Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hedef suskun toplum

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Düşünceye Özgürlük Komisyonu, yayınladığı bir açıklamayla düşünceyi ifadenin cezalandırılmasını eleştirdi.

“Düşünce ve ifade özgürlüğünün önünde önemli bir engel olan (TCK) 301. maddenin tartışıldığı bugünlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılar artması dikkati çekicidir” denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Yargılanan gazeteci, yazar, aydın, insan hakları savunularına verilen hapis cezaları ve muhalif yayın organlarına yönelik yaptırımlar incelendiğinde sorunun yalnız 301. madde olmadığı açıkça görülecektir.

“İşte son dönemde yaşanan örnekler

“1) Yeni Asya gazetesinin 23.05.2006 tarihli baskısında yeralan “Oyun geri tepti” başlıklı haber nedeniyle Yeni Asya gazetesi yazarı Faruk Çakır, 13 Şubat 2007 tarihinde Bağcılar 2.Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçundan eylemine uyan 5187 sayılı basın kanunun 11 maddesi yollamasıyla 5237 sayılı TCK nın 288/1 maddesi uyarınca suçun işleniş biçimine göre takdiren 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmıştır. Para cezası daha sonra 5237 sayılı TCK’nın 5071-a ve 52/2 maddeleri uyarınca günlüğü takdiren 20 YTL den 3.600 YTL adli para cezasına çevrilmiştir.

“2) İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi eski Başkanı Eren Keskin, Kasım 2002’de Tunceli’de düzenlenen ‘Toplumsal Yaşamda Kadın’ başlıklı konferansta, işkence ve cinsel tacizle ilgili sarf ettiği sözlerden eski Ceza Yasası’nın 159. maddesi uyarınca mahkum edildi. Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi, 23 Ocak 2007’de Keskin’i, bu sözlerinden, “devleti, asker ve emniyet kuvvetlerini alenen tahkir ve tezyif” ettiği gerekçesiyle, 6 ay hapse mahkum etti.

“3) Uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in cenazesi için de soruşturma başlatıldı. Şişli Başsavcılığı, Sinop’ta yerel yayın yapan bir gazetenin yazarının şikâyeti üzerine Dink’in cenazesinde açılan ‘Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz’ pankartları ve aynı şekilde atılan sloganlar nedeniyle soruşturma açtı.

“4) Muhalif yayın çizgisiyle geniş kesimlerce dinlenen Anadolunun Sesi Radyosu’nun yayın lisansı, RTÜK tarafından 9 Şubat 2007 tarihi itibariyle iptal edilerek, yayını durdurulmuştur.

“Bu örneklerden anlaşılacağı üzere, kendi vatandaşının, aydınının özgür bir şekilde düşüncesini açıklamasından, konuşmasından rahatsızlık duyan sistemin, suskun bir toplum yaratma konusunda kendisini sadece 301. madde ile sınırlandırmadığı açıkça ortadadır. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi olarak, düşüncenin ifade edilmesinden kaynaklı baskıları kınadığımızı bir kez daha ifade ediyor, herkesi düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak adına ‘Düşünce Suçluları’ ile dayanışmaya davet ediyoruz.”

YENİ ASYA / İSTANBUL

23.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Adalette çifte standart olmaz

  Kemalizm cevap veremedi

  Yeni Asya’nın çalışmaları çok önemli

  Hedef suskun toplum

  Oktay Ekşi: TCK’da can yakacak çok madde var

  Erdoğan: Artan borç özel sektörün

  Külliyata tanıtım

  Kıbrıs’ta mabed anlaşması

  Yalçındağ: 2006’da reformlar duraksadı

  Can Dündar ifade verdi

  Samast apandisit ameliyatı oldu

  Yeni yılın ilk MGK’sı bugün

  Kızılay ve Yeşilay işbirliği yapacak

  “250 bin şehit için 250 bin hatim”

  Kilis’te patlama: 1 öğrenci öldü, 7 kişi yaralandı

  Ürküten silâhlanma yarışı

  ‘SİLÂH ALMA ELİNE, ALTIN TAK GELİNE’

  Betona standart gelecek

  Köylüye yangın eğitimi

  Okullarda şiddetin panzehiri sevgi

  Yüzme havuzu gibi altgeçit

  Kimliğini çaldırdı, dünyası karardı

  Osmanlı’nın ezanî saatleri

  İngiltere prensi cami gezdi, Kur’ân dinledi

  Iğdır’da Kur’ân kursu açıldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004