Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin’e boykot kaldırılsın

Uluslar arası yardım kuruluşu Oxfam, Avrupa Birliği’nin Filistin’e uyguladığı ekonomik boykotu kaldırmasını istedi. Oxfam Başkanı Jeremy Hobbs, AB Dışişleri Bakanları’nın 23-24 Nisan’da Lüksemburg’a gerçekleştireceği toplantıya değinerek, “AB dışişleri bakanları gelecek toplantıda Filistinliler’in AB’ye olan inancını yeniden sağlama fırsatını kaçırmamalılar” dedi.

AB’nin yeni Filistin Birlik Hükümeti’nin kuruluşunu memnuniyetle karşılamasına rağmen yardım ödemelerini gerçekleştirmediklerini anlatan Hobbs, “Filistin kurumlarının çökmesi ve güvensizliğin artmasıyla birlikte uluslar arası yardımın tekrar başlaması daha fazla acı çekilmesini önlemek için gerekli bir adım” diye konuştu. Hobbs, ailelerin borç batağına saplandıklarını belirterek “Çocuklar okullardan alınıyorlar. Tüm aileler ilaç ve sağlık hizmetlerinden mahrum” diye konuştu.

Öte yandan Oxfam tarafından yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, ankete katılan 677 ailenin 5’te 4’ü boykotun uygulanmaya başlamasının ardından gelirlerinde bir düşüş yaşadı. Araştırmaya göre, ailelerin yarısı, gelirlerinin yarısından fazlasını kaybetti.

AB, Hamas iktidara gelmeden önce Filistin hükümetinin ekonomik açıdan en büyük yardımcısıydı. Ancak Mart 2006’da Hamas’ın iktidara gelmesiyle Ortadoğu Dörtlüsü olarak adlandırılan Rusya, ABD, AB ve Birleşmiş Milletler, Filistin’e yaptıkları yardımları dondurma kararı almıştı.

Ortadoğu Dörtlüsü, ekonomik ambargonun kaldırılması için Filistin hükümetinin şiddetten vazgeçmesi, daha önce İsrail’le imzalanan anlaşmalara uyması ve İsrail’i tanımasını şart koşuyor.

/ LONDRA

14.04.2007


 

Filistin kampı BM temsilcisini şok etti

Lübnan’da bulunan Filistin kampını ziyaret eden Birleşmiş Milletler Çocuk ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Radika Coomaraswamy, gördüğü manzara karşısında şok olduğunu dile getirdi.

Temsilci, İsrail’in geçen yıl Lübnan’da Hizbullah’a karşı yürüttüğü savaşın, uluslar arası hukukun ihlâli olduğunu söyledi.

Şatilla kampındaki Filistinlileri üç gün süreyle ziyaret eden BM Temsilcisi, yaptığı yazılı açıklamada İsrail’in Hizbullah’a karşı yapmış olduğu savaştan dolayı en çok çocukların mağdur gördüğünü söyledi. Şatilla kampında yaşayanların bir an önce daha iyi şartlarda barındırmalarını talep eden Coomaraswamy, “Eğitim, sosyal hak ve istihdam konularında bu insanlara imkânlar oluşturulmalı” dedi.

/ NEW YORK

14.04.2007


 

Irak Meclisi saldırıyı kınadı

Iraklı milletvekilleri, önceki gün parlamento binasında meydana gelen intihar eyleminin ardından dün olağanüstü oturumda bir araya geldiler. Saldırıdan kısa süre sonra devlet televizyonunda dün bir konuşma yapan Parlamento Başkanı Mahmud Meşhedani, milletvekillerinin tatil günü olan Cuma günü bir araya gelerek “terörizme meydan okuyacaklarını” belirtmişti.

Bu arada Amerikan ordusu, Irak parlamentosunda düzenlenen saldırıdaki ölü sayısını 1 olarak açıkladı. Ordu açıklamasında, daha önce 8 olarak bildirilen ölü sayısı 1’e indirildi. Buna karşın Iraklı milletvekilleri ve diğer yetkililer saldırıda 2 milletvekilinin öldüğünü belirtti.

Meclisteki toplantı Kur’ân-ı Kerim’den ayetlerin okunmasıyla başladı. Televizyondan canlı yayımlanan toplantıya katılımın az olduğu gözlendi.

Öte yandan Meclis basın bürosu başkanı Muhammed Ebu Bekir, toplantının başlamasından önce yaptığı açıklamada, uygulanan sıkı güvenlik tedbirleri ve Cuma günü araçlara uygulanan trafik yasağı sebebiyle milletvekillerinin meclise ulaşmakta güçlük çektiğini, çoğu milletvekilinin de yaralı arkadaşlarını ziyarete gittiğini belirtti.

/ BAĞDAT

14.04.2007


 

Irak Meclis Başkanı: Dışarıdan uzanan eli keseriz

rak Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani, ‘’İçişlerimize karışanların elini keseriz’’ dedi ve ‘’Türkiye Kerkük’e karışırsa biz de Diyarbakır’a karışırız’’ diyen Kuzey Irak’taki yerel yönetimin lideri Mesud Barzani’ye sahip çıktıklarını açıkladı.

Meclis Başkanı Muhammed Meşhedani, “Komşu ya da başka bir ülkeden her kim Irak’ın içişlerine karışmaya kalkarsa, hiçbir müdahaleye izin vermeyeceğiz. Daha önce de olduğu gibi dışarıdan uzanan eli keseriz. Bugün olmasa yarın kesilecektir. Buna komşu ülkeler de dahildir” dedi. Meşhedani, Kuzey Irak’taki özerk Kürt Parlamentosu ve Mesud Barzani’ye destek verdi. Mahmud Meşhedani, “Barzani’yi kucaklıyorum. Sizin tutumunuz bizim tutumumuzdur” diye konuştu.

KERKÜKİ: OPERASYON SAVAŞ İLÂNI OLUR

Kürt Bölge Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kemal Kerküki ise, Büyükanıt’ın Kuzey Irak’a “Operasyon yapılmalı” açıklamasına, “Kürdistan bölgesine operasyon düzenlemek kolay bir iş değildir. Askerî bir operasyon, Irak’a karşı doğrudan savaş ilânı sayılacaktır” iddiasında da bulundu.

14.04.2007


 

“Büyükanıt’ın açıklaması gerilimi arttıracak”

İngiliz gazetelerinden Financial Times, önceki günkü basın toplantısında Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yapılması gerektiğini söyleyen Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın bu sözlerinin Türk ve Kürt liderler arasındaki söz düellosuyla başlayan gerilimi daha da tırmandırabileceği yorumunu yaptı.

Gazetede şu yorumlara yer verildi; “Amerika, Irak’ı daha da istikrarsızlaştırabileceği gerekçesiyle böyle bir operasyona karşı çıkıyor. Büyükanıt’ın açıklamalarının böyle bir operasyon konusunda, yaklaşan cumhurbaşkanlığı öncesinde hem Türk siyasî liderleri hem de buna izin vermesi için ABD üzerindeki baskıyı artırmayı amaçladığı anlaşılıyor.

ABD, Türk ordusunun yaptığı bazı açıklamaların iç politikaya yönelik olduğunu düşünmekle birlikte, hemen değilse bile Türkiye’nin Kuzey Irak’a girme olasılığı bulunduğuna inanacak”.

Times Gazetesi de aynı konuyla ilgili haberinde şu ifadelere yer verdi: “Askerî harekât son çare olarak görülüyor. Zira uzmanlar bunun Washington’la ilişkileri zora sokacağını ve seçimler öncesinde Başbakan Erdoğan’ın partisi içindeki Kürt milletvekilleri arasında isyana neden olabileceğini söylüyorlar”.

14.04.2007


 

Barzani’nin sözleri Kürtlere zarar veriyor

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Lideri Mesut Barzani’nin Türkiye’ye yönelik açıklamalarının, ‘’en çok Kürtlere zarar verdiğini’’ söyledi. Ergeç, Irak’ın kuzeyindeki yönetimin özellikle Türkiye’ye ile iyi ilişkiler kurması gerektiğini belirtti.

Sorumluluk sahibi birinin yapacağı açıklamalara çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Ergeç, “Geçmişte, bugünde ve gelecekte beraber olacakları Türkiye’yi böyle hiç kimseye fayda getirmeyen demeçler vererek, tırmandırmamak lazım’’ dedi. Türkiye’ye yönelik yapılan açıklamalara dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Ergeç, şöyle dedi: “Barzani’nin açıklamaları en çok Kürt kardeşlerimizin çıkarına zarar vermektedir. Bu tür açıklamalar kimsenin yararına olmaz.’’

/ DİYARBAKIR

14.04.2007


 

Çin, Japonya arasında “beyzbol diplomasisi”

Japonya’ya tarihi bir ziyarette bulunan Çin Başbakanı Ven Jiabao, bu ülkenin bir numaralı sporu beyzbolu oynayarak Japonların gönlünü fethetti.

Japonya ile buzları eritmek için “beyzbol diplomasisi” başlatan Başbakan Ven, bir oyuncunun formasını giyerek, Kyoto’daki Ritsumeikan Üniversitesi’nde bir beyzbol maçının başlama vuruşunu yaptı.

Japon medyası, beyzbol tutkunu Japonların gönlünü fetheden bu hareketi, 1971’de Amerikan ulusal masa tenisi takımının, dostluk maçı için Çin’e davet edilmesiyle başlatılan ve “ping-pong diplomasisi” adı verilen iki ülke arasındaki yakınlaşma çabalarına benzetti.

/ KYOTO

14.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004