28 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Bosna kayıplarını arıyor

Bosna-Hersek’te 1992-1995 yılları arasındaki savaşta öldürülüp toplu mezarlara atılan Boşnakların cesetlerinin büyük bir kısmına, Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Amar Maşoviç ve ekibinin 14 yıldır sürdürdüğü çalışmalarla ulaşıldı.

Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en ağır katliâmlarının yaşandığı Bosna’daki savaşta, yaşanılan acıların, katliamların ve katledilen savunmasız sivil halkın başına gelenlerin ‘’efsane’’ veya ‘’uydurma’’ olmadığının en güçlü delilini açılan toplu mezarlar ortaya koyuyor.

Amor Maşoviç, 14 yıldır bütün ülke genelinde sürdürdükleri çalışmalar sonucu 20 bin kayıbın cesedine ulaşıldığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: ‘’Bulunan insanların 18 bininin kimliği belli oldu. 2 bininin ise kimliği çeşitli nedenlerden tesbit edilemedi’’.

Boşnakların, Osmanlının bölgeden çekilmesiyle birlikte tarihlerinde 11 kez büyük katliamlara ve soykırımlara maruz kaldıklarını belirten Masoviç, 1992-1995 yıllarında yaşanan katliâmlar dışındakilerin ‘’kayıt altına alınmadığı için’’ resmiyet kazanmadığını vurguladı.

Maşoviç, Bosna’daki savaşta resmî kayıtlara göre 200 bin kişinin üzerinde insanın öldürüldüğünü ve milyonlarca insanın topraklarını terk etmek zorunda kaldığını, tarihî eserlerin yok edildiğini belirterek, bugüne kadar sadece 61 kişinin ceza aldığını söyledi.

28.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail zorbalığı

  Adaleti, Batı engelledi

  Bosna kayıplarını arıyor

  SIRBİSTAN: MLADİÇ’İ ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

  Güney Kore, deniz tatbikatı yaptı

  K. Kore, imzaladığı anlaşmayı feshediyor

  Medvedev, G. Kore'ye ekip gönderiyor

  ABD, sesten 6 kat hızlı cruise füzesi denedi

  Netanyahu ve Abbas’a Beyaz Saray’dan dâvet

  Pakistan, Youtube'a erişim yasağını kaldırdı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.