Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Anglikan Kilisesi: Dinî sembollere yasak olmaz

İngiliz Anglikan Kilisesinin ruhani lideri, Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams, insanların dinî inançlarını temsil eden peçe, türban, haç gibi sembolleri kullanmakta serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

İngiltere’de gündemde olan tartışmalar konusunda politikacıları uyaran Williams, insanların inançları çerçevesindeki kişisel uygulamalarına karışılmaması gerektiğini belirterek, “hiçbir dinî sembol barındırmayan bir toplum hedeflemenin politik açıdan tehlikeli olacağını” ifade etti.

Kadınların peçesine ya da benzeri dini sembollerin kullanılmasına karışılmasının İngiliz toplumunu yanlış bir laiklik anlayışına sürükleyeceğini savunan Williams, hükümetin hangi dinî sembollerin kullanılabileceğine karar ya da izin verecek bir otorite haline getirilmemesi gerektiğini kaydetti.

The Times’a konuyla ilgili makale yazan Williams, son günlerde din üzerine yapılan tartışmaların İngiltere’de panik havası meydana getirdiğine işaret etti. “Şu anda bir başka gezegenden İngiltere’ye bir misafirin gelmesi halinde İngiliz toplumunun karşısındaki en büyük tehlikenin bir din savaşı olduğunu düşünmesi işten bile değil” diyen Williams, “İngiltere’nin laik bir yer olmasının zamanının gelip gelmediği sorgulanıyor. Bu bir hatadır” ifadesini kullandı.

Devletin bu tür konulara müdahalesinin yanlış olduğunu belirten Williams, bunun Çin gibi bazı yerlerde denendiğini, ancak başarısız olduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Williams’a destek veren Anglikan kilisesi ileri gelenlerinden Southwark Başpiskoposu Tom Butler da Williams’ın ortaya son derece yapıcı bir bakış açısı koyduğunu söyledi.

Butler, dinî sembollerin İngiliz toplumunun zenginlikleri olduğunu belirtti. Bölgesinde çok sayıda Müslüman yaşayan Woolwick Başpiskoposu Colin Buchanan da dinî sembollerin yasaklanmaya kalkışılmasının huzuru bozabileceği uyarısında bulundu.

/ LONDRA

28.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD-İsrail duvar ittifakı

  Batı Şeria'da inşaat sürüyor

  Anglikan Kilisesi: Dinî sembollere yasak olmaz

  İran’ın nükleer dosyası, insan haklarını unutturdu

  Edelman: Irak’ın siyasî birliği korunacak

  Müftüye vaaz yasağı

  Rumsfeld medyayı suçladı

  NATO, Afganistan’da sivil katliâmını kabul etti

  HAMAS, Filistinlilere özgürlük istiyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004