25 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

AVM'ler kepenk indirtiyor

Türkıye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende sektörünün kuralsız bir şekilde büyüdüğünü belirterek, ‘’Ağustos ayında 250’ya ulaşan alış veriş merkezi sayısının 2011’de 313’e çıkacağını tahmin ediyoruz.

Küçük işletmeler sayıları hızla artan alış veriş merkezleri karşısında tek tek kapanıyor ya da tabelâ değiştiriyor’’ dedi.

Palandöken, çeşitli faaliyetlere katılmak için geldiği Hatay’da yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2 milyon iş yeri ile 3 milyonun üstünde esnaf olduğunu söyledi. Ekonominin can damarı olan küçük işletmelerin sürekli ihmal edildiğini, problemlerinin yıllardır çözümlenmediğini ifade eden Palandöken, bir zamanların en gözde meslekleri arasında bulunan esnaflığın artık her geçen gün kötüye gittiğini ve bitme noktasına geldiğini kaydetti.

Türk perakende sektörünün 250 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunun altını çizen Palandöken, şöyle devam etti: "Uluslar arası ve yerli büyük sermaye bu pastadan pay almaya çalışıyor. Haksız rekabet, kuralsızlık esnafımızı her geçen gün daha kötü duruma düşürüyor. Esnafın acilen yeniden yapılandırılması şart. Perakende sektörü kuralsız bir şekilde büyüyor. 2010 yılı Ağustos ayında 250’ye ulaşan alış veriş merkezi sayısının 2011 yılında 313’e çıkacağını tahmin ediyoruz. Küçük işletmeler bu alış veriş merkezleri karşısında tek tek kapanıyor ya da tabela değiştiriyor. Artık aileler çocuklarını sanayiye yönlendirmiyor. ‘Devlet olsun da ne olursa olsun’ mantığı var. Eleman sıkıntısı nedeniyle perakende sektöründeki boşluğu yabancı aktörler dolduruyor.’’

‘’PERAKENDE YASASININ

ÇIKARILMASI LÂZIM’’

Diğer ülkelerde çeşitliliğin korunması, perakende sektöründe ışıkların sönmemesine özen gösterilmeye çalışıldığını vurgulayan Palandöken, Türkiye’de ise durumun tam tersi olduğunu kaydetti. Büyük alış veriş merkezleriyle nitelikli insanın bitirildiğinin altını çizen Palandöken, şöyle dedi: "Bu da ülkenin hem istihdam hem de ekonomik anlamda zarar görmesine neden oluyor. Türkiye’de sistemin oturması için artık acilen perakende yasasının çıkarılması lâzım. Domates ve ette yaşadığımız fiyat yükselmeleri büyük alış veriş merkezlerinin parmağı var. Çünkü bireysel işletmelerin sayısı azaldıkça bu tür fiyat artışlarını daha çok yaşarız. Ülkemizde her yıl 700 bin genç nüfus yetişiyor, bunlara iş alanları bulunması için esnafa sahip çıkılması lâzım.’’

Alış veriş merkezlerinde 12 ay boyunca sürekli indirim olduğunu, bunun yanı sıra kredi kartı ve peşin ödemelerde bir takım avantajlar sunulduğunu ifade eden Palandöken, vatandaşın alış verişe teşvik edildiğini söyledi.

Palandöken, küçük işletmelerin bu indirimler ve piyasada bulunan Çin mallarıyla mücadele edecek gücünün bulunmadığını ve adeta can çekiştiğini kaydetti.

Sanayide eleman sıkıntısının bulunduğuna da dikkati çeken Palandöken, Avrupa ülkelerinde öğrencilerin yüzde 70’inin meslek liselerine yönlendirildiğini, Türkiye’de ise bu sayısının yüzde 30’larda kaldığını sözlerine ekledi.

25.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  AVM'ler kepenk indirtiyor

  “Ulusal marker” kaçak akaryakıtı engelleyemedi

  IMF Başkanı Kahn: Türkiye cari açığa dikkat etmeli

  KÜRESEL ISINMA TRİKO ÜRETİMİNİ DÜŞÜRDÜ

  Doğu pozitif ayrımcılık istiyor

  ABD’de kapatılan banka sayısı 138’e yükseldi

  Savunma sanayiinde ihracat hedefi 1 milyar dolar

  Irak, Türkiye için gözde bir pazar

  Makarna üretiminde dünya beşincisiyiz

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.