Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dosya ortada kaldı

9 Kasım 2005’te Umut Kitabevinin bombalanmasıyla ilgili dâvâ, şu an hâlâ Yargıtay’da. Yargıtay 9. Dairesi sanık astsubaylara Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği 39 küsur yıllık cezaları bozmuş, dâvâya askerî mahkemenin bakması gerektiğini bildirmişti. HSYK’nın Van’daki eski mahkeme heyetini tayinlerle dağıtmasının ardından kurulan yeni heyet, bu karara uyup dosyayı Van askerî mahkemesine yollamıştı. Müdahil avukatların temyize başvurması üzerine, dosya tekrar Yargıtay’da.

Emekli generallerin itirafları sürerken, Şemdinli olayında aradan iki yıl geçmesine rağmen hâlâ bir neticeye varılamadı.

9 Kasım 2005’te Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili dâvâ, hâlâ Yargıtay’da. Yargıtay 9. Dairesi sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve üçüncü sanık Veysel Ateş’e Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 39 küsur yıllık cezaları bozmuş, dâvâya askeri mahkemenin bakması gerektiğini söylemişti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Van’daki eski mahkeme heyetini tayinlerle dağıtmasının ardından kurulan yeni heyet, bu karara uyup dosyayı Van’daki Askerî Mahkeme’ye yollamıştı. Müdahil avukatların temyize başvurması üzerine, dosya yeniden Yargıtay’da.

KARDAŞ: YÜZLEŞME YOLUNU

AÇMA İRADESİ YOK

Eski askeri hakim Ümit Kardaş, bu sürecin, askerî ve sivil yargı diye bölünmüş yargının çift başlı olma sorununun ne kadar büyük olduğunu gösterdiğini belirterek, “Geçmişle siyaseten yüzleşmenin yolunu açmak gibi bir iradenin olmadığını da gösterdi. Güç odakları arasında, varolan durumun devam etmesiyle ilgili bir mutabakatın varolduğu ortaya çıktı” yorumunu yaptı.

Kardaş, bunun en temel göstergesinin, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, bugünün Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı da içeren iddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya’nın bugün avukatlık da yapamayacak şekilde HSYK tarafından meslekten ihraç edilmiş olması olduğunu söyledi. Kardaş, Şemdinli olayının üzerinden geçen iki yılın, Türkiye’de dokunulmaz olanları gösterdiğini söyledi.

Sanık Kaya için “Tanırım, iyi çocuktur” diyen Büyükanıt, 12 Nisan’daki basın toplantısında, Şemdinli dâvâsı için “hukuk cinayeti” diye konuşmuştu.

Kardaş, bu süreçte “Bugün fütursuzca savaş çığırtkanlığı yapıyor” dediği medyanın da “katkısı” olduğunu ifade etti. Toplumun bu yüzleşmeyi talep etmediğini anlatan Kardaş, “Toplumda böyle bir destek olsaydı, zaten Şemdinli dâvâsında aşama kaydedilirdi” diye konuştu.

Eski askeri hakim Kardaş, hükümetin, emniyetin ve askerin “hassasiyetlerine teslim olduğunu” ifade ederek, buna örnek olarak, Polis Vazife ve Salahiyet Yasası (PVSK) değişikliğini ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesiyle ilgili tutumunu gösterdi.

TANRIKULU: ŞEMDİNLİ DAHA FAZLA

DAYANIŞMA GEREKTİĞİNİ GÖSTERİYOR

Dâvânın müdahil avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu’nun ise Şemdinli süreciyle ilgili görüşleri şöyle:

“Türkiye’de çetelerle, hukuk dışı örgütlenmelerle mücadelenin zorluğunu, Türkiye’nin kendi geçmişiyle yüzleşmeye hazır olmadığını bir kez daha gösterdi. Yargıç ve savcı bağımsızlığına müdahalenin yargının kendi kurumlarından da geldiğini ortaya koydu.”

Hakim ve savcılara bomba attırdığını, Şemdinli’ye roket attırdığını söyleyen eski askerlerin ifşaatlarınınsa, “Türkiye’de Kürt sorunun çözümünün nasıl engellendiğini, şiddetin tırmandırıldığını ortaya koyduğunu” düşünen Tanrıkulu, “Bu da çözüm için daha fazla dayanışma, bir arada mücadele gerektiğini gösteriyor” dedi.

fazla dayanışma gerektiğini gösteriyor

/ İSTANBUL/DİYARBAKIR

11.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Silâh taciri ‘Vatansever’ler serbest

  Dosya ortada kaldı

  Erdoğan: Kazanımlardan geri adım olmaz

  Halk anayasa için duyarlı

  Başörtülü master

  Bu yasak bitmeli

  Kabakcı: Kızımın hür olarak okuyacağı günleri bekleyeceğim

  Peres ve Abbas Mecliste konuşacak

  Kral Abdullah: İlişkilerimiz güçlenecek

  Gül: İsrail’in izahatı bizi memnun etti

  Çelik: Yanlışımız varsa yargıdan döner

  134’üncü başörtüsü eylemi yapıldı

  Beklenen kanun Meclise geliyor

  AB desteğinde aslan payı Türkiye’nin

  TRT Genel Müdürlüğünün talibi çok

  Edirne yağmura teslim oldu

  Çevrede 2008 hedefleri

  Marmara Denizi’nde tsunamiye hazır olalım

  STK’lar müzakere sürecine dahil edilmeli

  İnternete sıkı takip

  İlkel teleferiklere denetim geliyor

  İslâm Konseyi Başkanı Beri: İngiliz hükümeti, Müslümanları incitmesin

  Ekmek zammına dâvâ

  Yeşil kartlı ekmeği ucuza alacak

  Erzurum’da kutup soğukları

  Konyalılar, suyu tasarruflu kullanıyor

  Kayseri de ‘akbil’lenecek


 Son Dakika Haberleri