Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Faiz, yatırımı engelliyor

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, küçük işletmelerin bu kadar yüksek faizlerle yatırım yapmalarının mümkün olmadığını söyledi.

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, Türkiye’de kayıtlı 1 milyon 700 bine yakın KOBİ bulunduğunu, bunlardan 240 bininin imalat sanayinde, geri kalanının ise hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğini söyledi. KOBİ’lerin küresel rekabetin gerektirdiği yatırımları gerçekleştirebilmeleri amacıyla kredilere yöneldiğini belirten Develi, başarı için işletmelerin dünyadaki trendleri takip etmeleri, dinamizm ve girişimcilik gibi kavramlardan kopmaması gerektiğini vurguladı.

Develi, bu sebeple toplam banka kredilerinden KOBİ’lerin kullandığı miktarın son yıllarda artış gösterdiğini ifade ederek, ‘’Son 5 yılda KOBİ’lerin bankalardan kullandıkları kredilerin toplam içindeki oranı yüzde 5’ten, yüzde 14’e ulaştı’’ dedi.

“YATIRIM YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Bu oranın yeterli olmadığını, gelişmiş ülkelerde küçük işletmelerin kullandığı kredilerin oranının yüzde 50’ler düzeyinde olduğunu anlatan Develi, ‘’Türkiye’de reel faizler halen çok yüksek. Kredi kullanma oranı artmasına karşın reel faizlerin yüksek olması, işletme sahiplerini düşündürüyor. Çünkü, bu kadar yüksek faizlerle yatırım yapmaları mümkün değil’’ diye konuştu. Develi, Türkiye’deki faizlerin yüksek olması sebebiyle bazı işletmelerin cazip seçenekli krediler için yurt dışına yöneldiklerini, çeşitli fon ve kaynaklardan düşük faizli kredi temin ettiklerini kaydetti.

Develi, işletmelerin finansman seçeneklerinin çoğaldığını ancak, proje kredisinin gelişmediğini ifade ederek, bu yönde açılım sağlamak isteyen KOBİ’nin herhangi bir şansının bulunmadığını da sözlerine ekledi.

/ ADANA

27.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faiz, yatırımı engelliyor

  İhracatta komşuların payı arttı

  Mortgage, Anadolu’da işlemez

  AB’den elektriğe ÖTV talebi

  Enflasyonda Osmanlı, cumhuriyet farkı

  Kırsal kalkınmaya AB desteği

  Hidrojen’i petrol lobisi istemiyor

  Esnaf kepenk kapatmaya zorlanıyor

  İran gerilimi piyasaları yükseltti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004