"Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Genç Yaklaşım ile tarihe yolculuk

AYLIK Genç Yaklaşım dergisi, tarih yapan, ama yazmayan, kendini başkalarından öğrenen bir milletin miras yedi çocukları olarak bu ay tarihin derinliklerine dalıyor. Dergi, tarihin gizemli ve tozlu raflarına dokunarak ve bize neler bıraktığına bakarak, yeni bir bilinç düzeyine ulaşmaya katkıda bulunmak amacında…

Her kesimin ayrı bir tarih anlatıcısı olduğu ülkemizde, hepimizin de ayrı ayrı bellekleri ve birikimleri toplanınca elde kalan hamasi bir söylenceden öteye gitmiyor. Tarihimize bu güne bakan yönleriyle bakmak ve birikimlerimizi korkularımıza feda etmeden yeniden keşfetmek zorundayız. Bunun için de geçmişimizle bu günümüz arasında köprü olabilecek genç beyinlere çok iş düşüyor. Tarihini yitiren bir milletin, hafızasını yitiren bir insandan farksız olacağını ve savrulmalardan kurtulamayacağını bilerek yola daha fazla bedeller ödemeden çıkmak gerekiyor.

Tarih dosyasında şu sorulara cevap aranıyor:

Başkalarının kendi inanç ve felsefelerine göre yazdığı tarihe bakarak biz kendi okumalarımızı nasıl yapabiliriz? Bu gün tarihimizi öğrenirken bile yabancı kaynaklara ve yabancı uzmanlara ihtiyaç duyuyorsak, bunun anlamı nedir ve bu durum bizi nereye götürür? Bize anlatılan tarih gerçekten yaşanmış mıdır? Geçip giden zamana ve yaşanmışlıklara bu günün medeniyeti nasıl bir elbise giydirmektedir? Giydirdiği bu elbise gerçekten tarihi sürecin yaşanmışlık ve geçmişi midir?

Aykut Tanrıkulu, “Evrilmek değil, yücelmek” diyerek, evrim tarihinin safsatasını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Latif Salihoğlu, “Cumhurla zıtlaşan Cumhuriyet” başlıklı yazısıyla yakın tarihin siyasî argümanını gözler önüne seriyor.

Recep Bozdağ, “Sabancı ödülü ve Osmanlı’ya yabancı kalmayan yabancılar” yazısıyla bir ödül ve arkasından bizi yansıtan çok çarpıcı sonuçlara ulaştıracak bizleri.

Mehtap Yıldırım, Ağustos ayının neden zaferler ayı olduğunu cevaplıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Faruk Birtek ile yaptığımız söyleşide, “Dünyanın en zengin tarihine sahibiz, ama farkında değiliz” diye sesleniyor Faruk Hoca.

Genç Yaklaşım kapak dosyası dışında okunacak diğer dosyalarla birlikte, yine dopdolu bir sayıyla okuyucularının karşısında.

04.08.2008


 

Mimar Sinan’ın köyünden festival geçti

MİMAR Sinan’ın doğduğu Kayseri’nin Ağırnas beldesinde, belediye tarafından düzenlenen 8. Kültür ve Sanat Festivali yapıldı. Festival faaliyetleri çerçevesinde, Merkez Valisi Nihat Canpolat, Kayseri Valiliği yaptığı dönemde Ağırnas beldesine olan katkılarında dolayı adının verildiği spor tesislerinin açılışını yaptı.

Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, festivalin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Vali Canpolat’ın beldelerine çok büyük destek verdiğini söyledi. Osmanbaşoğlu, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in desteği sayesinde de beldelerinin turizm merkezi haline geldiğini belirtti.

Canpolat da Ağırnas’ın ÇEKÜL Vakfı sayesinde önemli bir mesafe aldığını dile getiren Canpolat, beldenin kısa bir süre içinde hak ettiği yere geleceğinden emin olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Metin Sözen, Ağırnaslılar’dan beldelerine verilen emeğin değerini bilmelerini istedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, daha önceki hiçbir belediye başkanının Mehmet Osmanbaşoğlu’nun yöresi için yaptıklarını yapamadığını belirtti.

Faaliyetler çerçevesinde, tel cambazı Dr. Özdemir Turan ve sihirbaz Sabo gösteri yaptı, yerel san'atçılar konser verdi.

04.08.2008


 

Tiyatroya biletle değil, kitapla girilecek

ANADOLU Üniversitesi (AÜ) Tiyatro Anadolu oyuncuları, Eskişehir’deki kütüphaneleri bulunmayan ya da kitap eksiği olan köy okullarının bu ihtiyaçlarını karşılamak için kitap karşılığı oyun sergileyecek.

Profesyonel üniversite tiyatrosu AÜ Tiyatro Anadolu’nun oyuncularından ve Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Gökhan Soylu, AÜ’nün 50. kuruluş yılı faaliyetleri kapsamında, Eskişehir’in çevre köy ve ilçelerine düzenlenen tiyatro turnesiyle, insanları belki de ilk defa tiyatroyla tanıştırdıklarını kaydetti.

Güngör Dilmen’in yazdığı ‘’Deli Dumrul’’ adlı oyunun, yaz dönemindeki turne boyunca izleyenlerden yoğun ilgi gördüğünü anlatan Soylu, Tiyatro Anadolu öğrencilerinin hayat verdiği oyunun yönetmenliğini Arzu Turan’ın yaptığını bildirdi. Soylu, ‘’Eskişehir’e nasıl katkıda bulunabiliriz’’ diye düşünmeye başladıklarından Rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’nin teklifiyle çevre köylere bu oyunu taşımayı planladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: ‘’Çünkü şehir merkezinde yaşayanlarla kıyasladığımızda köylerde böyle bir sosyal faaliyet şansı yok. Dolayısıyla tiyatroyu hiç görmeyenlere de ulaşabilmek misyonunu taşıdığımız için buna karar verdik. Turne boyunca Tozman, Kayı, Ayvalı, İsmetpaşa, Cevizli ve Doğançayır Köyleri ile Çifteler ve İnönü ilçeleri olmak üzere toplam 8 yerleşim alanına ulaştık. Tiyatro Anadolu ekibi köy halkı tarafından en iyi şekilde ağırlandı ve her türlü imkân sağlandı. Ayrıca köy halkı tarafından öyle güzel karşılandık ki yemekler verildi, çaylar ikram edildi, sohbetler edildi. Hem bizim açımızdan hem onların açısından çok güzel bir paylaşım oldu. Turne boyunca gittiğimiz her yerde bunu yinelememizi istediler.’’

04.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır