Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tampon bölgede yatan tarih

Türkiye sınırının 1,8 kilometre içerisinde kurulan Cilvegözü Sınır Kapısının dışında kalan Kızlar Sarayını ziyaret edebilmek için özel izin alınması gerekiyor.

5. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen, kilise ve manastırdan oluşan ve bir dönem en önemli dinî merkezlerden biri olan Kızlar Sarayı, Cilvegözü Sınır Kapısı’nı geçtikten 1,8 kilometre sonra başlayan Türkiye-Suriye sınır noktasında bulunuyor.

Duvarından bir metre ötede tel örgülerin çekili olduğu Kızlar Sarayı Türkiye sınırı içinde yer alıyor, ancak, sınır kapısının gerisinde bulunması ve askerî güvenlik tedbirleri sebebiyle ziyaret için Hatay’ın Reyhanlı ilçe Kaymakamlığından izin alınması gerekiyor.

Hatay Valisi Ahmet Kayhan, bu tarihî zenginliğin sınırda da olsa Türkiye için büyük kazanç olduğunu kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından bir süre önce başlatılan yeni gümrük binası inşaatını, Kızlar Sarayı’na ziyaret sorununu da gidermek için hemen bu sarayın yakınına inşa etmek istediklerini ifade eden Kayhan, şunları söyledi:

‘’Yeni bina sıfır noktaya yapılsaydı, belki bu tarihî güzelliği ziyaret sorunu da ortadan kalkardı, ancak, coğrafi koşullar buna izin vermedi. Binayı buraya yapmamız durumunda koca bir dağın yok edilmesi gerekiyordu, bu da maliyeti 3 kata çıkarıyordu. Daha da kötüsü inşaatın bitimi 3 yıl gibi uzun bir süre alıyordu. Oysa bina 8 ayda tamamlanacak. Yaklaşık yüzde 50’si biten yeni binanın 4 ay sonra açılışını yapmayı hedefliyoruz. Yine de ziyaretle ilgili özel bir düzenleme yapmak için çalışmalarımız sürüyor.’’

Kayhan, yeni binanın hizmete girmesiyle Suriye sınırına kadar olan bölümde yolun her iki tarafının tecrit edileceğini ifade ederek ‘’Burada araçların durmasına izin vermeyerek belki de tarihi Kızlar Sarayı’nı korumuş olacağız’’ dedi.

KIZLAR SARAYI

Reyhanlı-Halep yolu üzerinde yer alan Kızlar Sarayı, tarihte bölgeyi kontrol altında tutan merkez konumuyla büyük önem taşıdı. Saraya, iki taraflı kesme blok taşlardan oluşan bir geçitten giriliyor. İç kısımda oldukça yüksek kare planlı bir kule bulunuyor. Giriş kısmı yıkılan sarayda, kule de yıkılmaya yüz tutmuş.

Kulenin kuzey tarafında çeşitli odalara ait kalıntılarla karşılaşılıyor. Bu odaların büyük ihtimalle saray muhafızlarına ait olduğu sanılıyor.

Kulenin doğu tarafında, oldukça harap durumda nişler içerisinde 8 mezar odası, bir de su deposu bulunuyor. Bu bölümün üstteki taşlarda bulunan deliklerden ahşap çatılı olduğu anlaşılıyor. Kulenin güney tarafında da bir kilisenin kalıntıları yer alıyor.

Mezarlık girişindeki kapı üzerinde ‘’Latin haç motifi’’ne rastlanmasından ötürü sarayın bir süre Haçlılar tarafından kullanıldığı da sanılıyor.

28.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tampon bölgede yatan tarih

  Bir değer olarak hoşgörü ve eğitim

  Tarık Buğra, hikâye yarışmasıyla anıldı

  Kazılar tamam, sıra restorasyonda

  Kosova’da Osmanlı asırları

  Netten yasal film indirilebilecek

  632 yıllık camiye yoğun ilgi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004