT ARTTI

Kıt'a ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen bölgelerinden biri olurken, zayıf hükümet politikaları, savaşlar ve diğer problemler, ülkelerin ayrı ayrı büyümelerine engel teşkil ediyor. Geçtiğimiz 10 yılda küresel bazda emtia fiyatlarındaki artıştan büyük oranda yararlanan Afrika’da mineral, hububat ve diğer ağır metallerin fiyatları da küresel talepteki artış dolayısıyla yükseldi. 1999’da 20 doların altında olan petrol fiyatları 2008’de 145 doların üzerine çıktı. Kıt'ada 1980-1990 arasında düşüş görülen işgücü piyasasında 2000’den bu yana yıllık ortalama yüzde 2,7’lik artış yaşandı. Afrika’ya 2000’de yapılan 9 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım miktarı, 2008’de 62 milyar dolara yükselirken, en fazla Çin, kıt'aya olan yatırımını arttırdı.

DÜNYADAKİ EKİLEBİLİR ALANLARIN YÜZDE 60’I AFRİKA’DA

Afrika’daki tarım da, şirketler için büyük bir potansiyel teşkil ediyor. Dünyadaki ekilebilir alanların yüzde 60’ı Afrika’da bulunurken, şu anda yıllık ortalama 280 milyar dolar olan tarım üretiminin, 2030’da 880 milyar dolara ulaşabileceği kaydediliyor. Kıt'adaki petrol, doğalgaz ve mineral üretiminin yılda ortalama yüzde 2-4 arasında büyümesi bekleniyor. Mevcut durumda 430 milyar dolar olan tabiî kaynakların üretim değerinin 2020’de 540 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Afrika’da sürdürülebilir ve sağlam bir ekonomik büyüme sürecinin başladığı belirtilen rapora göre, bebek ölümlerinde kaydedilen azalmayla birlikte hızlı şehirleşme ve yeni bir tüketici sınıfın ortaya çıkması kıt'a ekonomisinin hızlanmasına sebep oluyor.

25.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Afrika yatırımcı bekliyor

  Aşkenazi yine katliâmı savundu

  Türkiye ile krizden rahatsızız

  Almanya: Kalifiye göçmene ihtiyaç var

  Koleradan ölü sayısı 220 oldu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.