11 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Bulutların arasındaki güzellik

TÜRKİYE’NİN ve Trabzon’un en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl, dört mevsim yerli ve yabancı yüz binlerce turistin akınına uğruyor.

Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl, Doğu Karadeniz’e gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekânlar arasında yer alıyor. Yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşan Uzungöl, özel çevre koruma alanı olarak ilân edilirken, 2. derecede SİT alanı. Trabzon’a 99, Çaykara ilçesine 19 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden bin 90 metre yükseklikte olan Uzungöl, çevresindeki ladin ağırlıklı karışık orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakıyor. Beldede bulunan Şerah Köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evlerin tabiatın güzelliğini tamamladığı Uzungöl’e gitmek isteyen turistler, tamamı asfalt olan yol güzergâhında yeşilin her tonu ve rengârenk orman örtüsü ile Solaklı Vadisi’nden akan derenin yanı sıra çevredeki küçük şelâleleri görme imkânı buluyor. Uzungöl’ü geçen yıl 300 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ziyaret ederken, Uzungöl’e gelen turistler, beldede otel, pansiyon, bungalov tipi evlerde konaklama imkânına sahip. Bin 437 yatak kapasiteli 52 tesiste konaklayabilen yerli ve yabancı turistler, gölün çevresinde trekking, kuş gözlem ve botanik amaçlı turlar yapma imkânı bulabiliyor.

Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, yaptığı açıklamada, Uzungöl’ün stresten, şehir gürültüsünden ve hava kirliliğinden uzak, insanların eğlenip doğanın tadına varabileceği ender güzelliklerden olduğunu ifade ederek, ‘’Beldemizi ziyaret eden misafirlerimize farklı alternatifler sunmak istiyoruz. Bunun için de çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Uzungöl’ün etrafında bulunan dağlarda oluşturulan gözlem noktaları ile gölün birbirinden farklı fotoğrafları çekilebiliyor. Bu da yöre için farklı bir turizm alternatifi olacak’’ dedi.

11.06.2010


 

Plâka tescili için il olmayı bekledi, ama

SİVAS’IN Suşehri ilçesinde 1988 yılında satın aldığı traktörünün tescilini, ilçenin il olacağı ifadeleri üzerine o dönemde yaptırmayan ve yeni il plâkası almayı planlayan bir kişi, bu düşünceyle 22 yıl bekledi, ancak beklentisinin bir türlü gerçekleşmemesi üzerine aracını Sivas plâkasıyla tescil etti.

Alınan bilgiye göre, Suşehri Belediyesi’nde işçi olarak çalışan, ayrıca çiftçilik yapan 9 çocuk babası Kemal Demir (51), 1988 yılında 9 bin 700 liraya sıfır kilometre traktör satın aldı. Traktörünü satın aldığı dönemde, Türkiye genelinde ‘’il’’ statüsüne kavuşacak ilçeler arasında Suşehri’nin de isminin yer alması üzerine Demir, aracının tescilini yaptırmadı. Traktörüne Suşehri’nin ‘’il’’ olması halinde yeni il plâkası takmayı planlayan Demir, bu düşünceyle 22 yıl bekledikten sonra traktörünün tescilini yaptırmaya karar verdi. 1988 yılından 2010 yılına kadar evinin önünde beklettiği ve zaman zaman kullandığı traktörünün tescil işlemleri için emniyete başvuran Demir, 700 lira plâka ve ruhsat masrafı yaparak yıllar sonra traktörünün tescilini gerçekleştirdi. Kemal Demir’in 1988 model traktörünün ruhsatında, ilk tescil tarihinin 11 Mayıs 2010 olarak kayıtlara geçtiği görüldü.

11.06.2010


 

Geri kazanım ile geleceği kazanıyorlar

KÜTAHYA’DA faaliyet gösteren iki okulun yaklaşık 300 öğrencisi, bir derneğin yürüttüğü projede güç birliği yapıp 1 yılda 5 ton atık pil ve plastik malzeme toplayarak ekonomiye kazandırdı.

Herkes İçin Eğitim Derneği Başkanı Muharrem Önver, yaptığı açıklamada, 21. yüzyılın en önemli sorunlarından birinin küresel ısınma ve çevre olduğunu söyledi. Önver, yapılan araştırmalara göre 1 ton kâğıt elde edilmesi için 17 ağacın kesilmesi gerektiğini ve pillerin toprağı çok ciddî anlamda zehirlediğini ifade ederek, bu sorunlara dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığına ‘’Geri Kazanım Geleceği Kazanım’’ projesini sundukları bildirdi. Projenin, dernek gönüllüleri ve Kütahya’da faaliyet gösteren Fuatpaşa İlköğretim Okulu ile Atatürk Lisesinden yaklaşık 300 gönüllü öğrencinin katılımıyla 1 Haziran 2009-30 Mayıs 2010 tarihleri arasında uygulandığını bildiren Önver, şöyle devam etti: ‘’AB Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen projeyle atık toplama konusunda genel bir bilinç oluşturmayı amaçladık. Proje kapsamında bir merkez kiralayarak, bu merkeze pil ve plâstik atıkların toplanmasını sağladık. Daha önce tesbit ettiğimiz 25 ev ve iş yerinden 3 ton plâstik atığı kaynağından topladık. Bunları belirli periyotlarda geri dönüşüme gönderdik, elde ettiğimiz geliri ihtiyaç sahibi öğrenciler için harcadık. ’’

11.06.2010


 

İzmir’de yıldırım isabet eden kadın öldü

İZMİR’İN Bergama ilçesine bağlı Yenikent beldesinde Tariş İşletmesi yakınında yolda yürüyen 35 yaşındaki iki çocuk annesi Meliha Yanar’ın üzerine yıldırım isabet etti.

Yanar, olay yerinde öldü. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

11.06.2010


 

YAĞIŞ HAFTA SONU ETKİSİNİ YİTİRECEK

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yurt genelinde etkisini sürdüren kuvvetli yağışların hafta sonundan itibaren hafifleyeceğini, hava sıcaklıklarının ise 3 ila 5 derece artacağını bildirdi.

Yağışların bugün, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Ege, İç Anadolu ile Batı Akdeniz’de görüleceğini belirten Çağlar, şunları kaydetti: ‘’Yurt genelinde etkisini sürdüren yağışlar, hafta sonundan itibaren hafifleyecek. Isparta, Burdur, Afyon, Denizli, Muğla, Eskişehir, Bolu ve Kastamonu’da aralıklı görülecek yağışların, Pazar günü daha da hafif şekilde seyretmesini bekliyoruz. Hava sıcaklığı, Cuma günü Marmara ve Ege bölgelerinde, hafta sonunda tüm yurtta 3 ila 5 derece artacak.’’

11.06.2010


 

İstanbul-Ankara otoyolunda nakit geçmiyor!

KARAYOLLARI Genel Müdürlüğü, 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren İstanbul-Ankara arasındaki otoyol nakit ödemeli sistemin kaldırılacağını açıkladı.

Açıklamada, bütün geçişlerin OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) ve KGS (Kartlı Geçiş Sistemi) ile yapılacağı duyuruldu. Toplam 7 milyon 100 bin OGS ve KGS abonesinin mevcut olduğu belirtilen açıklamada, “Köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde, sürücülerin zaman kaybını önlemek, trafikte akışı sağlayarak kuyrukları en aza indirmek, gişelerdeki dur-kalklara son vererek araçlardan çevreye salınan egzos gazı ve hava kirliliğini azaltmak, akaryakıt tüketiminde tasarruf sağlayarak ekonomik kayıpların önüne geçmek amacıyla OGS kullanıcılarına uygulanan yüzde 20 indirimden, 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren kamyon, TIR gibi ağır vasıtaların da yararlanması sağlanacak.” denildi.

11.06.2010


 

Ağaç dikene ‘’damat tıraşı’’ bedava

KOCAELİ’NİN Derince ilçesinde 25 yıldır berberlik yapan 39 yaşındaki Rasim Uyan, ağaç dikenlerin damat tıraşlarını Ağustos ayına kadar ücretsiz yapacak.

Uyan, Derince ilçesi Çenedağ Mahallesi Hasan Yılmaz Caddesi’ndeki iş yerinde çevre konusunda birçok çalışmasının bulunduğunu ve halen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Estetik Kurulu Derince Grup Başkanlığı görevini yürüttüğünü söyledi. Kocaeli’de 2002’de ‘’yılın esnafı’’, 2007’de ise ‘’yılın çevrecisi’’ seçildiğini ifade eden Uyan, çevre konusundaki son çalışmasının ise 1 Haziranda başlattığı ‘’Senin de bir ağacın olsun’’ projesi olduğunu kaydetti. Proje kapsamında evlenecek kişilerin ağaç diktiğini gösteren makbuzla başvurmaları halinde ‘’damat tıraşını’’ ücretsiz yapacağını kaydeden Uyan, ‘’Bu makbuz, TEMA gibi herhangi bir çevre derneğinden alınabilir. İstediğimiz bir başka şey de düğün dâvetiyesi. Bu ikisini getirenin tıraşlarını Ağustos ayına kadar ücretsiz yapacağız. Böylece tıraş bedeli olan yaklaşık 70 TL damatların cebinde kalacak. Amacım sadece ülkemizin ağaçlandırılmasına katkıda bulunmak. Bunun için imkânlarım ölçüsünde çalışıyorum’’ diye konuştu.

11.06.2010


 

Kayıp çocukları için, valilik önünde eylem yaptılar

ADANA’DA 5,5 yıl önce kaçırıldığı iddia edilen, arkadaş olan üç çocuğun bulunması için gerekli çalışmaların yapılmadığını savunan yakınları, valiliğin önünde protesto gösterisi yaptı.

Merkez Seyhan ilçesi Narlıca Mahallesi’nde yaşayan Hasibe Sofi ve Yaşar Bebek, 5,5 yıl önce kaybolan oğulları Ramazan Sofi ile Suat Bebek’in bulunması için gerekli çalışmaların yapılmadığı iddiasıyla bazı yakınlarıyla Adana Valiliğinin önüne geldi. Pankartlar taşıyan grup, polis ekiplerinin uyarılarına rağmen eylemlerini sürdürdü. Bu sırada makam otomobiliyle binanın önüne gelen Vali İlhan Atış, gruptakilerin yanına gitti. Hasibe Sofi, Vali Atış’a, oğlu Ramazan (20) ile arkadaşları Suat Bebek (18) ve Emin Saçan’ın 5,5 yıl önce Yeşilevler Mahallesi’ndeki parktan kaçırıldığını, aradan geçen süreye rağmen bulunmaları için gerekli çalışmaların yapılmadığını öne sürdü. Oğlunun akıbeti hakkında bilgi verilmediğini ifade eden Sofi, seslerini duyurmak için bu eylemi yaptıklarını, yetkililerin gerekli çalışmaları gerçekleştirerek sonuç elde etmek istediklerini söyledi. Atış da valilikte asayiş toplantısı yapılacağını hatırlatarak, konunun bu toplantıda görüşüleceği sözünü verdi. Bebek ve Sofi’den de toplantıya gelmesini isteyen Atış, il emniyet müdürü ve jandarma komutanı ile kendilerini görüştüreceğini söyledi. Konuşmanın ardından grup valiliğin önünden ayrıldı.

11.06.2010


 

Şizofreni hastaları için “Aile Uyum Evleri’’

BAKIRKÖY Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin yürüttüğü proje kapsamında uzun süre hastanede tedavi gören kronik şizofreni hastalarını topluma hazırlamaya yönelik ‘’Aile Uyum Evleri’’ hizmete açıldı.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı ile sosyal değişim kapsamında ortak yürütülen ‘’Toplum Temelli Psikiyatri’’ projesi çerçevesinde gerçekleştirilen açılışta konuşan Hastane Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, projenin, hastanenin ilk kurumsal projesi olduğuna dikkati çekti. Kurt, “Aile uyum evlerinde kalma olumlu sonuçlanırsa, hastanın eve temelli dönebilmesi için hangi imkânlara gereksinim duyduğu araştırılacak. Eve dönüşün başarılı olabilmesi, hasta ve hasta yakınına taburculuk sonrası verilecek tamamlayıcı tedaviyle sağlanacak’’ dedi. ‘’Toplum Temelli Psikiyatri’’ kapsamında, uzun süre hastanede tedavi gören kronik şizofreni hastaları, örnek aile uyum evlerinde topluma hazırlanacak. İki yıl boyunca yakın gözlemle yürütülecek projeyle, uzun yıllar hastanede yatarak tedavi gören kronik psikiyatri hastaları, belirli aşamalarla aileleriyle bir araya getirilecek. Hasta ve hasta yakınının birbirlerine yeniden alışmaları, daha iyi iletişim kurabilmeleri için hasta ve hasta yakınlarıyla bireysel görüşmeler yapıldı. Bunun yanı sıra psikoeğitim ve rol canlandırmanın ağırlıklı olduğu eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Ayrıca, hasta ve hasta yakınları için hastane bahçesinde örnek aile uyum evleri hazırlandı. Bu evlerde hasta ve hasta yakınları, profesyonel refakat eşliğinde geçici bir süre kalacak.

11.06.2010


 

‘’Balık ağlarına bereket gelecek''

TÜRKİYE Türkiye bir yandan aşırı yağışların olumsuz sonuçlarına maruz kalırken, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacılarının yürüttüğü proje verilerine göre son yağışlar, özellikle Akdeniz’deki balık besinlerinin artışında önemli rol oynadı.

Uzmanlar, önümüzdeki dönemde bu artışın balık bolluğunu da beraberinde getirmesini bekliyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zahit Uysal, ODTÜ’ye ait RV Bilim 2 gemisinde, enstitüde yürütülen bilimsel projelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Son 30 yılda yoğun şehirleşme dolayısıyla evsel atıklar ve nehir girdileri yanı sıra atmosferik girdilerden büyük ölçüde etkilenen Mersin ve İskenderun Körfezi’nin yakın kıyılarında kirlenmeye bağlı olarak balıklar için yoğun ölçüde besin kaynağının oluştuğunu dile getiren Uysal, bu durumun balık miktarının artışında önemli rol oynayabileceğini söyledi. Türkiye’de yaşanan kuraklığın ardından ülkenin son iki yıldır yüksek oranda yağış aldığına dikkati çeken Uysal, ‘’Sanayi atıklarıyla beraber yağmur ve kar sularının denize karışması, denizlerimizde balıkların besinlerinin gelişmesini hızlandırdı. Buna bağlı olarak da balık stoklarında artışlar bekliyoruz. Besinlerin bolluğu bize sonuçta balık bolluğunu getiriyor. Balık artışların yaşanması kaçınılmaz olacak’’ dedi.

11.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.