07 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Semaya evrensel ilgi

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak 1990 yılında kurulan Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, 120 günü yurt dışında olmak üzere yılda 300 gün konser ve sema gösterisi gerçekleştiriyor, Amerika’dan Avustralya’ya kadar 4 kıtada Mevleviliğin ve Türk kültürünün elçiliğini yapıyor.

Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve ses sanatçısı Ömer Faruk Belviranlı, konser ve sema programı sebebiyle geldiği Adana’da, 1990 yılında kurulan topluluğun, o günden bu yana Türk kültürü, anane ve örfünü, tasavvuf musikisi ve semayı yurt içinde ve dışında aslına uygun şekilde tanıttığını kaydetti. Bu kapsamda, yılın 300 gününü konser ve gösterilerle geçirdiklerini ifade eden Belviranlı, ‘’Kalan 65 günde de Konya’da çalışıyoruz. Ayda en az iki kez yurt dışında konser ve gösteri gerçekleştiriyoruz. Yani yaklaşık 120 gün de yurt dışındayız. Yurt dışından, yurt içine göre daha çok talep almaktayız. Müslüman ülkelerden çok, Hristiyan ülkelerden talep alıyoruz. Arap ülkelerinden gelen talep, oranlama yaparsak yüzde 5 civarında’’ dedi.

MEVLÂNÂ’YA BÜYÜK İLGİ VAR

BELVİRANLI yurt dışında semaya ve tasavvuf müziğine ilginin çok daha fazla olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: ‘’Hz. Mevlânâ, Mevlevilik, hoşgörü, sevgi ve ‘gel’ çağrısına büyük ilgi ve alâka var. Bugüne kadar gitmediğimiz Batı ülkesi kalmadı. Avustralya’dan ABD’ye, Japonya’dan Güney Kore’ye kadar batı ve doğudaki ülkeleri dolaştık, hatta bazılarına birkaç kez gittik. Mevlânâ’yı ve Mevlevîliği çok yoğun araştırmışlar. ABD’de en çok satanlar listesinde Hz. Mevlânâ’nın eserlerinden seçkilerin bulunduğu kitaplar var. Programlarımızda tamamen dolu salonlara hitap ediyoruz. Seyirci tamamen üst düzey bilgi birikimine sahip, Türk müziğinden ziyade, Türk kültürünün en önemli unsurlarından olan Mevleviliği ve onun hoşgörüsünü çok iyi biliyorlar. 2009 yılı Mart ayında ABD’nin 9 eyaletinde yaptığımız programların ardından, o yılki Şeb-i Arus programlarına 41 kişilik ABD’li seyirci topluluğu geldi. Bu da Mevlânâ’nın ve ülkemizin kültürünü tanıttığımızın göstergesi. Aslında Mevlânâ’yı biz tanıtmıyoruz, o bizi ve kültürümüzü tanıtıyor.’’

Yurt dışında gerçekleştirdikleri programların ardından, 1-1,5 saatlik soru maratonunun başladığını belirten Belviranlı, ‘’Programdan sonra yoğun ilgiyle karşılaşıyoruz. Seyircilerin sorularını gücümüz ve bilgimiz yettiğince cevaplamaya çalışıyoruz. Bizden fotoğraf, imza, CD ve kitap istekleri oluyor, bunları da mümkün olduğunca karşılıyoruz. Son olarak Avustralya ve ABD’den birer kişi gelip, bizden sema eğitimi almak istedi. Biz eğitim müessesesi olmadığımız için ilgili yerlere yönlendirdik’’ dedi.

07.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kapadokya’nın yükselen değeri: AKSARAY

  Semaya evrensel ilgi

  7 İklim 5 Şehir

  ‘İklim Değişikliği: Sonuçlar’ sergisi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.