11 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Spor

 

FUTBOL ŞÖLENİ BAŞLIYOR

2010 dünya kupası bugün Güney Afrika'da başlıyor. 11 Temmuz'a kadar sürecek kupanın açılış maçında a grubu'nda Güney Afrika ile Meksika karşılaşacak.

8 grupta 32 takım boy gösterecek

GÜNEY Afrika'nın ev sahipliğinde düzenlenip, 11 Temmuz'da sona erecek olan 19. Dünya Kupası bugün başlıyor. Futbolseverlerin merakla beklediği Dünya Kupası, bugün Güney Afrika-Meksika arasında oynanacak açılış maçıyla start alacak. Bir ay sürecek finallerde, 4'er takımın yer aldığı 8 grupta, toplam 32 takım boy gösterecek. Finallerde A Grubu'nda Güney Afrika, Meksika, Uruguay ve Fransa; B Grubu'nda Arjantin, Nijerya, Güney Kore ve Yunanistan; C Grubu'nda İngiltere, ABD, Cezayir ve Slovenya; D Grubu'nda Almanya, Avustralya, Sırbistan ve Gana; E Grubu'nda Hollanda, Danimarka, Japonya ve Kamerun; F Grubu'nda İtalya, Paraguay, Yeni Zelanda ve Slovakya; G Grubu'nda Brezilya, Kuzey Kore, Fildişi Sahili ve Portekiz; H Grubu'nda ise İspanya, İsviçre, Honduras ve Şili mücadele edecek.

9 şehirde 10 stad evsahipliği yapacak

AÇILIŞ maçı, TSİ 17.00'de Güney Afrika-Meksika arasında yapılacak, günün ikinci maçı ise TSİ 21.30'da Uruguay-Fransa arasında oynanacak. 9 kentten toplam 10 stadın ev sahipliği yapacağı maçlarda, 30 hakem üçlüsü düdük çalacak. Bu hakemlerin 10'unu Avrupa, 5'ini G. Amerika, 5'ini Orta ve Kuzey Amerika, 4'ünü Asya, 4'ünü Afrika, 2'sini de Avustralya kıtasından hakemler oluşturuyor.

Özbek hakeme büyük onur

2010 Dünya Kupası bugün Güney Afrika'da başlıyor. Turnuvanın açılış maçında, A grubunda, evsahibi Güney Afrika, Meksika ile Johannesburg'daki 88 bin 460 kişi kapasiteli Soccer City Stadı'nda TSİ 17.00'de karşılaşacak. Maçı Özbek hakem Ravşan İrmatov yönetecek. Güney Afrika'nın teknik direktörlüğünü Brezilyalı Carlos Alberto Parreira, Meksika'nın teknik direktörlüğünü Javier Aguirre yapıyor. İki takımda da sakat oyuncu bulunmuyor. Parreira'nın sol bekte Masilela'yı mı yoksa Lucas Thwala'yı mı oynatacağına henüz karar vermediği belirtiliyor. Takımda hafif sakatlığı bulunan kaleci Khune'nin sırtındaki ağrıların geçtiği kaydedildi. Aguirre de savunmada sol bekte Salcido ile Ricardo Osorio'dan hangisini oynatacağı konusunda kararsız. Sakatlığı geçen stoper Rafael Marquez de takımla birlikte 2 gün önce antrenmanlara başladı.

MAÇLA İLGİLİ NOTLAR

Güney Afrika-Meksika maçı, kupa tarihinde Afrika'da oynanan ilk maç olacak. Daha önce açılış maçlarını oynayan Afrika takımları sürpriz sonuçlara imza attı. 1990'da Kamerun, Arjantin'i, 2002'de de Senegal, Fransa'yı aynı skorla 1-0 yenmişti. Parreira, kupada 6. kez bir takımın başında yer alıyor. Brezilyalı teknik adam 1982'de Kuveyt'i, 1990'da Birleşik Arap Emirlikleri'ni, 1998'de Suudi Arabistan'ı 1994 ve 2006'da Brezilya'yı çalıştırdı.

F.Bahçeli Lugano oynuyor

TURNUVANIN ikinci maçında A Grubu'nda, Uruguay ile Fransa Cape Town'daki 66 bin 5 kişi kapasiteli Green Point Stadı'nda TSİ 21.30'da karşılaşacak. Maçı, Japon hakem Yuichi Nishimura yönetecek. Uruguay'ın teknik direktörlüğünü Oscar Tabarez, Fransa'nınkini ise Raymond Domenech yapıyor. İki takımda da sakat veya cezalı oyuncu bulunmuyor. Fenerbahçeli Lugano bugünkü maça Uruay kaptanı olarak çıkacak. Domenech'in 3 hazırlık maçında oynattığı forvetler Nicolas Anelka ile Thierry Henry arasında seçim yapacağı ve bu oyunculardan birini oynatması bekleniyor. Sakatlıktan kurtulan stoper William Gallas'ın ilk 11'de yer alacağı sanılıyor. Maçı Fransa kazanırsa, teknik direktör Domenech, Michel Hidalgo'nun 1976-1984 yılları arasında 41 maçla kırdığı galibiyet rekorunu 1 maçla geliştirecek. Uruguay'ın 44 yıldır Fransa karşısında tek bir golü bulunmuyor.

11.06.2010


 

Brezilya 5 defa Dünya Şampiyonu oldu

DÜNYA Kupası tarihinde Brezilya, daha önce elde ettiği 5 şampiyonlukla ilk sırada yer alıyor.

''Sambacıları'' İtalya 4, Almanya 3, Uruguay ve Arjantin 2'şer, İngiltere ve Fransa 1'er şampiyonlukla izliyor. Daha önce 18 kez gerçekleştirilen organizasyonlarda, 9 kez Güney Amerika, 9 kez de Avrupa ülkeleri mutlu sona ulaştı. Güney Amerika ve ABD'de gerçekleştirilen turnuvaların tümünü yine bu kıtanın ülkeleri şampiyon olarak tamamladı. 1958 yılında İsveç'te yapılan finallerde ise Brezilya mutlu sona ulaşırken, Avrupa'da düzenlenen bir turnuvayı ilk kez bir Güney Amerika takımı kazanmayı başardı. Uruguay, İtalya, İngiltere, Batı Almanya, Arjantin ve Fransa, ev sahipliği yaptıkları turnuvalarda kupaya uzanmayı başardılar.

11.06.2010


 

Kupada tanıdık isimler

2010 Dünya Kupası, bugün Güney Afrika Cumhuriyeti'nde başlıyor.

2010 Dünya Kupası'na katılacak ülkelerin kadrolarında, Turkcell Süper Lig'de forma giyen toplam 14 futbolcu mücadele edecek. İspanya'nın aday kadrosuna davet edilen Fenerbahçeli Daniel Güiza, teknik direktör Del Bosque tarafından 23 kişilik son kadrodan çıkarılan oyuncular arasında yer aldı. Turkcell Süper Lig'in 7 ayrı takımında oynayan 14 futbolcunun 5 tanesi, Galatasaray forması altında mücadele ediyor.Dünya Kupası'nda mücadele edecek takımların kadrolarında yer alan ve Turkcell Süper Lig'de forma giyen oyuncular şöyle:

Galatasaray: Giovani Dos Santos (Meksika), Lucas Neill (Avustralya), Harry Kewell (Avustralya), Elano (Brezilya), Abdulkader Keita (Fildişi Sahili), Fenerbahçe: Diego Lugano (Uruguay), Beşiktaş: Filip Holosko (Slovakya), Rodrigo Tello (Şili), Trabzonspor: Rigobert Song (Kamerun), Antalyaspor: Mile Jedinak (Avustralya), Kayserispor: Hamidou Souleymanou (Kamerun), Ankaragücü: Njitap Geremi (Kamerun), Marek Sapara (Slovakya), Robert Vittek (Slovakya)

11.06.2010


 

BEŞİKTAŞ SCHUSTER'E 2 YILLIK İMZA ATTIRDI

BEŞİKTAŞ'TA Mustafa Denizli'nin sağlık sorunları nedeniyle takımın başından ayrılmasının ardından teknik direktör arayışlarına giren siyah-beyazlılar, Alman teknik adam Bernhard Schuster ile anlaşmaya vardı.

Siyah-beyazlılar, Schuster ile 2 yıllık sözleşme imzalarken, Alman teknik adamın yıllık 2 milyon 600 bin Avro alacağı bildirildi. Bu arada Beşiktaş, Schuster'in transferini İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na da bildirdi. Borsaya yapılan açılamada ''Şirketimiz, Futbol A Takımımızın Teknik Direktörü olarak Bernhard Schuster ile yıllık 2 milyon 600 bin Avro bedel karşılığı 2 yıllık sözleşme imzalamıştır'' denildi.

HEP EN İYİLER ARASINDA

Bernd Schuster hem futbolculuk, hem de teknik direktörlük döneminde her zaman en iyiler arasında gösterildi. İddialı bir kişiliğe sahip olan Schuster; üst üste Barcelona, Real Madrid ve Atletico Madrid gibi üç ezeli rakibin formasını giymeyi göze aldı. Üç takımda da başarılı olan ‘Sarı melek’ lakaplı Alman yıldız, Almanya Milli Takımı’nın da yıldızıydı. Döneminin en iyi oyuncuları arasında gösterilen Schuster, 40 yaşında futbolu bıraktı ve sahadan kulübeye geçti. İlk teknik direktörlük macerası olan Fortuna Köln’de bir sezon kaldı ve ertesi sezon Köln’e transfer oldu. 1 sezon da bu kulüpte kalan Schuster, bir yıl boşta kaldıktan sonra İspanyol Xerez’in yolunu tuttu. İspanya 2. Ligi’nden yükselemeyen Xerez’le de yolları ayırldı. Bir sezonluk Shakthar ve Levante maceralarının ardından en büyük başarılarını yaşadığı Getafe’ye transfer oldu. Getafe efsanesini gerçekleştiren ve küçük bütçeli Madrid kulübüne UEFA Kupası biletini hediye eden Alman hoca, iki sezon da Kral Kupası’nda final oynadı. Bir sonraki durak ise, dünya devi Real Madrid’ti.

REAL MADRİD'İ ŞAMPİYON YAPTI AMA..

Schuster Real Madrid’e “En iyi savunma hücumdur” felsefesini getirdi. Fabio Capello’nun sıkıcı, defansif düzenini değiştiren Alman hoca, 4-2-3-1 sistemiyle Barcelona’yı gerisinde bıraktı ve Real Madrid’e 31. şampiyonluğunu hediye etti. Bir sonraki sezona Süper Kupa’yla başlayan Beyaz Şimşekler, Barcelona fırtınasına karşı koyamadı. Schuster de bunu kabul edip, “El Classico’da Barcelona favori” açıklamasını yapınca, gönderildi. Bir dönem eski kulübü Xerez’i satın alıp, başına geçeceği öne sürüldü, ama bu haberler iddiadan öteye geçmedi.

11.06.2010


 

Kaleci Bora Trabzonspor'da

TRABZONSPOR, 2010-2011 sezonu öncesi ilk transferini Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'dan aldığı kaleci Bora Sevim ile sözleşme imzalayarak yaptı.

Bordo-mavililer, resmi transfer döneminin başladığı ilk günde Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'dan aldığı kaleci Bora Sevim ile 5 yıllık sözleşme yaptı. Törende konuşan kulüp genel sekreteri Hasan Yener, transferin ilk gününde futbolda ilk sırada yer alan mevki olan kaleci takviyesi yaptıklarını belirterek, ''Bora, bizim takip ettiğimiz, yeteneğiyle ve kişiliğiyle Trabzonspor'a çok yararlı olacağına inandığımız bir kaleci. Kendisinin de çok çalışarak Trabzonspor'a ve Türk futboluna başarıyla hizmet edeceğine inanıyorum'' dedi.

11.06.2010


 

Kocaeli Rallisi yarın başlıyor

TÜRKİYE Ralli Şampiyonası'nın 3. ayağı olan 28. Ford Otosan Kocaeli Ralli'si 12 Haziran'da Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun işaretiyle Outlet Center'dan başlayacak Türkiye'de ralli sporunu uzun yıllardır kesintisiz destekleyen tek fabrika olan Ford Otosan'ın; 8 defa ana sponsorluğunu üstlendiği 28. Ford Otosan Kocaeli Rallisi, Kocaeli Otomobil Sporları Derneği tarafından Türkiye Ralli Şampiyonası'nın 3. ayağı olarak 12-13 Haziran'da İzmit çevresindeki etaplarda koşulacak. Kendi evinde ralliyi ağırlayacak olan Ford Otosan, motorsporları takımı Castrol Ford Team Türkiye ile de seyircisi önünde bu sezon hedeflediği takımlar ve pilotlar şampiyonluğu için mücadele verecek.

11.06.2010


 

Maçları 30 hakem üçlüsü yönetecek

ULUSLARARASI Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenecek 2010 Dünya Kupası'nda görev alacak hakemlerin listesini açıkladı. FIFA'nın açıkladığı 30 hakemden üçlüsünden 10'unu Avrupa, 5'ini Güney Amerika, 5'ini Orta ve Kuzey Amerika, 4'ünü Asya, 4'ünü Afrika, 2'sini de Avustralya kıtasından hakemler oluşturuyor. Görev yapacağı açıklanan hakemler arasında, 2010 Dünya Kupası Avrupa elemelerinde İrlanda'nın Fransa ile 1-1 berabere kaldığı play-off baraj rövanş maçının hakemi İsveçli Martin Hansson da yer alıyor. 1-0 Fransa galibiyetiyle sonuçlanan ilk baraj maçının rövanşında Fransa, maçın büyük bir bölümünü 1-0 yenik götürmüş, uzatma dakikalarında Thierry Henry'nin elle topu düzelttiği pozisyon sonucu Gallas'ın attığı golle durumu 1-1 beraberliğe getirerek, Güney Afrika vizesini son dakikada almıştı.

11.06.2010


 

Adidas ürettiği topa gelen eleştirilere şaşırdı

FİNALLERDE, futbolcularca eleştiri yağmuruna tutulan, Adidas'ın ürettiği Jabulani isimli top kullanılacak. Zulu dilinde ''kutlama'' anlamına gelen Jabulani'nin üzerinde 11 renk bulunuyor. Renkler, aynı zamanda Güney Afrika'da konuşulan 11 resmi dili de simgeliyor. Adidas firması, kontrolü zor olduğu gerekçesiyle eleştirilen topun defalarca test edildiğini ve eleştirilerin şaşırtıcı olduğunu belirtti. Yetkililer, ''kaleciler için kabus'' olarak görülen topun uzun süre önce onaylandığını, aylarca denendiğini ve hiç şikayet almadıklarını ifade ettiler. ''Jabulani'', özellikle İspanya ve Brezilya milli takımlarının kalecilerince eleştirilmiş, futbolcular, topun ''berbat'' ve ''bakkaldan alınmış gibi olduğu'' konusunda hemfikir olduklarını söylemişlerdi.

11.06.2010


 

Misket Pasta kupaya özel tasarım hazırladı

BUTİK pastacılığın önde gelen markalarından Misket Pasta, Dünya Kupası için futbol tutkunlarına özel, futbol toplarından oluşan pasta tasarımları hazırladı. Misket Pasta'nın birbirinden ilginç tasarımlardan oluşan pastaları için birkaç gün önceden özel sipariş vermek yeterli. Dış görünümünün yanı sıra lezzete de önem veren Misket Pasta ürünlerinin hiçbirinde katkı malzemesi bulunmuyor. Ürünlerde doğal tereyağ kullanılırken, gerek şeker hamurunu, gerekse dekorasyonlu kurabiyeleri renklendirmekte doğal gıda boyaları kullanılıyor.

11.06.2010


 

Afrika leoparı ‘Zakumi’ resmî maskot

DÜNYA Kupası'nın resmi maskotu olan maceraperest Afrika leoparı ''Zakumi'', ''futbol sahasında kamufle olmak amacıyla saçlarını yeşile boyuyor''.

Güney Afrika ve tüm kıtayı temsil eden Zakumi, neşesi, maceraperestliği ve açıkgözlülüğü ile dikkati çekiyor. Bu sevimli maskotun adı, Güney Afrika'nın uluslararası plaka işareti olan ''ZA'' ile 2010 yılına atıfta bulunmak amacıyla, birçok yerli dilinde ''10'' anlamına gelen ''KUMİ'' ifadelerinin yan yana getirilmesiyle oluştu.

11.06.2010


 

Finaller Teledünya HD'de yayınlanacak

DÜNYANIN en büyük futbol organizasyonu olan 2010 Dünya Kupası maçları, Türksat Teledünya HD paketinde de izlenebilecek.

Türksat'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, HD Set-Top Box sahibi Teledünya aboneleri, 2010 Dünya Kupası maçlarının tamamını HD kalitesinde Teledünya HD paketinin 7. kanalında yayın yapan TRT HD'den izleyebilecekler. Öte yandan Türksat A.Ş, Kablo TV Platformu üzerinden verdiği Uydunet ve Teledünya hizmetlerinde yeni bir kampanya başlattı. 1 Haziran'da başlayan kampanyaya katılacaklardan Kablo TV kurulum ücreti ve Teledünya Aktivasyon ücreti alınmayacak.

11.06.2010


 

TRT 1'DE BUGÜN

17.00 Güney Afrika-Meksika 21.30 Uruguay-Fransa

11.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.