Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bir toplumda din vardır

AB heyetinin Türkiye'ye yaptığı ziyarette "demokrasi rüzgârları" esti. Çeşitli laiklik uygulamalarının olduğunu belirten AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso "Demokratik laiklikte, bir din yokmuş gibi davranamayız, bir toplumda din vardır. Din özgürlüğüne de saygı gösterilmesi lâzım. Bireyler tercihlerinde bunu hissedebilmeli. Demokratik laiklik dediğimiz bu. AB olarak bizim laiklik anlayışımız da budur" dedi

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Komisyon’un Türkiye ile ilgili çalışmalarının bir “müdahale” olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip etmek Komisyonun sorumluluğu, görevidir” dedi.

Ankara’daki yoğun temaslarını tamamlayan Barroso, dün sabah saatlerinde geçtiği İstanbul’da öğle yemeğinde Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Yemek öncesi bir konuşma yapan Barroso, Türkiye’nin AB sürecinde ileriye doğru gittiğini, bu sürece tüm AB devletlerinin destek verdiğini kaydetti. Bu yılda başka müzakere başlıklarının açılacağını anlatan Barroso, bunun büyük önem taşıdığını belirtti. Jose Manuel Barroso, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki ekonomik, sosyal ve siyasî gelişmeleri çok dikkatle izlediğini belirterek, bu yöndeki çalışmaların “müdahale” olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. Barroso, “Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip etmek Komisyon’un sorumluluğu, görevi” dedi. Türkiye’deki siyasî reformlara ivme kazandırılması gereğini de vurgulayan Barroso, bu çerçevede ifade özgürlüğünün genişletilmesinin çok önem taşıdığını söyledi. Barroso, Türkiye’nin ilerleme sağlaması gereken alanlar arasında ombudsman, Sayıştay, sosyal hakları ve din özgürlüğünü de saydı. Ankara’da hem hükümet hem de muhalefet ile biraraya geldiğini hatırlatan Barroso, reformlar konusunda “geniş mutabakat”ın önemine vurgu yaptı. Komisyon Başkanı Barroso, Türk ekonomisine değinirken de Türkiye’nin ticaretinin yüzde 50’sinin AB ile yapıldığına, AB’nin 7. büyük ticaret ortağı olduğuna dikkat çekti. Barroso, Gümrük Birliği’nin çok popüler olmadığını da kabul etti.

“KAZAN -KAZAN İLİŞKİSİ”

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, yaptığı konuşmada ise, Türkiye’nin AB’ye dinamizm katacağını, rekabet gücünü artıracağını söyledi. Türkiye’nin AB sürecini, hem Türkiye, hem de AB için bir “kazan-kazan” ilişkisi olarak gördüklerini belirten Babacan, “Bir arada sinerjinin oluşacağı, bir arada daha farklı daha güzel yarınlara doğru gideceğimiz bir Avrupa Birliği istiyoruz ve bunun için biz Türkiye olarak çalışıyoruz” diye konuştu.

Önceki gün Ankara’da temalarda bulunan Barroso, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile biraraya geldi, Meclis’te muhalefet liderleri ile görüştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onuruna verilen yemeğe katılan Barroso, Meclis Genel Kurulunda konuştu. Barroso Meclis’te özetle şunları söyledi:

“Türkiye, AB ile 2005’te katılım müzakerelerine başladı. Ama her müzakerede olduğu gibi, neticenin önceden garanti edilmesi mümkün değildir. Demir perdenin düşmesi, çok daha yeni ve karmaşık problemlerin ortaya çıkmasıyla, ülkeniz şu anda tam merkezde yer alan bir oyuncu konumuna gelmiştir. Türkiye, laik, demokratik bir cumhuriyet olduğunu göstererek, Avrupa’ya gayet iyi entegre olmuş, baskın bir şekilde nüfusu Müslüman bir ülke olarak, dünya üzerindeki kökten dinci eğilimlere çok güçlü bir alternatif sunmaktadır.

12.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Alper Görmüş'e beraat

  Bir toplumda din vardır

  Alaattin Çakıcı’ya “Ergenekon” sorgusu

  Teslim olan provokatör: Vatan sağolsun

  Başörtüsü düzenlemesi yeni Anayasayla yapılmalıydı

  CHP yine mahkemede

  Fırat: CHP’den darbe tehdidi aldık

  Bahçeli: Milliyetçiler sokakta olmayacak

  Emekli askerlerin JİTEM soygunu

  Uslu: Kıyafet kontrolü var, güvenlik kontrolü yok

  Teröristlere karşı “akıllı karakollar”

  Genelkurmay’dan yeni güvenlik bölgeleri

  Soylu: Demokrasi nezle olursa, ekonomi öksürür

  Güvenlik için emniyet, müftülük el ele

  Üniversitede bilim değil, ‘Eylem Günleri’

  Polis korumasında ilçeye gelebiliyor

  Rektör Akaydın istifa etmeli

  50 ülke, çocuk ölümlerini engelleyemiyor

  Gıda boyaları Avrupa’da yasaklanabilir

  Bulduğu parayı polise götürdü

  İnterneti milyonlarca virüs sardı

  Yahoo, Google ile ittifak arıyor

  İstanbul’da yerel yönetim buluşması


 Son Dakika Haberleri