25 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Çiftçiye sahte gübre uyarısı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin, son yıllarda sahte kimyevî gübre üretim ve satışının çiftçiler ile tarım ürünlerine büyük maddî zararlar verdiğini söyledi.

Gezgin, yaptığı açıklamada, güzlük ekimlerin yapıldığı ve çiftçilerin gübre ihtiyaçlarını temin etmeye başladığı şu günlerde çiftçileri sahte gübrelere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Çiftçilerin emeklerinin boşa gitmemesi için gübrelerini mutlaka kimyevî gübre üretimi yapan firmalarla, satış sözleşmesine sahip gübre bayilerinden temin etmesi gerektiğini dile getiren Gezgin, şunları kaydetti: “Sahte gübrelerin içine yabancı maddeler karıştırılabilir. Gübrenin içinde bulunması gereken minerallerin gereğinden fazla olması toprağa zarar verir. Son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan sahte kimyevî gübre üretim ve satışı, çiftçilere ile tarım ürünlerine büyük maddî zararlar vermektedir. Sahte gübre beklenenden az ürün alınmasına yol açar. Yine bu gübrelerin kullanımı durumunda gerçek gübre üreticisi de zarar görür.’’ GÜBRE ALIRKEN DİKKAT ETMELİ Gezgİn, alınan gübrenin satış sözleşmesinin olup olmadığına bakılması gerektiğini bildirerek, ‘’Kamyon üzerinde satılan ve piyasadaki muadillerine oranla dikkat çekecek ölçüde ucuz olan gübreler alınmamalıdır. Etiket bilgileri Türkçe olmayan, ambalajı açılmış veya bozulmuş gübrelere dikkat edilmeli. Ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi olmayan ve bitki besin elementlerinin yüzde oranları açık şekilde belirtilmeyen gübreler de alınmamalıdır. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında yetkili makamlara ihbar edilmelidir ‘’ diye konuştu. Piyasa fiyatında, ancak uzun vadeli senetlerle satılan gübrelerin de alınmaması gerektiğini vurgulayan Gezgin, bu gübrelerin de sahte çıkma ihtimali olduğunu dile getirdi. ÇİFTÇİLER TOPRAK TAHLİLİ YAPTIRMALI Konvansİyonel tarımın en önemli girdilerinden birinin gübre olduğunu ifade eden Gezgin, gübrenin bitkisel verimliliği arttırmasıyla birlikte ürün kalitesine de etki ettiğini bildirdi. Gübrelemenin sadece ürün artışı için değil insanların ihtiyaç duyduğu besinlerin yeterli ölçüde karşılanması açısından da önem arz ettiğini anlatan Gezgin, ‘’Gübrelemeden beklenen faydaların sağlanabilmesi için kullanılan gübrenin belirli niteliklere sahip olması gerekir. Aksi takdirde gübreden beklenen yararların elde edilemediği gibi toprak, su kaynaklarında ve gübrelemede kullanılan sistemlerde kalıcı zararlar meydana gelebilir’’ diye konuştu. Gezgin, kimyevî gübrelerin sahte olup olmadıklarının ancak laboratuvar analizleri ile anlaşılabileceğini sözlerine ekledi.

25.10.2010


 

71 yaşındaki kadın çobanlık yapıyor

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki kadın, 6 yaşından bu yana dağlarda çobanlık yaparak küçükbaş hayvan yetiştiriyor.

Altınova Köyünde yaşayan Ünzile Altınkaya (71), yaptığı açıklamada, 65 yıldır dağlarda tek başına küçükbaş hayvan otlattığını söyledi. Şu anda sürüsünde 500’e yakın küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten Altınkaya, et fiyatları konusundaki tartışmalara dikkati çekerek, kırsaldaki herkesin hayvancılıkla uğraşması halinde bu sorunun olmayacağını kaydetti. Köyünün çevresindeki dağlık alanda sadece kendisinin çobanlık yaptığını anlatan Altınkaya, ‘’Kırmızı etin fiyatlarının artmasından memnun değilim. Keşke daha ucuz olsa. Çünkü bunu alamayanlar da var. Ben 71 yaşımdayım, ama hâlâ çalışıyorum. Bazı gençler de üretmeyip, uyuyarak günlerini geçiriyor. Bizim gibi çalışanlara da yazık. Herkes üretse et kıtlığı olmayacak bolluk olacak. Daha iyi olacak’’ diye konuştu. Okuma yazmayı gençliğinde çevresindekilerin yardımıyla öğrendiğini, bugüne kadar elektrik bulunmayan bir evde yaşadığını ifade eden Altınkaya, eşini erken yaşta kaybettiğini ve yalnız kaldığını söyledi. Çocukluğunda başladığı çobanlığı meslek edindiğini, hayvan yetiştirip et ve süt ürünleri elde ettiğini dile getiren Ünzile Altınkaya, şehir hayatının insanlara sıkıntı verdiğini savundu. Altınkaya, ilerlemiş yaşına rağmen halen sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesinin tabiatla iç içe olmasından kaynaklandığını belirtti. Altınkaya, en önemli sorununun evine elektrik bağlanmaması ve ceza alacağından korktuğu için koyunlarını telef eden kurtları öldürememesi olduğunu dile getirdi.

25.10.2010


 

Şimdi de ehliyet yolsuzluğu

Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) sonra ehliyet sınavında da soru ve cevap anahtarlarının adaylara sızdığı iddiası gündeme damgasını vurdu.

Avcılar’da ehliyet sınavına giren Kasım T. isimli gencin 5 dakika içerisinde 30 soruyu cevaplamasından şüphelenen görevliler, şüphelinin cebinde farklı türdeki soru kitapçıklarına ait cevap anahtarlarını buldu. Durumun polise bildirilmesi üzerine kopyacı genç, cevap anahtarlarını sürücü kursu sahibi Ercan Ö.’den sınavdan 2 saat önce aldığını söyledi. Kursta arama yapan polis, 17 adet cevap anahtarı bulurken, konuyla ilgili toplam 3 kişi gözaltına alındı. Asayiş dedektiflerinin soruşturmayı çok yönlü sürdürdüğü öğrenildi. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (MEB-EĞİTEK) tarafından gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayı sınavında kopya çekilmesinin önüne geçmek için A-B-C ve D kitapçıkları sınava girenlere dağıtıldı. Saat 11.00’da sınava giren on binlerce kişiden biri olan Kasım T., Avcılar Ticaret Meslek Lisesi’ndeki sınava girmişti. Elde edilen bilgiler ışığında operasyonun büyüyerek, devam edeceği öğrenildi. Öte yandan Şanlıurfa’da başkalarının yerine sürücü sınavına girdikleri belirtilen 37 kişi gözaltına alındı. Ekipler tarafından gözaltına alınan zanlılar, ifadeleri alınmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Olayla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor.

25.10.2010


 

Pazarcılar ikna edilecek

Kocaelİ Valisi Ercan Topaca, bir grup pazarcının, Cumartesi günleri kurulan semt pazarının Perşembe Pazarı alanına taşınması kararına tepki göstermesi ve yaşanan olaylarla ilgili, ‘’Tarafların katılacağı toplantıda pazarcıların da ikna olacağı bir çözüm arayacağız’’ dedi.

Vali Topaca, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmit Belediyesinin, Cumartesi günleri kurulan semt pazarının Perşembe Pazarı alanına taşınması yönünde idarî bir karar aldığını ve kararını esnafa bildirdiğini belirtti. Vali Topaca,”Belediye bu kararı esnafa tebliğ etti. Meydana gelen olaylarda da esnaf ile belediye arasında tam bir uzlaşma olmadığı görüldü’’ dedi. Bir grup pazarcı, Cumartesi günleri kurulan semt pazarının Perşembe Pazarı alanına taşınması kararına tepki göstererek Sanayi ile Bağdat caddelerini ve D-130 karayolunu bir süre trafiğe kapatmış, polis, biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale etmişti. Çöp konteynerlerini devirerek taşkınlık yapan 16 pazarcı ise gözaltına alınmıştı.

25.10.2010


 

Helikopterle kurtarıldı

Muğla’nIn Dalaman İlçesi’nde zeytin ağacından düşen bir kadın gece görüşlü askerî helikopterle kurtarıldı.

Boyun travması geçiren Emine Cepel isimli kadın Fethiye Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Edinilen bilgiye göre sabah saatlerinde Dalaman’ın Kapıgarın Köyünden zeytin toplamak için Zeytin Adası’na giden Emine Cepel, akşam saatlerinde zeytin ağacından düştü. Vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar bulunan Cepel, cep telefonu ile eşi Metin Cepel’den yardım istedi. Bunun üzerine olay yerine karadan jandarma, denizden de Sahil Güvenlik ekipleri yola çıktı. Yaralıya ulaşan ekipler havanın kararmış olması ve yaralının durumunun ciddiyeti dolayısıyla Dalaman Hava Üs Komutalığı’ndan yardım istedi. Bunun üzerine olay yerine gece görüşlü helikopter kaldırıldı. Bölgeye ulaşan askerî helikopter yaralı Emine Cepel’i alarak Fethiye Devlet Hastanesi’ne getirdi. Cepel, ortopedi servisinde tedavi altına alındı.

25.10.2010


 

Tunceli’deki polis karakoluna hain saldırı

Tuncelİ’de polis karakoluna yönelik saldırının ardından düzenlenen operasyonda bir terörist etkisiz hale getirildi.

Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şube Müdürlüğü ekipleri, merkez Cumhuriyet Mahallesi’ndeki polis karakoluna dün gece uzun namlulu silâhlarla saldıran teröristlerin yakalanması için operasyon düzenledi. Operasyonda silâhıyla yakalanan terörist etkisiz hale getirildi. Saldırıda yaralanan ve Elazığ’a sevk edilen polis memurunun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

25.10.2010


 

Uçakta telefonu çalınca hakkında işlem yapıldı

DİyarbakIr-İzmir seferini yapan uçağın İzmir’e inişi sırasında cep telefonu çalan yolcu hakkında, ‘’uçuş güvenliğini tehlikeye düşürdüğü’’ gerekçesiyle işlem yapıldı.

Alınan bilgiye göre, SunExpress firmasının Diyarbakır-İzmir seferini yapan uçağı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na iniş yapacağı sırada bir yolcunun cep telefonu çalmaya başladı. Uçuş görevlilerinin, uçağın havalanmasından önce güvenlik nedeniyle cep telefonlarını kapalı tutmaları konusunda yaptığı uyarıya rağmen telefonunu açık bırakan yolcu H.G. (46), uyarı üzerine telefonunu kapadı. Uçağın havalimanına iniş yapmasının ardından uçuş ekibinin şikayeti üzerine polis tarafından Havalimanı Şube Müdürlüğüne götürülen H.G’nin ifadesi alındı. H.G. hakkında, ‘’uçuş güvenliğini tehlikeye düşürdüğü’’ gerekçesiyle işlem yapıldığı bildirildi.

25.10.2010


 

Ankara’da MOBESE sistemi ceza kesmeye başlıyor

Ankara’da, MOBESE olarak bilinen şehir güvenliği yönetim sisteminin ‘’trafik ceza bileşeni’’, yarından itibaren devreye giriyor.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, bir süredir asayiş olaylarına yönelik hizmet veren MOBESE yarından itibaren sürücülerin hız ve ışık ihlâllerini denetleyecek. Kameraların tespit ettiği ihlâller Varlık Mahallesi’nde bulunan MOBESE merkezindeki ekranları izleyen memurlar tarafından cezaya dönüştürülecek. Ceza makbuzları ile birlikte sürücülere araç fotoğrafları da gönderilecek. Kural ihlâlinde bulunan sürücüler ceza makbuzlarının kendilerine ulaşmasından sonra 15 gün içerisinde ödemeleri durumunda, Kabahatler Kanunu çerçevesinde yüzde 25’lik indirimden faydalanabilecekler. Ankara’da, MOBESE sisteminde 357’si şehir izleme olmak üzere 613 noktada 825 kamera bulunuyor. Bu kameraların bir bölümü asayiş hizmetlerine yönelik izleme yaparken, ana cadde ve bulvarda bulunan kameralar trafik ihlallerini de merkeze iletiyor.

25.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.