Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Üniformalı siviller

Hemen herkes, hayatının belirli döneminde dar bir çevrede dışa kapalı yaşamanın insanları nasıl etkilediğini görmüştür.

Ben bunu en somut şekilde askerlik dönemimde ve bir de teknede “Mavi Yolculuk” yaptığım zaman görmüştüm. Askerdeyken, dış dünyayı tamamen unutmuş ve bölük komutanından ya da alay komutanından başka kimse hakkında konuşmaz olmuştuk. Mavi Yolculuk’ta geçen günler süresince de, teknedeki insanların tek ilgi konusu, teknedeki diğer insanlar oluyordu.

Bu deneyimleri hatırlar ve medyayı izlerken, şu anda Türkiye’de insanların sadece “Kim Cumhurbaşkanı olacak” sorusuna kilitlendiği duygusuna kapılıyorum. Sanki bütün dünya ve tüm Türkiye Ankara’nın Çankaya semtindeki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün duvarları içinde yaşıyor... Yurt ve dünya gerçekleriyle bütün iletişim kesilmiş durumda. Ne dün ne de yarın var. İnsanların ve toplumun gelecekten beklentileri de, Çankaya’da kimin bundan sonra 7 yıl kalacağına bağlı sanki.

Özkök’ün vizyonu

Bunun herkes için böyle olmadığını, önceki gün Anadolu Ajansı’na demeç veren Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök hissettirdi bana. Org. Özkök, Barzani’nin hepimizi kızdıran çıkışları konusunda düşüncesi sorulduğunda şu cevabı verdi:

- Kuzey Irak’taki liderler bazen hiç kabul edilmesi uygun olmayan çok mübalağalı söylemlerde bulunuyorlar. Türkiye gibi kocaman bir devlete, başka bir ülkeye güvenerek laf söylemek, tehlikelidir. Her kabadayı bir laf söylüyor diye çok ciddiye de almamak lazım. Bazen insanlar durumunu kuvvetlendirmek için bir şeyler konuşuyor. “Asacağım, keseceğim” demek başka, yapmak başka. Şartlar nasıl gelişir bilemezsin. Fert başına geliri 15 bin dolar olmuş, AB’ye girmiş, ekonomik refahı sağlamış, sosyal tabakalaşmasını düzene sokmuş bir Türkiye olursa Diyarbakır’da o bir iş tutabilir mi?

Evet... Herhalde benim gibi pek çok insan da, bu sözlerin, şu anda Türkiye’de duyulmak istenen sözler olduğunu düşünmüştür.

Çankaya’da kimin olacağı siyasi açıdan önemli tabii. Ama siyasetten beklenen, koltuklara kimin oturacağı değil, koltuklarda oturanların ülkenin yarınına ne ölçüde katkıda bulunacağıdır.

Güncel koltuk kavgalarının taraflarının sonsuza kadar aynı kavgayı sürdüremediklerini defalarca görmedik mi? Mezarlıklar vazgeçilmez sanılan insanlarla dolu değil mi neticede?

Baykal’ın vizyonu

Bir asker olan Hilmi Özkök, kişi başına geliri 15 bin dolar olmuş, AB’ye girmiş bir Türkiye’den söz ettiği sırada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin düzenlediği “Gündem 2007” toplantısındaki konuşmasında AB ile ilişkileri tangoya benzetiyor, tangonun iki kişiyle yapıldığını söyledikten sonra şöyle diyordu:

- Türkiye ne yaparsa yapsın, tam üye olma iradesinde bulunmayacak. Tam üyelik olmadığını bildiği halde bazıları, tam üyelik varmış gibi davranıyorlar...

Barzani’nin açıklamasıyla birlikte tekrar gündeme gelen Irak konusunu da değerlendiren Baykal şöyle konuşuyordu:

- Türkiye’nin Irak politikası iflas etmiştir. Ağzının payı verilmiştir veya verilmemiştir önemi yok. Uygulanan Irak politikaları yanlıştır. Buna bağlı olarak da terörle mücadele politikaları da iflas etmiştir.

Üniformalı siviller

Okurlarım geçen hafta yazdığım “Üniformalar aynı olsa da onları giyenler farklıdır” başlıklı yazıda şunları vurguladığımı belki hatırlar:

- Aslında üniform görüntülerin içindeki çok seslilik, gerçekten çok zor fark edilir. Onları giyenlerin farklı geçmişlere, farklı dürtülere ve reflekslere sahip insanlar oldukları pek düşünülmez bile. Giysileri de dış görünüşleri de birbirlerine benzemeyen sivil toplumdaki pek çok insan, “Kamu sorumluluğu”nu, üzerlerinde üniforma taşıyan pek çok kamu görevlisinden daha fazla hissetmez mi? Veya pek çok üniformalının da, sivil giysilerin içindekilerden daha özgürlükçü olduklarını görmez misiniz?

Bütün vücut salgılarını “Çankaya’ya kim çıkacak” sorunsalına göre ayarlamış Ankaralıların ve pusulaları Ankara’dan başka yönü göstermeyenlerin, dünyayı ve Türkiye’yi de arada bir hatırlamaları gerekiyor.

Bu ülkede insanlar “Battık, bittik” diyenleri değil, “21’inci Yüzyıl Türk asrı olacaktır” diyenleri tuttu ve sevdi. Bu bundan sonra da böyle olacak.

Sabah, 13 Nisan 2007

Mehmet BARLAS

14.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Üniformalı siviller

  Büyükanıt Paşa’ya sorular

  Gerçeğin ta kendisi...

  Ne zaman normalleşiriz?

  Demokratik bir ülkede...

  Karar Meclisin


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004