Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Lübnanlı çocukların okul masrafları Suud Kralından

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, 2006-2007 öğretim yılında yaklaşık 1 milyon Lübnanlı öğrencinin bütün okul masraflarını karşılayacak. Lübnan’daki Suudi Arabistan Büyükelçisi Abdülaziz Huca, Kral Abdullah’ın bu girişiminin amacının Lübnan okullarındaki sorunları hafifletmek olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, 2006-2007 öğretim yılında Lübnanlı çocukların bütün okul masraflarını karşılamaya karar verdi.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'daki habere göre, Lübnan'daki Suudi Arabistan Büyükelçisi Abdülaziz Huca, ''Kral Abdullah, Lübnan'daki devlet okullarının bütün sınıflarındaki öğrencilerin bütün okul masraflarının tamamını üstlenemeye karar verdi'' dedi.

Büyükelçi, Kral Abdullah'ın bu girişiminin amacının Lübnan okullarındaki sorunları hafifletmek olduğunu belirttiği açıklamasında, ''Bu girişimin amacı, hiçbir Lübnanlı öğrencinin bir kitaptan ya da sınıftaki yerinden mahrum kalmamasını sağlamaktır'' dedi.

Büyükelçinin Kralın bu kararını bugün Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'ya ilettiği de belirtildi.

Anaokulundan liseye kadar yaklaşık 1 milyon Lübnanlı öğrencinin eylül ortasında ders başı yapması beklenirken, okulların açılış tarihinin 9 Ekime ertelenebileceği belirtiliyor.

İsrail saldırılarında 350 kadar okul yıkılmış ya da ağır hasar görmüş, Lübnan Eğitim Bakanı Halid Kabbani de okulların yeniden inşası ya da tamir edilmesi için kısa vadede 70 milyon dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.

Suudi Arabistan, Lübnan'a 1,5 milyar dolarlık yardımda bulunmuştu.

/ RİYAD

08.09.2006


 

İsrail, Lübnan ablukasını kaldırdı

İsrail’in Lübnan’a 13 Temmuzdan bu yana uyguladığı ablukayı dün kaldıracağını açıklaması, Filistinli gruplar ve Hizbullah tarafından kaçırılan İsrailli askerlerin ailelerini öfkelendirdi.

Kaçırılan askerlerin aileleri, ablukanın kaldırılmasıyla, askerlerin serbest bırakılmasını sağlamak için ellerindeki son baskı unsurunu kaybedeceğini düşünüyor. Kaçırılan Eldad Regev’in kardeşi Benny Regev, İsrail askeri radyosuna yaptığı açıklamada, ‘’Ablukayı kaldırarak, Lübnan hükümeti ve Lübnanlılar üzerindeki önemli bir baskı imkanını kaybediyoruz’’ ifadesini kullandı. İsrail’in ablukayı kaldırmasıyla, kaçırılan 2 askerin İran’a nakledilebileceğinden endişe ettiğini belirten Benny Regev, ‘’Bildiğimiz kadarıyla her iki asker de Lübnan’da bulunuyor. Abluka kaldırılınca, Tahran’a gönderilip, Ron Arad ile aynı akıbeti paylaşabilirler’’ dedi.

Ron Arad’ın uçağı 1986’da Suriye yanlısı Şiî Emel örgütü militanları tarafından Lübnan’ın güneyinde düşürülmüştü. Arad’ın daha sonra Hizbullah’a verildiği ve daha sonra da izinin kaybolduğu biliniyor. İsrail basını, Arad’ın büyük ihtimalle İran’da olduğunu düşünüyor.

İngiltere ilk uçuşu gerçekleştirdi

Bu arada, British Mediterranean Airways (BMED), Beyrut’a ticari uçuşları tekrar başlatarak, Lübnan’da temmuz ayı ortalarından bu yana uygulanan İsrail hava ablukasını delen ilk Batılı firma oldu.

BMED’e ait Airbus-320 tipi yolcu uçağı, İsrail’in, “ablukanın bu akşamdan itibaren kaldırılacağını” açıklamasından kısa bir süre sonra, 67 yolcuyla beraber Beyrut havaalanına indi. Londra’dan kalkan uçağın, 27 yolcusunun Beyrut’ta inmesinin ardından Etiyopya’ya gitmek üzere havalandığı belirtildi.

Firma yetkilileri, uçağın Beyrut’a inmesi için İsrail’den izin alınmadığını, seferin, İngiliz ve Lübnanlı yöneticilere danışılarak düzenlendiğini söyledi.

Deniz ve hava ablukasına, Hizbullah’a silah aktarımını engelleme gerekçesiyle ihtiyaç duyulduğunu ileri süren İsrail, yoğun baskıların ardından uygulamaya bu akşamdan itibaren son verileceğini açıklamıştı.

/ KUDÜS

08.09.2006


 

NATO Afganistan’da SOS veriyor!

NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Amerikalı General James Jones, ittifak üyelerinden Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’ne (ISAF) takviye kuvvet göndermeleri çağrısında bulundu.

General Jones, basına yaptığı açıklamada, ihtiyaç olan takviye asker ve teçhizatın sağlanacağına inancını da dile getirdi. Taliban’a karşı verilen mücadelede somut sonuç alma aşamasına gelindiğini belirten SACEUR’ün, Varşova’da, NATO’nun üst düzey askeri yetkilileriyle buluşacağı, ittifak üyesi 26 ülkenin ISAF’a asker, uçak ve helikopter katkılarını artırmaları konusunu görüşeceği duyuruldu.

Açıklamasında, Taliban saldırılarının beklenmedik “şiddeti” üzerinde duran SACEUR, ittifak birimlerinin düşmana karşı hedefe ulaşacağına olan güvenini yansıtarak, kıştan önce bir sonuca ulaşılabileceğini bildirdi.

NATO’nun son birkaç günde Afganistan’da 20 dolayında askerini kaybetmesi çeşitli yorumlara yol açarken, bu hafta başında NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (SHAPE) Basın Servisi kanalıyla bir açıklama yapan General Jones, 3 yıldır ISAF’ı yöneten NATO’nun, “umutsuz durumdaki Taliban ve canilerle uyuşturucu kaçakçılarını hedef aldığını”, bunlara karşı gereken kuvveti kullanmayı sürdürdüğünü belirtmişti.

Afganistan’daki Taliban rejiminin çökmesinin ardından, 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansı’nda, geçici yönetime destek amacıyla, “BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon” şeklinde kurulan ISAF, 11 Ağustos 2003 tarihinden bu yana NATO tarafından yönetiliyor. ISAF, geçen hafta sonu, Afgan güvenlik birimleriyle işbirliği içinde başlattığı “Medusa” operasyonuyla 2 bin kadar askerini harekete geçirdi. NATO’nun en büyük operasyonlarından biri olan “Medusa” kapsamında, Taliban birimleri hedef alınıyor.

/ BRÜKSEL

08.09.2006


 

Fransa: İran ve Suriye sorumlu davranmalı

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, Orta Doğu’da radikalleşme eğilimlerinin önüne geçilebilmesi için Suriye ve İran’ın bütün sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Fransa meclis genel kurul oturumunda Orta Doğu’daki son gelişmelerle ilgili görüşlerini açıklayan Villepin, bölgenin tamamının istikrarsızlık tehdidi altında olduğunu belirtti ve “radikalleşme eğiliminin hızla yayılabileceği” uyarısında bulundu. Villepin, “Bu tehdide karşı bölgesel aktörlerin sorumluluklarını üstlenmesi gerekir” dedi.

İran’ın nükleer enerji programını geliştirmesi konusuna da değinen Villepin, ülkesinin, sorunun diyalog yoluyla çözümünden yana olduğunu ifade etti ve Tahran’ın da sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Villepin, “İran’ın nükleer enerji programı haklı endişeler doğruyor” dedi.

Başbakan Villepin, Lübnan’daki milislerin silahsızlandırılmasını öngören 1559 sayılı BM kararının yerine getirilmesi konusunda da Suriye’nin sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.

Lübnan’daki durumunu hassasiyetini vurgulayan ve buradaki istikrasızlığın bütün bölgeyi etkilediğini kaydeden Villepin, “Bu ülkenin bir kez daha başkalarının savaş alanı haline getirilmesine izin veremeyiz” dedi. Villepin, Orta Doğu’daki krizin terörizmi beslediğini sözlerine ekledi.

/ PARİS

08.09.2006


 

FT: Türkiye Lübnan’da geleceğe adım attı

İngiltere’de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiye’nin Lübnan’a asker gönderme kararıyla aslında son derece önemli stratejik hedeflerini ortaya koyduğu yorumunda bulundu.

Gazetenin Vincent Boland imzalı ve Ankara mahreçli haber-yorumunda, parlamentonun aldığı kararın Lübnan’da yaşanan trajediye bir an önce müdahale etme isteğinin ötesinde, biraz karmaşık, ancak son derece önemli mesajlar içerdiği görüşü dile getirildi.

Parlamentodan çıkan kararın “kendisine güveni giderek artan” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bir zafer niteliği taşıdığını yazan gazete, kamuoyu ve siyasi çevrelerden gelen tepkilere rağmen kararın çıkarılması yönünde önemli çaba harcandığı, bunun da Türkiye’nin orta vadeli bazı amaçları açısından sonucun ne kadar büyük önem taşıdığını göstermeye yettiği yorumunda bulundu. Gazete, Lübnan’a asker gönderme hedefinin başında tarihi gerekçelerin bulunduğunu savunurken, Osmanlı İmparatorluğu’nun Lübnan dahil Orta Doğu’nun yönetimini elinde tuttuğuna dikkati çekti. O dönemden bu yana Türkiye’nin bölgedeki ağırlığının azaldığını savunan gazete, Başbakan Erdoğan’ın hem bölgesel olarak, hem de İslam ile Batı arasındaki gerginliğin azaltılması açısından bu ağırlığı yeniden kazanma amacını taşıyor olabileceğini belirtti. ‘’Diplomatlar Erdoğan’ın ülkesini bu role soyundurmak istediğine inanıyor’’ denilen haber-yorumda, Lübnan’daki çok uluslu güce katılmanın bu açıdan ideal olduğu, bölgeye Türk askeri gönderilmesinin giderek karmaşık bir hal alan Orta Doğu sorununun çözümünde Türkiye’ye söz hakkı kazandırabileceği belirtildi.

/ LONDRA

08.09.2006


 

Müşerref ISI ile ilgili suçlamaları reddetti

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, ülkesinin askeri istihbarat kurumunun Afganistan’ın işlerine karıştığı suçlamasını reddetti.

Müşerref, Kabil’de Afgan hükümetine, ordusuna ve milletvekillerine seslenerek, ‘’Afganistan’da olan bitenler konusunda bizi suçluyorsunuz. Ne Pakistan hükümeti ne de İSİ (Servislerarası İstihbarat Müdürlüğü) Afganistan’da hiçbir türde müdahalede bulunmamaktadır’’ dedi.

Bununla birlikte Müşerref, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin de dinlediği konuşmasında, El Kaide ve Taliban militanlarının Afganistan’da saldırı yapmak için Pakistan sınırından geçtiklerini kabul etti. İki lider, “ortak düşman’’ terörizm ve radikalizme karşı ortak mücadele sözü vermişlerdi.

/ KABİL

08.09.2006


 

Rusya'da Ortodoksluk zorunlu din dersi

Rusya’nın beş bölgesinde okullarda din dersi zorunlu hale getirildi.

5 yıldır süren tartışmalar sonunda, bölgesel yetkililer Moskova’nın yeşil ışığına ihtiyaç duymaksızın, okullarda Ortodoks inanç ve kültürünün esaslarının “bölgesel uygarlık dersleri” adı altında zorunlu olarak okutulmasına karar verdi. Bu bölgelerde nüfusun çoğunluğu Ortodoks inancına sahip, ancak bu girişim, 20 milyon Müslümanın bulunduğu Rusya’da endişe uyandırdı.

/ MOSKOVA

08.09.2006


 

Sünnîler de federasyon planlarını sundu

Irak’ta Şiilerden sonra Sünniler de, federalizme ilişkin yasa tekliflerini meclise sundu. Meclis Başkan Yardımcısı Halit Attiye, Şii ittifakının dün sunduğu yasa teklifinin bugün mecliste okunacağını, Sünni ittifakının da aynı konudaki teklifini dün sunduğunu belirtti.

Sünnilerin yasa teklifi, mecliste daha sonra ele alınacak. Sünni Uzlaşma Cephesi milletvekili Salim Abdullah da, kendi tekliflerini meclise sunduklarını doğrulayarak, “Projemizin Şiilerinkiyle birçok ortak noktası var. Meclis gruplarının farklı önerilerini birleştirmeye çalıştık” dedi. 2005 Ekim ayında kabul edilen anayasada, Irak devletinin federal yapıya kavuşturulması ve 18 vilayetin özerk bölgeler halinde kümelenmesi öngörülüyor. Meclisin federal yapıyı belirleyecek yasayı 16 Eylüle kadar çıkarması gerekiyor.

/ BAĞDAT

08.09.2006


 

KKTC’den Pakistan’a teşekkür

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Pakistan’ın KKTC’ye verdiği desteğe teşekkür etti. Kıbrıs Rum kesiminin izolasyonları oldukça üst düzeye çıkardığı bir ortamda Pakistan’ın verdiği desteğin çok anlamlı ve cesaret verici olduğunu belirten Talat, önümüzdeki günlerde Pakistanlı yetkilileri de KKTC’de görmekten büyük mutluluk duyacaklarını kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in resmi davetlisi olarak gittiği Pakistan’dan ülkesine döndü.

Ercan Havalimanı’nda basına açıklamada bulunan Talat, ziyaret ile Pakistan’ın Kıbrıs Türklerine bilinen şartsız desteğinin bir kez daha teyit edildiğini ve bunun sadece kendilerine değil tüm dünyaya ifade edilmiş olduğunu söyledi. İslamabad’da üst düzey temaslarda bulunduğunu söyleyen Talat, bu görüşmelerde iki ülke arasında ekonomi ve turizm alanlarında işbirliği imkânı bulunduğunu gördüklerini söyledi.

Müşerref ile Pakistan Başbakanı Şevket Aziz’in açık bir biçimde desteklerinin şartsız olduğunu ve Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesine destek olmaya devam edeceklerini vurguladıklarını söyleyen Talat, “Bu, Türkiye dışında herhangi bir ülkeye gerçekleştirdiğim en üst düzeydeki ve en verimli ziyaretti” diye konuştu.

/ LEFKOŞA

08.09.2006


 

Rus generale yolsuzulk cezası

Rusya’da bir general ve 6 polis yetkilisi, yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle 15 ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Moskova Bölgesi Askeri Mahkemesi’nde bugün yapılan duruşmada, Acil Durumlar Bakanlığı’nda görevli General Yuri Ganeyev ve 6 üst düzey polis yetkilisi görevlerini kötüye kullanmak, organize suç gruplarında yer almak ve yasa dışı patlayıcı bulundurmak gibi suçlardan mahkum edildi.

Mahkeme General Ganeyev için 20 yıl diğer üst düzey polis yetkililerine de 15’er yıl ağır hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca, sanıkların rütbelerini de sökerken, şu ana kadar aldıkları başarı madalyalarının da iadesini kararlaştırdı.

Ganeyev ve diğer zanlılar, masum olduklarını belirterek kararı temyiz edeceklerini açıkladılar.

General ve polis arkadaşları 2003 yılında düzenlenen bir operasyonda, mevkilerini kullanarak işadamlarından para almak suçlamasıyla gözaltına alınmışlardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen Mayıs ayında yolsuzluğun ciddi bir sorun olduğunu ve bununla ciddi bir şekilde mücadelede edileceği sözü verirken, araştırmalar Rusya’da yolsuzluğun ve rüşvetin yaygın bir şekilde devam ettiğini gösteriyor.

/ MOSKOVA

08.09.2006


 

İngilizleri rahatlatan karar

İngiliz David-Elizabeth Orams çiftinin KKTC’deki evleriyle ilgili bir Rum vatandaşı tarafından İngiliz Yüksek Mahkemesinde açılan davayı kazanmaları, İngiliz basını tarafından “aynı durumdaki binlerce kişiye rahat nefes aldırtan bir gelişme” olarak yorumlandı.

Daily Mail gazetesi, “İngiliz çifti, Kıbrıs Türk tarafında evi olan herkes adına zafer kazandı” başlığını kullanırken, ilk olan bu dava sayesinde benzeri durumdaki kişilerin de haklarını garanti altına alabildiklerini vurguladı.The Daily Telegraph gazetesi de, kararın sadece Orams çifti açısından değil, bölgeye yatırım yapmaya hazırlanan İngilizler için de önem taşıdığına dikkati çekti. Gazete, Orams çiftinin KKTC’deki emlak simsarları, davacı Rum Meletis Apostolides’in de aynı durumdaki bazı Rumlar tarafından maddi olarak desteklendiklerine dair spekülasyonlara da yer verdi.Guardian gazetesi, Oram davası haberine yarım sayfa ayırdı. Orams’ları dava boyunca temsil eden Cherie Blair’e yönelik tepkilere dikkat çekilen haberde, Rum Meletis Apostolides’in kararı temyiz etmeye hazırlandığı kaydedildi.

/ LONDRA

08.09.2006


 

Irak'ta 27 kişi idam edildi

Irak’ta, terörizm, cinayet ve tecavüz suçlarından mahkum olan 27 kişi idam edildi. Hükümet basın bürosu, mahkumların dün Bağdat’ta idam edildiğini bildirdi, ancak ayrıntı vermedi.

Üst düzey bir adalet bakanlığı yetkilisi, idam edilenlerin tümünün Iraklı olduğunu, 2’sinin terörizmle ilgili suçlardan mahkum olduğunu, idam edilenlerden birinin de kadın olduğunu söyledi.

/ BAĞDAT

08.09.2006


 

Özgürlük Kulesi için süper güvenlik tedbiri

Dünya Ticaret Merkezi’nin 11 Eylül’de maruz kaldığı saldırıdan ders alan ABD’li yetkililer Özgürlük Kulesi’nin tüm güvenlik sistemini yeniden yaptı. “Özgürlük Kulesi” adını taşıyan yapının 2011 yılında bitirilmesi öngörülüyordu.

Özgürlük Kulesi tamamlandığında 1776 feet (541 metre) yüksekliğinde olacak. Kulenin yüksekliği Amerikalılar’ın 1776 yılında İngilizlere karşı bağımsızlıklarını ilân etmelerini simgeleyecek.

Özgürlük Kulesi’nde güvenlik ön planda tutuluyor. Kule içine dikey bir acil birim kurulacak. Bu birimde kulenin önemli güvenlik sistemleri yer alacak. Birimi 1 metre kalınlığındaki duvar, kuledeki diğer bölümlerden ayıracak. Amerikalı yetkililer acil birim için özel iletişim kabloları, giriş-çıkış kapıları, havalandırma ve merdiven yerleştirecek. Birim içinden hiçbir yere duman çıkmaması için ayrı bir sistem kurulacak. Bununla birlikte itfayecilerin dikey şeklinde yerleştirilecek birime kolaylıkla malzemelerini çıkarabilmesi için merdivenler yeterince geniş inşaa edilecek.

/ LONDRA

08.09.2006


 

İngiltere’de sigara ihbar hattı kurulacak

İngiltere’de gelecek yazdan itibaren uygulanacak, kamuya açık yerlerde sigara yasağı için ihbar hattı kurulacağı açıklandı.

Yasağın uygulanmaya başlanmasından sonra restoranlarda, işyerlerinde sigara içenleri şikâyet etmek isteyenler 24 saat boyunca bu hattı kullanabilecek.

Hükümet yetkilileri, şikâyet hattını kurma gerekçelerini, devletin sigara içenleri denetleyip yakalamak üzere kurulmuş bir kolluk gücü bulunmamasıyla izah etti. Yetkililer, ‘’Bu büyük ölçüde bireylerin birbirlerini kontrolüyle uygulanacak bir yasak. Bunun için böyle bir hat kurulmasına ihtiyaç duyuluyor’’ açıklamasında bulundu.

/ LONDRA

08.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004