28 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AYDEMİR 22 ŞUBAT 1962'DE DARBE YAPMAK İSTEMİŞTİ

Araştırmacı yazar Erol Maraşlı, darbeci subayların ifadeleriyle dönemin belgelerine dayanarak hazırladığı “Balans Ayarları” isimli kitabında, 27 Mayıs öncesindeki yürüyüşlere katılan ve Yassıada'da görev yapan teğmenlerden (e. Org.) Hurşit Tolon'un, daha sonra 22 Şubat 1962'de Talat Aydemir'in başarısız darbe girişimine de destek verdiğini yazdı.

DÂVÂ AÇILDI, HAPSE GİRDİ, İNÖNÜ AFFETTİ

Buna göre, Aydemir’e destek için İstanbul’da Atatürk heykeline siyah çelenk koyanların başında Tolon vardı. Hakkında dâva açıldı, darbeye teşebbüsten tutuklanarak cezaevine girdi ve İsmet İnönü'nün özel affı ile serbest kalarak, ordu komutanlığına kadar yükseldi.

Darbecilik genlerine işlemiş

Ergenekon ve Balyoz Darbe Planı davalarının sanık paşaları, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat darbe süreçlerinde hep başrollerde yer aldılar.

Ergenekon ve Balyoz Darbe Planı davalarının sanık ve şüphelileri Tuncer Kılınç, Aytaç Yalman, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Çetin Doğan gibi emekli orgenerallerin, 27 Mayıs darbesi ve 22 Şubat darbe girişiminde “genç harbiyeliler” olarak yer aldıkları ortaya çıktı.

Star’ın haberine göre, araştırmacı yazar Erol Maraşlı, darbe sürecindeki subayların ifadeleri ve dönemin belgelerine dayanarak hazırladığı “Balans Ayarları” isimli kitabında önemli iddialarda bulunuyor. Maraşlı, “O dönemde ordu içinde kendilerini ‘Ordu Gençliği’ diye adlandıran birçok harp okulu öğrencisi ve genç subay, gizli ihtilal komitelerinde görev almış” diyor. Alparslan Türkeş, Binbaşı Rıfat Baykal, Yüzbaşı Muzzaffer Özdağ, Binbaşı Dündar Taşer, Yüzbaşı Ahmet Er ve milli birlik komitesi ile yüzyüze görüşerek kitap hazırladığını belirten Maraşlı, şunları anlatıyor: “Darbe girişiminde bulunan Talat Aydemir’e destek için İstanbul’da Atatürk heykeline siyah çelenk koyanların başında o zaman teğmen rütbesinde olan, bugünün Ergenekon sanığı Hurşit Tolon vardı. Hakkında dava açıldı. Hurşit Tolon, 1962 yılında darbeye teşebbüs etmekten tutuklanarak cezaevine girmiş, cezaevinden İsmet Paşanın özel affı ile çıkmıştı.”

HER DARBEDE ONLAR VAR

Darbe hevesi sadece Tolon ile sınırlı değil. 60 ihtilalinde olduğu gibi ilginç bir tesadüf yine 50 yıl sonra ortaya çıktı. Tuncer Kılınç, Aytaç Yalman, Şener Eruygur, Çevik Bir, Hurşit Tolon, Çetin Doğan gibi 27 Mayıs ihtilali teğmenleri olarak yürüyüşlere katılmıştı. Harp Okulu öğrencileri 22 Şubat 1962’de silah başı yapıp Meclis’e yürümüştü. Bu yürüyüşe katılanların yolları her ‘darbe’de kesişti. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat süreci, 2002’den sonraki cunta faaliyetlerinde hep onlar başrollerdeydi.

28.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Askeri siyasete 27 Mayıs yerleştirdi

  AYDEMİR 22 ŞUBAT 1962'DE DARBE YAPMAK İSTEMİŞTİ

  Demokrasi şehitleri anıldı

  “70 MİLYON” DARBEYE KARŞI YÜRÜDÜ

  Kurtulmuş: TSK darbeyi kınasın

  Malî Kural TBMM’de

  Palangalı: Demokrasi tarihinin utanç günü

  Zorbalığın ilk halkası

  27 Mayıs AB ile bütünleşme sürecine ağır darbe indirdi

  Bir şehit daha

  Adana yine başkansız

  KKTC’de hükümet güvenoyu aldı

  Tuzla tersanesinde yine ölüm

  Barzani, Türkiye’ye gelecek

  Gaziantep’te trafik kazası: 4 ölü

  Erzincan’da “Ergenekon” kazısı dün de sürdü

  Sümela’da da 1 günlük ibadet izni

  Yılda 2 bin 500 hafız yetişiyor

  SBS için yeni fırsat

  21. yüzyılda elektriği olmayan mahalle

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.