Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Annan: Barış gücü Hizbullah’ı silâhsızlandırmayacak

Dün Türkiye’ye gelen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan’a görev yapmaya gidecek uluslararası barış gücünün Hizbullah’ı silahsızlandırma diye birg örevinin bulunmadığını söyledi.

Bu arada, Londra’da yayınlanan Financial Times, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, Fransa, İtalya ve Yunanistan donanmalarından acilen Lübnan açıklarında görev almalarını talep ettiğini yazdı. Haberde, “Üç ülkeden acilen iki hafta süreyle Lübnan açıklarında devriye gezebilecek donanma gemileri istendi. Bu şekilde İsrail’in Alman donanması bölgeye ulaşması beklenmeden Lübnan’a ablukayı kaldırmaya ikna edilmesi hedefleniyor” denildi.

İngiliz hayali: Afganistan’ın

güneyine muharip Türk gücü

Daily Telegraph’a göre, Afganistan’da bataklığa saplanan İngiliz askerlerini kurtarmak için farklı bir formül gündemde. Gazete, Afganistan’da çatışmalar şiddetlenirken NATO’nun Avrupalı üyelerinden daha fazla asker katkısı yapmalarının isteyeceğini savundu. Gazete diplomatik kaynaklara dayanarak, Fransa, Almanya, İtalya ve Türkiye ile ülkenin güneyinde muharip görev alacak asker gönderilmesi için görüşmeler yapıldığını belirtiyor.

/ ANKARA

07.09.2006


 

İran : F-18 ürettik

İran ordusunun, yaklaşık bir ton ağırlığında güdümlü bir bomba denediği bildirildi. İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, üç haftadır süren askeri tatbikatın Doğu Azerbaycan’daki beşinci aşamasında, Savunma Bakanlığı uzmanları ve ordu hava kuvvetlerinin ortak çalışmasıyla üretilen yaklaşık bir ton ağırlığındaki güdümlü bombanın başarıyla denendiğini belirtti.

“Azimli” anlamına gelen “Kased” isimli bombanın İran için “büyük bir başarı” olduğunu söyleyen Neccar, tatbikatta bazı güdümlü mühimmatı da deneyeceklerini söyledi. Ordu genel komutanı Ataullah Salehi de, yıldırım anlamına gelen “Saege” uçağının da tatbikatta kullanıldığını ve yeni uçağın İran hava kuvvetleri filosunda yerini aldığını belirtti.Yeni uçağın F-18 uçağına benzediğini, ancak daha güçlü olduğunu iddia eden Salehi, Saege uçağının her türlü füzeyi taşıyabilecek kapasiteye ve ileri radar teknolojisine sahip olduğunu ifade etti.

/ TAHRAN

07.09.2006


 

Irak parçalanmanın eşiğinde

Irak’taki muhafazakar Şii koalisyonu, ülkede özerk bölgeler oluşturulmasını öngören bir yasa teklifini parlamentoya sundu. Irak Birleşik İttifakı milletvekili Hamid Mualla El Saadi, ülkede özerk bölgeler oluşturulmasını öngören bir taslak hazırladıklarını ve üzerinde görüşülmesi için meclis başkanlığına sunduklarını açıkladı.

Ekim 2005’te kabul edilen anayasada öngörüldüğü üzere ülkenin federal yapısı çerçevesinde birçok vilayeti içine alan özerk bölgeler kurulmasını öngören teklifin, yeni yasama dönemine başlayan parlamentoda dünden itibaren ele alınması bekleniyor.

Irak’ın kuzeyindeki üç vilayet özerk bir statüde bulunur ve bir süredir de kendi kendini yönetiyor. Şii ittifakının büyük bölümü de ülkenin güneyinde çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu bölgenin özerkliğini savunuyor.

Sünniler ise özerk bölgelerin ülkenin parçalanmasına yol açacağı ve büyük bölümü çöllük orta kesimde tecrit edilecekleri gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

Dünyanın en önemli petrol ülkelerinden Irak’ın petrol yatakları kuzey ve güneyde bulunuyor.

128 milletvekiline sahip Şii İttifakı ile 53 milletvekili bulunan Kürt koalisyonu, 275 sandalyeli mecliste çoğunluğu elinde bulunduruyor.

/ BAĞDAT

07.09.2006


 

Aziz'den KKTC'ye destek

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in resmi dâvetlisi olarak bulunduğu İslamabad’da Pakistan Başbakanı Şevket Aziz ile bir araya geldi.

KKTC Cumhurbaşkanlığından edinilen bilgiye göre, önceki gün akşam Pakistan Başbakanlığında yaklaşık bir saat süren görüşmede Başbakan Aziz, Pakistan halkının her zaman Kıbrıslı Türklerin arkasında olacağını söyledi.Başbakan Aziz, Kıbrıs sorununun kısa sürede BM kararları temelinde çözülmesi temennisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Talat ise Kıbrıslı Türklerin Pakistan’ın samimi ve şartsız desteğini her an hissettiğini, Pakistan’ın, özellikle BM toplantılarında Kıbrıslı Türklere büyük destek verdiğini ifade etti. Rumların, AB’nin Kıbrıslı Türklerle temasa geçme çabalarını engellediğini söyleyen Talat, Papadopulos’un amacının, Türkiye’yi AB sürecinde sıkıştırıp Kıbrıslı Türkleri terk etmesini sağlamak olduğunu söyledi.Talat, Türkiye’nin ortaya koyduğu eylem planının sorunu çözmek için en iyi yöntem olduğunu belirtti.

/ LEFKOŞA

07.09.2006


 

İsmail Haniye: Millî mutabakat hükümeti yakın

Filistin yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye, Guardian gazetesine verdiği mülakatta, Filistin’de bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasının yakın olduğunu savundu.

“Yeni bakanların yemin etmesi haftalar gerektirse de bu düzenleme, Filistin yönetimine yardımların önünü açacak. Ancak Hamas yetkilileri yeni ortak hükümetin İsrail’i yine açıkça tanımayacağını belirtiyor. Haniye de Guardian’a açıklamasında liderliğin kendi partisinde kalacağını belirterek, ‘Parlamentoda çoğunluğu olanlar hükümete başkanlık edecek’ dedi.

07.09.2006


 

Nejad: Dünya İslâm’a koşuyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ‘’dünyadaki gelişmelerin hızla İslam hakimiyetine doğru gittiğini’’ söyledi.

Ahmedinejad, Şiilerin 12. imamı Mehdi’nin doğum günü dolayısıyla düzenlenen ‘’Uluslararası Mehdi İnancı Doktrini’’ başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, ‘’Şundan emin olarak söylüyorum ki dünya gelişmeleri hızla İslam, tevhit ve adalet hakimiyetine doğru gitmektedir’’ dedi. ‘’Dürüst olmayan zorba güçlerin ve ahlaktan zerre kadar nasibini almamış insanların’’ dünya milletlerine hakim olmak istediklerini ifade eden Ahmedinejad, bu amacı taşıyanların hiçbir zaman hedeflerine ulaşamayacaklarını kaydetti. ‘’Marksizm tarihe karıştı, liberalizmin beceriksizliğini de herkes gördü’’ diyen Ahmedinejad, ‘’Dünya bugün Allah’a ve İslam’a yönelmektedir’’ diye konuştu.

Ahmedinejad, şunları söyledi: ‘’İmam Mehdi bugün kayıptır. Ama bu kaybolma döneminde de hem imamlığını yapıyor hem de toplumu yönetiyor. Şu anda İmam Mehdi’nin lütfundan mahrumuz. Bu dönemde sadece İmam’ı beklemek yeterli değil. Onu tanımak için ona tabi olmak ve onunla ruhsal bir irtibat kurmak, İmam’a ve onun devletine kavuşmak için koşmak gerekiyor. Gerçek bir bekleyici, İmam’a doğru ve ona ulaşmak için hareket eden kişidir. İmam’ın gelmesi ve adaleti tesis etmesi için dua etmeliyiz.’’ ‘’Mehdi’nin bütün peygamber ve imamların varisi, bütün insanlığın da imamı’’ olduğunu söyleyen Ahmedinejad, İmam Mehdi’nin dünyaya tekrar gelmesi için sadece Müslümanların değil herkesin çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.

‘Bush bir hiçtir’

Bu arada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, “ABD Başkanı George W. Bush’un Allah’ın iradesiyle karşılaştırıldığında bir hiç olduğunu” söyledi.

/ TAHRAN

07.09.2006


 

Katsav yine sorgulandı

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, cinsel taciz suçlaması nedeniyle resmi ikametgahında polis tarafından 3. kez sorgulandı. İsrail polisi, dün sabah erken saatlerde Cumhurbaşkanlığı konutuna girdi.

Konuta gelen iki yetkilinin, iki hafta önce yapılan ilk iki sorgulamanın ardından elde edilen yeni bulgularla ilgili Katsav’ın görüşüne başvuracakları belirtildi.Bu arada, Haaretz gazetesinin haberine göre, Katsav ile bakanlık yaptığı dönemde çalışan bir kadın daha cinsel taciz suçlamasında bulundu. Adı açıklanmayan kadının polise verdiği şikayet dilekçesinde, birlikte çalıştıkları dönemde Katsav’ın kendisine tacizde bulunduğunu ileri sürdüğü kaydedildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Katsav’ın dün 3. kez sorgulanmasının, bu kadının polise 10 saat ifade vermesinin ardından geldiğine dikkat çekildi.Moşe Katsav, daha önce polis tarafından iki kez sorgulanmıştı. Katsav’ın eski bir çalışanı, İsrail Cumhurbaşkanının kendisini cinsel ilişkiye zorladığını iddia etmişti. Katsav ise bu iddiaları reddederek kadının kendisine şantaj yapmaya çalıştığını öne sürmüştü.

/ KUDÜS

07.09.2006


 

İngiltere gelecek yıl Irak’tan çekilebilecek

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ingiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’e, İngiliz askerlerinin gelecek sene sonlarında evlerine gidebileceklerini söyledi.

Beckett ile Bağdat’ta ortak bir basın toplantısı düzenleyen Talabani, Irak’ta güven ortamının sağlanmasından sonra yabancı askerlerin Irak’tan gidebileceğini ifade etti. Gazetecilerin Irak’ın güneyinde görev yapan 7 bin 200 İngiliz askerinin ne zaman evlerine gidebileceğini sormaları üzerine Talabani, son İngiliz askerinin ülkesine “2007 sonunda” geri dönebileceğini kaydederek, “Ulusal uzlaşma planı hazırlandığı şekilde uygulanmaya devam ederse çatışmaların devam edeceğini düşünmüyorum. Eğer hala bazı gruplar çatışmaya devam ederlerse, bizim kendi kuvvetlerimiz bunların çaresine bakar.

/ BAĞDAT

07.09.2006


 

Bayan Pehlevi : Nejad dünya barışını tehdit ediyor

Washington ve Paris’te sürgünde yaşayan eski İran Kraliçesi Farah Diba Pehlevi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ülkesi için büyük bir tehlike olduğunu söyledi.

Pehlevi, Almanya’nın başkenti Berlin’de yayımlanan ‘’B.Z’’ gazetesine yaptığı açıklamada, ‘’Ahmedinejad İran için en tehlikeli adam. Savaş çıkabilir, ülke parçalanabilir. İran’ın şimdiki cumhurbaşkanı sadece Ortadoğu’daki değil, tüm dünyadaki barışı tehdit ediyor’’ dedi. Ahmedinejad’ın, nükleer politikasını dikkatleri ülke sorunlarından uzaklaştırmak için yaptığını öne süren Pehlevi, İran halkının yüzde 70’inin 30 yaşın altında olduğunu, bu gençlerin eğitime ve işe ihtiyacı olduğunu söyledi. Pehlevi, İran’daki durumun gergin olduğunu ve huzursuzluğun tüm kesimlere sıçradığını ileri sürdü.

/ BERLİN

07.09.2006


 

170 bin san’at eseri kayıp

Aralarında çok ünlü ressamların eserlerinin de yer aldığı 170 bin adet san'at eserinin kayıp olduğu belirtildi.

Uzmanlar, aralarında 167 Renoir, 166 Rambrandt, 175 Warhol ve 200’ün üzerine Dali tablosunun bulunduğu kayıp eserlerden devasa bir müze kurulabileceğini belirtiyorlar. Bu önemli eserlerin birçoğu evlerdeki özel koleksiyonlardan, bir kısmı da müzeler ve depolardan çalındı. İnterpol verilerine göre, şimdiye kadar, çalınan eserlerin yalnızca yüzde 10’u ele geçirilebildi.

/ PARİS

07.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004