Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Watson: Asker cepheyi bekler

Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Graham Watson, sivil-asker ilişkisinin nasıl olması gerektiği ile ilgili olarak, “Bence ordu politikaya karışmamalı” dedi. Burada çok zor bir denge olduğuna işaret eden Watson, Batı Avrupa’da ordunun savaş ve insanî felâketler için hazır beklediğini, sosyal düzenin temininin emniyet kuvvetlerince sağlandığını anlattı. Watson, “Ümit ediyorum ki Türkiye de aynı yönde ilerleyecektir” dedi.

Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Graham Watson, ordunun politikaya karışmaması gerektiğini belirtti

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üyeleriyle bir araya gelen Watson, Avrupa Birliği (AB) sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, üyelerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Watson, konuşmasında Türkiye-AB ilişkilerine değinirken, Truman Capote’nin optimist ve pesimistlerle ilgili görüşlerine yer vererek, iyimserlerin önlerinde çok geniş fırsatlar yelpazesi bulunduğunu gördüklerini, kötümserlerin ise kültürel engeller ve siyasî gönülsüzlüğü ön plana çıkarttıklarını söyledi.

‘’Bütün bunlar AB üyeliğine giden kapının kapalı kalmasına sebep olacak’’ diyen Watson, Türk hükümetinin elinden geleni yapacağı yönündeki görüşünü dile getirdi. Watson, Finlandiya dönem başkanının Almanya’nın aksine Türkiye’nin üyeliğini desteklediğini, kendisinin de Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in getireceği çözüme destek verdiğini ifade ederek, ‘’Ne olursa olsun, çözüm önerilerini serin kanlı düşünmeliyiz. Fırtınayı sağ salim atlatmalıyız’’ dedi.

İngiltere’nin üyelik için 10 yıl beklediğini, iki kez Fransa’dan ‘’hayır’’ oyu aldığını hatırlatan Watson, bazı AB devletlerinin Türkiye’nin önündeki çıtayı devamlı yükseltmesine rağmen, güven tesis etmenin önemine dikkat çekti. Graham Watson, ‘’Kamuoyunun önündeki engelleri, hem Türkiye’de hem Avrupa’da yenmeliyiz. Türkiye’nin üyeliği ve genişleme aleyhine gelişen ortamla mücadele etmeliyiz’’ diye konuştu.

“REFORMLAR SÜRMELİ’’

Watson, Victor Hugo’nun ‘’Bir gün muharebe alanları pazar olacak, insan ruhu ideallere açık olacak’’ sözünü hatırlatarak, ticaretin barış ve iyi niyet için bir kaldıraç olabileceğini dile getirdi. Türkiye’nin tek pazara üye olmasının sadece ekonomileri değil vatandaşları, kültürleri ve uygarlıkları da birbirine yaklaştıracağına işaret eden Watson, reformlar sürdürülmesi gerektiğini aktardı. Watson, Türkiye’nin bu sayede, daha fazla yabancı yatırım çekebileceğini ve bir yatırım merkezi olabileceğini belirterek, üyeliğin daha fazla iş fırsatı ve daha fazla istihdam sunması gerektiğini söyledi.

Fransa ulusal meclisinden geçen yasa teklifine ilişkin bir soru üzerine de Watson, “Fransızlar, çok çılgınca bir şey yaptılar bu tip bir tasarıyı onaylamakla... Bugünün dünyasında bu tip bir yasa tamamen saçmadır. Bence zaten yasalaşmayacak. Yasalaşırsa da çok pişman olacaklar”dedi.

Watson, Kıbrıs konusuna değinirken de iki toplum arasında gerçekleşen gelişmelerin iş ve ticaret sayesinde olduğunu belirterek, çok zor bir durumla karşı karşıya olunduğunu kaydetti. Kıbrıs’a, İsrail-Filistin sorunundan daha fazla vakit ayırılmasının daha iyi olacağını dile getiren Watson, ortak bir noktada çözüm bulunacağını ümit ettiğini söyledi. Watson, ‘’Aksi takdirde Kıbrıs halkına umut getirme dalgası azalacaktır. İnsanlar kendi geleneksel kabuklarına çekilecektir ve çok yazık olacaktır’’ dedi.

Graham Watson, Türkiye’nin AB’den uzaklaşmasının Avrupa’da bir tedirginlik doğrup doğurmayacağı, AB’nin Türkiye’siz bir B planı bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de ‘’Bence AB’nin böyle bir B planı yok. Eğer AB bugüne kadar ulaştığı başarıyı devam ettirmek istiyorsa genişlemeye devam etmeli ve kriterlere uyan ülkeleri bünyesine almalıdır’’ karşılığını verdi.

Graham Watson, bugüne kadar AB’nin ilerlemesinin AB Komisyonunun veya üye ülke hükümetlerinin teşvikiyle gerçekleştiğini anlatarak, bir ‘’Avrupa sokağı’’ oluşturmak gerektiğini vurguladı. Watson, sivil-asker ilişkisinin nasıl olması gerektiğine ilişkin bir soruya da ‘’Bence ordu politikaya karışmamalı’’ şeklinde cevap verdi. Burada çok zor bir denge olduğuna işaret eden Watson, Batı Avrupa’da ordunun savaş ve insani felaketler için hazır beklediğini, sosyal düzenin temininin emniyet kuvvetlerince sağlandığını anlattı. Watson, ‘’Ümit ediyorum ki Türkiye de aynı yönde ilerleyecektir. 15 yıldır ordu, Türkiye’de çok sorumlu davrandı, umarım böyle de devam eder’’ dedi.

/ İSTANBUL

28.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Watson: Asker cepheyi bekler

  Türkiye üyelik için kararlı

  Türkiye özgürlük sıralamasında yerinde saydı

  3 gazeteci daha 301’lik

  Meclis, içki reklâmlarındaki boşluğu dolduracak

  Polis: Seri cinayetlerde ihmalimiz yok

  Terörle Mücadele Kurulu toplandı

  Terörle Mücadele Özel Temsilcisi ataması yargıda

  Suçta ısrarlı öğrenci açık liseye alınsın

  Saatler bir saat geri alınıyor

  Erbakan’ın ev hapsi kararına onama talebi

  Büyükelçi İldem: Tarihimizden gocunmuyoruz

  AKP'li Fırat: Erken seçim sevdasından vazgeçin

  Yurt dışına öğrenci gönderilmesine durdurma

  Ramazan ayı bitti, hasta sayısı arttı

  Yılda 3 milyon çocuk ishalden ölüyor

  Geleceğimiz geçmişimizde

  Türkiye’de bin 830 civarında sakal-ı şerif bulunuyor

  Bu bulvarın adı ne?

  İnsan Hakları Okulu 5. yıla hazırlanıyor

  Adana sele teslim

  Kazakistan'daki kavga TBMM gündeminde


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004