Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İnterneti milyonlarca virüs sardı

Bilgisayar virüslerine karşı yazımlar üreten Symantec, dolaşımdaki virüs ve trojan adı vedilen casus programların sayısının bir milyonu aştığını duyurdu.

BBC’nİn haberine göre, firma altı ayda bir yayımladığı İnternet Güvenliğine Yönelik Tehditler raporunda bu programların çoğunun son bir yılda üretildiğini belirtti. Symantec’in raporu geçen yılın ikinci yarısını kapsıyor. Bu dönemde 499 bin 811 yeni virüs programının tesbit edildiği belirtilen raporda, geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 136’lık bir artış olduğu ifade edildi. Raporda 2007 yılı genelindeyse 711 bin 912 virüs programının tesbit edildiği belirtildi. Böylece firmanın veri tabanındaki virüs programlarının toplam sayısının 1 milyon 122 bin’e ulaştı. Bu yüksek artış, virüs programlarını yayanların casus trojan yazılımlarla bilgisayarlara ulaşıp, diğer virüs programlarını da bunlara aktarabilmeleriyle açıklanıyor. Artışın bir diğer açıklamasıysa, dijital suçluların bu konuda giderek daha uzmanlaşması. Buna göre dijital ortamdaki suç çeteleri, programcıları grup halinde işe alıyor. Bu programcıların yazdıkları virüs programları karşılığında ücret istemesi sebebiyle, çeteler çaldıkları bilgilerle mümkün olduğu kadar çok para kazanabilmek için devamlı yeni kurban arıyor.

VİRÜS NEDİR?

Bilgisayar virüsleri, bilgisayarın çalışmasını engelleyecek, verileri kaydedecek, bozacak veya silecek ya da kendilerini Internet üzerinden diğer bilgisayarlara yayarak yavaşlamalara veya başka sorunlara sebep olacak şekilde tasarlanmış yazılım programlarıdır. İnsanlara bulaşan virüslerin 24 saatte geçen grip mikrobundan Ebola virüsüne kadar çeşitli türevleri olduğu gibi, bilgisayar virüsleri de muzip virüslerden oldukça zarar verici olanlarına kadar yeni ve çeşitli biçimlerde görülür. Ancak biraz bilgi ve birkaç koruma önlemiyle, virüslere karşı daha az savunmasız olabilir ve etkilerini azaltabilirsiniz. Bilinen virüslerin hiçbiri bilgisayarınızdaki disk sürücüleri veya monitörler gibi donanımlara zarar verme becerisine sahip değildir. Fiziksel zarar verebilen virüslerle ilgili uyarılar genelde asılsız veya yanlış bilgilerdir.

VİRÜSLER NASIL ÇALIŞIR?

Temel virüsler genelde yeterli bilgisi olmayan bilgisayar kullanıcıları tarafından farkında olmadan paylaşılır veya gönderilir. Solucanlar gibi daha karmaşık olan virüsler, bir e-posta paylaşma uygulaması gibi diğer yazılımları denetleyerek kendilerini otomatik olarak çoğaltabilir ve diğer bilgisayarlara gönderebilir. Truva atı adı verilen belirli virüsler (adlarını efsanevî Truva Atı’ndan alırlar), faydalı bir program gibi görünerek kullanıcıların aldanıp onları karşıdan yüklemelerine yol açabilir. Bazı Truva atları, beklenen işlemleri yerine getiriyor gibi görünürken bir yandan da sisteminize veya ağa bağlı diğer bilgisayarlara zarar verebilir.

Bu farklı virüs türleri ve nasıl çalıştıkları konusunda bilgi sahibi olmak faydalı olmasına karşın, en önemli nokta, bilgisayarınızı en son güncelleştirmeler ve virüsten koruma araçlarıyla güncel tutmanız, en son tehditler hakkında bilgi sahibi olmanız ve Internet’te gezinirken, dosya karşıdan yüklerken veya ekleri açarken birkaç temel kurala uymanızdır. Bilgisayarınıza bir virüs bulaştığında, virüsün türü veya nasıl bulaştığı konuları, onun temizlenmesi ve sonraki bulaşmaların engellenmesi gereğinden daha az önemsizdir.

TOLGA ŞENTÜRK / TOLGA ŞENTÜRK

12.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Alper Görmüş'e beraat

  Bir toplumda din vardır

  Alaattin Çakıcı’ya “Ergenekon” sorgusu

  Teslim olan provokatör: Vatan sağolsun

  Başörtüsü düzenlemesi yeni Anayasayla yapılmalıydı

  CHP yine mahkemede

  Fırat: CHP’den darbe tehdidi aldık

  Bahçeli: Milliyetçiler sokakta olmayacak

  Emekli askerlerin JİTEM soygunu

  Uslu: Kıyafet kontrolü var, güvenlik kontrolü yok

  Teröristlere karşı “akıllı karakollar”

  Genelkurmay’dan yeni güvenlik bölgeleri

  Soylu: Demokrasi nezle olursa, ekonomi öksürür

  Güvenlik için emniyet, müftülük el ele

  Üniversitede bilim değil, ‘Eylem Günleri’

  Polis korumasında ilçeye gelebiliyor

  Rektör Akaydın istifa etmeli

  50 ülke, çocuk ölümlerini engelleyemiyor

  Gıda boyaları Avrupa’da yasaklanabilir

  Bulduğu parayı polise götürdü

  İnterneti milyonlarca virüs sardı

  Yahoo, Google ile ittifak arıyor

  İstanbul’da yerel yönetim buluşması


 Son Dakika Haberleri