"Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

İşçi çıkararak kriz aşılamaz

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ‘’ekonomik krizin panzehirinin sosyal devletin inşası ve bunun ilk adımlarından birisinin de asgarî ücretin vergi dışı bırakılması’’ olduğunu söyledi.

Kumlu, Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası’nın (TEKSİF) Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada siyasal alanda başlayan ve giderek bütün sektörleri etkileyen ekonomik krizin Türkiye’ye de yansımaya başladığını savundu. Türk-İş’in ‘’Krize Karşı Emek Masası’’na gelen bilgilere dikkati çeken Kumlu, kriz sebebiyle 5 bin 817, doğal gaz ve elektrik zamlarının etkisiyle de 18 bin 281 olmak üzere son bir yılda toplam 24 bin 98 işçinin işini kaybettiğini bildirdi.

Kumlu, krizden en çok etkilenen iş kollarından birinin tekstil olduğunu ifade ederek, dünya pazarlarının Çin istilâsından yavaş yavaş kurtulmaya başladığı bir dönemde patlak veren küresel krizin, zaten bıçak sırtında duran tekstil sektörüne büyük bir darbe indirdiğini söyledi. TEKSİF tarafından derlenen bilgilere göre, kayıt dışı dahil en az 200 bin tekstil ve konfeksiyon işçisinin işini kaybettiğini kaydeden Kumlu, kapanan fabrika ve atölye sayısının ise ilk tesbitlere göre bin 500 civarında olduğunu belirtti. Kumlu, dünyada yaşanan krizin temel sebebini ‘’sosyal devlet politikalarından uzaklaşılmasının bedeli’’ olarak gördüklerini belirterek, faturayı yoksul halka daha da yükleyerek krizin aşılamayacağını söyledi. Bunun yapılması halinde krizden çıkabilmenin tamamıyla hayal olacağını ifade eden Kumlu, şöyle konuştu:

‘’Bu dönemde işsizleştirme sistem açısından bir intihardır. Krizden çıkışın yolunu işçileri işten çıkarmakta bulan işverenlerimiz büyük hata yapmaktadır. Dönem, işsizleştirme değil, istihdamı geliştirme dönemidir. Bu sebeple İş Kanunu’nun iş güvencesine ilişkin yetersiz kalan hükümleri derhal gözden geçirilmeli, ‘çalışılan süre, iş yerindeki işçi’ gibi sınırlamalar işçi lehine genişletilmelidir.

Kriz, sosyal devletin tahribi sonucu ortaya çıkmıştır, çözüm de sosyal devletin yeniden ve daha güçlü olarak uygulanmasındadır. Şu bilinmelidir ki sosyal devleti güçlendirecek her adım, kriz için panzehir niteliğinde olacaktır. Yapılması gereken satın alma potansiyeli en yaygın kesimi oluşturan işçilerin, memurların, emeklilerin, çiftçilerin yani dar gelirli halkın yaşam koşullarını iyileştirmek, alım güçlerini artırmak dolayısıyla iç talebin arttırılmasını sağlamaktır.’’

Krize karşı atılacak adımların başında asgarî ücretle ilgili düzenlemelerin geldiğini ifade eden Kumlu, ‘’Asgarî ücret 1 Ocak 2009 itibariyle yenilenecektir. Bu yenilenme bir fırsat olarak görülmeli, krizin aşılabilmesi için asgarî ücret 4 kişilik bir ailenin geçimini sağlayabilecek şekilde tüm ülke için tek rakam olarak belirlenmeli ve her şeyden önce vergi dışı bırakılmalıdır’’ dedi.

Mustafa Kumlu, Türk-İş’in krize karşı

alınabilecek tekliflerini şöyle sıraladı:

‘’Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır. Kayıt içinde dönen bir ekonomi, krizin aşılabilmesinde önemli bir yer tutacaktır. Kriz, işten işçi çıkarmak, kemer sıkmakla aşılamaz, aksine derinleşir. Krizden çıkış insanlara harcayabilecekleri kadar gelir sağlamaktan geçmektedir.

İşsizlik sigortasının amacı dışında kullanılması bir yana, bu fondan yararlandırılma süresi ve miktarı arttırılmalıdır.

Özelleştirme uygulamaları derhal durdurulmalıdır.

Özel sektörü desteklerken, istihdamı genişletecek projelere öncelik vermelidir. Kamu kurum kuruluşlarının personel ihtiyacını bekletmeden gidermeli, emekli olanlar yerine derhal yeni personel istihdam edilmelidir.

İşverenler, esnaf ve sanatkârlar kredi faizlerinin düşürülmesini, borçlarının ve faizlerin yeniden yapılandırılmasını istemektedir. Bu talep karşılanmalıdır. Ama bu kesimleri harcamaları ile besleyen çalışanların tüketici kredileri ve borçları için onları rahatlatacak düzenlemeler de yapılmalıdır.

Şu ana kadar çalışan işçilerin dışında ek istihdam oluşturan işletmelerin sigorta primlerinin en az bir yıl için kamu tarafından üstlenilmesi halinde işsizlik sorununa karşı önemli bir adım atılmış olacaktır.

Doğal gaz zammı geri alınmalı elektrik ve doğal gaza yeni zam yapılmamalıdır.’’

21.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  2 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN BABASINA NASIL KIYDINIZ?

  İşçi çıkararak kriz aşılamaz

  Kriz daha gelmedi, geliyor

  Vergiler yüzde 12 artacak

  Ergenekon’da yargılananlar beni tehdit etti

  Veli Küçük için yayın yasağı

  GEZEGENLER ARASI İNTERNET MÜMKÜN

  Arabuluculuk için Erdoğan’a red

  Obama’ya Ermeni mektubu

  Aktan için tören düzenlendi

  Ergenekon’un 16. duruşması yapıldı

  Pakistan: ABD, saldırıları durdursun

  Rehn’den kötü haber

  Bir provokasyon daha

  Dünyanın en yaşlı kutup ayısı öldü

  Brokoli kansere karşı koruyor

  Kidman, oyunculuğu bırakıp anne olacak

  Trafik cezalarına 366 milyon YTL

  İDARÎ PARA CEZALARI

  İstanbul’da yollar kana bulandı: 2 ölü

  Her 100 bin kişiye, 973 suç düşüyor

  Şehir içinde de serbest alo dönemi

  İstanbul’da elektrik kesintisi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır