Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

İşler kötü gidiyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, Türkiye’deki reformların son derece ağır ilerlediğini belirterek “işler kötü gidiyor” dedi.

İşlerin kötü gittiğini onlar dışarıdan görüyor, ama Ankara görmemekte direniyor.

Aslında Ankara, Cumhurbaşkanı seçimi ve genel seçime kilitlenmiş durumda. Bu tür kilitlenmeler hem işlerin kötü gitmesinden kaynaklanır hem de işlerin daha kötüye gitmesine yol açar.

Avrupa Birliği üyeliği, bütün Türk toplumunun geleceğine ilişkin olarak; toplumsal, hukuksal, siyasal ve ekonomik ilerlemenin güvencelerini içeren bir projeydi. Bu projeyi toplumun geniş kesimleri benimsemiş, bu yolda bazı takıntılarından bilerek fedakârlık etmişti.

Şu anda Avrupa Birliği üyeliği, toplumun bilincinde “gerçekleşmesi imkânsız” sınıfına inmiştir. Bu, yine önemli bir proje için inancın yok olması ya da en dibe inmesi anlamına geliyor.

İnanç ve güven krizinin sorumlusu tabii ki Ankara’dır. Topluma doğru mesajları vererek, gerçek bir toplumsal seferberlik ortamı yaratamayan Ankara’nın öncelikle kendisinin ileri bir Türkiye’ye inanması gerekiyor.

***

İşlerin kötü gittiğini her zaman Ankara’ya bazı yabancıların söylemesi gerekiyor. Yoksa Ankara, kendi kendimize kaldığımızda halinden memnundur, çünkü içeriden yükselen sesleri asla duymamak yeteneğine sahiptir.

İçeriden yükselen herhangi bir ses Ankara’yı uyarma ve uyandırma şansına sahip değildir.

Çünkü bu sesler her zaman bir tür iç düşman olarak görülür, art niyetli olarak görülür, “entel hezeyanı” olarak nitelenir ve duymazdan gelinir.

***

Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği yolunda ciddi şekilde ilerlemediği sürece yabancı sermaye yatırımları gelmeyecektir. Bu, iki kere iki dört durumudur. Yatırımlar gelmediği sürece de Türk ekonomisi yerinde saymaya devam edecektir.

Yatırımlar gelmediği sürece işsizlik artacak, suç artacak, seri katiller çoğalacaktır. Bu da iki kere iki dört durumudur.

Evet işler kötü gidiyor. Ama Ankara ne yapacağını da bilmiyor, ne yapmaması gerektiğini de bilmiyor. Ankara’nın bütün önemli başları Cumhurbaşkanı seçimine ve genel seçim oyunlarına kilitlenmiştir.

İşlerin kötü gitmesine şaşıracak bir durum yok. En azından biz bu duruma belki yüzlerce kez tanık olduğumuz için şaşırmıyoruz. Ama yabancılar şaşırıyor. Şaşırmaya devam etsinler.

Vatan, 27 Ekim 2006

Oktay AKBAL

28.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar’ın çıkışı

  Mehmet Ağar

  İşler kötü gidiyor

  Yoksa laikçilerimiz komünist mi?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004