26 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Arkeolojik kalıntılar çok var


A+ | A-

AKP anayasa değişiklik taslağını kamuoyuna sundu. 23 asıl 3 geçici maddeden oluşan paketi muhalefete götüren AKP beklendiği gibi Meclis içinde destek bulamadı. Pakete yüksek yargıdan da tepkiler var. Üst üste yapılan toplantılar ve açıklamalarda değişikliğin anayasa aykırı olduğu ve yargıyı ele geçirme çalışması olarak değerlendirilirken sert açıklamalar geliyor. Yargı bir bakıma direniyor.

AKP kurmayları siyasî partilerden sonra sivil toplum örgütlerine pakete sunarken, destek bekliyorlar. Bugün akşama kadar gelecek teklifleri bekleyecek olan AKP, paketi Pazartesi günü “tasarı” olarak Meclis’e sunacak.

Paket sunulurken “usul hatası” yapılmadı denilse de aslında yapıldı. Çünkü paket bir zarf içerisinde ziyaretlerde takdim edildi. En azından hazırlanmasının ardından ziyaretlere gidilmeden birkaç gün önceden gönderilip, karşı tarafında bir hazırlık yapmasına fırsat verilebilseydi. Hazırlık bir sır gibi saklandı. Hatta AKP kurmayları görüşmelerin başlayacağı gün Meclis’te saat 10.00’da yaptıkları basın açıklamasında dahi paketi basına vermediler ve Saat 11.00’de partinin internet sitesinde yayınabileceğini söylediler.

Aynı günü Meclis’te gurubu bulunan partiler ziyaret edilip, paket zarf içerisinde takdim edildi. CHP’nin zarfı dahi açmadığı söyledi. Aynı günü akşamı da medyanın Ankara temsilcilerine bir otelde bilgi verildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in organize ettiği yemekte başta Cemil Çiçek, Sadullah Ergin, Bozdağ, Beşir Atalay, Ahmet İyimaya, Haluk İpek Ömer Çelik vardı. Çiçek ve Ergin paket hakkında bilgi verirken, sabah yaptıkları basın toplantısında söylediklerini tekrar anlattılar. 1982 anayasanın artık Türkiye’ye dar geldiğini, anayasanın bizatihi kendisinin sorunların kaynağı olduğunu söylediler. Ve sık sık “hakikaten geniş bir uzlaşma ve katkı” aradıklarını tekrarladılar. Bu safhada hiç kimseyle polemik yapmak istemediklerini de dile getirdiler.

Çok sayıdaki soruyu da cevaplandıran AKP kurmayları, yüksek yargının bireysel açıklamalarına cevap vermeyeceklerini ısrarla vurguladılar. Burada özel bir televizyon temsilcinin sorduğu, “Madem referandum dâhil birçok şeyi göze aldığınızı söylüyorsunuz. Neden anayasanın tümünü değiştirmiyorsunuz?” sorusunun cevapsız kalması dikkat çekiciydi.

Bu soruya cevap verilmedi ancak, başka sorulara verilen cevaplardan anlaşılıyor ki. Anayasada değiştirilecek başkaca maddelerin olduğu kabul ediliyor. Çiçek’in “Keşke yepyeni bir anayasa yapılabilseydik. Anayasada birçok arkeolojik kalıntılar var” demesi de bunun ispatıydı. AKP’nin bu aşamada polemiklere girmemesi, gelen eleştirilere cevaplar yetiştirmemesi dikkat çekici. Çiçek bunu da şöyle izah ediyor. “Polemiklere girersek, yerimizde sayarız. Kırmızı ışıkta benzin yakmak gibi bir şey olur, mesafe alamayız…”

* * *

Gelinen noktada, AKP’nin paketi, büyük ihtimalle muhalefetten hiç destek göremeyecek. Bu durumda da paket referanduma gidecek. Ancak burada kritik bir sürecin yaşanacağı görülebiliyor. 336 milletvekili olan AKP’nin her madde de 330’u bulmasının zor olabileceği konuşulmaya başlandı. Bu durumda paketteki maddeler 330’u bulamazsa düşmüş oluyor. Paketin tümü 330’un altında kalırsa da paket tümden düşmüş oluyor.

Bu yüzden paketin gelen talepler dikkate alınarak genişletilebileceği ilk ağızlardan söylenmeye başlandı. BDP ve DSP’nin pakette yer almasını isteğini maddeler var. Burada bir milletvekilinin dahi oyu önem taşır noktaya geliyor.

Görülen o ki, paket Pazartesi günü AKP’nin teklifi olarak Meclise sunulacak. Paket komisyonda veya genel kurulda bir kazaya uğramazsa Haziran’ın ortalarında da referanduma sunulabilir. Şimdilik AKP’nin “öngörüsü” bu yönde. Gelinen aşamada paketin yetersiz olduğu konusunda bir görüş ortaya çıktı. Bu aşmada keşkeler artıyor. Keşke, yeni bir anayasa yapılabilseydi. Milletin anayasası olacağı için keşke daha fazla mutabakat ve uzlaşı sağlanabilseydi. Keşke… Keşke... Keşke…

Bu aşamada “keşke”leri bir kenara bırakıp, paketin genişletilmesi anayasanın demokratikleşmesine katkı sağlayacağı muhakkak. Bu saatten sonra yeni bir anayasa yapmak neredeyse imkânsız. Çünkü böyle bir irade ortada gözükmüyor. Neticede ihtilal ürünü anayasaya bir yama daha atılmış olacak. O ruh silinmeyecek. Ancak, burada paketin anayasanın demokratikleşmesine katkı sağlayacağını da söylemek lazım. Bir adımdır ama son adım değildir.

Referandumda risklerin de olabileceğini yabana atılmıyor. Hükümet için bir güven oylamasına dönüşme ihtimali de çok yüksek. Referandumdan sonra erken seçimin kaçınılmaz hale gelebileceği daha şimdiden dillendiriliyor. Burada unutulmaması ve zarar verilmemesi gereken konu milletin seçtiği Meclis’in anayasayı seçme yetkisine sahip olduğu konusu. Elbette Meclis anayasayı değiştirebilir. İhtilâl anayasasını tümden de kaldırabilir. Bu iradeye zarar gelecek söylemlerden kaçınmak gerekir. Ve yeni bir anayasa talebi de hep gündemde tutulmalıdır.

Geldiğimiz nokta bu. Anlaşılan önümüzdeki günlerde anayasa değişikliğini çokça konuşulacağız. İzlemeye ve notlar aktarmaya devam edeceğiz. Sonucu da bekleyip hep birlikte göreceğiz.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

26.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (21.03.2010) - Akıbeti hayrola…

  (20.03.2010) - “Televizyonları kapatıp kitap okuyalım”

  (19.03.2010) - Tahta oy sandığı tarihe karışıyor da…

  (14.03.2010) - Yandaş medya faydalı mı, faydasız mı?

  (13.03.2010) - Paketten ne çıkacak?

  (07.03.2010) - Çıt çıkarmaya yüzleri olmayanlar

  (06.03.2010) - Şok, şok, şok…

  (05.03.2010) - Dikkat! Hurda arabada yeni kazalar olmasın

  (28.02.2010) - Bin yıl mı beklemek lâzım?

  (27.02.2010) - Yeni anayasa sıkıştıkçahatırlanıyor

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl