Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

632 yıllık camiye yoğun ilgi

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan 632 yıllık tarihî İsabey Camisine ibadet ve ziyaret için gelenlerin sayısının her geçen gün arttığı bildirildi.

Selçuk Müftüsü Zeki Ata, Anadolu Selçuklularından Aydınoğlu Beyliği’nin bir dönem merkezi olarak kullanılan Selçuk’ta (Ayasuluğ), İsa Bey tarafından mimar Ali bin Müşeymeş’e yaptırılan İsabey Camisine son günlerde ibadete ve ziyarete gelen sayısında artış olduğunu belirtti.

İlk avlulu camilerden olan İsabey Camisi’nin, 13 Mart 1375 tarihinde ibadete açıldığının bilindiğini kaydeden Zeki Ata, caminin kuzeyinde bulunan St. Jean Katedrali ile güneybatısında bulunan Paganist kültüre ait Artemis tapınağının arasında bir yere yaptırılmasının, son derece anlamlı olduğunu ifade etti.

Anadolu’da iki minareli, revaklı ve şadırvanlı avlulu camilerin ilk örneklerinden olan İsabey Camisinin “abidevî” mimarisi, iç ve dış süsleme özellikleriyle dikkati çektiğini anlattı.

Ata, şu bilgiyi verdi:

“Özellikle batı cephesindeki pencereler ve taç kapı üzerinde renkli ve zengin taş süsleme, kama taşı ve düğümlü geçme örnekleri, mermere işlenmiş âyet ve hadis metinleri eşsiz güzelliktedir. Aynı güzellikleri, iç mekândaki muhteşem mermer sütunlarda, sütun başlıklarında, kubbelerdeki kısmen kalabilmiş turkuaz çinilerde, görmek mümkündür. 1653-1688 yıllarındaki depremler sonucu caminin minarelerinden biri tamamen, diğeri şerefeden yukarısı ve avludaki revakların tamamı yıkılmıştır. Bugün doğu kapısına ait kitabe İzmir Çorakkapı Camiinin mihrabını, kuzey kapısından alınan kitabe Kestanepazarı Camisinin son cemaat mahallini, mihrap tacı Kestanepazarı Camisinin mihrabını süslemektedir. Mihrabının üzerindeki geniş kitabe frizi de Agora da saklanmaktadır.”

Zeki Ata, tamamı yıkık vaziyette olan caminin çatısının 1975, mihrabının da 1990 yılında tamir edildiğini hatırlattı.

28.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tampon bölgede yatan tarih

  Bir değer olarak hoşgörü ve eğitim

  Tarık Buğra, hikâye yarışmasıyla anıldı

  Kazılar tamam, sıra restorasyonda

  Kosova’da Osmanlı asırları

  Netten yasal film indirilebilecek

  632 yıllık camiye yoğun ilgi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004