Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Mortgage, Anadolu’da işlemez

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Özkaya, Konya, Kayseri gibi Anadolu şehirlerinin gerçekleriyle, Tutsat’ı (mortgage) düzenleyen yasanın hükümlerinin, sistemin amacı göz önünde bulundurulduğunda tam olarak örtüşmediğinin görüldüğünü söyledi.

Tutsat’ın, alınıp satılacak konutların bulunduğu bölgelerde de farklı şekilde algılandığını belirten Özkaya, Konya’da, evleri veya daireleri daha ucuza mal etmek için arsa tapusu olarak kayıtlarda bulunduğunu kaydetti. Özkaya, tutsat’ta aracılık yapacak bankaların ise, satın alınacak dairenin kat mülkiyeti tapusunu aradığı için pek çok konutun bu yöntemle alınıp satılamayacağını vurguladı.

KONUT FİYATLARINI YÜZDE 30 ARTTIRACAK

Konya gibi şehirlerde banka kredisiyle ev almanın yaygın bir yöntem olmayışının da da, Tutsat için bir diğer olumsuzluk anlamına geldiğini vurgulayan Özkaya, şöyle konuştu: ‘’Konya’da kooperatifçilik benimseniyor. Bu nedenle, bir kredili satış yöntemi olan Tutsat’a pek ilgi olunacağını sanmıyoruz. Ayrıca daha önce az vergi ödemek için alınıp satılan dairelerin değeri, genellikle olduğundan daha az gösteriliyordu. Bu yeni sistemle satış banka kanalından yapılacağı için evler Tutsat yönteminde, gerçek değerinden alınıp satılacak. Bu durum Konya’daki evlerin fiyatının otomatikman yüzde 15 artacağı anlamına geliyor. Anadolu’da pek çok ilde, istenilen şartlara uygun konut miktarı sınırlı, buna rağmen talep fazla olacağı için de fiyat yükselecek.’’ Özkaya, bütün bu sebeplerin Konya ve benzer bina üretim ve kullanım alışkanlığına sahip Anadolu kentlerinde Tutsat’ın, konut fiyatlarını ortalama yüzde 30 artıracağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

/ KONYA

27.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faiz, yatırımı engelliyor

  İhracatta komşuların payı arttı

  Mortgage, Anadolu’da işlemez

  AB’den elektriğe ÖTV talebi

  Enflasyonda Osmanlı, cumhuriyet farkı

  Kırsal kalkınmaya AB desteği

  Hidrojen’i petrol lobisi istemiyor

  Esnaf kepenk kapatmaya zorlanıyor

  İran gerilimi piyasaları yükseltti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004