11 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İran’a yaptırım İsrail’i kesmedi

İsraİl Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yeni yaptırımlar öngören 1929 nolu kararını memnuniyetle karşıladı, ancak yine de yetersiz bulduğunu duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında, kararın, İran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurarak, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliğine gitmesini isteyen 6. karar olduğu hatırlatılarak, İran’ın daha önceki bütün kararları ihlâl ve uluslar arası toplumla kurumları gözardı ettiği savunuldu. Kararın yeterli olmadığı belirtilen açıklamada, bu karara uluslar arası çerçevede ve ulusal bazda önemli adımların eşlik etmesi gerektiği, ancak çeşitli sektörlere odaklanacak bu tür yaptırımların, İran’ın kararını etkileyebileceği kaydedildi.

11.06.2010


 

“SESSİZLİĞİ KIRALIM” ÖRGÜTÜ

İsrail ordusunun Filistinli sivillere uyguladığı aşırı şiddeti duyurmak ve buna karşı kamuoyu oluşturmak için çalışan, eski İsrailli askerlerin kurduğu "Sessizliği Kırmak" örgütünün müdür yardımcısı Yehuda Shaul, muvazzaf İsrail askerlerine verilen tek emrin “herşeye ateş etmek olduğunu” söyledi.

HİÇBİR SAVAŞ KURALI YOK

Konuştukları İsrailli askerlere, "Savaşa girerken, operasyona başlarken üstünüz size kırmızı çizgi veya kural koyuyor mu" diye sorduklarını anlatan Shaul, "Tüm askerler bize savaş kuralının olmadığını, kendilerine verilen tek emrin, hareket eden veya etmeyen herşeye ateş etmek olduğunu söylediler” dedi.

İsraİl ordusunun Filistinli sivillere karşı uyguladığı aşırı şiddeti duyurmak ve buna karşı kamuoyu oluşturmak için çalışan, eski İsrailli askerlerin kurduğu “Sessizliği Kırmak” örgütünün müdür yardımcısı Yehuda Shaul, “İsrail askerlerinin savaş kuralları olmadığını” söyledi. “Filistin için Parlamenter Dostluk Grubu” tarafından İspanyol meclisinde düzenlenen konferansta konuşan Shaul, “Sessizliği Kırmak” olarak hiçbir siyasî görüşü temsil etmediklerini, amaçlarının sadece “İsrail ordusunun daha demokratik, insan haklarına saygılı ve itibarlı olmasını sağlamak” olduğunu belirtti. 2001-2004 yılları arasında İsrail ordusunda askerlik yapan, ancak gördüğü “savaş taktiklerini kabul etmeyip”, bunun kamuoyunca bilinmesi için faaliyet gösteren 27 yaşındaki Shaul, “Yürütülen savaşta sivil halkı ayırmak gerekir. İsrail ordusu son dönemlerde sivil halkı öldürmemek için çok sayıda adım atmıştır, ancak bunlar yeterli değil. Sivil katliâmının sayısı bilinmez” diye konuştu.

SAVAŞ KURALI TANIMIYORLAR

Bu zamana kadar konuştukları bütün İsrailli askerlere, “Savaşa girerken, operasyona başlarken üssünüz size kırmızı çizgi veya kural koyuyor mu” diye sorduklarını anlatan Shaul, “Bütün askerler bize savaş kuralının olmadığını, kendilerine verilen tek emrin, hareket eden veya etmeyen her şeye ateş etmek olduğunu söylüyorlar” ifadesini kullandı. İsrail’in Gazze’ye binlerce bomba, fosfor bombası attığını kaydeden Shaul, konuştukları İsrail askerlerinin ağzından, Filistinli sivillere yapılan şiddet ve psikolojik baskıyı, gereksiz yere bombalanan evleri anlattı. “Sessizliği Kırmak” kuruluşunun İsrail’de aldığı tepkilerden dolayı “tedirgin olarak, riskli bir iş yaptıklarını” kaydeden Shaul, konferansta bulunan bazı İsrail yanlılarının kendisini “vatan haini” olarak suçlaması üzerine, “Bana göre, her şeyi görüp, susmak vatan hainliği olur. Kimseye bir şey empoze etmeye çalışmıyorum. Ülkemi seviyor ve daha demokratik olmasını istiyorum. Çok titiz ve dikkatli çalışıyoruz. Askerlerle yapılan ve yayımladığımız röportajların hepsi gerçektir. İsrail halkının gerçekleri bilme hakkı olduğuna inanıyorum. Yaptığımız sadece demokratik özgürlüğümüzü kullanmaktır” diye konuştu.

11.06.2010


 

Clinton: Türkiye ve Brezilya, İran’a hâlâ yardım edebilir

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye ve Brezilya’nın, BM Güvenlik Konseyi’nin İran yönelik olarak kabul ettiği yeni yaptırımlar kararına rağmen hâlâ İran’a yardım edebileceklerini söyledi.

Clinton, ziyaret ettiği Kolombiya’nın başşehri Bogota’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “İran’a yönelik süregelen diplomatik yardım çerçevesinde, Türkiye ve Brezilya’nın önemli bir rol oynamayı sürdüreceğini düşündüğünü” kaydetti. Hillary Clinton, İran’ın atom bombası yapmaya çalıştığı iddiası konusunda İran yönetimi içinde “fikir ayrılıklarının” bulunduğunu gördüğünü ifade ederek, yeni yaptırımların, İran’ın nükleer emellerini yavaşlatacağını sözlerine ekledi.

11.06.2010


 

Rusya, İran’a füze satışını durduruyor

Rusya’nIn İran’a S-300 füze sistemi satışını donduracağı bildirildi. Rus İnterfaks ajansının Rus silâh sanayii kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, BM Güvenlik Konseyinin İran’a yeni yaptırım kararı almasının ardından, S-300 satışı anlaşmasının dondurulacağı belirtildi.

Rus yetkilileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, yaptırımların S-300 satışını engellemeyeceğini söylemişti. ABD ve İsrail, Rusya’dan bu satıştan vazgeçmesini defalarca istemişti. İran ve Rusya, gelişmiş uzun menzilli hava savunma sistemi S-300’lerin alım satımıyla ilgili anlaşmayı 2007’de Kremlin’de imzalamıştı. 800 milyon dolarlık anlaşma, Rusya’nın İran’a 5 adet S-300 füze sistemi satışını öngörüyor.

11.06.2010


 

ABD’den Filistin’e yeni yardım paketi

ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin Filistinliler için 400 milyon dolarlık yeni yardımda bulunacağını açıkladı. Obama, Washington’ı ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Obama, İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırısına dair BM Güvenlik Konseyi’nin uluslar arası standartları karşılayan güvenilir ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, kendilerinin de bunu beklediğini söyledi. İsrail’in gemi filosu baskınını “facia” olarak niteleyen ve olayla ilgili bütün gerçeklerin öğrenilmesinin önemli olduğunu bildiren Obama, “İsrail, Türkiye, Filistin, ABD halkları, herkes bu faciayla ilgili gerçekleri, buna neyin yol açtığını ve gelecekte benzer olayları nasıl önleyebileceğimizi öğrenmek istiyor” diye konuştu. İsrail’e, Gazze için bir çözüm bulunması hususunda bütün taraflarla çalışma çağrısında bulunan Obama, ülkesinin Filistinliler için 400 milyon dolarlık yeni yardımda bulunacağını da açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Abbas da İsrail’e, Filistin halkına yönelik kuşatmasını kaldırması çağrısında bulundu. Obama’nın bugün duyurusunu yaptığı 400 milyon dolarlık yardımı “olumlu bir işaret” olarak niteleyerek, teşekkür eden Abbas, İsrail ile bir arada yaşama hususunu önemsediklerini sözlerine ekledi.

11.06.2010


 

AB’den Gates’e cevap

AB, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Avrupa’nın Türkiye ile bağları arttırmak konusundaki isteksizliğinin kısmen Türkiye-İsrail ilişkilerinin kötüye gitmesinden kaynaklandığına ilişkin sözlerini reddetti.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic, AB’nin Türkiye ve İsrail ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu, iki ülke arasındaki ilişkilerin, AB’nin bu ülkelerin her biriyle olan ilişkilerine bağlı olmadığını söyledi. Sözcü, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerindeki ilerlemelerin, Türkiye’de reformlar konusundaki ilerlemelere bağlı olduğunu ifade etti.

11.06.2010


 

NATO, Afgan ordusunu eğitecek

NATO savunma bakanları Afganistan, füze kalkanı ve NATO’nun reformu gündemiyle toplandı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO’nun sorumluluğunun bu ülke makamlarına devredilebilmesini sağlayacak Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi çabalarının arttırılmasını istedi.

Savunma bakanlarının füze savunma sistemini de tartışacağını belirten Rasmussen, mevcut ekonomik kriz ortamında savunma yatırımlarının daha öncelikli alanlarda, daha az maliyetle yapılması gereğine işaret ederek, NATO çerçevesinde proje ortaklığının arttırılması ve bürokrasinin azaltılması gerektiğini ifade etti.

11.06.2010


 

Düğüne intihar saldırısı: 40 ölü

Afganİstan’In Kandahar şehrinde bir düğün töreninde patlama meydana geldi.

Patlamanın sebebinin intihar saldırısı olduğu bildirildi. İçişleri Bakanlığının bildirisinde, intihar bombacısının düğüne katılanlar arasında üzerindeki bombayı infilak ettirdiği belirtildi. Nagan Köyündeki olayda aralarında çocukların da bulunduğu 40 kişinin öldüğü, yaralı sayısının 70’den fazla olduğu kaydedildi. NATO liderliğindeki Uluslar arası Güvenlik Destek Gücü bildirisinde, saldırının sorumlusunun Taliban olduğu belirtildi.

11.06.2010


 

İki Sırp, soykırım suçundan tutuklandı

Hollanda’da 2 Bosnalı Sırp, 1995 yılında BM’nin güvenli bölge ilân ettiği Srebreniça’da soykırım suçu işlemekten ömür boyu hapse mahkûm edildi.

Lahey’de eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesinde görülen davada, savaş sırasında Bosna Sırp ordusunda subaylık yapan Vuyadin Popoviç ve Lyubia Beara, soykırım suçundan ömür boyu hapis cezası aldı. Subaylar, cezalarının onaylanması durumunda, BM savaş suçları mahkemesinde soykırım suçundan mahkûmiyet alan tek sanıklar olacak. Davada bir diğer subay da, 35 yıl hapis cezası aldı.

11.06.2010


 

Hollanda’da koalisyon çıktı, Balkenende siyaseti bıraktı

Hollanda’da önceki gün yapılan erken genel seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğu sağlayamadı.

Parlamentonun Temsilciler Meclisi kanadının 150 üyesini belirleyen seçimlerde 31 milletvekili çıkaran Liberal Parti birinci parti oldu. Seçimler, koalisyonun büyük ortağı ve Başbakan Jan Peter Balkenende’nin lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Partinin (CDA) büyük yenilgisiyle sonuçlandı. CDA, bu seçimlerde geçen döneme göre yüzde 20 oy kaybederek tarihinin en az oyunu aldı. CDA’nın yenilgisinden kendisini sorumlu tutan parti lideri ve Başbakan Jan Peter Balkenende, parti liderliğini ve milletvekilliğini bıraktığını açıkladı. Koalisyonu oluşturan diğer iki parti, Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PVDA) ile Hıristiyan Birlik (CU) de seçimlerde oy kaybına uğradı. Seçimlerin en kazançlı partisi ise milletvekili sayısını 9’dan 24'e çıkararak üçüncü parti konumuna yükselen Özgürlük Partisi (PVV) oldu. Bu partinin lideri Geert Wilders Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmasıyla da tanınıyor. Seçimlerde en çok oy kaybeden ikinci parti ana muhalefet Sosyalist Parti (SP) oldu. 19 Partinin mücadele ettiği ve katılım oranının yüzde 75’in altında kaldığı seçimlerde toplam 10 parti milletvekili çıkarabildi.

11.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.