"Gerçekten" haber verir 25 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

TEKLİF EDİLEMEZLİK, 12 EYLÜL CUNTASININ MARİFETİ

Değiştirilemeyecek maddelere dair ilk hükmün 1961 anayasasında yer aldığını belirten TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, bunun sadece ''cumhuriyet'' maddesi ile sınırlı olduğunu söyledi. 1982 anayasasının bunu genişletip ''İlk üç madde değiştirilemez'' dediğini vurgulayan Kuzu, ''Bu maddelerin değiştirilmesinin teklif edilemezliğini Millî Güvenlik Konseyi koydu. Bu o zaman Anayasa Komisyonu ve Genel Kurulda tartışıldı, ama kabul görmedi'' dedi.

DEĞİŞMEZ KAPSAMINDAKİ BAŞLANGIÇ KISMI

DEĞİŞTİ

Kuzu şöyle konuştu: “Başlangıç kısmı da değişmez kapsamındaydı, ama bizden önce değiştirdiler. Meselâ, 'Kutsal Türk devleti' vardı, çıkardılar. Bugün değişmez maddelerin değişmezliğini savunurken, çifte standart uygulanıyor. Şimdi buna karşı çıkanların anayasa taslakları var elimizde. TOBB'a, TÜSİAD'a, barolara anayasa taslakları hazırlatmışlar. Bu taslaklarda 'cumhuriyet' dışındaki maddeleri değiştirmişler. Ama şimdi bu konuya karşı çıkıyorlar.”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasanın değiştirilemez maddeleriyle ilgili tartışma konusunda, ‘’Demokrasilerde bu maddelerin kapsamına baktığınız zaman; laik, sosyal, hukuk ve demokratik devlet değişmez. Değişmez maddeler bunlar... Anayasanın başlangıç kısmı da değişmez kapsamındaydı ama bizden önce değiştirdiler. Mesela, ‘Kutsal Türk Devleti’ vardı, çıkardılar.” dedi.

Kuzu, dünyanın bazı anayasalarında da ‘’değişmez maddelerle’’ ilgili düzenlemeler bulunduğunu hatırlatarak, Almanya Anayasasında ‘’Devletin federal yapısının’’, İtalya ve Fransa anayasalarında ise ‘’Devletin şeklinin cumhuriyet olduğunun değiştirilemeyeceğinin’’ hüküm altına alındığını söyledi. Türkiye’de, değiştirilemeyecek maddelere ilişkin ilk hükmün 1961 Anayasasında yer aldığını belirten Kuzu, bunun sadece ‘’Cumhuriyet’’ maddesi ile sınırlı olduğunu ifade etti. 1982 Anayasasının bunu genişlettiğini ve ‘’İlk 3 maddesi değiştirilemez’’ diyerek, cumhuriyetin niteliklerini bu kapsamın içine koyduğunu vurgulayan Kuzu, ‘’Bu maddelerin değiştirilmesinin teklif edilemezliğini, Milli Güvenlik Konseyi koydu. Bu, o zaman Anayasa Komisyonu ve Genel Kurulda görüşüldü, tartışıldı ancak kabul görmedi’’ dedi.

‘’YAPILAN, ÇİFTE STANDART...’’

Bu maddelerin değişmezliği konusunun rahatsız edici bir tarafı olmadığını savunan Kuzu, şunları kaydetti: ‘’Demokrasilerde bu maddelerin kapsamına baktığınız zaman; laik, sosyal, hukuk ve demokratik devlet değişmez. Değişmez maddeler bunlar... Anayasanın başlangıç kısmı da değişmez kapsamındaydı ama bizden önce değiştirdiler. Mesela, ‘Kutsal Türk Devleti’ vardı, çıkardılar. Bugün değişmez maddelerin değişmezliğini savunurken, çifte standart uygulanıyor. Birileri dediğinde -buna karşı çıkanların- Anayasa taslakları var elimizde. TOBB’a, TÜSİAD’a, barolara anayasa taslakları hazırlatmışlar. Bu taslaklarda ‘cumhuriyet’ dışındaki maddeleri değiştirmişler. Ama şimdi bu konuya karşı çıkıyorlar. Bunu çifte standart olarak görüyorum ve samimi bulmuyorum.’’

‘’1970’TEKİ YORUMUNA

GERİ DÖNDÜ’’

Kuzu, bu maddelerle ilgili olarak ‘’Değişmezlik ilkesinden kaynaklanan bir sorun olmadığı’’ görüşünü dile getirerek, ‘’Sorunun temeli, Anayasa Mahkemesinin yanlış yorumundan, keyfi yorumundan kaynaklanıyor. ‘Yaptım oldu’ şeklindeki yorumundan kaynaklanıyor. 1970 yılında da aynı hatayı, aynı yorumu yapmıştı. 1982 Anayasası bu işi düzeltti. Ama maalesef YÖK kararında konuya doğru yaklaşan Anayasa Mahkemesi, ondan sonraki kararlarında ‘türbanlı öğrencilerin üniversiteye girişine imkan tanıyan Anayasa değişikliği’ tamamen 1970’teki yorumuna döndü. Bugün Anayasayı değiştirme yetkimiz maalesef elimizden alınmıştır’’ diye konuştu. TBMM’nin, ‘’şeklen Anayasayı değiştirme yetkisi olduğunu’’ kaydeden Kuzu, şunları söyledi:

‘’Ama siz bu maddelerin yorumunu, böyle geniş yaparsanız, bakın o zaman ne oluyor? Değişmez maddeleri 4 gruba topladık: Laik Devlet, Demokratik Devlet, Sosyal Devlet ve Hukuk Devleti... Açın Anayasayı bakın, 177 maddenin dörtte biri sosyal devlet, dörtte biri laik devlet, dörtte biri hukuk devleti, dörtte biri ise demokratik devletle ilgilidir.

Yapılacak değişikliklere buradan bakılır. Kim denetleyecek? Hiç kimse yok. ‘Efendim ben böyle düşünüyorum’ der, bitti... İstersen 550 kişiyle ve oy birliğiyle geçir; yüksek mahkeme bir oy farkıyla derse ki ‘ben böyle düşünüyorum’, senin işin bitmiştir. Dolayısıyla, bizim Anayasa yapma yetkimiz teorik olarak şu an mevcuttur. Uygulamada nasıl olacağı belli değildir, -daha doğrusu bellidir- meclis burada Anayasa değiştirirken, ‘Yapıyorum ama bunun akıbeti ne olacak bilmiyorum’ diyecek. Hiçbir kuralı ve güvencesi yok. Oradaki 11 üyenin yapacağı yorumla olacak.’’

Kuzu, Türkiye’deki sorunun, ‘’Anayasanın değişmez maddeleriyle ilgili olmadığını’’, Anayasa Mahkemesinin ‘’Bu ilkeleri yanlış yorumlamasından kaynaklandığını’’ ifade etti.

‘’Bırakın değiştirilemez maddeleri, biz değiştirilebilecek maddeleri değiştiremiyoruz’’ diyen Kuzu, kendilerinin de Meclisin de değişmez maddelerin değiştirilmesiyle ilgili iddiasının bulunmadığını, bundan da rahatsız olmadıklarını söyledi. Tüm milletvekillerinin Meclisin itibarının korunması için ne gerekiyorsa yapması gerektiğini ifade eden Kuzu, konuyla ilgili sempozyum düzenlenmesine yönelik eleştirilerin haksız olduğunu belirtti.

Ankara / aa

25.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  TEKLİF EDİLEMEZLİK, 12 EYLÜL CUNTASININ MARİFETİ

  Kriz lobisi şantaj yapıyor

  “İlkelerin rehberimizdir”

  DP seçim startını verdi

  İsrail’le boru hattı buluşması

  BOLU DAĞI KARA TESLİM

  ALMANYA İSLÂMI BENİMSEDİ

  Ensarioğlu: Güneydoğu halkı faili meçhullerin aydınlanmasını bekliyor

  Binbaşının intikamı alındı

  KKTC’nin Katar Temsilciliği açıldı

  Karayalçın, SHP Genel Başkanlığı’nı bıraktı

  En az 30 milyar dolarlık paket lâzım

  Havanın soğuması balıkçıları sevindiriyor

  50 metre uçuruma yuvarlanan araçtan sağ kurtuldular

  Yabancı öğrencinin tercihi Türkiye

  Eğitim Hak-Sen’den sözleşmeli öğretmenlik eleştirisi

  Gönül Köprüsü anıları yaşayacaklar

  Açıköğretime ek yerleştirme başvuruları 1-3 Aralık’ta

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır