11 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Suç duyuruları devam ediyor

Hukuk Dernekleri Platformu, İsrail’in Gazze’ye insanî yardım götüren gemilere yaptığı saldırı ile ‘’insanlığa karşı suç’’ işlediği gerekçesiyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Suç duyuruları devam ediyor

Hukuk Dernekleri Platformu, İsrail’in, Gazze’ye insanî yardım götüren gemilere yaptığı saldırı ile ‘’insanlığa karşı suç’’ işlediği gerekçesiyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bakırköy Adliyesi önünde, Hukuk Dernekleri Platformu adına basın açıklaması yapan avukat Şule Recepoğlu, İsrail’in yardım gemilerine yaptığı saldırıyla, Birleşmiş Milletler Şartı’nın 2. Maddesi’nde yer alan kuvvet kullanma yasağını açıkça ihlal ettiğini belirtti. İsrail’in, başta İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere diğer uluslar arası sözleşmeleri de ihlal ettiğini belirten Recepoğlu, ‘’Avrupa Konseyinin 6 numaralı kararı ile güvence altında olan kutsal hayat hakkına yönelik bu ağır saldırının hukukî ve meşrû hiçbir nedeni olmadığı gibi ahlâkî ve vicdan dayanağı da yoktur’’ dedi. Recepoğlu, açık denizde bulunan gemilerin statüsünü belirleyen temel ilkenin ‘’bayrak devleti’’ kuralı olduğunu ve İsrail’in bu saldırıyla insanlık katliâmı yaptığını belirterek, şöyle devam etti: ‘’Bu saldırı, TCK’nın 77. Maddesi’nde belirtilen ‘insanlığa karşı suç’ niteliğindedir. TCK’nın 13/1 Maddesine göre, ‘insanlığa karşı suçlar’ yabancı tarafından yabancı ülkede işlense dahi Türk kanunlarına tabidir. Bir insan ve profesyonel hak arayıcısı avukatlar olarak, ‘insanlığa karşı suç’ niteliğindeki İsrail saldırısına duyarsız kalmamız mümkün değildir. İsrail’in tüm insanlığın önünde işlediği bu suçun cezasız kalmaması gerektiğini ve katliamın takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.’’ Hukuk Platformu Dernekleri adına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, şunlara yer verildi: ‘’40’ı aşkın ülkeden sivil toplum gönüllüsü 700’den fazla silahsız aktivist, 8 gemiden oluşan insanî yardım konvoyuyla, ambargo altında yaşayan insanlara, temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yardım malzemesi ulaştırmak istedi. Gazze şeridine, sadece yardım malzemesi ulaştırmak isteyen bu gemide bulunan kişilere, İsrail askerleri tarafından güvenlik bahanesiyle 9 kişinin ölümüne ve 60’dan fazla insanın yaralanmasına yol açan bir saldırı gerçekleştirildi. Türkiye sınırları dışında vatandaşlarımızı öldürmekten, yaralamaktan, alıkoymaktan, mala zarar vermek ve yağma gibi suçlardan TCK’nın ilgili maddelerine göre, açıkça sorumlu olan ve soruşturma sürecinde tesbit edilecek sair şüpheliler hakkında uluslar arası yakalama emri çıkartılarak kamu dâvâsı açılmasını talep ediyoruz.’’

11.06.2010


 

Ortak deklarasyon imzalandı

Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları toplantısının sonunda açıklanan ortak bildiri çerçevesinde, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında serbest ticaret, serbest vize bölgesi oluşturulması ve ortak işbirliği konseyi çalışması yapılmasına ilişkin ortak deklarasyon imzalandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Four Seasons Hotel’de, Türk-Arap İşbirliği Forumu (TAF) Dışişleri Bakanları 3. Toplantısı ile TAF Ekonomi Forumu 5. Toplantısının ortak açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk ve Arap dünyası arasına inşa edilmeye çalışılan ekonomik ve siyasal duvarların birer birer yıkıldığını söyledi.

Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında serbest ticaret, serbest vize bölgesi oluşturulması ve ortak işbirliği konseyi çalışması yapılmasına ilişkin ortak deklarasyon imzalandı. Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları toplantısının sonunda açıklanan ortak bildiri çerçevesinde 4 ülke ticaret, gümrük, tarım, sağlık ve enerji gibi çok çeşitli alanlarda işbirliğine gitmeyi ve vizeleri kaldırmayı hedefliyor. Davutoğlu, 4 ülke tarafından açıklanan bildiriyi okuduktan sonra yaptığı açıklamada, bildirinin 4 ülke arasında kapsamlı bir işbirliği alanı oluşturmakta olduğunu belirterek, ‘’İnşallah zamanla bu diğer bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde gelişecektir’’ dedi.

DAVUTOĞLU: TAKAS, YAPTIRIMLARI

YUMUŞATTI

DIşİşlerİ Bakanı Davutoğlu, Kanal 24’te katıldığı bir programda ise İran’a uygulanacak yaptırımların Türkiye’ye maliyetinin olacağını ifade etti. Davutoğlu, şunları söyledi: “Bu yaptırımlar, bugünkü geçen haliyle yumuşatılmış bir hali ve bunda Türkiye’nin çabalarının, Tahran anlaşmasının etkisi olmuştur. Hazırlanan taslakta, gayrı resmî olarak paylaşılan taslakta, özellikle enerji ticaret, ulaştırma, sigortacılık, bankacılık gibi alanlarda ciddî müeyyideler geliyordu. İsrail’in istediği yaptırımlar, İran’ı felç kılacak yaptırımlardı.”

11.06.2010


 

Ambargo kalkana kadar durmak yok

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Gazze’ye uygulanan ambargonun insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu belirterek, ambargonun tamamen ortadan kaldırılması için her türlü insani çabayı ortaya koymaya devam edeceklerini söyledi.

Yıldırım, İHH İnsanî Yardım Vakfında düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in yardım konvoyuna uluslar arası sularda saldırmasına rağmen hiçbir İsrail askerini öldürmediklerini kaydetti. Ele geçirdikleri askerleri tedavi ettikleri belirten Yıldırım, buna karşın İsrail askerlerinin 9 kişiyi öldürdüklerini hatırlattı. İsrail’in, bu krizi iyi yönetemediğini ve birçok şeyi gizlediğini belirten Yıldırım, ‘’Bütün dünyaya meydan okudu. Şimdi birileri İsrail’i sorgulamak yerine bizi sorguluyor. Onlara, ‘İsrail’in yanında yer almaktan vazgeçin’ diyorum. İsrailliler beni sorguladıklarında ‘Orada ne işiniz var’ diye sordular. Biz orada kaybedilen insanlığı arıyorduk’’ diye konuştu. İsrail’e karşı her türlü hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Yıldırım, şunları söyledi: ‘’Gazze’ye uygulanan ambargo, insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Ambargonun şekil değiştirerek değil, tamamen ortadan kaldırılması için her türlü insanî çabayı ortaya koymaya devam edeceğiz. Bu filoya gerçekleştirilen saldırı sonucunda şehit olan, yaralanan, sakat kalan, hapsedilen, işkence gören, eşyaları çalınan, gasbedilen, her türlü hak ihlâline uğrayan mağdur kişi ve kuruluşların hukukî süreçlerinin takibi için birçok ülkede gönüllülerden oluşan hukuk ekipleri kurulmuştur. Bu çalışmalar koalisyonumuz tarafından da takip edilmektedir.’’

YUNANLILAR DUYARLILIĞINI SÜRDÜRECEK

YardIm konvoyuna Yunanistan’dan katılan Dimitris Plinois de mücadelelerinden kesinlikle geri adım atmayacaklarını vurgulayarak, ‘’İHH ile omuz omuza yeni çalışmalar organize etmeye devam edeceğiz. Yunanistan halkı olarak duyarlılığımızı sürdüreceğiz’’ dedi.

FİLİSTİNLİLERE YARDIM İNSANLIK MESELESİ

İsveç Özgür Gazze Hareketi Temsilcisi Dror Feiler, kendisinin Yahudi ve eski bir İsrail vatandaşı olduğunu kaydederek, bir dönem İsrail ordusunda da bulunduğunu dile getirdi. Filistin halkına yardım etmenin bir inanç ve insanlık meselesi olduğunu aktaran Feiler, mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

11.06.2010


 

Cindoruk: 657’deki değişiklik iktidar düzenlemesi

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’nı ‘’kadrolaşma hareketi’’ olarak niteleyerek, ‘’Ana muhalefet partisi bunu Anayasa Mahkemesine götürerek kanunlaşmasını önleyebilir’’ dedi.

Cindoruk, partisinin Genel Merkezinde DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli- Sen) Genel Başkanı Veli Beysülen ve beraberindekileri kabul etti. Bir gazetecinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’na ilişkin sorusu üzerine Hüsamettin Cindoruk, şöyle konuştu: ‘’Bu değişiklik kadrolaşma için yapılmış bir iktidar düzenlemesidir. Özellikle özel sektördeki kıdemi ve oradaki çalışma yıllarını kamu düzeninde de var saymak çok yanlıştır. 12 senelik bir süreçten sonra kamu düzeninde üst düzey yöneticilik elde edilirken şimdi o kalkıyor. Özel sektörden transferlerin yöneticiler ve hükümet yanlısı kesimler tarafından yapılacağını düşünürseniz bu bir kadrolaşma hareketidir. Memurların hizmet teminatları da ortadan kaldırılıyor. Kamuda hizmetin ve memuriyetin tamamen siyasî denetim altına alınacağı anlaşılıyor. Bunun dikkatli şekilde TBMM’de takip edilmesi gerekir. Belki de ana muhalefet partisi bunu Anayasa Mahkemesine götürerek kanunlaşmasını önleyebilir.’’

11.06.2010


 

BYEGM, 90. kuruluş yıl dönümünü kutluyor

BaşbakanlIk Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (BYEGM) 90. kuruluş yıl dönümü kutlamalarına devam ediliyor.

Genel Müdürlük tarafından düzenlenen “Anadolu Basını Özendirme Yarışması”nın ödülleri TBMM Tören Salonu’nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törende BYEGM’yi tanıtan bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Törende konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, özgür ve tarafsız bir şekilde çalışan basının, yüksek profilli demokrasi hedefinin de en sağlam destekçisi olduğunu söyledi. BYEGM’nin, yurt dışında yaptığı tanıtım çalışmalarının yanı sıra hem Türkiye’de faaliyet gösteren medya kuruluşları hem de yabancı medya temsilcileriyle yakından ilgilendiğini anlatan Arınç, kurumun medya sektöründe yaşanan bireysel ve kurumsal sorunların çözümünde de öncü bir rol üstlendiğini söyledi. BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya yaptığı konuşmada kurumun yerel medyaya yönelik hizmetlerine, enformasyon çalışmalarına değindi.

11.06.2010


 

Gül, Güney Kore’ye gidecek

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’ın davetlisi olarak Güney Kore’ye üç günlük resmî ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 14-16 Haziran 2010 tarihlerini kapsayan seyahatinde Seul ve Busan şehirlerine gidecek. Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti, 28 yıl aradan sonra Türkiye’den Güney Kore’ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmî ziyaret olacak. Ziyaret sırasında Gül’e bakanlar, milletvekilleri, medya, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcilerinin yer alacağı geniş bir heyet eşlik edecek. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler bayrağı altında katıldığı Kore Savaşı’nın başlangıcının 60. yıl dönümünde yapılması dolayısıyla ayrıca önem taşıyan ziyarette Gül’e eşlik eden heyette, Kore Savaşı gazileri de yer alacak. Cumhurbaşkanı Gül’ün Güney Kore Devlet Başkanı Lee ile yapacağı görüşmelerde, iki ülke ilişkileri ve ilâve işbirliği imkânlarının bütün yönleriyle ele alınması, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği çerçevesinde her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslar arası konularda görüş alış verişinde bulunulması öngörülüyor. Seul’deki resmi temaslarının ardından Busan şehrine geçecek olan Gül, burada Birleşmiş Milletler Anıtsal Mezarlığı’nda yer alan Türk Şehitliği’ni ziyaret edecek.

11.06.2010


 

Abdülhamid’in torunu hastaneye kaldırıldı

Muğla’nIn Marmaris ilçesinde yaşayan Osmanlı padişahlarından Abdülhamid’in torunu Osman Nami Osmanoğlu kalp yetmezliği şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Alınan bilgiye göre, Marmaris’in Hisarönü Köyünde oturan Osman Nami Osmanoğlu (92), kalp yetmezliği şikâyetiyle kaldırıldığı özel bir hastanenin yoğun bakım servisinde bir süre tutulduktan sonra, İstanbul Siyami Ersek Hastanesi’ne sevk edilmesine karar verdi. Hastaneden ambulansla Marmaris Şehir Stadı’na getirilen Osmanoğlu, stada iniş yapan Sağlık Bakanlığı’na bağlı 112 Acil Ambulansına sedyeyle taşındı. Helikoptere konulan Osmanoğlu, İstanbul’a nakledildi. Nakil sırasında Osmanoğlu’nun yakınlarının oldukça üzgün oldukları ve ağladıkları görüldü. Ahu Hetman Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özcan Özkumova, gazetecilere yaptığı açıklamada hastanın kalp yetmezliği şikâyetiyle hastaneye geldiğini ve Osmanoğlu’nun genel durumunun ilk geldiği güne oranla daha iyi olduğunu söyledi.

11.06.2010


 

İki kaza, 4 asker şehit

Mardin’in Dargeçit ilçesinde askerleri taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu bir asker şehit oldu, 2’si ağır, 14 asker yaralandı. Tokat’da da bir askerî helikopter düştü. Helikopterde üç personel bulunduğu ve kurtulan olmadığı belirtilirken, helikopterin düştüğü mevkiye çok sayıda ekiple birlikte askerî helikopterler de sevk edildi.

2 kaza: 4 şehit, 14 yaralı

Tokat’ta askeri helikopterin düşmesi sonucu 3 asker şehit oldu.

Edinilen bilgiye göre, askeri helikopter merkez ilçe sınırlarındaki Kuzalan Yaylası yakınlarında düştü. Giresun Valiliği yetkilileri, yaptıkları açıklamada, düşen Jandarma Genel Komutanlığına ait askeri helikopterde 3 personel bulunduğunu bildirdi. Yetkililer, Giresun Jandarma Bölge Komutanlığındaki görevlerinin ardından personelin helikopterle Jandarma Bölge Komutanlığındaki pistten Ankara’ya dönmek üzere sabah saatlerinde yola çıktığını kaydetti.

KAZADAN KURTULAN OLMADI

Tokat Valisi Şerif Yılmaz, yaptığı açıklamada, bir saldırının sözkonusu olmadığını belirtti Yılmaz, “Helikopterin düştüğü bölge rakımı yüksek bir bölge. Sisli bir hava hakim bölgede. Olayın çarpma şeklinde meydana gelmiş olabileceği değerlendiriliyor” dedi.

Helikopterin Tokat’tan kalkmadığını ifade eden Yılmaz, ‘’Dışarıdan gelen bir helikopter. Askeri, jandarmaya ait bir helikopter olduğu için personel ile ilgili rakamı tam teyit etmediğim için söyleyemiyorum. Sayı yok ama bize şu ana kadar intikal eden bilgiler kurtulanın olmadığı yönünde’’ diye konuştu.

KAZA SİSLİ BÖLGEDE

MEYDANA GELDİ

Merkeze bağlı Gölcük köyü muhtarı Şenel Küçük, helikopterin düşüşünü gördüğünü belirterek, hayvan otlattığı arazide askeri helikopterin Kuzalan Yaylası ile Şehitler köyü arasındaki ormanlık bir araziye düştüğünü söyledi. Küçük, kazanın hemen ardından bölgeden dumanların yükseldiğini, bulunduğu alandan da dumanın görülebildiğini ifade ederek, helikopterin düştüğünü fark edince jandarma ekiplerine bildirdiklerini, 2 askeri helikopterin bölgenin üzerinde uçuş yaptığını anlattı.

ASKERÎ ARAÇ DEVRİLDİ: 1 ŞEHİT, 14

YARALI

Mardın’ın Dargeçit ilçesinde ise askerleri taşıyan 47 M 3051 plakalı Abdurrahim Koçak’ın kullandığı minibüs, Bostanlı köyü yakınlarında devrildi. Kazada Emrah Karaman şehit oldu, 14 asker de yaralandı. Durumu ağır olan Murat Çil ile Zeyni Yılmaz Diyarbakır Asker Hastanesi’ne sevk edildi, hafif yaralanan 12 asker de Dargeçit Devlet Hastanesi’nde ayakta tedavi edildi.

ŞEHİT ER BUGÜN TOPRAĞA VERİLECEK

5 aylik asker olan Şehit Jandarma Komando Er Emrah Karama’nın (20) şehit olduğu haberini alan Çorum’un Sungurlu ilçesindeki babası Murat ve annesi Dursuniye Karama ile yakınları yasa boğuldu. Bekar ve 4 kardeşi olduğu öğrenilen Karama’nın Hacettepe Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’ndeki evine Türk Bayrağı asılırken, yakınları ve ilçe halkı ailenin acısını paylaşmak üzere eve akın etti. Anne Dursuniye Karama, eve bayrak asıldığını görünce, ‘’Ne oldu oğlumun düğünü mü var? Neden bayrak asıyorsunuz?’’ diye ağlayarak, ‘’Artık şehit olmasın, durdurun bu olayları’’ diyerek feryat etti. Daha sonra fenalaşan anne Karama, Sungurlu Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yetkililer, şehidin cenazesinin uçakla Ankara’ya oradan da kara yoluyla Çorum’un Sungurlu ilçesine getirileceğini ve bugün törenle toprağa verileceğini bildirdi.

11.06.2010


 

AB süreci ekonomi açısından çok önemli

Almanya’nin Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Türkiye’nin AB sürecinin ekonomi açısından çok önemli olduğunu belirterek, ‘’Çünkü, çoğu şirket AB üyesi ülkelere yatırım yapmak istiyor’’ dedi.

Cuntz, Eskişehir Sanayi Odası’nda (ESO) düzenlenen Türk-Alman İşbirliği Günlerinin açılışında yaptığı konuşmada, Almanya’da 3 milyondan fazla Türk asıllı vatandaşın yaşadığı belirterek, Almanya’daki Türklerin Almanya’nın gelişmesinde önemli katkılarının yaşandığını kaydetti. Almanya’daki Türklerin, Almanya’da kazandığı eğitim ve tecrübeyle Türkiye’ye de katkı sağladığını ifade eden Cuntz, şöyle konuştu:

‘’İki ülke arasında yoğun ilişkiler var. Almanya ile Türkiye arasında yoğun ekonomik ilişkiler de var. Almanya, Türkiye’den yoğun miktarda ürün ithal ediyor. Türkiye’den yüksek teknoloji ürünleri de alıyoruz. Türkiye, Alman yatırımcıları için de cazibeli bir ülke. Şu anda 4 bin 100 Alman şirketi Türkiye’de yatırımcı olarak bulunuyor. Almanya, Türkiye’nin en önemli ekonomik partneridir. Türkiye’nin önemli bir ayağı AB’de. Türkiye’nin AB süreci ekonomi açısından çok önemli. Çünkü, çoğu şirket AB üyesi ülkelere yatırım yapmak istiyor. Bu nedenden dolayı Türkiye’nin AB sürecindeki reform ve yasama çalışmaları süreci çok önemli. Türkiye’nin, AB sürecindeki reform engellerini aşması gerekiyor. İki ülke arasındaki vize konusu çok önemli. Türk iş adamlarının Almanya’ya vize almaları için amaçlıyoruz. Türk iş adamlarının Almanya’ya gitmeleri ve uzun süreli vize almaları için çaba sarf ediyoruz. Eskişehir’deki Alman firmaların sayısını artırmak istiyoruz. Türkiye’ye her yıl 4 milyondan fazla Alman turist geliyor. Bu yıl bu sayının daha da artmasını bekliyoruz.’’

ESO Başkanı Savaş Özaydemir de her toplantıda vize konusunda kolaylık yapılmasını isteklerini yenilediklerini belirterek, Almanya’nın Türk iş adamlarını vize konusunda sıkıntıyı düşürmemesi gerektiğini bildirdi.

11.06.2010


 

Paşa paşa yatıyoruz

Ergenekon ana dâvâsının 151. duruşmasında tutuklu sanık Veli Küçük, kendisine destek vermek için gelen yakınlarının “Nasılsın?” şeklindeki sorularına, “Paşa paşa yatıyoruz” cevabını verdi.

Tutuklu sanık Veli Küçük: Paşa paşa yatıyoruz

Ergenekon dâvâsında tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, kendisine destek vermek için gelen yakınlarının “Nasılsın?” şeklindeki sorularına, “Paşa paşa yatıyoruz” cevabını verdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon ana davasının 151. duruşmasında, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan Gazeteci Güler Kömürcü Öztürk ve Avukat Fuat Turgut hazır bulundu. Tutuklu sanık Veli Küçük’ün, kendisine destek vermek için gelen yakınlarının “Nasılsın?” şeklindeki sorularına, “Paşa paşa yatıyoruz” cevabını verdi. Duruşmada çapraz sorgusu yapılan tutuksuz sanık Avukat Fuat Turgut’un, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in soruları üzerine kullandığı çok sayıda telefon numarası ile mail adresini vermesi dikkat çekti.

11.06.2010


 

‘’Sahte çürük raporu’’ dâvâsı 29 Eyül’de başlıyor

‘’Sahte çürük raporu’’ soruşturması kapsamında 8’i tutuklu 17 kişi hakkındaki iddianame mahkemece kabul edildi.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta tarafından hazırlanan iddianamede, Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’un da aralarında bulunduğu 8’i tutuklu 17 sanığa, 60 eylemle ilgili suçlama yöneltiliyor. Hakim Albay Üçok’un ‘’örgüt yöneticisi olmak’’la suçlandığı iddianameye ilişkin ilk duruşma İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde 29 Eylülde yapılacak. Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’un da aralarında bulunduğu 8’i tutuklu 17 sanığa 60 eylemle ilgili suçlama yöneltilen 247 sayfalık iddianameye yönelik mahkemece hazırlanan tensip tutanağında, duruşma tarihi olarak 29 Eylül ile 1 Ekim 2010 tarihleri gösterildi. Mahkeme heyeti, 29 Eylüldeki ilk duruşmada sanıkların, 1 Ekimdeki ikinci duruşmada ise aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu ‘’müştekiler’’in dinlenilmesine hükmetti.

11.06.2010


 

Çöp konteynerinde lav silâhı bulundu

Maltepe’dekı bir çöp konteynerinde lav silahı bulundu.

Alınan bilgiye göre, Altayçeşme Mahallesi Atatürk Caddesi Şair Nedim Sokak girişinde çöp toplayan bir kadın, konteynerde lav silahını görünce polise ihbarda bulundu. Maltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının yaklaşık 500 metre uzağındaki çöp konteynerinde bulunan kullanılmış lav silahı, uzman ekiplerin yaptığı incelemenin ardından Kriminal Şube Müdürlüğüne gönderildi.

11.06.2010


 

Demokrasi olmadan huzur ve refah olmaz

Eşıtlık ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, özgürlük olmadan demokrasi, demokrasi olmadan da huzur, barış ve refah olmayacağını söyledi Partisinin il teşkilatı binasının açılışı için Adana’ya gelen Halis, hükümetin hazırladığı Anayasa değişiklik paketinde eksiklikler bulunduğunu ifade ederek,’’Askerin dayattığı Anayasa ile yönetiliyoruz.

İktidara geldiğimizde ilk işimiz, demokratik bir anayasa yapmak olacak. Biz özgürlükçü bir partiyiz. Özgürlük olmadan demokrasi olmaz. Demokrasi olmadan da huzur, barış ve refah olmaz’’ dedi.

11.06.2010


 

Öğrenciler okulu asamayacak

MİLLÎ Eğitim Bakanlığı (MEB), okula kayıtlı olduğu halde 20 günden fazla devamsızlık yapan ilköğretim öğrencilerinin okula devamlarını sağlamak amacıyla, aralarında Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri ile Konsolosluk İşleri genel müdürlüklerinin de bulunduğu bütün ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapacak.

MEB, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğine yönelik bir protokol imzalayacak. Hazırlanan protokol taslağına göre, zorunlu ilköğretim çağında olup da okula kayıt yaptırmayan çocuklar ile kayıtlı olduğu halde okula gitmeyen öğrencilerin, ‘’eğitime erişim ve devamlarının önündeki engellerin ortadan kaldırılması’’ amaçlanıyor.

Bu çerçevede, Diyanet İşleri Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, TRT, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürlüğü, İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Çalışma Genel Müdürlüğü, Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü ve Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile işbirliğine gidilecek. İşbirliği yapılacak kurumlar, çocukların ilköğretime erişimleri ve devamları konusunda çeşitli yükümlülükler üstlenecek.

E-OKUL SİSTEMİYLE TAKİP

Erken nişanlanma ve evlilik, ailenin ekonomik yetersizliği, sağlık, çalışma, ailevi ve geleneksel sebepler ve diğer bazı sorunlardan dolayı okula devam etmeyen çocuklar öncelikle izlenecek. Bakanlık, e-okul veri tabanındaki izleme-değerlendirme modüllerini geliştirerek, çözüme yönelik strateji ve politikalar üretecek. Ayrıca, çocukların okula devamlarına ilişkin il bazında periyodik aralıklarla raporlar yayınlanacak. Mevsimlik gezici, geçici tarım işçiliğinde çalışmaları sebebiyle okula gidemeyen çocuklar, e-okul sisteminden bire bir takip edilecek.

Ceza İnfaz Kurumlarından salıverilen veya denetimli serbestlik altında bulunan zorunlu eğitim çağındaki çocuklardan ekonomik sebeplerle ailelerinin yanında eğitime devam edemeyecek olanlar yatılı ilköğretim okullarına yerleştirilecek.

CAMİLERDE OKUMANIN ÖNEMİNE DEĞİNİLECEK

DİYANET İşleri Başkanlığı, zorunlu eğitim çağında olup da ‘’eksik veya yanlış dini bilgiler’’ sebebiyle ilköğretime kayıtları yaptırılmayan veya kayıtlı olduğu gönderilmeyen çocukların ilköğretime devamlarının sağlanması için cami faaliyetlerinde, vaaz ve hutbelerde bu konuya yer verilmesini sağlayacak. Başkanlıkça, Kur’ân kurslarına yönelik hazırlanan eğitim materyallerinde kız çocuklarının eğitiminin önemine, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların eğitim imkânlarına kavuşturulmasına ve çocuk işçiliğinin sonlandırılması konularına yer verilecek. İlköğretime erişim ve devam konusunda ailelerin ikna edilmesi için din görevlileri de çalışacak. Dinî konular ve toplumun bilgilendirmeye yönelik konferans, seminer ve benzeri faaliyetlerde okula gitmenin önemi vurgulanacak.

11.06.2010


 

Seviye Belirleme Sınavı’nda iptal yok

EĞİTİM Teknolojileri (EĞİTEK) Genel Müdürü Mahmut Tüncel, Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) yabancı dil testlerine ait cevap anahtarlarının farklı olmasının konu edilerek, sınavın iptal edilebileceği iddialarına ilişkin olarak, ‘’Sınavın kesinlikle, kısmen veya tamamen iptal edilmesi söz konusu değildir’’ dedi.

Tüncel, ‘’Yapılan sınavların bütün yönleriyle merkezi sistem sınav kurallarına, ilgili mevzuata, hakkaniyete ve adalete uygun olarak gerçekleştirilmiştir’’ dedi. SBS’de İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca olmak üzere 4 dilde yabancı dil sınav sorusunun yer aldığını, öğrencilerin sınavda hangi testi çözeceklerini önceden belirlediğini hatırlatan Tüncel, geçen seneki sınavlarda yabancı dil testlerinin sorularının farklı ancak cevaplarının aynı olduğunu söyledi. Tüncel, ‘’Yabancı dil testlerinin cevaplarının aynı olacağına dair hiçbir şekilde kural olamaz’’ dedi.

DİLEKÇE İLE BAŞVURU

İÇİN BUGÜN SON GÜN

Tüncel, bunun sonucu olarak da SBS e-Başvuru Kılavuzu’na, ‘’Öğrenci 2 yabancı dil eğitimi zorunlu olan okullarda öğrenim görüyorsa velinin okul müdürlüğüne verdiği dilekçede talep ettiği dile ait testleri çözecektir’’ ibaresinin konulduğunu belirterek, şunları söyledi: ‘’Bazı özel okullarda iki yabancı dil eğitimi veriliyor. Kılavuzda yapılan açıklamaların, genelgedeki hatırlatmalar ve test kitapçığındaki uyarılara rağmen sorumlu olduğu yabancı dilden başka bir dilde soruları cevaplandıran öğrencilerin sorunlarını çözmek amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere, velisinin dilekçesi ile başvurması halinde, sınavda işaretledikleri dilden değerlendirmeye alınmaları konusunda bir kolay getirdi. Şu ana kadar konuyla ilgili kendilerine yaklaşık 650 dilekçe geldi.’’ Dilekçe ile başvuru süresinin bugün mesai bitiminde sona ereceğinin altını çizen Tüncel, dilekçelerden örnekler vererek, bazı dilekçelerde ‘’Her ne kadar benim dilim İngilizce de olsa, ben Almanya’da yaşadığım için bu dili daha iyi öğrendim. Bunun için de Almanca testini yanıtladım’’ denildiğini belirtti.

11.06.2010


 

Rotterdam İslâm Üniversitesi Avrupa’da tanınmayı kutladı

HOLLANDA YÖK’ünün (NVAO), 20 Mayıs tarihinde almış olduğu kararla Master Islamitische Geestelijke Verzroger bölümü tanınan Rotterdam İslâm Üniversitesi (IUR) Avrupa’da ilk kez tanınmasını kutladı.

Çeşitli ülkelerin büyük elçilerinin, çeşitli kuruluş ve cemaatlerin üst düzey temsilcilerinin katıldığı kabul töreninde, TC Rotterdam Muavin Konsolosu Günay Babadoğan, TC Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Bülent Senay, Diyanet Vakfı Başkanı Fevzi Hamurcu, Yemen, İran ve Irak Büyükelçileri hazır bulundu. Sivil toplum kuruluşları da misafirler arasında yerlerini aldı. Yerel ve ülke çapında basının katıldığı kabul töreni Mustafa Akdemir’in Rahman Sûresi’ni kıraat etmesiyle başladı. Daha sonra rektör Prof. Dr. Ahmet Akgündüz yaptığı konuşmada, IUR’nin geçirmiş olduğu süreci anlattı. Prof. Dr. Akgündüz IUR’nin diğer eğitimleri hakkında bilgi verdi ve üniversite bünyesinde diğer bölümlerin tanınması için de hummalı bir çalışma sürdürüldüğünü söyledi. Konuşmasını insanlığa bir çağrı ile bitiren Akgündüz, bütün insanlığın bir aile olduğunu, Rabbimizin bir olduğunu vurguladı. Bundan dolayı ise kimsenin kimseye üstünlük taslamaya hakkı olmadığını söyleyen Akgündüz programa katılanlara teşekkür etti.

11.06.2010


 

Başörtüsü mücadelesi devam ediyor

2005 yılından beri Türkiye’nin farklı şehirlerinde başörtüsü yasağına karşı haftalık basın açıklamaları ile mücadele eden “Türkiye Platformları” 8. buluşmalarını Sakarya’da gerçekleştirecek.

Bu akşam Necip Fazıl Kısakürek yurdu konferans salonunda “Başörtüsü Mücadelesi Devam Ediyor” başlıklı bir panelle başlayacak olan buluşma, Cumartesi günü yapılacak istişare toplantıları ile sürecek ve 13 Haziran Pazar günü Sapanca Gölü kenarında yapılacak piknik ile sona erecek. 22 ilden katılımcının geleceği buluşma Türkiye kamuoyuna da ortak bir deklarasyon yayınlayacak.

11.06.2010


 

Eğitim Sendikasında eğitim yardımı onaylanmadı

EĞİTİM Sen’de, ‘’çalışanlara, eğitim gören çocukları için yılda bir kere eğitim yardımı verilmesi’’ teklifi kabul edilmedi.

Eğitim Sen’de yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde taraflar bir çok konuda anlaşmaya varamadı. Sendika çalışanları adına Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş’in yürüttüğü toplu sözleşme görüşmelerinde iş süreleri, yıllık ücretli izinler, ikramiyeler, taşıt yardımı, toplu sözleşmenin yürürlük süresi, yemek yardımının toplu sözleşme kapsamına alınması konularında uzlaşma sağlanamadı. Görüşmelerde ‘’eğitim yardımı’’ talebinde de uzlaşma sağlanamadı. Tez-Koop-İş temsilcileri, işçilere, eğitim gören çocukları için yılda bir kere ‘’eğitim yardımında’’ bulunulmasını teklifinde bulundu. Eğitim Sen yöneticileri ise bu talebi ‘’ekonomik gerekçelerle’’ kabul etmedi.

11.06.2010


 

Kızıltepe’de İHL’nin temeli atıldı

MARDİN’İN Kızıltepe ilçesinde yeni imam hatip lisesinin temeli törenle atıldı.

Prefabrik şekilde inşa edilmiş olan Süleyman Solhan İmam Hatip Lisesi bahçesine yapılacak bina 4 katlı olacak. Temel atma töreni imam hatip lisesi öğretmeninin okuduğu Kur’ân-ı Kerim ile başladı. İmam Hatiplileri Yaşatma ve Geliştirme Başkanı Yusuf Sadioğlu’nun yaptığı konuşmayla devam etti. Sadioğlu, “24 derslik okulumuz Allah nasip ederse 1,5 milyon liraya mal olacak. Okulun yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

11.06.2010


 

Mağdur tüketici hakkını aldı

Tüketİcİnİn Korunması Hakkında Kanun kapsamında 81 ilde faaliyet gösteren il ve ilçe hakem heyetlerine geçen yıl 110 bin 321 tüketici şikâyeti ulaştı, her 4 şikayetten 3’ü tüketici lehine sonuçlandı.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri çalışma raporlarına göre, tüketicilerle satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkların giderilmesi amacıyla kurulan hakem heyetleri, mağduriyet yaşayan, zarara uğrayan tüketicilerin ilgisini çekiyor. Geçen yılki toplam 110 bin 321 şikâyetin 80 bin 473’ü, tüketici lehine sonuçlandı. Şikâyetlerin yüzde 13’ünde (14.743) tüketici aleyhine karar verilirken, yüzde 14’ü (15.105) ise başvuru yılı içinde sonuçlandırılamadı.

ZARARI SİNEYE ÇEKMİYORLAR

Gaziantep Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ahmet Durdu, tüketicinin, satın aldığı mal ya da hizmete ilişkin yaşadığı mağduriyeti, uğradığı zararı sineye çekmek zorunda olmadığını öğrendiğini söyledi. Kaymakamlıklar ile sanayi ve ticaret il müdürlükleri bünyesinde hizmet veren il ve ilçe hakem heyetlerinin tüketici haklarının korunması bakımından faydalı çalışmalar yaptığını kaydeden Durdu, “Bize göre hakkını arayan vatandaş çok kutsaldır. Çünkü, hakkını arayan tüketici sayesinde imalatçılarımız ürünlerinin kalitesini yükseltir, rekabet güçlerini geliştirirler’’ dedi.

11.06.2010


 

Devenin gen haritası tamam

Suudİ ve Çinli bilim adamları, devenin gen haritasını tamamladı.

El Arabiye’nin haberine göre, S. Arabistan’ın başşehri Riyad’daki Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Kenti ve Pekin Genetik Enstitüsünden 20 bilim adamı, bir yıldan uzun süren çalışmalarının sonunda tek hörgüçlü devenin gen haritasını tamamlamayı başardı. Bilim adamları, sığırın gen haritasıyla “önemli ölçüde benzerlik” gösteren haritanın, devenin zorlu çöl şartlarında yaşayabilme yeteneğini daha iyi anlamaya yardımcı olacağını belirtti.

11.06.2010


 

Süs balığı tarlası

Adana’nIn Yumurtalık ilçesinde bir çiftçi, 8 dekarlık tarlasını gölet haline getirip, deneme amacıyla ürettiği süs balıklarının 15 binini hasat etti.

Kırmızıdam Köyünde yaşayan çiftçi Mustafa Boyacı, karpuz ve pamuk gibi yöreye özgü ürünlerin üretiminden istediği geliri elde edemeyince, başka arayışlara girdiğini kaydetti. Yaklaşık 2 yıl önce, bu konudaki merakı ve hobisinin de etkisiyle, süs balığı yetiştirmek için araştırma yapmaya başladığını ifade eden Boyacı, ‘’Süs balığı yetiştiriciliği uzun zamandır ilgimi çekiyordu. Tarlamın bir kısmını gölete dönüştürdüm ve havuzlar oluşturdum. Ardından, 400-450 adet anaç Japon Balığı getirerek, gölete bıraktım’’ dedi. Çalışmaları sonunda, yavru elde ettiğini ifade eden Boyacı, ‘’Yaklaşık 15 bin adet yavru balık elde ettim. Bu balıkları, Mersin’de faaliyet gösteren bir toptancıya deneme amacıyla verdim. Ancak, balıklar yeterince kaliteli olmadığı için henüz satılıp satılmayacağı belli değil. Satılsa da ancak masrafı karşılayacak’’ dedi.

11.06.2010


 

5 bin yıl önce de deri ayakkabı varmış

Arkeologlar, Ermenistan’da bir mağarada 5 bin 500 yıl öncesine ait ve son derece iyi korunmuş deri bir makosen buldu. İrlanda’daki Cork Üniversitesi’nden arkeologların dünyanın bilinen en eski ayakkabısını keşfiyle ilgili arkeolojik kazı Amerikan bilimsel internet dergisi PLos ONE’da (Public Library of Science) yayınlandı. Tek bir parça deriden yapılan ayakkabı, içi kuru otla dolu vaziyette bulundu. Bilim adamları, makosenin içinin kuru otla ayağı sıcak tutması mı yoksa şeklinin korunması için mi doldurulduğunun bilinmediğini belirtti. Ayakkabının Avrupa ölçüsüne göre 37 numara olduğu kaydedildi.

11.06.2010


 

iPad kullanıcılarının e-mail adresleri çalındı

ABD’de bilgisayar korsanları, Apple’ın tablet bilgisayarı iPad’in yaklaşık 114 bin kullanıcısının elektronik adreslerini çaldı. Teknoloji sitesi Valleywag’in haberine göre, aralarında New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel, New York Times genel direktörü Janet Robinson gibi isimlerin de bulunduğu 114 bin kişinin e-mail adresleri ele geçirildi. Bilgisayar korsanlarının, iPad’in 3G ağına bağlandığı cep telefonu operatörü AT&T’nin sistemindeki açıktan faydalandığı belirtildi AT&T şirketi, güvenlik sisteminde açık bulunduğunu kabul etti ve kullanıcılardan özür diledi.

11.06.2010


 

Çin malı saat, yaklaşık 4 milyon dolara satıldı

Çİng Hanedanı dönemine ait 200 yıllık Çin masa saati, ABD’de yapılan müzayedede 3 milyon 780 bin dolara alıcı buldu. ABD’nin Virginia eyaletinin Charlottesville kasabasında, müzayede şirketi Southeby’s tarafından düzenlenen açık arttırmaya telefonla katılarak fiyat veren Çinli bir koleksiyoncu, müzayede öncesi yapılan hesaplamalarda 1 milyon dolar fiyat biçilen saatin yeni sahibi oldu. Müzayedede, teklifini 3 milyon 780 bin dolara kadar yükselten Çinli koleksiyoncu, yaklaşık 200 yıllık, yaldız, pirinç ve mine kaplamalı Çin yapımı saatin yeni sahibi oldu.

11.06.2010


 

Elektromanyetik dalgaları önleyen perde

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Işık tarafından geliştirilen özel perdenin, baz istasyonları, kablosuz internet modemi, telsiz ve cep telefonu gibi elektronik aletlerin yaydığı elektromanyetik dalgaları büyük ölçüde emerek, zararsız hale getirdiği bildirildi. Sağlığa zararı olduğu bilinen elektromanyetik dalgaları engellediği TÜBİTAK tarafından onaylandığı belirtilen perdenin üretimine Bursa’da başlandı. Görünüş itibarıyla evlerde kullanılan perdelerden hiçbir farkı bulunmayan ürün, benzerlerinden özellikle dokumasında kullanılan elektriksel iletkenliği olan özel ipliklerle ayrılıyor. Söz konusu iplikler, baz istasyonu, kablosuz internet modemi, telsiz ve cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaları, sağlığa zararı bulunmayan elektrik akımlarına dönüştürüyor.

11.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.