Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Ağar’ın çıkışı

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, son iki haftanın gündemine damgasını vurdu. Söyledikleriyle herkesi şaşırttı, kendisinden hiç beklenmeyen sözler sarf etti. Güneydoğu siyasetine dönük açılımıyla ezber bozdu. ‘Dağda savaşacaklarına ovada siyaset yapsınlar’ dedi.

Ağar, özellikle güvenlik konularında devlet politikalarına yakın duran isim olarak bilinir. Toplumdaki imajı böyledir.

Bir zamanlar bölücü terör örgütüyle en sert mücadeleyi yapan ekibin başında o vardı. Polis kimliği nedeniyle ‘derin devlet’le sürekli ilişkilendirildi. Susurluk olayıyla irtibatlandırıldı. Milletten devlete doğru yürüyen ‘Demirkırat geleneği’nin günümüzdeki uzantısı durumundaki DYP’nin başına geçince devlet ağırlıklı kimliği ilk başlarda yadırgandı.

DYP’nin devlet partisi görünümüne bürüneceği varsayıldı. Kabul etmeliyiz ki öyle olmadı. Başörtüsü konusunda farklı ses verdi. Bu çıkışı birçoklarını şaşırttı. Yasağı, sorun olarak gördüğünü açıkladı ve DYP olarak çözüm için her türlü formüle destek vereceğini ilan etti. Bu hem DYP hem de Ağar için önemliydi. Toplumsal bir yara haline gelen başörtüsü konusunda tercihini klasik devlet çizgisinin yerine halktan yana koydu.

Ramazan’da bölge şehirlerini ziyareti sırasında bölücü terör ve Güneydoğu sorununa ilişkin söyledikleri yeni ve oldukça farklıydı. Zaten çok da ses getirdi. Geldiğimiz noktada eski, bilinen sözleri tekrarlamanın anlamı yok. Bir sonuç vermediği de ortada. Eski politika iflas etti. Maalesef Türk siyaseti askerî seçenek dışında sosyal ve siyasi alanlarda açılım yapmakta zorluk çekiyor.

Her defasında sorunun sadece askerlere bırakılmayacak kadar derin ve ağır olduğu vurgulanır, bazı arayışlara da girilir; ancak hiçbir ilerleme sağlanmaz. Siyaset, bilinen sözleri aynen tekrarlar, klasik politika değişmeksizin sürer gider. Sorun yalnızca askerî formüllerle olsaydı, bugüne kadar mesafe alınması gerekirdi.

Yıllardır meydan tümüyle askerlere terk edildi. Şartların da etkisiyle siyaset uzak durdu. Bölge siyaseti yapan malum parti dışındaki diğer partiler bölge üzerine siyaset yapamaz hale geldi. Son dönemde alternatif olarak biraz AK Parti etken, o kadar. Çoğu partinin bölgede teşkilatı bile yok. Parti çalışması yok, liderlerin gezi programları bölgeyi kapsamıyor.

Hatırlanacaktır, Başbakan Erdoğan yaklaşık 1 yıl önce Diyarbakır’a büyük bir çıkarma yaptı. Bölge sorununa yeni yaklaşım yolları aradı. Ancak yalnız kaldı, söyledikleri çok farklı yönlere çekildi. Bu ortamda DYP lideri Ağar’ın yeni ve farklı ses olarak ortaya çıkması, hem sorunun aşılması bakımından önemli hem de bölgede siyasetin normalleşmesi açısından…

Sonuç verir vermez ayrı bir olay; ancak bu yolda adım atmasını, çözüm için arayışa girmesini kesinlikle olumlu değerlendirmek lazım. Türkiye kanamalı bir hasta gibi bu sorunla daha ne kadar yaşayabilir? Mutlaka çözüm yolları üretmek zorunda.

Mehmet Ağar’ın çıkışına Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın gösterdiği tepki sertti. Büyükanıt Paşa bölücü terör örgütüyle yıllarca mücadele eden, şehit veren kurumun başındaki bir isim olarak Ağar’ın söylediklerine katılmayabilir, bu normaldir de. Düşüncelerini bir muhalefet partisini hedef alacak biçimde kamuoyu önünde yüksek sesle dile getirmesi doğru değil. Başka yol bulmalıydı. DYP lideri Mehmet Ağar’ın çıkışını ben ‘AK Parti ile koalisyon hesabı’ olarak görmüyorum. Bunun ötesinde anlamı olduğunu düşünüyorum. Son çıkışıyla DYP’nin üzerindeki devlet görüntüsünü de sildi. Doğrusu her açıdan kârlı çıktı.

Zaman, 27 Ekim 2006

Mustafa ÜNAL

28.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar’ın çıkışı

  Mehmet Ağar

  İşler kötü gidiyor

  Yoksa laikçilerimiz komünist mi?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004