"Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Suriye’den İran’a destek

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer enerji faaliyetlerinin kararlılıkla sürdürüleceğini söyledi. Ahmedinejad, İran’ı ziyaret etmekte olan Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, “Barışçıl amaçlı ve yasal nükleer enerji haklarımızdan bir adım bile geri atmayacağız” dedi. Ahmedinejad, “Nükleer haklarımızı gözeten her türlü diyaloğa ve müzakereye hazırız” ifadesini kullandı.

Esad da konuşmasında, “İran’ın nükleer enerji elde etme hakkını desteklediklerini” söyledi. Konuk Cumhurbaşkanı, “Suriye, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili uluslar arası yasalara büyük önem veriyor. Bu şartlarda İran’ın da diğer ülkeler gibi uranyum zenginleştirme ve nükleer santraller kurma hakkı var” ifadesini kullandı.

Ahmedinejad ve Esad, iki ülkenin bölgede barış ve istikrar için rolü ve işbirliği olduğunu söyledi.

Liderler, Tahran-Şam ilişkilerini bozmaya yönelik girişimlerin sonuçsuz kalacağını kaydetti.

Görüşmelerde ikili, bölgesel ve uluslar arası diğer konuların da değerlendirildiği belirtildi. Esad’ın ayrıca İran’ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Göreve geldiği 2000’den bu yana 6. kez İran’ı ziyaret eden Esad’ın, temaslarını tamamlayarak bugün ülkesine döneceği belirtildi.

/ TAHRAN

04.08.2008


 

Gazze’de kardeş kavgası

Hamas'ın geçen hafta Gazze sahilinde meydana gelen patlamaların sorumlusu olarak gördüğü, Gazze’nin doğusundaki Secaiye mahallesinde yerleşik El Fetih yanlısı Hillis ailesine karşı başlattığı operasyonda ölenlerin sayısı 9’a yükseldi.

Yaralananların sayısının da 90’ı aştığı bildiriliyor. Hamaslı polisler ile aile arasında meydana gelen çatışmalarda yaralananların 12’sinin çocuk olduğu, yaralılardan 8’inin durumunun ağır olduğu bildirildi. Çatışmalar sırasında Filistin televizyonuna konuşan Secaiye’deki bir kadın, evlerinde hiç erkek olmadığını, sadece çocuk ve kadınların bulunduğunu, buna rağmen Hamaslı güçlerin evlerine girerek ateş açtıklarını ve evi aradıklarını söyledi. Hamas’ın, kuşatma altında tuttuğu, İsrail sınırına yakın Secaiye mahallesine gazetecilerin girmesine izin vermediği belirtiliyor. Ancak, Hamaslı güçlerin ailenin yaşadığı mahallenin içlerine giremediği, mahalleden sık sık silâh seslerinin duyulduğu ve Hamas’a karşı direnişin devam ettiği belirtiliyor.

Öte yandan, çatışmaların ardından, İsrail’in sınırlarından geçerek Gazze’ye geçmelerine izin verdiği Filistinlilerin sayısının da 180’i aştığı ifade edildi. İsrail’in Erez ve Nahal Oz geçişlerinden sınırı geçen Hillis ailesi üyelerinden yaralı durumdaki 16’sı, Aşkelon ve Ber Şeva’daki hastanelerde tedavi altına alındı. İsrail Savunma Bakanlığının, Mısır’ın yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Başbakan Selam Feyyad’ın isteği üzerine El Fetihlilerin ve Hillis ailesi üyelerinin geçişlerine onay verdiği belirtildi. Gazze’de geçen hafta meydana gelen ve 5’i Hamas üyesi, biri çocuk 6 kişinin öldüğü patlamaların ardından, olayı El Fetihlilerin düzenlediğinden şüphelenen Hamas, 200’den fazla El Fetih yanlısını tutuklamıştı. Dün de El Fetih’in Gazze’deki üst düzey lider ve temsilcileri Hamas tarafından tutuklanmış, bunlardan El Fetih sözcüsü İbrahim Ebu Neca bugün serbest bırakılmıştı.

Hamas, 2007’de Gazze’de yönetimi ele geçirdiği Haziran’daki çatışmalardan sonra, ilk kez El Fetihlilere karşı bu denli büyük bir tutuklama ve operasyona girişmiş bulunuyor. Gazze’deki Hamas polisi sözcüsü İslam Şahvan, operasyonda polislerin mahalledeki bazı binalarda yerleşik keskin nişancılar ile ateş açanları ve yaralı silahlı kişileri ele geçirdiklerini bildirdi. Bazı aile üyelerinin “kadın” kılığında kaçmaya çalıştıklarını ifade etti. Geçen haftaki olaya karışanların tamamını yakalayıncaya kadar operasyonu sürdürmekte kararlı olduklarını belirten Şahvan, “Bu sadece başlangıç” diye konuştu.

/ KUDÜS

04.08.2008


 

Gizli anlaşmanın şahidi çıktı

BOSNA Sırp Cumhuriyeti’nin eski dışişleri bakanı Aleksa Buha, Bosna Savaşına son veren Dayton Anlaşması’nın mimarı Amerikalı Richard Holbrooke ile BM savaş suçları mahkemesine çıkarılan eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç arasında, Karaciç’in yargılanmayacağı konusundaki bir anlaşmaya şahit olduğunu iddia etti.

Aleksa Buha, Sırbistan radyosuna yaptığı açıklamada, “Holbrooke’un, kendisine, Karaciç’in siyasi hayattan tamamen çekilmesi durumunda BM savaş suçları mahkemesiyle ilgisinin kalmayacağı konusunda açıkça taahhütte bulunduğunu” öne sürdü. 1998’e kadar dışişleri bakanlığı görevini yapan Buha, Holbrooke’un bu sözü “Belgrad’da 18-19 temmuz 1996 gecesi düzenlenen ve dönemin Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, dönemin Yugoslavya Dışişleri Bakanı Milan Milutinoviç ile eski Bosnalı Sırp liderlerden Momcilo Krajisnik’in de bulunduğu bir toplantıda” verdiğini ifade etti.

Karaciç, 12 yıl süren firardan sonra yakalanmış ve önceki gün Lahey’deki mahkemeye çıkarılmıştı. İlk duruşmada Karaciç, Bosna Savaşına son veren Dayton Anlaşması’nın mimarı Amerikalı Richard Holbrooke’tan kamu hayatından çekilmesi halinde mahkemeye çıkmayacağı yönünde güvence aldığını iddia etmiş, Holbrooke ise bu iddiayı yalanlamıştı.

/ BELGRAD

04.08.2008


 

Tayland, Kamboçya tapınağını işgal etti

KAMBOÇYA, Tayland askerlerinin iki ülke arasındaki sınırda bulunan bir tapınağı daha işgal ettiğini bildirdi.

Tayland Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise işgalden haberdar olmadıklarını söyledi. Kamboçya sınır muhafız birliğinden Binbaşı Sim Sokha, Taylandlı 70 dolayında askerin Perşembe gününden bu yana, 13. yüzyıl tapınağı Ta Moan Thom’u işgal ettiğini belirtti. Tapınak, Kamboçya’nın Tayland sınırındaki kuzeybatı bölgesinde, iki ülke arasında sorun olan Preah Vihear tapınağının birkaç yüz kilometre batısında bulunuyor. Sınırdaki 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear tapınağının çevresindeki topraklar yüzünden iki ülke arasında çok uzun zamandan beri mevcut olan sorun, geçen haftalarda Kamboçya’nın tapınağın UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmesi için başvurmasıyla yeniden canlandı. Her iki ülke de tapınak etrafındaki topraklardan 4,6 kilometre kare istiyor. Ancak antik tapınak civarındaki hudut şimdiye kadar kesin olarak çizilmedi. Uluslararası Adalet Divanı, 1962’de Preah Vihear ve etrafındaki toprağın Kamboçya’ya ait olduğuna karar vermişti. Tayland, tapınak civarındaki bölgeye Temmuz ortasında asker sokunca ortam iyice gerilmişti.

/ PHNOM PENH

04.08.2008


 

Beşşar’ın askerî yardımcısı ölü bulundu

SURİYELİ üst düzey bir yetkilinin ülkenin kuzeyinde ölü bulunduğu bildirildi.

El Hayat gazetesinin Londra’daki güvenilir kaynaklara dayanarak verdiği haberde, cesedi bulunan yetkilinin, Suriye yönetimine yakın ve “hassas dosyalar”dan sorumlu biri olduğu belirtildi. Lübnan Future News televizyonu da yetkilinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın askerî yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Süleyman olduğunu duyurdu. Haberde, cesedin liman şehri Tartus’taki bir otelde bulunduğu kaydedildi.

/ BEYRUT

04.08.2008


 

Tapınak’ta izdihamdan boğuldular

HİNDİSTAN'IN kuzeyindeki Himaçal eyaletinde bulunan Naina Devi tapınağında çıkan izdihamda 68 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis, ölenlerden 30’unun çocuk olduğunu belirtti. Bir dini festival çerçevesinde on binlerce kişinin toplandığı tapınaktaki izdihamda 45 kişinin de yaralandığı kaydedildi. PTI ajansı, izdihamın tapınağa giden yoldaki korkulukların yıkılması üzerine çıktığını duyurmuş, ilk belirlemelere göre 5 kişinin öldüğünü bildirmişti.

04.08.2008


 

Rekortmen robotlar

İsveç Vaesteroas üniversitesi öğretim görevlileriyle öğrencilerinin geliştirdiği “Dasher” adlı robotun 100 metreyi 10 saniyenin altında koşan ilk robot olduğu belirtildi.

Bir bilgisayardan aldığı komutlarla koşabilen robot, 1.80 cm boyunda, 35 kilogram ağırlığında. Robotla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Lars Asplund, robotun henüz tamamlanmadığını belirterek, ‘’Dasher 8 ayda bu hale getirildi ve koşmaya ayarlandı’’ dedi. Prof. Dr. Asplund’un başında olduğu robot projesinde 21 öğrencinin çalıştığı belirtilirken, koşucu olarak tasarlanan robotun ilerde değişik işlerde kullanılmasının düşünüldüğü kaydedildi.

04.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır