Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

HAMAS’ın zaferine uluslararası ültimatom

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu barışı konusunda arabuluculuk yapan büyük güçlerin, Filistin’de milletvekili seçimlerini kazanan Hamas örgütünün şiddeti kınaması gerektiği konusunda anlaştığını söyledi.

Rice, ‘’Ortadoğu Dörtlüsü’’ diye adlandırılan Rusya, ABD, BM ve AB üst düzey yetkilileri arasında telefonla yapılan görüşmelerden sonra Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘’Bir ayağınızın terörde, öbür ayağınızın siyasette olamayacağı görüşünü teyit ettik’’ dedi.

Hamas’a ABD’nin yardım vermesinin söz konusu olmadığını belirten Rice, İsrail Dışişleri Bakanı Giora Ailand’la yaptığı telefon görüşmesinde, uluslararası camianın Hamas’tan İsrail’i tanımasını isteyeceği garantisi verdiğini de belirtti. Ortadoğu Dörtlüsü ise yayınladığı bir açıklama ile seçimleri kazanan Hamas’tan taleplerini açıkladı.

Açıklamada, ‘’çatışmaya iki devletli bir çözüm bulunması; demokratik sürece katılan herkesin şiddet ve terörü kınamasını, İsrail’in varolma hakkını tanımasını ve silahsızlanmasını gerektiriyor’’ denildi.

Filistin’de 10 yıl aradan sonra yapılan ve Hamas’ın zaferiyle sonuçlanan seçimlerden sonra İsrail’deki sağcı Likud partisinin lideri Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun Filistinlilere ekonomik yaptırım uygulamasını istedi.

FETİH PROTESTO ETTİ

Bu arada, Filistin’de, El Fetih taraftarı bir grup silahlı militan, genel seçimleri Hamas örgütünün kazanmasını protesto için Gazze kentinde yürüyüş yaptı.

Gazze Şeridi’nde El Fetih ve Hamas yandaşlarının çatışması sonucu 2 kişinin yaralandığı bildirildi. Görgü tanıkları, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde çıkan çatışmada 2 kişinin yaralandığını söylediler. Çatışmanın, Filistin seçimlerinin sonuçları nedeniyle çıktığı belirtildi.

İRAN: HAMAS DEPREMİ ABD’Yİ SARSACAK

Bu arada, İranlı din adamı Ayetullah Muhammed Emami Kaşani, Filistin genel seçimlerini Hamas’ın kazanmasıyla meydana gelen “depremin” ABD’yi sarsacağını söyledi. Tahran Üniversitesi’nde cuma vaazında konuşan Kaşani, “Tüm Müslümanlar mutlu. İnşaallah bu deprem Beyaz Saray’dan da hissedilecek” diye konuştu. Geçen ay İsrail’e karşı ortak bir cephe tesis eden İran ve Hamas, yakın müttefik durumundalar. ABD ve Avrupa’ya hitap eden Kaşani, “Demokrasi diyorsanız demokrasi halk demektir. İşte şimdi halk konuştu” dedi.

HAMAS, ABBAS İLE GÖRÜŞECEK

Hamas grubu, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas ile ‘’siyasal ortaklık’’ konusunu görüşeceğini açıkladı. Filistin topraklarında çarşamba günü yapılan seçimde Hamas’ın liste başı ismi olan İsmail Haniye, Reuters’a yaptığı açıklamada, Abbas’ı telefonla aradığını belirterek, ‘’görüşmenin yapılması konusunda mutabakata vardıklarını’’ belirtti. Haniye, Abbas’ın görüşme için Gazze’ye geleceğini kaydederek, ‘’Görüşme, 2 gün içerisinde olacak’’ dedi.

28.01.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın

Bütün haberler

Başlıklar

  HAMAS’ın zaferine uluslararası ültimatom

  Hamas iktidarda değişir

  Rice: İran uluslararası baskıyı hissetti

  Meşal Gazze’ye geri mi dönüyor?

  Hindistan’a İran şartı kızdırdı

  Le Pen: Ben de Türk dostuyum!

  Mevlânâ’nın doğduğu ev restore ediliyor

  Morales maaşını yarıya indirdi

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004