21 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

En çok endişelendiren risk kamu borcu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünya ekonomisindeki toparlanmanın riskleri de barındırdığını belirterek, en çok kaygı uyandıran risk alanının ise ülkelerin kamu borç stoku ve bunun sürdürülebilirliği olduğunu söyledi.

Forum İstanbul 2010 toplantısında konuşan Devlet Bakanı Babacan, “Gelişmiş pek çok ülkede kamu borçlarının GSYH’larına oranı yüzde 100’ün üzerinde. Bunu oranı kısa vadede düşürmeleri de mümkün görünmüyor. Bu da bu ülkelerin büyüme oranlarında baskı oluşturacak ve refah düzeyini de önemli oranda etkileyecek. Avrupa’nın potansiyel büyüme oranı kriz öncesine göre oldukça düşük seviyelere inmiş durumda” dedi. Yunanistan ile ilgili tedbir paketinin bir araya getirilip uygulanmamasının Avrupa geneline etkilerinin çok büyük olacağını kaydeden Babacan, şöyle devam etti: “Bugün için kurtarıldı, bugün için bir çözüm bulundu. Ama bundan sonraki dönemde eğer para birliği varsa, para birliğini sadece para politikalarıyla sürdürmek mümkün değil. Para politikaları işin önemli bir ayağı, ama tek bir ayağı değil. Bunun hemen yanında kuvvetli bir maliye politikası ayağı yoksa, yapısal reformlarla ilgili ciddî bir program yoksa bunu sürdürmek mümkün değil. İşte euro para birliğinin de en önemli eksiği buydu. Bir yandan para politikalarını tek bir merkezden yöneteceksiniz, diğer yandan her ülkenin maliye politikaları birbirinden çok farklı bir çerçevede yürüyecek. Bu bir süre idare edildi. Peki ülkeler buna uymadı. Uymayınca bunun cezası ne? Bunun da cevabı yok. Mutlaka çok daha somut bir çerçeveye oturuş ve gerekli yaptırımların da beraberinde düzenlendiği bir maliye politikası en azından euro bölgesi ülkeleri için şart. Bunu bir an önce gerçekleştirmeleri gerekir. Aksi halde şu birkaç haftada yaşananları görüyorsunuz.”

Babacan, İstanbul’un dünyanın ilk 10 finans merkezinden biri olma potansiyeli bulunduğunu da kaydederek, ‘’Kurumlar vergisi, gelir vergisi, bankacılıkla ilgili vergiler, tüm bu vergi alanlarında da İstanbul, pek çok etraftaki alternatife göre daha önemli avantajlar sunacak. Şimdiden Londra’daki kuruluşlar geliyor’’ dedi. “Kamu dengelerinde sorun olmadığı için vergi artışına gitme zorunluluğumuz yok, fırsat buldukça indirimler bile yapabileceğiz” diyen Babacan, “Bu da İstanbul’un finans merkezi olmasında etkili olacak” değerlendirmesinde bulundu.

21.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Kart borçları artmaya devam ediyor

  Esnaf: Kredi finansmanı iyileştirilsin

  Merkez’den faiz ayarlaması

  İşsiz kalan 662 bin kişi tarıma sığındı

  Yunan krizi EURO’yu tehdit ediyor

  En çok endişelendiren risk kamu borcu

  Yunanistan benzinde bizi solladı

  THY’de grev kararı alındı

  KFH ve ALAFCO, THY’ye 3 uçak kiraladı

  Kayısıda yüzde 80 zarar oldu

  TİM: Avrupa pazarı daralabilir

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.