Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Soykırım şartları tamam

Uluslararası Adalet Divanı, 1995’deki Srebrenitza katliamını soykırım olarak nitelendirdi. Mahkeme, Sırbistan aleyhine açılan soykırım dâvâsının karar duruşmasında Srebrenitza’da 1995’de Boşnaklara yönelik yapılan katliamın, soykırım tanımının şartlarını karşıladığını bildirdi. BM’nin en yüksek mahkemesinin Başyargıcı Rosalyn Higgins, “mahkemenin, Srebrenitza’da yapılanların, Soykırım Sözleşmesi (1948) uyarınca soykırıma girdiği sonucuna vardığını’’ kaydetti.

Uluslararası Lahey Adalet Divanı, Sırbistan devletini, Srebrenitza soykırımından doğrudan sorumlu olmak veya soykırıma iştirak etmek suçlarından akladı. Bununla birlikte, mahkeme, Sırbistan’ın bu soykırımın yapılmasını önleyememekten sorumlu olduğuna karar verdi.

Bu arada, Uluslararası Adalet Divanı, 1995’deki Srebrenitza katliâmını soykırım olarak nitelendirdi. Mahkeme, Sırbistan aleyhine açılan soykırım dâvâsının karar duruşmasında Srebrenitza’da 1995’de Boşnaklara yönelik yapılan katliâmın, soykırım tanımının şartlarını karşıladığını bildirdi.

BM’nin en yüksek mahkemesinin Başyargıcı Rosalyn Higgins, ‘’mahkemenin, Srebrenitza’da yapılanların, Soykırım Sözleşmesi (1948) uyarınca soykırıma girdiği sonucuna vardığını’’ kaydetti. Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan’ın bir devlet olarak Bosna’da Boşnakların öldürülmesi, işkence ve tecavüz edilmesi, sürülmesi yoluyla soykırım suçu işleyip işlemediğine ilişkin görülen dâvânın kararını açıklamaya başladı.

Bosnalılar, dönemin Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç liderliğindeki Belgrad yönetiminin, Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında Bosnalı Sırpları ‘’Büyük Sırbistan’’ kurma çabasıyla soykırım olan etnik temizlik kampanyası yürütmesi için cesaretlendirdiğini, silâhlandırdığını ve finanse ettiğini söylüyor.

Sırbistan ise Bosna’da etnik gruplar arasında çatışmanın olduğu savaşta Sırp paramiliter grupların eylemlerinden sorumlu olmadığını, BM’nin 1948’deki Soykırım Konvansiyonunda tanımlandığı şekilde, Bosna’daki Boşnak nüfusun tamamını ya da bir bölümünü yok etme amacı güdülmediğini savunuyordu. İkinci Dünya Savaşı’ndaki Nazi soykırımından sonra BM’nin 1948’deki sözleşmesi uyarınca yasa dışı kabul edilen soykırımdan ilk kez bir devlet yargılanıyor.

/ LAHEY

27.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Pakistan'a ABD uyarısı

  Soykırım şartları tamam

  İngiltere, Müslümanlarla diyalog peşinde

  15’inci yılında Hocalı katliâmı anıldı

  İran-ABD gerginliği doruk noktasında

  Halid Meşal Moskova’da

  ABD: Irak’ta İran yapımı silâhlar bulduk

  Iraklı liderler hastahanede

  Çin’den Kur’ân’a saygı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004