Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Doğu, hayvancılıkla kalkınacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu’nun kalkınması ve bölgenin bir ‘’hayvancılık havzası’’ haline gelebilmesi için ‘’Sözleşmeli Besi Sığırcılığı Projesi’’ni 15 Eylül 2006 tarihi itibariyle başlatmaya hazırlanıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü, Et ve Balık Kurumu ile Ziraat Bankası’nca 10 yıl boyunca uygulanacak proje ile 880 bin baş hayvanın besiye alınması, 1 milyar 500 milyon YTL’lik iş hacmine ulaşılması, yılda 30 bin kişiye geçim kaynağı sağlanması ve 340 milyon YTL yatırım tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 28 ilde (Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tunceli, Van, Malatya, Kilis, K.Maraş, Şırnak, Gaziantep ve Hakkari), 270 tarım kredi kooperatifinin ve 212 bin 500 ortağından ‘’Sözleşmeli Besi Sığırcılığı’’ modelini uygulayabilecek altyapıya sahip ortakları ile tarımsal kredi faiz oranı üzerinden kredi kullandırılmak suretiyle sözleşmeli besicilik modeli çerçevesinde besi sığırı yetiştirilecek. Yetiştirilen besi sığırları Et ve Balık kombinalarınca kesimi yapılarak tüketicilere sunulacak.

Projenin uygulanması ve sürdürülebilirliği için proje kapsamında kesimi yapılacak besi sığırları için üreticiye, karkas ağırlık üzerinden, Tarım ve

Köyişleri Bakanlığı tarafından et teşvik primi verilecek. Bu primler proje ortaklarına tarım kredi kooperatifleri aracılığı ile dağıtılacak.

PROJENİN HEDEFLERİ

10 yıl boyunca uygulanacak projede hedefler şöyle belirlendi:

‘’Bölge çiftçisinin yetiştirdikleri besi hayvanlarını aracısız olarak satışını gerçekleştirmek,

Hayvan ıslâhına katkıda bulunmak,

Üreticilerin hayvan barınağı, hayvan beslenmesi, hayvan sağlığı konusunda eğitilerek, modern ve sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturarak yöre insanının bulundukları yerde istihdamını sağlamak,

Bölgede kaliteli ve kayıt altındaki besi sığırı üretimini artırmak,

Yöredeki yem fabrikalarının kapasite kullanım oranları ve hayvancılığa bağlı yan sanayinin gelişimini artırmak,

Ülkenin hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılığı azaltmak.’’

10 yılın sonunda ise, ‘’880 bin baş hayvanın besiye alınması, 1 milyar 500 milyon YTL’lik bir iş hacmine ulaşılması, yılda 30 bin kişiye geçim kaynağı olması, 340 milyon YTL yatırım tasarrufu sağlanması, modern anlamda besicilik altyapısının oluşturulması’’ hedefleniyor.

EBK, tekelleşmenin önüne geçecek

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünün (EBK) teşkilât yapısı, amaç ve faaliyet konularına ilişkin “ana statü’’ Resmî Gazetenin dünkü sayısında yayınlandı. Buna göre, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü olan EBK’nın sermayesi 400 milyon YTL. EBK’nın ana amacı ise, sektörde tekelleşmenin önüne geçmek, kârlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda kamu yararı gözetilerek faaliyetlerini sürdürmek ve sermaye birikimine yardımcı olmak.

/ ANKARA

23.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Doğu, hayvancılıkla kalkınacak

  Tüketicinin güveni dibe vurdu

  Katar, 5 milyar dolarlık yatırım yapacak

  Borç stoğu 346,6 milyar YTL

  Para Politikası Kurulu toplanıyor

  Turkmall, 7 ilde alışveriş merkezi kuracak

  Biytaş’a ‘gizli müşteri’ denetiminden tam not

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004