Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Halkın enflasyonu düşmedi

Türk-İş’e bağlı sendikacıların yüzde 56.14’ü, uygulanan ekonomik kararların yoksul nüfusu çoğalttığına inanırken, yüzde 45.72’sine göre enflasyon düşmüyor. Türk-İş, konfederasyona üye 33 sendika ile bunlara bağlı şubelerin yaklaşık 4 bin 500 yöneticisini kapsayan ‘’eğilim anketi’’ yaptı.

Anket, Türk-İş’e bağlı sendikaların yöneticilerinin büyük çoğunluğunun, ekonomideki gidişten memnun olmadığını gösterdi.

Anketi cevaplayan sendikacılardan yüzde 56.14’ü, uygulanan ekonomik kararların yoksul nüfusu daha da artırdığına inanırken, yüzde 36.19’u millî gelirdeki eşitsizliğin daha da arttığını düşünüyor. Aynı soruya cevap verenlerin yüzde 7.03’ü ekonomik kararlar sonucunda millî gelirin arttığına, yüzde 0.64’ü ise millî gelirin adil bölüşümünü getirdiğine inandığını belirtti.

Sendikacıların yüzde 45.72’si enflasyonun düştüğüne inanmadığını, yüzde 21.89’u ‘’enflasyon düşmesine rağmen geliri artmadığı için etkilenmediğini’’, yüzde 25.59’u ‘’enflasyondaki düşüşün kendisine yansımadığını’’, yüzde 4.79’u da ‘’satın alma gücünün arttığını’’ ifade etti.

“EKONOMİK BÜYÜME İSTİHDAMA YANSIMIYOR’’

Sendikacılardan yüzde 1.18’i işsizliğin azaldığına inanırken, yüzde 21.93’ü nüfus artışı sebebiyle büyümeye rağmen işsizliğin azalmadığına, yüzde 58.41’i ekonomik büyümenin istihdama olumlu yansımadığına, yüzde 17.76’sı ise istihdamın arttığına, ancak işsizliği azaltmadığına inanıyor.

Sendikacıların yüzde 69.34’üne göre vergi yükü, vergi kaçırma şansı olmayan ücretlilerin üzerinde bulunuyor. Yüzde 21.28’i vergilerin adil olmadığını ve dolaylı vergilerin azaltılması gerektiğini ifade ederken, yüzde 6.56’sı lüks tüketim vergilerinin artırılması gerektiğini düşünüyor.

"EKONOMİYE IMF VE DÜNYA BANKASI HAKİM’’

‘’Sizce ekonomik karar alma sürecinde kim hakim durumdadır?’’ sorusuna yüzde 9.82 oranında ‘’hükümet’’, yüzde 14.66 oranında ‘’sermaye’’, yüzde 71.92 oranında ‘’IMF ve Dünya Bankası’’, yüzde 3.59 oranında ‘’medya’’ cevabı verilirken, ankete katılanların yüzde 31.55’i bütçe kaynaklarının faizlere ayrıldığını, yüzde 32.53’ü eğitime, sağlığa ve sosyal güvenliğe ayrılan payların düşük olduğunu, yüzde 25.66’sı bütçenin sermayenin taleplerine göre hazırlandığını, yüzde 10.26’sı ise bütçelerin bölgesel eşitsizlikleri arttırdığını düşünüyor.

/ ANKARA

21.10.2006


 

IMF: Kamu harcamasına tedbir olumlu

Uluslararası Para Fonu (IMF) sözcüsü David Hawley, IMF heyetinin Türkiye’de gerçekleştirdiği görüşmelerde, üzerinde özellikle durulan malî politikalar konusunda ilerleme sağlandığını bildirdi.

Hawley, hükümetin bu yıl ve gelecek yılki kamu harcamalarının sınırlı tutulması için tedbirler almasının ise olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Hawley, Washington’da IMF merkezinde düzenlediği brifingde, “Görüşmeler, özellikle mali politikalar üzerinde yoğunlaştı ve bu alanda ilerleme sağlandı. Hükümet, GSMH’nin yüzde 6,5’i olarak belirlenmiş kamu sektörü faiz dışı bütçe fazlası hedefiyle tutarlı bir 2007 bütçesi hazırladı ve bu yıl ile gelecek yılki kamu harcamalarının sınırlı tutulması için tedbirler alıyor. Bu olumlu bir adım ancak görüşülmesi gereken bir kaç başka politika konusu var’’ dedi.

/ WASHINGTON

21.10.2006


 

İşsizlik oranı yüzde 8.8’e geriledi

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olarak gösterilen işsizlik oranı Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösterirken, Mayıs ayından bu yana aynı düzeyde seyrediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsizlik oranı Temmuz ayında yüzde 8.8 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 9.1 düzeyindeydi. Bu yılın Nisan ayında yüzde 9.9 olan işsizlik oranı, Mayıs’tan bu yana yüzde 8.8 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 66 bin kişi azalarak 2 milyon 251 bine düşerken, iş gücüne katılma oranı da yüzde 50.3’ten yüzde 49.3’e geriledi. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 0.8 puanlık azalışla yüzde 11.5 olurken, kırsal yerlerde 0.4 puanlık artışla yüzde 5.1 düzeyine çıktı.

Temmuz ayında istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 30 bin kişi artarak, 23 milyon 257 bine ulaştı. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 836 bin kişi azalırken, buna karşın tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 866 bin kişi artış gösterdi. İstihdam edilenlerin yüzde 29.5’i tarım, yüzde 19’u sanayi, yüzde 6’sı inşaat, yüzde 45.5’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

/ ANKARA

21.10.2006


 

Vatandaş harcama yapamıyor

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan Bayramı’nda tatilinin uzamaması sebebiyle geleneksel bayram havası yaşanacağını, ancak alım gücünde iyileştirme yapılmadığı için insanların harcama yapamadıklarını savundu.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf olarak bayram tatilinin uzatılmamasına sevindiklerini, fakat bayrama 3 gün kalmasına rağmen piyasada beklenen hareketliliğin olmadığını belirtti. Büyükşehirlerin tatilin uzun olduğu bayramlarda boşaldığına işaret eden Palandöken, bu yıl tatilin uzatılmaması sebebiyle başşehirde ve diğer büyükşehirlerde geleneksel bayram havasının yaşanacağını, ancak alım gücünde iyileştirme yapılmadığı için insanların harcama yapamadıklarını savundu.

/ ANKARA

21.10.2006


 

Emeklilere ‘enflasyon farkı’ ödeniyor

Memur Emeklilerine ‘’enflasyon farkı’’ ödemelerine başlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Emekli Sandığından emekli olan adi malullük, vazife malullüğü, dul veya yetim aylığı alan 1 milyon 688 bin 486 kişinin, Temmuz 2006 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan ve kamuoyunda ‘’enflasyon farkı’’ olarak bilinen yüzde 2,32 oranındaki fark tutarları, aylık almakta oldukları banka şubelerine gönderildi.

/ ANKARA

21.10.2006


 

Petrol, OPEC’e rağmen yükselmedi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC), petrol üretimini günlük 1,2 milyon varil kesme kararına rağmen, petrol fiyatları 59 dolara yakın düzeyde seyrediyor.

OPEC’in Katar’da yaptığı toplantının ardından, petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için, petrol üretimini 1 milyon varillik beklentinin de üzerinde günlük 1,2 milyon varil kesme kararının ardından petrol fiyatları yükselmedi. ABD Petrolü’nün Kasım ayı varil teslim fiyatı, 40 sentlik düşüşle 58,90 dolar düzeyine geriledi.

/ SİNGAPUR

21.10.2006


 

Zam, ek 8 milyon YTL kazandırdı

Köprü ve otoyol geçişlerine Eylül’de yapılan zam, ek 8 milyon YTL kazandırdı. İstanbul boğaz köprüleri ile işletmedeki 6 paralı otoyol geçişlerinden, Eylül sonu itibariyle elde edilen toplam gelir ise 294,5 milyon YTL’ye ulaştı.

Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Eylül 2006 tarihinde köprü ve otoyollara yapılan zam, karayollarına bir ayda ilâve 8 milyon YTL kazandırdı.

Toplam gelirin 179 milyon 728 bin 15 YTL’lik bölümü paralı otoyollardan elde edilirken, aynı sürede boğaz köprülerinden ise 114 milyon 703 bin 564 YTL gelir sağlandı.

/ ANKARA

21.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004