Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Belirsizlik sürüyor



Türkiye, 1918 tarihinde 1. Dünya Savaşında yenik sayılmasının ardından, 1918 yılının sonbaharında Lübnan’ı Fransa’ya terk etmişti. Türkiye 88 yıl sonra yine bir sonbaharda Lübnan’a askeriyle gidiyor.

Meclis’in etrafına toplanan binlerce kişinin “Çıkarsa tezkere evetçiler gitsin askere” sloganlarının altında görüşülen Lübnan’a asker gönderilmesiyle ilgili “hükümet tezkeresi” iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Hükümet bu tez 1 Mart’ta yaşadığı “sürpriz”i yaşamadı…

Başbakan Erdoğan’ın daha önce bir oylamada yine oy cihazının şifresini unuttuğu gibi, bu sefer de unuttuğu için oyu geçersiz sayıldı. 6 AKP’li milletvekili ret oyu kullandı. 340 “evet” oyuna karşılık 192 “hayır” oyuyla kabul edilen tezkereye göre, Türk askeri Lübnan’a gidiyor.

Tezkereye göre, askerimiz Lübnan’da, denizde devriye gezecek, yapılacak insanî yardımlara deniz ve hava desteği sağlayacak ve Lübnan ordusunu eğitecek.

* * *

Tezkere görüşmelerinin büyük bir kısmını Genel Kurul salonundan izledik. Görüşmelerdeki tartışmaların bir çoğu gazete sütunlarına yansıdı. Ancak yansımayan bazı bölümleri de buradan aktarmak istiyoruz. Tezkerenin Meclis’te görüşülmesi sırasında düşündürücü olaylar yaşandı.

Birbirlerini yaklaşık iki aydır görmeyen milletvekillerinin hasret gidermeleri, salonda büyük bir gürültüye sebep olurken, milletvekillerinin yüzünden “şaşkınlık ve tedirginlik” okunuyordu.

Tezkere görüşmelerine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir törende şehit cenazesi görmek istemediğini söyleyen bir vatandaşa, “Canım kardeşim. Bakınız askerlik her halde yan gelip yatma yeri değil. Hepimiz askerlik yapıyoruz. Hepimiz askerlik yaptık” sözü damgasını vurdu.

Parti içinde “muhalif” olarak görülen milletvekilleri parti yöneticileri tarafından ablukaya alınmış, kararlarından vazgeçirilmeye çalışılıyordu. Geçmişte muhalif olup da bu defa evet oyu vereceklerini açıklayanlar “aksi” bir durum olmasın diye sık sık görüşleri sorulup, “kontrol” ediliyordu.

Hele bir olay vardı ki, hükümetin bu sefer tezkerenin reddedilmesini engellemek için ne kadar çaba içinde olduğunu gösteriyordu. Lübnan’a asker gönderilmesine baştan beri karşı olduğunu söyleyen AKP Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş’ın bizzat Başbakan Erdoğan tarafından uyarılması, hatta bu uyarının lavabo önünde yapılması enteresan bir anekdottu. Aktaş’ın anlattığına göre, olay şöyle gelişti. Erdoğan lavabo ihtiyacını gidermek için dışarıya çıktığında Aktaş’la karşılaşmış. “Mutmain oldun mu Nurettin Abi?” diye sorunca Aktaş, “1 Mart’ta ne düşünüyorsam, şu anda da aynısını düşünüyorum” karşılığını vermiş…

Neredeyse, her kürsüye çıktığında tartışmalara sebep olan Türk-İş eski Başkanı ve CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral’in, “Kurtuluş Savaşı döneminde işbaşında olsaydınız, İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan askerine teslim olurdunuz” sözleri Genel Kurulda büyük tartışmalara yol açtı.

Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın AKP’nin görüşlerini açıklamak üzere Egemen Bağış’ın kürsüye çıkması üzerine, “Partiye egemen olanlar konuşuyor” diyerek sinirli sinirli kulise çıkması da dikkat çekiciydi. Yine, Bağış’ın konuşması sırasında CHP sıralarından sık sık sataşma olurken, AKP’li Öner Ergenç, “Yeter artık susun” diye çıkışmasına, CHP’li Halil Tiryaki’nin önündeki çantayı Ergenç’e doğru fırlatarak üzerine yürümesi, tartışmaların doruğa çıktığı an oldu.

* * *

Peki şimdi ne olacak?

Meclis’ten yetki alan hükümet, ilk olarak, Genel Kurmaya asker gönderme hazırlıkları, Dışişleri Bakanlığı’na ise, BM ile görüşmeleri yürütmek üzere yetki verecek. Askerî hazırlıklar sürerken, sivil kuruluşlar tarafından yapılacak insanî yardımlar için bakanlıklarla koordinasyon sağlanacak. Dışişleri de bu süre içinde, BM ile Türk askerinin görev yeri ve asker sayısı gibi teknik ayrıntıları görüşecek. Asker sevkiyatının, Eylül ayı sonlarında ve Ekim ayı başlarında başlaması plânlanıyor. 7 kişilik “öncü” askerî heyet bugün bölgeye gidiyor.

Tezkere kabul edildi, ancak tartışmaların devam edeceği gözleniyor. Çünkü, hükümet ne halkı, ne de muhalefeti tatmin edemedi. Tezkere’nin Meclis’ten çıktığı saatlerde Türkiye’ye gelen BM Sekreteri Kofi Anan, tezkerenin neticesinden memnun, ancak Lübnan’ın içinden farklı sesler geliyor. Türkiye’de de henüz kafalar net değil…

Bakalım önümüzdeki günler bu konuda hangi gelişmeleri getirecek…

09.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.09.2006) - Kafa karışıklıkları giderilmeli?

  (02.09.2006) - Memuruna “cimri” ülke

  (27.08.2006) - Gül Filistinli ailelerle de “gizli” görüşmüş müdür?

  (26.08.2006) - “Memurun hakkı”'ndan kim gelecek?

  (22.08.2006) - Karar öncesi düşünülmesi gerekenler...

  (20.08.2006) - Lübnan’da silâhlar sustu; ya Filistin’de?

  (19.08.2006) - Siyaseti ısıtacak konular...

  (13.08.2006) - Ey dünya; utan...

  (12.08.2006) - Yeni “dizayncılar”

  (06.08.2006) - Ey, katiller! Küçücük Hasanlar size ne yapabilir?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004