Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sağlık

Gebelikte beslenmeye dikkat edin

Gebelik sürecinde anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, bu dönemde fazla kilo alanların tansiyon yüksekliği ile az beslenenlerin de erken doğum riski ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor.

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Başhekimi Op. Dr. Şeref Nişancı, gebelikten önceki beslenme durumu ve gebelik sırasındaki beslenmenin hem anneyi hem de bebeği etkilediğini söyledi. Yetersiz proteinle beslenen annelerin bebeklerinin düşük kiloda doğduğunun bilindiğini hatırlatan Nişancı, gebelikte toplam 10-14 kilo alınması gerektiğini kaydetti.

Gebeliğin ilk yarısında annede 3-4 kg lık bir artış olmasının normal olduğunu belirten Nişancı şunları ifade etti: “Gebelik sırasında fazla kilo alanlar tansiyon yüksekliği ile karşı karşıya gelebilirler. Buna nazaran az beslenenlerde ise erken doğum riski vardır. Burada en önemli unsur gebeliğin 20. haftasından (4,5 ay) itibaren hafta da 400-500 gr alınmalıdır. Eğer fazlaysa karbonhidratlar (özellikle ekmek, tatlı, şeker) kısılmalıdır.” Gebelikte protein ihtiyacının yüzde 30 oranında arttığını vurgulayan Nişancı, sofralardan yoğurt, süt, peynir, fasulye, mercimek, yumurtanın eksik edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Gebeliğin ikinci yarısında annenin demir ve folik asit ihtiyacı olacağını belirten Nişancı şöyle devam etti: “Doktor kontrolü altında demir ve folik asit kullanılmaya başlanmalıdır. Gene süt içme alışkanlığımız olmadığı için kalsiyum dışarıdan alınabilir. Gebelikte hazımsızlık şişkinlik ve yanmalar olabilir. Dolayısıyla gaz yapıcı besinler az miktarda kullanılmalıdır. Ayrıca reflü (yemeğin ağıza gelmesi) olmaması içinse öne eğilmemeli ve yatmamalıdır. Gebe bir kadın ayrıca bol lifli besinler tercih etmeli (meyve, sebze, kepekli ekmek) hatta yoğurdun içine bir kaşık kepek koyabilir. Su tüketimi çok önemlidir. En az 2 lt su tüketilmelidir. Ödem ve tansiyon yüksekliği yoksa tuz kısıtlaması yoktur. Burada iyotlu tuz alınmaya dikkat edilmelidir. Çay ve kahve aşırı tüketilmemelidir. Alkol ve sigara kullanmak kesinlikle doğru değildir.”

/ BURSA

10.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Kirli hava kalbi tetikler

  Gebelikte beslenmeye dikkat edin

  Cilt güzelliği ve diyet için: Trabzon Hurması


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004