Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İznik çinileri Kent Müzesinde

Teknolojiye yenik düşen geleneksel el san'atları Türkiye’nin yaşayan tek müzesi olma özelliğine sahip olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi’nde hayat buluyor.

Hafta sonları Kent Müzesi’nde kurduğu özel bir stantla İznik çinisinin işlemesi ve tekniği ile ilgili bilgilerini Bursalılarla paylaşan çini ustası Nükhet Poyraz, yok olmakta olan geleneksel el sanatlarını yeni nesle sevdiriyor. Poyraz, İznik çinisinin en büyük özelliğinin İznik ve çevresinde çıkarılan ve çini yapımında da kullanılan guartz malzemesinden kaynaklandığını söyledi. İznik çinilerinde bu maddenin yüzde 80, diğer çinilerde ise yüzde 30 kullanıldığını belirten Poyraz, “Guartz İznik çinisine ayrı bir canlılık katıyor. Renklerin daha parlak ve canlı gözükmesinin sırrı burada yatıyor. Ayrıca İznik çinilerinin bir başka özelliği de 15. yüzyıldan gelen orijinal desenlerin işlenmesi” dedi.

İznik çinisi için 5 yıl özel eğitim aldığını söyleyen Nükhet Poyraz, bu sa'natın genç nesillere tanıtımı ve sevilmesi için her türlü fedakârlığa hazır olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediyesi’ne Kent Müzesi’nde yok olmakta olan el san'atlarının yaşatılmasına yönelik uygulamasına teşekkür eden Poyraz, “Teknolojiye yenik düşen el san'atlarımızdan biri de çini san'atı, bu san'atın geliştirilmesi ve genç nesillere öğretilmesi gerekir. Yüzyıllardır en büyük özelliğimiz olan el san'atlarımıza sivil toplum kuruluşlarının da sahip çıkması gerekir” diye konuştu.

Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez ise, hedeflerinin geleneksel el san'atlarının yaşatılmasına öncülük etmek olduğunu ifade ederek, bu konuda çalışan diğer san'atçılara da kapılarının açık olduğunu belirtti.

10.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yaratılış karşısındaki vecd halini resmediyorum

  İznik çinileri Kent Müzesinde

  Kültür Bakanlığı fotoğraf koleksiyonu Amasya'da

  Her köye kütüphane

  Ukrayna’da “Kale” gibi sergi

  İsmail Dede Efendi anıldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004